Στηρίξτε μας

Τι μπορείτε να κάνετε όταν απειλούν εσάς και τ' αδέσποτα επειδή τα ταΐζετε

5 Απριλίου 2021 08:00 | Επικαιρότητα
Τι μπορείτε να κάνετε όταν απειλούν εσάς και τ' αδέσποτα επειδή τα ταΐζετε

Της Νίκης Τηλιακού*

Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να προστατεύσει τα ζώα που σιτίζει από δηλητηρίαση ειδικά όταν δέχεται απειλές; Όταν κάποιος απειλεί και εμάς και εκδιώκει έργω και λόγω τα ζώα που σιτίζουμε στη γειτονιά, καλό είναι να απευθυνόμαστε άμεσα στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα ώστε και να αναφέρουμε το συμβάν και να ζητήσουμε να καταγραφεί το γεγονός και να γίνουν στον μη φιλόζωο οι σχετικές συστάσεις με βάση την κείμενη νομοθεσία.

Αυτές οι βασικές κινήσεις προστατεύουν τα ζώα και έτσι αποτρέπονται δολοφονίες γατιών και σκυλιών γιατί βάζουν σε δεύτερες σκέψεις τον μη φιλόζωο, καθώς οι προθέσεις του (η δηλητηρίαση έμβιων όντων) είναι πλέον γνωστές στις αρμόδιες αρχές. Επειδή συχνά απειλούνται και εξυβρίζονται και οι εθελοντές που σιτίζουν ζώα είναι σημαντικό να καταγραφεί και αυτό από την Αστυνομία.

Τα δικαστήρια της Αθήνας έχουν αποφασίσει καταδίκες τέτοιων πράξεων και αναφέρω αναλυτικά μια από αυτές, η οποία εκδικάστηκε την 1 Νοεμβρίου του 2019 από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών (αρ. απόφασης 4721/2019). Πρόκειται για άλλη μια περίπτωση στην οποία ένας άνδρας πετάει τα δοχεία νερού και τροφής για τα αδέσποτα, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σε όλη τη χώρα.

Μια γυναίκα, φροντίζει τ’ αδέσποτα της γειτονιάς της και τοποθετεί στο κέντρο της Αθήνας νερό και φαγητό για τα σκυλιά της πλατείας των Αγίων Θεοδώρων. Η φιλόζωη, συνταξιούχος δικηγόρος, ανανεώνει καθημερινά το νερό και φροντίζει εν γένει να τηρεί τους κανόνες υγιεινής.

Ο αντιφιλόζωος γείτονας της εκφράζει διαρκώς τη δυσαρέσκεια του, σταδιακά όλο και πιο έντονα. Εκδιώκει τα δύο σκυλιά έργω και λόγω, τα καταβρέχει με νερό, φωνάζει, επιρρίπτει αποτσίγαρα, τρίχες, κουκούτσια ελιών στα δοχεία και τα αναποδογυρίζει. Δημιουργείται ένα κλίμα εχθρικό για τα ζώα, τα οποία φοβούνται να πλησιάσουν και οι εμπλεκόμενοι διαπληκτίζονται συχνά.

Μέχρι που τον Οκτώβριο του 2019 ο αντιφιλόζωος αποφασίζει να  δηλητηριάσει τα ζώα και ρίχνει στα δοχεία υγρό απολυμαντικό, δηλητηριώδες, χλωρίνη. Η φιλόζωη αυτόπτης μάρτυρας σπεύδει, αναποδογυρίζει τα δοχεία για να αποτρέψει τη δηλητηρίαση και καλεί την Άμεση Δράση. Ακολουθεί η αυτόφωρη διαδικασία και το δικηγορικό μας γραφείο δηλώνει στο ακροατήριο παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας για λογαριασμό της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης.

Το δικαστήριο δέχθηκε πως ο δράστης έριξε το υγρό σε δύο μπωλ με νερό, τα οποία τοποθετεί η φιλόζωη προκειμένου να πίνουν νερό τα δύο σκυλιά που διέρχονται από τη περιοχή.

Στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι με το τρόπο αυτό ο κατηγορούμενος αποπειράθηκε να δηλητηριάσει τα διερχόμενα από τη περιοχή ζώα, η πράξη του αυτή δεν περαιώθηκε, διότι έγινε αντιληπτός από την μάρτυρα η οποία άδειασε τα δύο δοχεία. Επομένως κατέληξε ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να κηρυχθεί ένοχος για την αποδιδόμενη πράξη, κατά πλειοψηφία των μελών του δικαστηρίου.

