Στηρίξτε μας

Τήρηση των νόμων απ’ την Κ.Ε.Δ.Ε. & συνεργασία για την ορθή διαχείριση των αδέσποτων ζήτησε η Π.Φ.Π.Ο. (βίντεο)

4 Δεκεμβρίου 2016 21:25 | Επικαιρότητα
Τήρηση των νόμων απ’ την Κ.Ε.Δ.Ε. & συνεργασία για την ορθή διαχείριση των αδέσποτων ζήτησε η Π.Φ.Π.Ο. (βίντεο)

Τον εγκληματικά ανεύθυνο ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς κατέδειξε ως τη σημαντικότερη αιτία δημιουργίας των αδέσποτων η Σοφία Λεοντιάδου πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» στον Δήμο Νεάπολης Συκεών, η οποία μίλησε εκπροσωπώντας την πρόεδρο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) Νατάσα Μπομπολάκη στο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 1 έως 3 Δεκεμβρίου.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία της Σοφίας Λεοντιάδου

Η κα Λεοντιάδου στη ομιλία της χθες ανέφερε επιγραμματικά τις θέσεις της ομοσπονδίας για την επίλυση του θέματος της διαχείρισης των αδέσποτων καθώς η αποτυχία του μέτρου των ευκαιριακών στειρώσεων - χωρίς άλλα μέτρα - ή ο εγκλεισμός των αδέσποτων έχουν εκ των πραγμάτων αποτύχει.

Επισήμανε ότι οι πενταμελής επιτροπές – που παίρνουν αποφάσεις για τα αδέσποτα – δεν λειτουργούν σωστά και τα περισσότερα δημοτικά κυνοκομεία είναι ακατάλληλα, χαρακτηρίζονται διόλου άδικα ως «Νταχάου» καθώς εκεί μέσα κλείνονται και τιμωρούνται τα ζώα τα οποία είναι τα θύματα μας και όχι ο θύτης, ο άνθρωπος που τα εγκαταλείπει και τα καθιστά αδέσποτα.

Η κα Λεοντιάδου εξήγησε ότι την ώρα που ένα αδέσποτο στειρώνεται την ίδια στιγμή ένα άλλο ιδιόκτητο ζώο γεννάει 8-10 κουτάβια που θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα αδέσποτα. Ο γενεσιουργός μίτος νέων αδέσποτων οδηγεί στον εγκληματικά ανεύθυνο ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς.

leontiadousofiakedeΗ κα Λεοντιάδου μίλησε στην ολομέλεια μετά από παρέμβαση του προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. Γιώργου Πατούλη.

«Είναι αυτός που το εγκαταλείπει όποτε θέλει, που το αφήνει να γεννά ανεξέλεγκτα για όσο αυτό ζει, χωρίς να ελέγχεται από κανέναν. Είναι άλλωστε ευκολότερο γι’ αυτόν να το εγκαταλείψει, να πετάξει τα κουτάβια και με θράσος μετά να διαμαρτύρεται για αγέλες, δαγκώματα ή να καταθέτει καταγγελίες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε λέγοντας «Η κουλτούρα της στείρωσης ή της προφύλαξης του ζώου του είναι ανύπαρκτη για τον Έλληνα» σημείωσε και αναρωτήθηκε αν «Είναι ο ρόλος του εκάστοτε δήμου να νομιμοποιεί τον εγκληματικά ανεύθυνο δημότη και τον ψηφοφόρο;».

Δείτε το βίντεο της Π.Φ.Π.Ο. που προβλήθηκε στην ολομέλεια του συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε.

Εκ μέρους της Π.Φ.Π.Ο. ζητήθηκε από το συνέδριο να υιοθετήσει και να διεκδικήσει με το κύρος του θεσμού τις προτεινόμενες από το φιλοζωικό κίνημα της χώρας προτάσεις ώστε κάποια στιγμή να γίνουμε και εμείς μια πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα στα θέματα των ζώων.

