Στηρίξτε μας

Π.Φ.Π.Ο.: Ποιες αλλαγές για το καλό των ζώων πρέπει άμεσα να γίνουν στο νομοσχέδιο

17 Μαΐου 2021 22:30 | Επικαιρότητα
Π.Φ.Π.Ο.: Ποιες αλλαγές για το καλό των ζώων πρέπει άμεσα να γίνουν στο νομοσχέδιο

Τις αλλαγές που πρέπει άμεσα να γίνουν στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την ευζωία των ζώων συντροφιάς επισημαίνει η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.), η οποία έχει τονίσει σε κάθε άρθρο τι είναι υπέρ των ζώων και πρέπει να μείνει και τι είναι κατά των ζώων και πρέπει να αλλάξει και μάλιστα άμεσα.

Ο φιλοζωικός φορέας τονίζει τα εξής: «Τη στιγμή που το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την «ευζωία των ζώων συντροφιάς» κρίνει τις συνθήκες και τους κανόνες που θα επικρατήσουν κυρίως για σκύλους και γάτες μόλις ψηφιστεί ως νόμος του κράτους, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία τονίζει για μια ακόμη φορά, ότι είναι πάντα προσανατολισμένη και υπηρετεί μόνο το συμφέρον των ζώων, ότι δεν είναι επιρρεπής σε πιέσεις και ηθικά διλήμματα, που διακινούν κάποιοι, του τύπου ” αν ασκηθεί έντονη κριτική στο νομοσχέδιο ” υπάρχει κίνδυνος να αποσυρθεί.

Η Π.Φ.Π.Ο. στήριξε με κάθε τρόπο και με κόστος τους άξονες που ανακοινώθηκαν επίσημα πριν 2 μήνες περίπου καθώς και το σχέδιο νόμου που υπήρχε ΠΡΙΝ κατέβει εξαιρετικά αλλοιωμένο στη διαβούλευση.

Έχουμε επισημάνει, αφού μελετήσαμε το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, το οποίο όσο εντρυφεί κανείς ανακαλύπτει και νέα αρνητικά σημεία, ποιες μεγάλες αλλαγές πρέπει να γίνουν ώστε πράγματι τα άρθρα του να αφορούν την ευζωία των ζώων και την προστασία τους όπως μπορείτε να δείτε εδώ.

Ενστάσεις και προτάσεις για το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς από την ΠΦΠΟ και την Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Καλούμε όλους να δηλώσουν ξεκάθαρα τη θέση τους για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου καθώς αυτό θα κρίνει το μέλλον – κυρίως των ζώων συντροφιάς – στη χώρα μας για πολλά χρόνια.

Δυστυχώς με τη σημερινή του μορφή το νομοσχέδιο επιδεινώνει σε βασικά σημεία την υπάρχουσα νομοθεσία, αφού παλινωδεί από άρθρο σε άρθρο και από διάταξη σε διάταξη σε πολλά σοβαρά θέματα.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα προτείνεται σαφέστατα ο εγκλεισμός των ζώων στο “ασφαλές” -μόνο τυχαία δεν είναι η λέξη- περιβάλλον των πάσης φύσεως καταφυγίων και μόνο αν αυτά είναι υπερπλήρη με τα μόνιμα έγκλειστα ζώα ενδεχομένως να μπορούν να επανατοποθετηθούν.

Και ενώ επιβάλλει από τώρα σε όλους τους Δήμους να έχουν καταφύγια και νομιμοποιεί τον εγκλεισμό υγιών ζώων από την άλλη μεταθέτει την υποχρεωτική στείρωση στο μέλλον και βεβαίως σε άλλο άρθρο την καταργεί.

ΛΕΜΕ ένα βροντερό ΟΧΙ στον εγκλεισμό, που προκλητικά επιχειρείται και διαπνέει όλα τα σχετικά άρθρα, πίσω τελικά από τις πλάτες της φιλοζωικής κοινότητας και όσα εμείς με την θεσμική μας ιδιότητα γνωρίζαμε έως και λίγο καιρό πριν την διαβούλευση.

Το παράθυρο για την ευθανασία επιχειρείται σε διάφορες διατάξεις του νομοσχεδίου και έτσι ανοίγει ο δρόμος επίσης για πρώτη φορά στα φιλοζωικά χρονικά για ευθανασίες.

