Στηρίξτε μας

Τι επισήμανε στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. η Π.Φ.Π.Ο. και τι του θύμισε για όσα σε βάρος των ζώων έκανε η κυβέρνηση του

2 Οκτωβρίου 2022 20:24 | Επικαιρότητα
Τι επισήμανε στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. η Π.Φ.Π.Ο. και τι του θύμισε για όσα σε βάρος των ζώων έκανε η κυβέρνηση του

Στις 29 Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεία της Π.Φ.Π.Ο. με επικεφαλής την πρόεδρο της Νατάσα Μπομπολάκη συναντήθηκε με εκπροσώπους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. στα γραφεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έθεσε ξανά επί τάπητος τα όσα εις βάρος των ζώων (αδέσποτων, οικόσιτων και όχι μόνο) έχουν νομοθετηθεί και από τη Νέα Δημοκρατία και υπενθύμισε τα λάθη τα οποία έγιναν για τη διαχείριση - κυρίως των ζώων συντροφιάς - από τη συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. επιδεινόντας περαιτέρω την κατάσταση τους.

Η Π.Φ.Π.Ο. κατέθεσε και εγγράφως τις προτάσεις τονίζοντας ότι επί δύο δεκαετίες εφαρμόζονται πολιτικές σε βάρος των ζώων με αποτέλεσμα ο αριθμός των αδέσποτων να μην μειώνεται, η εμμονή με τον εγκλεισμό τους σε άθλια κυνοκομεία να παραμένει και το κράτος να μη χρηματοδοτεί δομές που δίνουν λύσεις σε αυτό το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα όπως είναι τα δημοτικά κτηνιατρεία, οι μαζικές στειρώσεις αδέσποτων και οικόσιτων.

Η ανακοίνωση της Π.Φ.Π.Ο.

«Συνάντηση της ΠΦΠΟ με την ηγεσία, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχε η ΠΦΠΟ στα πλαίσια της τακτικής της για επικοινωνία, ενημέρωση και συζήτηση πάνω στις θέσεις της για τα ζώα, με τα κόμματα της Βουλής.

Στη συνάντηση αυτή η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στα ζώα συντροφιάς αλλά έγινε μικρή αναφορά και σε άλλα είδη ζώων για τα οποία επιφυλασσόμαστε να έχουμε και άλλη συνάντηση.

Ως ομοσπονδία επισημάναμε με κάθε τρόπο τα παρακάτω:
1. Την αντιφιλοζωική υστερία και πολιτική της Κυβέρνησης για όλα τα είδη ζώων, η οποία κατά την άποψη μας είναι η χειρότερη που υπήρξε τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς και την εμφανή τακτική της να απομονώσει τις νόμιμες φιλοζωικές ομοσπονδίες και οργανώσεις που αντιδρούσαν στην πολιτική αυτή, δημιουργώντας μια παραδιοίκηση από φιλοκυβερνητικές-συγγενικές ΜΚΟ, που δεν εκπροσωπούν το μαζικό φιλοζωικό κίνημα αλλά μόνο τον εαυτό τους.

Συμφωνήσαμε δε με την άποψη που εκφράστηκε από τα παρευρισκόμενα στη συνάντηση στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι τουλάχιστον αυτοί ως Κυβέρνηση είχαν την πολιτική εντιμότητα να αποσύρουν το νομοσχέδιο Τσιρώνη γεγονός που δεν έπραξε η ΝΔ μολονότι οι πάντες , για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, ζητούσαν την απόσυρση του νομοσχέδιου κ κατόπιν νόμου του 4830/21.

2. Την αντιφιλοζωική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ με αναφορά σε συγκεκριμένα παραδείγματα στα χρόνια της διακυβέρνησής του αλλά και μετά από αυτή, όπως πχ στις απόψεις του κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς, δηλαδή του 4830/21 αλλά και στις αποφάσεις του επί ΣΥΡΙΖΑ για θέματα, όπως το κυνήγι, τα εκτροφεία γούνας, το Αττικό "Πάρκο" κλπ

3. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενιαία αντίληψη και θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα των ζώων με αποτέλεσμα διάφοροι βουλευτές ή και υψηλά στελέχη να εκφράζουν διαφορετικές μεταξύ τους απόψεις. Ίδιον όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων ως απόρροια της έλλειψης ενιαίας κεντρικής πολιτικής τους για τα ζώα .