Κάποιες από τις προτάσεις:

 1. Να γίνει υποχρεωτική η στείρωση των ιδιόκτητων ζώων συντροφιάς για μια πενταετία (υπάρχουν αντίστοιχα ευρωπαϊκών χωρών που το εφαρμόζουν όπως το Βέλγιο).
 2. Οι ευπαθείς κοινωνικά ομάδες να στειρώνουν τα ζώα τους δωρεάν στα δημοτικά κτηνιατρεία ή με εθελοντές Έλληνες ή μη κτηνιάτρους
 3. Οι λιγότερο ευπαθείς κοινωνικά ομάδες με κρατικό κουπόνι στους ιδιώτες κτηνιάτρους για να πιάσουν τόπο τα κρατικά κονδύλια
 4. Να σταματήσουν τα pet shop να πωλούν ζώα όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες
 5. Να μειωθούν δραστικά οι εισαγωγές νέων ζώων συντροφιάς αλλά και εκτροφής από τους Έλληνες νόμιμους εκτροφείς
 6. Να παταχθεί το παράνομο εμπόριο χιλιάδων νέων ζώων εκτροφής που ανθεί προκλητικά με εκατοντάδες εκατομμύρια μαύρο χρήμα σε ευρώ
 7. Κάθε χρόνο μέσω των εισαγωγών νόμιμων και παράνομων εκτροφέων διοχετεύονται στην χώρα περίπου 70.000 ζώα συντροφιάς.
 8. Να εισαχθεί μάθημα υποχρεωτικό στα σχολεία για το σεβασμό στη φύση και στα πλάσματα της ώστε να σταματήσει η ζωοφοβία του Έλληνα, οι δεισιδαιμονίες του σχετικά με τα ζώα, οι μύθοι που του έχουν δημιουργηθεί γύρω από αυτά οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν έχουν καμιά σχέση με την επιστήμη.
 9. Να ξεκινήσει συστηματική κρατική ενημέρωση από τα ΜΜΕ

Όπως εξήγησε η κα Λεοντιάδου «Μέχρι να υλοποιηθούν αυτά και να αρχίσουν να αποδίδουν, όπως απέδωσαν στα κράτη που πλέον δεν έχουν αδέσποτα και όχι μέσω της φυσικής τους εξόντωσης αλλά με τα παραπάνω μέτρα είναι αδήριτη ανάγκη οι δήμοι να στρέψουν τις δυνάμεις τους και την συστηματική τους δράση στην τήρηση των διατάξεων εκείνων των νόμων που πραγματικά θα φέρουν και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερους πόρους το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Να κλείσουν δηλαδή τη στρόφιγγα δημιουργίας νέων ζώων».

Η εκπρόσωπο της Π.Φ.Π.Ο. πρότεινε τη συνεχή συνεργασία των δημοτικών αρχών με την Ελληνική Αστυνομία και τα άλλα ελεγκτικά όργανα για συστηματικούς και στοχευμένους ελέγχους των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς για την τοποθέτηση τσιπ και την καταγραφή του στη βάση δεδομένων του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς έχει αποδειχθεί ότι ιδιοκτήτης που το κατοικίδιο του έχει σήμανση η οποία έχει καταγραφεί δύσκολα θα το εγκαταλείψει.

Η κα Λεοντιάδου στην ομιλία της αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην λειτουργία των 5μελών Επιτροπών και στα Δημοτικά Κυνοκομεία καθώς αυτές οι επιτροπές λειτουργούν συνήθως σύμφωνα με τα γούστα των ψηφοφόρων του κάθε δήμου. Κάποιοι δήμοι είτε δεν στειρώνουν καθόλου τ’ αδέσποτα, άλλοι στειρώνουν και δεν τα επανεντάσσουν – τα κρατούν έγκλειστα σε χώρους φρικτούς – ή τα εγκαταλείπουν σε ακατάλληλες περιοχές.

