Στηρίξτε μας

Πιέζουν το ΥΠ.Α.Α.Τ. για τη χρηματοδότηση των Ο.Τ.Α. σχετικά με τ’ αδέσποτα

24 Οκτωβρίου 2012 11:43 | Επικαιρότητα
Πιέζουν το ΥΠ.Α.Α.Τ. για τη χρηματοδότηση των Ο.Τ.Α. σχετικά με τ’ αδέσποτα

Εντείνονται οι επαφές που πραγματοποιούν οι εκπρόσωποι του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας - Πειραιά (ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.) προκειμένου να υπάρξει οριστική λύση στο κρίσιμο ζήτημα της χρηματοδότησης των Ο.Τ.Α. για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Μετά από σειρά συναντήσεων με τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Γιάννη Τραγάκη, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη, τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Δημήτρη Καλογερόπουλο, την Τρίτη 23 Οκτωβρίου αντιπροσωπεία του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.  συναντήθηκε και με τον  αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Στην αναλυτική και ειλικρινή συζήτηση, που εκτυλίχθηκε στο γραφείο του αναπληρωτή Υπουργού, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν στη σχέση Κεντρικής Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για την υποστήριξη δράσεων φροντίδας και περίθαλψης των αδέσποτων ζώων.

Όπως τονίζει ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. κ. Χαρακόπουλος ενημερώθηκε διεξοδικά για την υφιστάμενη κατάσταση, για την αντιμετώπιση της οποίας, παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση  από μεριάς του ΥΠ.Α.Α.Τ. με αποτέλεσμα την απώλεια των πόρων, που προορίζονται για την επιχορήγηση δράσεων περίθαλψης  για τα τρία τελευταία χρόνια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης συζητήθηκε και το σύνθετο πλαίσιο της εκταμίευσης των χρημάτων, το οποίο προβλέπει την εμπλοκή, με πληθώρα συναρμοδιοτήτων, διαφόρων δημοσίων φορέων και ιδιαίτερα απαιτητικές, χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες εγκρίσεων ενώ παρατηρείται  έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων.

Ο κ. Χαρακόπουλος δεσμεύθηκε ότι  θα εξεταστούν όλοι οι πιθανοί τρόποι για τη γρήγορη επίλυση του προβλήματος που έχει ανακύψει με την επιχορήγηση δράσεων περίθαλψης και της εν γένει διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.

Επίσης, ζήτησε να του δοθούν συγκεκριμένες προτάσεις που θα στοχεύουν στη βελτίωση του νόμου 4039/2012. Παράλληλα, εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π., ώστε να δει το κοινωνικό έργου που επιτελείται, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της αντιπροσωπείας του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας - Πειραιά.

Η «καλή χημεία» δεν αρκεί

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο πρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π., Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, τόνισε: «Οι αυτοδιοικητικοί φορείς που σηκώνουμε το βάρος της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων βρισκόμαστε σε καθεστώς ομηρίας.

Από την μία – σε αντίθεση με όσα ρητά ορίζει ο νομοθέτης – δεν χρηματοδοτούνται οι δράσεις που υλοποιούμε. Από την άλλη, οδηγούνται στο ειδώλιο του κατηγορουμένου αιρετοί της Αυτοδιοίκησης για παράβαση καθήκοντος στην διαχείριση των αδέσποτων.

Αισιοδοξούμε ότι μετά την ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση με τον υπουργό, θα δοθεί λύση – έστω και την ύστατη στιγμή – ώστε να εκταμιευθούν τουλάχιστον οι αναλογούντες πόροι για τις δράσεις του 2011.

Παράλληλα, εντείνουμε τις επαφές με τους αρμόδιους Εισαγγελείς της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί».

Επί της ουσίας αν και ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. τονίζει την «καλή χημεία μεταξύ ηγεσίας υπουργείου» και του ιδίου, εντούτοις η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι το βάρος της διαχείρισης του περίπου ενός εκατομμυρίου αδέσποτων ζώων που ζουν στην Ελλάδα το σηκώνουν κυρίως οι ιδιώτες και οι δήμοι αναγκάζονται να ασχοληθούν στα σοβαρά με το θέμα τώρα που η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω.

Επειδή από πάνω τους κρέμεται η κατηγορία της παράβασης καθήκοντος και οι καταγγελίες που κάνουν στις εισαγγελίες σωματεία και πολίτες. Όμως ευθύνες που φέρουν οι Δήμοι για την διαχείριση των ζώων είναι πολλές γιατί αδιαφορούσαν για το πρόβλημα ακόμα και όταν υπήρχαν λεφτά…

Διαβάστε επίσης:

Παράβαση καθήκοντος συνιστά η αδιαφορία των δημάρχων για τα αδέσποτα

Ενημέρωσαν τον αντιπρόεδρο της Βουλής για την έλλειψη πόρων για τ’ αδέσποτα

Είπαν στον υπουργό για την έλλειψη χρηματοδότησης των δήμων σχετικά με τ’ αδέσποτα

Κραυγή απόγνωσης από τον ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. για τα αδέσποτα

ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.: Τα αδέσποτα ζώα είναι το αποτέλεσμα της δικής μας στάσης

Παίρνει πίσω τα περί θανάτωσης των καλααζαρικών σκύλων ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.

Την δολοφονία των αδέσποτων που πάσχουν από λεϊσμανίωση και δεν υιοθετούνται αποφάσισε το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.

385.475 € το χρόνο θα δίνει ο Δήμος Αθηναίων στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. για να μην φροντίζει όλα τα αδέσποτα!

Σε συνεργασία με το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. προχωράει ο Δήμος Αθηναίων λόγω ανικανότητας!

Επιστρέφει στη δωρήτρια του το Καταφύγιο Ζώων στα Μέγαρα ο Δήμος Αθηναίων!

Χωρίς ουσιαστική κτηνιατρική περίθαλψη τα αδέσποτα του Δήμου Αθηναίων

Ο Καμίνης θυμήθηκε τ’ αδέσποτα λόγω των εκλογών

Επιδεινώνονται τα προβλήματα στο Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Αθηναίων στα Μέγαρα

Τα έγκλειστα σκυλιά αλληλοσπαράσσονται και ο Δήμος Αθηναίων αδιαφορεί!

Προσφέρει το καταφύγιο της για τ’ αδέσποτα του Δήμου Αθηναίων

Αδυνατεί να λειτουργήσει το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. αφού δεν πληρώνει το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Θα εξοφλήσει το ΥΠ.Α.Α.Τ. τις δαπάνες των δήμων για καταφύγια, στειρώσεις και περίθαλψη αδέσποτων

ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.: Αν δεν μας χρηματοδοτήσετε θα πάψουμε να φροντίζουμε τ’ αδέσποτα

ΥΠ.Α.Α.Τ.: Θα επισπεύσει τις διαδικασίες για τη χρηματοδότηση των Ο.Τ.Α. για τ’ αδέσποτα

Ενημερωτική καμπάνια για τα Δημοτικά Κυνοκομεία - «Νταχάου» αδέσποτων ψυχών

Δημοτικά Κυνοκομεία: Φριχτές συνθήκες διαβίωση για τα ζώα και οικονομικές ατασθαλίες

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.