4.Τη διαμαρτυρία μας για τη μη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους μαζικούς φορείς της κοινωνίας που ασχολούνται με τη προστασία και τα δικαιώματα των ζώων με αποτέλεσμα περιπτωσιακά οι θέσεις του να απέχουν από τη πραγματικότητα και τις σωστές λύσεις, ενώ τονίσαμε την αποκλειστική συνεργασία του επί διακυβέρνησής του με 2-3 συγκεκριμένα άτομα, που δεν έχουν καμία επιρροή στους χιλιάδες φιλόζωους και ότι στα παραπάνω ευθύνεται η μεγάλη απώλεια φιλοζωικών ψήφων το 2019.

5. Τη μεγάλη απογοήτευση της φιλοζωικής κοινότητας της χώρας, όταν το 2019 με τη συμμετοχή και βουλευτών του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ και το σύνολο των βουλευτών της ΝΔ, έγινε το αδιανόητο δηλαδή η απόρριψη της πρότασης του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική προστασία των ζώων.

6. Την αναγκαιότητα οργανωτικά τα θέματα των ζώων να υπαχθούν είτε στην ενότητα του Πολιτισμού είτε της Παιδείας, όπως εξάλλου το ίδιο έχουμε ζητήσει και από τα άλλα κόμματα.

7. Ότι η ισχυρή άποψη πολλών κομματικών στελεχών και ιδίως βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για επιστροφή της αρμοδιότητας των ζώων συντροφιάς στο ΥΠΑΑΤ είναι άνευ ουσίας και κατά τη γνώμη μας λανθασμένη, αναφέροντας, ότι δεν έχει σημασία ποιο υπουργείο θα έχει την αρμοδιότητα αλλά η ΠΟΛΙΤΙΚΗ του κόμματος για τα ζώα και η σωστή και ικανή συγκρότηση και στελέχωση της αρμόδιας Διεύθυνσης του όποιου Υπουργείου έχει την αρμοδιότητα αυτή.

8. Ότι για τη χαώδη και παταγώδη αποτυχία διαχείρισης του ζητήματος των αδέσποτων από το ΥΠΕΣ, που κατά τη γνώμη μας είναι το κατάλληλο υπουργείο και όχι το ΥΠΑΑΤ αφού αυτό ελέγχει τους Δήμους, ευθύνεται:
α. η πλήρης ανοργανωσιά και η μη έγκαιρη συγκρότηση και στελέχωση από κατάλληλα άτομα
β. η παραδιοίκηση, που δημιούργησε η ΝΔ, από μεμονωμένα άτομα με καμία αρμοδιότητα.
γ. ο ίδιος φυσικά ανεκδιήγητος από κάθε άποψη 4830/2021 και
δ. η πλήρης υποταγή της κυβέρνησης στα κυκλώματα και στους φορείς που λυμαίνονται ή βιοπορίζονται επαγγελματικά από τα ζώα αφήνοντας την προστασία των ζώων χωρίς κανένα αντίκρισμα.

9. Σταθήκαμε ιδιαίτερα στην άποψη και πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, και επί διακυβέρνησής του και μετέπειτα, όπως και όλων των κομμάτων εξάλλου, να θεωρεί ως λύση του φαινομένου των εκατομμυρίων αδέσποτων, τα κυνοκομεία και εξηγήσαμε γιατί δεν αποτελούν λύση αλλά μέρος του προβλήματος.

"Λύση" που έχει αποτύχει παταγωδώς εδώ και δεκαετίες με το ΥΠΑΑΤ να φέρει τεράστια ευθύνη γι΄αυτό και τα αδέσποτα να αυξάνονται ιλιγγιωδώς και τους καλέσαμε να προβληματιστούν πάνω σε αυτό.