Ουσιαστικά τα ζώα στοχοποιούνται, παρουσιάζονται ως σκουπίδια αφού ακούμε τους δημάρχους να λένε ότι «θα καθαρίσουν την πόλη», ενώ μένουν στο απυρόβλητο αυτοί που τα εγκαταλείπουν. Ο εγκλεισμός σε άθλια κυνοκομεία, ή γενική ευθανασία τους όπως πρότεινε ο δήμαρχος Σερρών δεν λύνουν το πρόβλημα καθώς αυτά τα «μέτρα» ακόμα και αν εφαρμοστούν αφήνουν ανοιχτή τη στρόφιγγα της δημιουργίας τους επισήμανε η κα Λεοντιάδου.

Ολόκληρη η ομιλία

Κύριοι Σύνεδροι,

Ονομάζομαι Λεοντιάδου Σοφία.

Είμαι η Πρόεδρος του «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, το οποίο είναι μέλος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ).

Να σας ευχηθούμε κατ’ αρχήν καλή δύναμη στο δύσκολο όντως έργο σας που γίνεται ακόμη δυσκολότερο λαμβανομένων υπόψη των σημερινών αντιξοοτήτων κάτω από τις οποίες καλείστε να ανταποκριθείτε των καθηκόντων σας.

Σας μεταφέρω επίσης τον χαιρετισμό της Προέδρου της Ομοσπονδίας μας κας Νατάσας Μπομπολάκη, που παρά την επιθυμία της να παρευρίσκεται εδώ σήμερα για να σας εκθέσει τους προβληματισμούς και τις θέσεις μας, δεν κατέστη δυνατόν λόγω ασθενείας της. Την ομιλία, τις προτάσεις της ίδιας αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας θα μεταφέρω εγώ σήμερα στο σώμα.

Ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. τον κ. Πατούλη να παρέμβουμε σήμερα στις εργασίες του Συνεδρίου σας για ένα θέμα που αφορά εσάς και εμάς ίσως από διαφορετική σκοπιά. Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

Ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε., τον κ. Πατούλη γιατί τόσο πρόθυμα αποδέχτηκε το αίτημά μας.

Ο κύριος λόγος που θελήσαμε να παρέμβουμε είναι γιατί θα επιθυμούσαμε να σας καταστήσουμε κοινωνούς των θέσεων μας για την επίλυση του θέματος των αδέσποτων, το οποίο πλέον αποτελεί ένα σοβαρότατο κοινωνικό πρόβλημα με πολλές διαστάσεις.

Να προτείνουμε και να υποδείξουμε τις λύσεις, εκείνες που πραγματικά και αποδεδειγμένα μπορούν να βάλουν με τον καιρό ένα τέρμα στην αθλιότητα αυτή της ελληνικής κοινωνίας, με σκοπό να γίνουν και δικές σας προτάσεις τις οποίες με το κύρος και την δύναμη του Φορέα σας θα απαιτήσετε και εσείς από την Πολιτεία.

Διότι οι μέχρι και σήμερα προτεινόμενες διαχρονικά από το κράτος “λύσεις”, όχι μόνο δεν έλυσαν το ζήτημα των εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων αδέσποτων σκύλων και γατιών, σε όλη τη χώρα, αντιθέτως το πρόβλημα επιδεινώθηκε και τα αδέσποτα καθημερινά αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Αυτές επομένως οι λύσεις απέτυχαν παταγωδώς, έτσι δεν κατάφεραν να το εξαλείψουν, ούτε καν να το μειώσουν.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυΐα ούτε επιστημονικές και βαθυστόχαστες μελέτες για να καταλάβουμε την αποτυχία των μέτρων αυτών.

Όλοι μας βιώνουμε καθημερινά την αλματώδη αυτή αύξηση των αδέσποτων ζώων γύρω μας.

Εξάλλου την αποτυχία του μέτρου των στειρώσεων που γίνονται ευκαιριακά και μη στοχευμένα, χωρίς άλλα παράλληλα και συστηματικά μέτρα πρόληψης ή τον εγκλεισμό των ζώων σε κυνοκομεία, την έχουν αποδεχτεί, παλαιότερα αλλά και πρόσφατα, οι αρμόδιες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γιατί όσες στειρώσεις αδέσποτων και να γίνουν, όσα ζώα κι αν εγκλωβιστούν στα κυνοκομεία, τα αδέσποτα παρέμεναν, παραμένουν και θα παραμείνουν εσαεί και θα αυξάνονται συνεχώς.