Ενώ έμμεσα πλην σαφώς ποινικοποιείται και πάλι, όπως και στον 4039/12, η δράση εκείνων των φιλοζωικών συλλόγων που δεν θα έχουν αδειοδοτημένο καταφύγιο, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά, ότι οι σύλλογοι δεν διαθέτουν τους πόρους για να το κάνουν, και να το συντηρήσουν, ακόμη κι αν υπάρξει κάποια κρατική χρηματοδότηση. Ο θεσμός του “αναδόχου” είναι απλώς στάχτη στα μάτια.

Πρόκειται για μια ξεκάθαρα 180 μοιρών στροφή σε ο, τι μέχρι πρόσφατα υπήρχε στο τραπέζι.

Ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών τον τελευταίο μήνα δέχτηκε και διαβουλεύτηκε με όλους εκείνους που εμπλέκονται με τα ζώα συντροφιάς, αλλά καμία σχέση έχουν με την προστασία των ζώων, αλλά δεν δέχτηκε τους φιλοζωικούς φορείς – προφανώς όχι τυχαία- που έχουν παγκοσμίως τον πρώτο λόγο για την προστασία και τα δικαιώματα των ζώων εκτός από την Ελλάδα, όπου και πάλι δυστυχώς το κύριο λόγο έχουν με το κατατεθέν νομοσχέδιο τα γύρω από τα ζώα οικονομικά συμφέροντα.

Είχαμε ελπίσει βάσει των στοιχείων που είχαμε, ότι αυτό το νομοσχέδιο θα μπορούσε να συμβάλλει ώστε να αλλάξει η τραγωδία – που βιώνουν αυτά τα πλάσματα και εμείς που ως εθελοντές καλούμαστε να τα σώσουμε εξαιτίας της ανεπάρκειας της Πολιτείας, των θεσμών και των φορέων της – ώστε να πάψουμε να μετράμε καθημερινά θύματα.

Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, αν δεν τροποποιηθεί δραστικά, δεν θα αλλάξει τίποτα επί της ουσίας, τα αδέσποτα θα αυξάνονται και θα πληθύνονται, θα στοιβάζονται νόμιμα πια, θα ευθανατώνονται νόμιμα πια γιατί κάποιος κτηνίατρος έτσι θα κρίνει, θα είναι έρμαια των διαθέσεων των διαφόρων εμπλεκομένων Αρχών και οι φιλόζωοι θα τρέχουν και πάλι να περισώσουν ο, τι μπορούν ενώ σε πολλές περιπτώσεις η κατάσταση θα χειροτερεύσει.

Η ευθύνη, αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί αυτούσιο ή χωρίς τις καινοτόμες διατάξεις που ξέραμε, θα βαραίνει φυσικά την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς που το επεξεργάστηκαν αλλά και όλους εκείνους, οι οποίοι στην κρίσιμη αυτή στιγμή σιωπούν εκκωφαντικά ή διοχετεύουν τεχνητά διλήμματα.

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Την ανακοίνωση συνυπογράφει η Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού».

Διαβάστε επίσης:

Τι πρέπει να αλλάξει στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς - Ποιες οι προτάσεις Π.Φ.Π.Ο. & Ζ.Ο.Σ.Α.Σ.

Π.Φ.Π.Ο.: Πολλά πρέπει να αλλάξουν στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο

Τα υπέρ και τα κατά του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς που τέθηκε σε διαβούλευση

Τηλεδιάσκεψη της Π.Φ.Π.Ο. με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για το αναμενόμενο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Για άλλη μια φορά κατά της προστασίας (μέσω της στείρωσης) των ζώων συντροφιάς ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος

Αντιδρούν βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη μεταφορά αρμοδιοτήτων για τα ζώα συντροφιάς απ'το ΥΠ.Α.Α.Τ. στο Υπ. Εσωτερικών

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών για την ευζωία των ζώων συντροφιάς

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σωστή η υποχρεωτική στείρωση και των οικόσιτων ζώων συντροφιάς (βίντεο)

Τι παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο για το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Π.Φ.Π.Ο.: Μύθοι και αλήθειες για όσους εναντιώνονται στο αναμενόμενο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς (βίντεο)

Tagged: , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.