10. Ιδιαίτερα σταθήκαμε στο θέμα της παιδείας, ως ακρογωνιαίο λίθο για την αλλαγή της βαθιά ελλειμματικής φιλοζωικής αντίληψης της χώρας μας, και ζητήσαμε την στήριξη της θέσης μας για υποχρεωτικά μαθήματα στην εκπαίδευση μέχρι και τη δευτέρα λυκείου για το περιβάλλον και τα ζώα.

11. Τέλος αναφερθήκαμε στις θέσεις της ΠΦΠΟ για τα αδέσποτα ζώα, που αποτελούν τη μοναδική λύση, αφού όλες οι μέχρι τώρα πολιτικές των κομμάτων με τα κυνοκομεία για πάνω από δυο δεκαετίες έχουν αποτύχει οικτρά με τεράστιες συνέπειες για τα ίδια τα ζώα .

Εν συντομία οι θέσεις αυτές είναι:

1. Υποχρεωτικό Μάθημα σε όλη τη κλίμακα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και τα Ζώα, αφού χωρίς παιδεία δεν πρόκειται να αλλάξει η χώρα μας αντίληψη και νοοτροπία, εκφράσαμε δε την εύλογη απορία γιατί κανένα κόμμα μέχρι τώρα, για ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό ζήτημα, δεν δημιουργεί το παιδευσιακό υπόστρωμα στις νέες γενιές για το περιβάλλον και τα ζώα.

2. Χρηματοδότηση (όχι ψίχουλα, όπως μέχρι τώρα), ικανή και γενναία των Δήμων, όχι για τα αποτυχημένα να φέρουν έστω το παραμικρό περιορισμό των αδέσποτων κυνοκομεία, αλλά για Δημοτικά Κτηνιατρεία και ΣΥΝΕΧΕΙΣ στειρώσεις των αδέσποτων σκύλων-γατών και μεγάλου αριθμού ιδιόκτητων ζώων ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

3. Δημιουργία μικρών ενδιαιτημάτων το ανώτερο μέχρι 40 ζώα για τα χρήζοντα βοήθειας αδέσποτα ζώα, ώστε και οι Δήμοι να μπορούν να τα διαχειριστούν από κάθε άποψη καλύτερα.

4. Στελέχωση των Δήμων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους από το νόμο αλλά και ελάφρυνση αυτών από ορισμένες αρμοδιότητες και γραφειοκρατίες.

5. Συνοπτικά ζητήσαμε την απόσυρση του 4830/2021 πλην λίγων θετικών διατάξεών του.

6. Τη δημιουργία θεματικής ομάδας για τα ζώα μέσα στο κόμμα από άτομα με ευαισθησίες απέναντι στα ζώα και φιλοζωική καλλιέργεια, η οποία θα έρχεται σε επικοινωνία με τους μαζικούς, οργανωμένους, νόμιμους φιλοζωικούς φορείς, όπως το ζητάμε βεβαίως και από τα άλλα κόμματα της Βουλής.

Στη συνάντηση συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τη γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Ράνια Σβίγκου, τους βουλευτές Γιάννη Μουζάλα, που τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα, και Μίλτο Χατζηγιαννάκη καθώς και το στέλεχος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ κτηνίατρο Κατερίνα Λουκάκη.

Η αίσθηση που μας δημιούργησαν οι τοποθετήσεις όλων τους ήταν θετική αφού φάνηκε να προβληματίζονται σοβαρά από τις επεξηγηματικές και σε βάθος τοποθετήσεις της ομοσπονδίας. Φυσικά όλοι μας κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Από την ΠΦΠΟ παρέστη αντιπροσωπεία της με επικεφαλής την πρόεδρο της.».

Διαβάστε επίσης:

Τηλεδιάσκεψη της Π.Φ.Π.Ο. με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για το αναμενόμενο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.