Γιατί ενώ στειρώνεται ένα αδέσποτο, δίπλα μας γεννά ένα ιδιόκτητο σκυλί, από 8 έως 12 νέα κουτάβια, τα οποία σε συντριπτικό ποσοστό ιδίως στην επαρχία, θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα αδέσποτα.

Και ο φαύλος κύκλος δεν σπάει ποτέ.

Άρα η μέχρι τώρα λύση δηλαδή η στείρωση του αδέσποτου χωρίς άλλα παράλληλα μέτρα και το δημοτικό κυνοκομείο απλά διαιωνίζουν το πρόβλημα.

Για να σπάσει ο φαύλος κύκλος θα πρέπει να βρεθεί ο γενεσιουργός μίτος, που τον προκαλεί.

Στειρώνουμε αδέσποτα, τα καταδικάζουμε στα κυνοκομεία της ντροπής αλλά έξω υπάρχουν και πάλι χιλιάδες αδέσποτα.

Οι αιτίες δημιουργίας νέων αδέσποτων είναι πολλές, εμείς θα σταθούμε σε μια από τις πιο βασικές:

Τον εγκληματικά ανεύθυνο, ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς!

Αυτός που το εγκαταλείπει όποτε θέλει, που το αφήνει να γεννά ανεξέλεγκτα για όσο αυτό ζει, χωρίς να ελέγχεται από κανέναν. Η κουλτούρα της στείρωσης ή της προφύλαξης του ζώου του, το οποίο δυο φορές το χρόνο βρίσκεται σε οίστρο, είναι ανύπαρκτη στον Έλληνα ιδιοκτήτη, σαφώς λοιπόν είναι ευκολότερο γι’ αυτόν να εγκαταλείψει-πετάξει τα κουτάβια.

Και μετά με περισσό θράσος να αρχίσει να διαμαρτύρεται για τις αγέλες, για τα δαγκώματα, για τις επιθέσεις στα αιγοπρόβατα κλπ.

Να καταθέτει καταγγελίες στους Δήμους και αυτοί να τα αιχμαλωτίζουν και να τα καταδικάζουν για όλη τους τη ζωή. Και μολονότι τα ζώα δεν φταίνε, ακόμη χειρότερα να τους αφαιρούν έτσι ανέξοδα, την ίδια τους τη ζωή.

Με ποιο δικαίωμα;

Για να ικανοποιήσουμε τον εγκληματικά ανεύθυνο δημότη ή και τον ψηφοφόρο;

Δεν είναι αυτός ο ρόλος ενός πραγματικού ηγέτη ούτε οι παρακαταθήκες που πρέπει να αφήσει στις επερχόμενες γενιές.

Κύριε Πατούλη,

Ζητάμε από το Συνέδριο να υιοθετήσει και να διεκδικήσει με το κύρος της Κ.Ε.Δ.Ε τις προτεινόμενες από το φιλοζωικό κίνημα της χώρας μας προτάσεις, ώστε κάποια στιγμή να γίνουμε κι εμείς  μια πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα και στα θέματα των ζώων.

Ζητάμε:

 1. Να γίνει υποχρεωτική η στείρωση των ιδιόκτητων ζώων συντροφιάς για μια 5ετία (υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, πχ Βέλγιο).

Οι δε ευπαθείς οικονομικά ομάδες να στειρώνουν τα ζώα τους δωρεάν στα δημοτικά κτηνιατρεία ή με τους εθελοντές Έλληνες και άλλους ευρωπαίους κτηνίατρους και οι λιγότερο ευπαθείς με κρατικό κουπόνι στους ιδιώτες κτηνιάτρους.

Για να πιάσουν επιτέλους τόπο τα κρατικά κονδύλια και να μην πετιούνται άσκοπα σε δράσεις αναποτελεσματικές.