Η υπ’ αρ. ΑΥΤ 4721/2019 του Αυτοφώρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών  καταδίκασε τον συγκεκριμένο άνδρα σε έξι μήνες ποινή φυλάκισης για απόπειρα κακοποίησης και δη δηλητηρίασης αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Είναι άλλη μια σημαντική δικαστική απόφαση που αναγνωρίζει πανηγυρικά το δικαίωμα σίτισης και πότισης των αδέσποτων ζώων από φιλόζωους, όπως αυτό ορίζεται άλλωστε ρητά στη παρ. 10 αρ. 9 ν. 4039/2012, που αναφέρει ότι επιτρέπεται η παροχή τροφής και νερού από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής. Το ίδιο ορίζει και ο νόμος 4235/2014 (άρθρο 46).

Επιπρόσθετα η υπ’ αρ. 1/13/2013 Γνωμοδότηση του Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Ρούσσου Παπαδάκη νομιμοποιεί τη σίτιση και επισημαίνει με έμφαση πως είναι μέσα στο πνεύμα σεβασμού κάθε έμβιας ύπαρξης για δικαίωμα στη ζωή.

Καθώς συχνά αστυνομικοί αγνοούν την ισχύουσα νομοθεσία κάθε φορά που θέλετε να καταγγείλετε παρόμοιο περιστατικό ή να ζητήσετε να γίνουν συστάσεις προς εκείνους που ενοχλούν ή απειλούν τα ζώα είναι χρήσιμο να έχετε μαζί σας τα άρθρα των νόμων που σας δίνουν το δικαίωμα να ταΐζετε τα αδέσποτα.

Τέλος πρέπει να τονίσουμε πως η πρώτη από τις διεθνώς αναγνωρισμένες Πέντε Ελευθερίες των Ζώων είναι η ελευθερία από πείνα και δίψα.

*Η Νίκη Τηλιακού, είναι δικηγόρος και συνεργάτης Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.

Διαβάστε επίσης:

Δικαστική απόφαση επιβεβαιώνει το δικαίωμα των φιλόζωων να ταΐζουν τ' αδέσποτα ζώα

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

6 Σχόλια

 1. Τ.Τσ.

  Εσείς καλά τα λέτε, τα ζώα έχουν το δικαιωμα στη ζωή. Τι γίνεται όταν πας να καταγγείλεις κάποιον γείτονα ο οποίος εκφράζει συνέχεια τη δυσαρέσκεια του για την ύπαρξη τους,ενώ έχεις και βάσιμες υποψίες ότι έχει προβεί σε δηλητηριασεις, και όταν πας στο τμήμα ακούς την κάθε δικαιολογία για να μην το καταγραψουν? "Αφού είναι περίεργος ο γείτονας , εσύ που είσαι πιο λογικός κάνε πισω" ,"όλοι είμαστε τσιτωμενοι από την καραντίνα,κρατήστε χαμηλό προφίλ, κάντε υπομονή και θα το ξεχάσει", "δυστυχώς έπρεπε να είχατε πάρει το 100,τώρα δεν γίνεται κατι", "ξέρεις πόσες υποθέσεις έχουμε και πόση δουλειά με τον κορωνοιο, κι εμείς δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με αυτά,λύστε το μεταξύ σας" .Άσε δε τα βλέμματα όλο ειρωνεία του στυλ "τώρα σοβαρά αυτή ήρθε να καταγγείλει ότι ο γείτονας πετάει τα μπωλ και δεν του αρέσουν οι γάτες;" η "εγώ δεν έγινα αστυνομικός για να ασχολούμαι με τους τρελούς φιλόζωος,αλλά για να πιάνω ληστές και δολοφόνους ". Δηλαδή κάποιος πρέπει να τους πει ότι δεν είναι στη διακριτική τους ευχέρεια(δλδ αν συμφωνούν/έχουναλλη δουλειά ή οχι),είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν πίστα το νόμο.

 2. Nina

  Εμενα ο γειτονας ,προχθές μου εκανε βίντεο με το κινητό τού στην ωρα που ταιζα τα γατάκια στον δρόμο.
  Μετα με ακολούθησε μέχρι που θα πάω τραβώντας βίντεο
  Οταν ξαναγύρισα στο σημείο που ταιζα ειδα οτι πεταξε το μπολ τους με το νερό.
  Τι πρέπει να κάνω?
  Ευχαριστώ.

  1. Anna

   Καλείτε επί τόπου το 100 για το βίντεο. Μπορείτε να του κάνετε και μήνυση για παραβίαση προσωπικών δεδομένων απλά και μόνο για το βίντεο. Συν τη παρενόχληση για τη σίτιση.

 3. Flora

  ΠΑΡΑΞΑΛΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ ΜΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΗΛΥΚΙ ΓΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΘΗΛΑΣΕΙ ΕΝΑ ΜΩΡΟ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ. Η ΜΑΝΝΑ ΠΟΥ ΤΟ ΓΕΝΝΗΣΕ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙ .ΤΙ ΓΑΤΙ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΩΡΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΗΛΑΣΕΙ . ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  1. eleni

   Μπορείτε να το ταΐζετε εσείς ειδικό γάλα για γατάκια με μπιμπερό. Θα το βρείτε σε όλα τα καταστήματα πώλησης ειδών για κατοικίδια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.