 1. Να σταματήσουν τα pet-shops να πωλούν ζώα, όπως συμβαίνει σε μια πλειάδα άλλων χωρών της Ε.Ε.
 2. Να μειωθούν δραστικά οι εισαγωγές νέων ζώων συντροφιάς αλλά και οι εκτροφές από τους Έλληνες νόμιμους εκτροφείς.
 3. Να παταχθεί το παράνομο εμπόριο χιλιάδων νέων ζώων, που ανθεί προκλητικά και ανενόχλητα στη χώρα μας με εκατοντάδες εκατομμύρια μαύρο χρήμα σε ευρώ. Κάθε χρόνο μέσω των εισαγωγών, νόμιμων και παράνομων εκτροφέων ζώων, διοχετεύονται στη χώρα περίπου 70.000 νέα ζώα συντροφιάς.
 4. Να εισαχθεί μάθημα υποχρεωτικό στα σχολεία για τον σεβασμό στη φύση και στα πλάσματά της ώστε να σταματήσει η ζωοφοβία του Έλληνα, οι δεισιδαιμονίες του σχετικά με τα ζώα, οι μύθοι που του έχουν δημιουργηθεί γύρω από αυτά, οι περισσότεροι των οποίων δεν έχουν καμία σχέση με την επιστήμη.
 5. Να ξεκινήσει συστηματική κρατική ενημέρωση από τα ΜΜΕ της χώρας.

Μέχρι να υλοποιηθούν αυτά και να αρχίσουν να αποδίδουν, όπως απέδωσαν στα κράτη που πλέον δεν έχουν αδέσποτα, όχι μέσω της φυσικής τους εξόντωσης αλλά με τα παραπάνω ακριβώς προτεινόμενα, είναι αδήριτη ανάγκη οι Δήμοι να στρέψουν τις δυνάμεις τους και την συστηματική τους δράση στην τήρηση των διατάξεων, εκείνων του νόμου, που πραγματικά θα φέρουν και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερους πόρους, το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Να κλείσουν δηλαδή την στρόφιγγα δημιουργίας νέων αδέσποτων.

Δηλαδή:

α. Συνεχής συνεργασία των Δημοτικών Αρχών με την Ελληνική Αστυνομία και τα άλλα ελεγκτικά όργανα για συστηματικούς και στοχευμένους ελέγχους των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, για την τοποθέτηση τσιπ και την καταγραφή αυτού στη βάση δεδομένων του Υπουργείου.

Έχει αποδειχτεί ότι ιδιοκτήτης που το κατοικίδιό του έχει ηλεκτρονική σήμανση η οποία έχει καταγραφεί, δύσκολα θα το εγκαταλείψει γιατί θα εντοπιστεί και θα υποστεί τις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο.

β. Συνεχής, συστηματικός και στοχευμένος έλεγχος από τα ελεγκτικά όργανα στους ιδιοκτήτες που το κατοικίδιό τους έχει γεννήσει, για την πορεία και την τύχη των κουταβιών, όπως ορίζει η νομοθεσία.

γ. Λειτουργία της βάσης δεδομένων σε κάθε δήμο των ιδιόκτητων ζώων συντροφιάς και συνεχής ενημέρωση των δημοτών για την υποχρέωσή τους να δηλώνουν το κατοικίδιο και κάθε μεταβολή στοιχείων αυτού στον οικείο Δήμο.

Η εφαρμογή της νομοθεσίας στα 3 αυτά σημεία κομβικής σημασίας για την εξάλειψη των αδέσποτων και η βεβαίωση και επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων είναι μια πολύ σημαντική υποχρέωση των Δήμων. Κανείς δεν την έχει αντιληφθεί ή δεν την έχει σπουδαιολογήσει ως έπρεπε. Ευχόμαστε να γίνει η αρχή από αυτό εδώ το Συνέδριο.

Η βεβαίωση και η επιβολή των προστίμων δρα και ως πρόληψη για την μη απόκτηση κατοικίδιου από εκείνους, οι οποίοι δεν είναι ικανοί για πολλούς λόγους, κυρίως οικονομικούς, να αποκτήσουν ζώο συντροφιάς.

Να αναφέρουμε επίσης ότι οι χώρες που δεν έχουν αδέσποτα και που το φιλοζωικό τους επίπεδο απέχει έτη φωτός από το δικό μας, φορολογούνται για κάθε ζώο συντροφιάς που αποκτούν. Αυτό είναι απόδειξη ότι έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στις ποικίλες ανάγκες των ζώων. Έτσι υποχρεώνονται π.χ. να το εκπαιδεύσουν για το πως θα συμπεριφέρεται στις συνεχείς εξόδους του με τον ιδιοκτήτη του. Ο Έλληνας έχει συχνότατα την πεποίθηση: «παίρνω κατοικίδιο, το δένω, του πετώ ένα ξεροκόμματο και μέχρι εκεί».

Και δεν υπάρχει καμία απολύτως υπερβολή σε αυτό, είναι η πραγματικότητα που ζούμε και βλέπουμε εμείς καθημερινά.

Τέλος η συνεχής ενημέρωση των δημοτών και των παιδιών στα σχολεία, οι διάφορες εκδηλώσεις, οι γιορτές με τα ζώα, πρέπει να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης των Δημάρχων.

Αν θέλουν να βοηθήσουν τον τόπο τους, τα ζώα και τους ανθρώπους.

Και χωρίς πόρους.

Χρειάζεται μόνο βούληση και αλλαγή ρότας.

Μαζί δε με την δημιουργία ενός δημοτικού κτηνιατρείου ή ακόμη καλύτερα μιας δημοτικής κτηνιατρικής κλινικής για την στείρωση των ήδη υπαρχόντων αδέσποτων, να είστε σίγουροι ότι βάζετε τις σωστές βάσεις, τα σωστά θεμέλια για την εξάλειψη της αθλιότητας των αδέσποτων και της ντροπής των κυνοκομείων.

Αν ακολουθήσετε την αποτυχημένη πεπατημένη τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.

5ΜΕΛΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ

Εδώ ο λόγος μας θα είναι καταγγελτικός.

Η νομοθεσία προβλέπει την διαχείριση των αδέσποτων από την 5μελή επιτροπή, την οποία θα πρέπει να έχει συστήσει ο κάθε Δήμος.

Πολλοί Δήμοι δεν την έχουν συστήσει και άλλοι την λειτουργούν στα μέτρα τους ή και στα μέτρα των ψηφοφόρων τους και όχι όπως ορίζει ο νόμος.

Αυθαιρετώντας προκλητικά περισυλλέγουν ότι κινείται, στειρώνουν χωρίς να επανεντάσσουν τα ζώα κρατώντας τα εφόρου ζωής μέσα στα κλουβιά-φυλακές να σαπίζουν, ή επανεντάσσουν όπου αυτοί θέλουν, πολλές φορές σε ακατάλληλες περιοχές όπου τα ζώα δεν επιβιώνουν.

Αποφασίζουν μόνοι τους για τα παραπάνω και όχι συλλογικά μέσω των 5μελών επιτροπών και απαγορεύουν την είσοδο στους εθελοντές των φιλοζωικών σωματείων.

Ο λόγος;

Γιατί δεν δέχονται την κριτική για τα κακώς κείμενα, οπότε επιλέγουν την λύση της απαγόρευσης.

Προτείνουν την ευθανασία σαν εύκολη λύση.

«Ζώα είναι δε βαριέσαι!»

Η έκφραση «Ντα Χάου», που εκτεταμένα χρησιμοποιεί για να περιγράψει κάποιος την κατάσταση των ζώων στα δημοτικά κυνοκομεία, θα πρέπει να σας προβληματίσει.

Και ενώ τα αδέσποτα είναι θύματα των ανθρώπων, οι περισσότερες δημοτικές αρχές έχουν εξαπολύσει ένα ανηλεές κυνηγητό εναντίον τους.

Χρησιμοποιούν συχνά την έκφραση ότι θα καθαρίσουν την πόλη από τα αδέσποτα, λες και είναι σκουπίδια. Στοχοποιούν αυτά και όχι αυτούς που τα εγκαταλείπουν. Τα στοιβάζουν στα άθλια κυνοκομεία, τα εξορίζουν.

Έτσι καλλιεργούν αντί να λειαίνουν την ζωοφοβία των δημοτών.

Τα χαρακτηρίζουν με συνοπτικές διαδικασίες «επιθετικά» και τα κλείνουν στα κυνοκομεία επειδή ο κάθε αδαής τα φοβάται. Προτείνουν την γενική ευθανασία όσων ζώων δεν υιοθετούνται, νομίζοντας ότι έτσι θα λύσουν το πρόβλημα, πρόσφατο παράδειγμα οι δηλώσεις του Δημάρχου Σερρών.

Ακόμη και αν το κάνουν, αφήνουν ανοιχτή τη στρόφιγγα (τον ασυνείδητο ιδιοκτήτη) που θα δημιουργήσει νέα αδέσποτα πλημμυρίζοντας και πάλι τις πόλεις τους.

Αξιότιμοι κύριοι Δήμαρχοι,

Αυτός ο πλανήτης, αυτή η γη δεν είναι δικά μας. Συγκατοικούμε. Η ζωή είναι μία, μοναδική και πολύτιμη, όχι μόνο για τον άνθρωπο αλλά για κάθε έμβιο ον.

Η βασική αρχή του δικαίου σε όλον τον κόσμο τιμωρεί το δράστη, το θύτη.

Εμείς εδώ όμως τιμωρούμε τα θύματα.

Και έχουμε το θράσος να διαμαρτυρόμαστε για τις ζημιές που προκαλούν, γιατί έξω από τα σχολεία μας υπάρχουν αδέσποτα και ου το κάθε εξής ενώ εμείς τα δημιουργούμε.

Ποιος δεν έχει δει όμως ή δεν έχει ακούσει για κούτες με νεογέννητα κουτάβια ή γατάκια παρατημένα στους κάδους αλλά και έξω από τα σχολεία;

Και η πλειονότητα των δημοτικών αρχών αντί να καλλιεργεί την υπευθυνότητα στους δημότες τους, να καταδεικνύει τον αίτιο, να παραδίδει μαθήματα πολιτισμού και σεβασμού στην έννοια της ύπαρξης στις επερχόμενες γενιές, πράττει το ακριβώς αντίθετο.

Ζητάμε να κλείσουν τα Ντα Χάου ζώων, αν δεν αλλάξουν άρδην οι συνθήκες μέσα σε αυτά.

Ζητάμε την εφαρμογή των νόμων.

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πατούλη, θα ήταν ευχής έργον στα συμπεράσματα του Συνεδρίου σας να συμπεριλάβετε τις προτάσεις, που αναπτύξαμε παραπάνω ώστε να σταματήσει επιτέλους αυτή η αθλιότητα με τα εκατομμύρια αδέσποτα στους ελληνικούς δρόμους. Από κοινού να πιέσουμε την Πολιτεία να τις υιοθετήσει και να τις υλοποιήσει.

Τέλος αφού σας ευχαριστήσουμε για μια ακόμη φορά που δώσατε μέσω ημών φωνή στα ζώα στο συνέδριό σας σήμερα, να σας προτείνουμε από τον Φλεβάρη ή τον Μάρτη μια από κοινού διοργάνωση, μια πλατιά

Συνάντηση για τα θέματα αυτά με την παρουσία της Κ.Ε.Δ.Ε, της Ομοσπονδίας μας και της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας.

Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλή δύναμη.

Την χρειαζόμαστε όλοι μας.

Διαβάστε επίσης:

Αντίθετος με τις ευθανασίες αδέσποτων ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης που ουσιαστικά εκθέτει τον δήμαρχο Σερρών

Ζητούν από την Κ.Ε.Δ.Ε. να συμβάλλει στην ορθή διαχείριση των αδέσποτων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις Σέρρες κατά του δημάρχου Π. Αγγελίδη που θέλει την θανάτωση των αδέσποτων σκυλιών

Ο «πολιτισμένος» δήμαρχος Σερρών ζητάει θανάτωση αδέσποτων σκυλιών & μετά δίνει «διευκρινίσεις» για να περιορίσει αντιδράσεις (βίντεο)

Ελ. Ηλιοπούλου στην ΕΡΤ1: Φασιστικές οι δηλώσεις του δημάρχου Σερρών που ζητάει θανάτωση υγειών αδέσποτων ζώων (βίντεο)

O δήμαρχος Σερρών που ζήτησε θανάτωση των αδέσποτων μπορεί να διαθέτει μνήμη χρυσόψαρου εμείς όμως όχι!

Π.Φ.Π.Ο.: Ο δήμαρχος Σερρών βρήκε την λύση για την μείωση των αδέσποτων μέσω της θανάτωση τους (βίντεο)

Δημοτικά Κυνοκομεία: Φριχτές συνθήκες διαβίωση για τα ζώα και οικονομικές ατασθαλίες

Τα σκυλιά αλληλοσπαράσσονται στο Δημοτικό Κυνοκομείο Καστοριάς

Δεκάδες μηνύματα διαμαρτυρίας από την Ιταλία για το κυνοκομείο της φρίκης

Ο δήμαρχος Καστοριάς εκδικείται εκείνη που φροντίζει τα ζώα!

Σπαραξικάρδια η κραυγή της Αναστασίας Πρωτόγερου για το έγκλημα στην Καστοριά (βίντεο)

Aντιδήμαρχος χαρακτηρίζει υποκριτικές τις μομφές εις βάρος του Δ. Καστοριάς για το Κυνοκομείο

Ο δήμαρχος Καστοριάς δεσμεύεται ότι θα λύσει οριστικά το πρόβλημα των αδέσποτων

Ένα κολαστήριο ζώων στη Ναύπακτο με τη σφραγίδα του Δήμου Ναυπακτίας

Δήμος Ναυπακτίας: Ανυπόστατες οι κατηγορίες φροντίζουμε τα ζώα του Κυνοκομείου

Κρυφτούλι με τους φιλόζωους παίζει ο Δήμος Ναυπακτίας

Κυνοκομείο Σερρών: Επιτρέπουν στα ζώα να ζευγαρώνουν, δεν στειρώνουν τις σκυλίτσες που εγκυμονούν!

Ποινή - «χάδι» για τον υπάλληλο του Δήμου Σερρών που σκότωσε & έκαψε 2 σκυλιά μέσα στο Δημοτικό Κυνοκομείο

Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 37χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε μέχρι θανάτου & έκαψε 2 σκυλιά μέσα στο Δημοτικό κυνοκομείο Σερρών

Παρέμβαση εισαγγελέα για τη δολοφονία 2 σκυλιών από εθελοντή στο Δημοτικό Κυνοκομείο Σερρών & τις παρανομίες του δήμου ζητάει η Π.Φ.Π.Ο.

37χρονος άνδρας σύμφωνα με την Αστυνομία χτύπησε και έκαψε μέσα στο Δημοτικό Κυνοκομείο Σερρών δύο μικρόσωμα σκυλιά

Δήμαρχος Σερρών: Οι φιλόζωοι ας πάρουν τα αδέσποτα σκυλιά στα σπίτια τους (βίντεο)

Πετούν τα πτώματα των σκύλων του Δημοτικού Κυνοκομείου Σερρών στα σκουπίδια

Δημοτικό Κυνοκομείο Σερρών: 150 σκυλιά νεκρά από ασθένειες μέσα σε 45 μέρες

Αθώωσαν τον πρώην αντιδήμαρχο παρά τις άθλιες συνθήκες στο Δημοτικό Κυνοκομείο Σερρών

Ο δήμαρχος Σερρών καλύπτει την ανικανότητα του και την αλλεργική συνάδελφο του

Σέρρες: Ο κτηνίατρος δήμαρχος αποφάσισε να «καθαρίσει» τον τόπο απ’ τα αδέσποτα

Κρεματόριο ζώων το Δημοτικό Κυνοκομείο Σερρών

Tagged: , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.