Στηρίξτε μας

Είπαν στον υπουργό για την έλλειψη χρηματοδότησης των δήμων σχετικά με τ’ αδέσποτα

17 Οκτωβρίου 2012 20:15 | Επικαιρότητα
Είπαν στον υπουργό για την έλλειψη χρηματοδότησης των δήμων σχετικά με τ’ αδέσποτα

«Σήμα κινδύνου» από ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. και ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ. προς το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα βάρη που αυτή αναλαμβάνει αναπτύσσοντας δράσεις φροντίδας και περίθαλψης των αδέσποτων και το πόσο αναγκαία είναι η συνεπής και συνεχής συνδρομή της κεντρικής διοίκησης για να πιστοποιείται  αυτό το έργο, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Για ποιον είναι προτεραιότητα τα αδέσποτα;

Στη συνάντηση μεταξύ του αρμόδιου υπουργού, Αθανάσιου Τσαυτάρη, του προέδρου του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.), Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, και του πρόεδρου του Συνδέσμου Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ.), Σταύρου Ζαμπέτογλου τέθηκε το θέμα της χρηματοδότησης. Ενώ επί της ουσίας τονίστηκε ότι δεν είναι δυνατόν οι δήμοι να κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος αν και δεν χρηματοδοτούνται για να κάνουν αυτό που ορίζει η σχετική νομοθεσία σχετικά με τ’ αδέσποτα…

Gourdomihalis

Όπως τονίζεται σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.: «Η θεσμική παρέμβαση των δυο μεγαλύτερων αυτοδιοικητικών φορέων της επικράτειας, που  έχουν εντάξει στον κατάλογο των υπηρεσιών τους την εφαρμογή προγραμμάτων ορθολογικής διαχείρισης του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, έγκειται στο γεγονός ότι η Αυτοδιοίκηση οδηγείται σε αδιέξοδο με την ακολουθούμενη πολιτική σε κεντρικό επίπεδο.

Το γεγονός ότι οι δράσεις περίθαλψης δεν επιχορηγούνται για τα τρία τελευταία χρόνια από το Υπουργείο – καταστρατηγώντας με αυτόν τον τρόπο όσα ρητά περιγράφει ο νομοθέτης στους Ν. 3170/2003 και 4039/2012 – έχει φέρει σε απόγνωση  τους αυτοδιοικητικούς φορείς, που επωμίζονται με την ευθύνη της περίθαλψης των αδέσποτων ζώων.

Η παρατεταμένη αδυναμία του ΥΠ.Α.Α.Τ. να αποδώσει – ως οφείλει – τους αναλογούντες πόρους, μεταφράζεται σε έλλειψη φαρμάκων, νοσηλευτικών αναλωσίμων και τροφίμων, καθώς και άρνηση παροχής υπηρεσιών από τους κτηνιάτρους οι οποίοι είναι ανεξόφλητοι για χρόνια.

Ο υπουργός κατά την διάρκεια των συζητήσεων, αφού αναγνώρισε το ουσιαστικό κοινωνικό έργο που επιτελείται από τους δυο φορείς, παραδέχθηκε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και δεσμεύτηκε για την επίλυσή του».

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Γουρδομιχάλης τόνισε ότι: «Έχουμε αναπτύξει επικοινωνία με τους αρμόδιους Εισαγγελείς για τα ζώα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Δεν είναι δυνατόν από την μια να γίνονται εκπτώσεις στις υποχρεώσεις του Υπουργείου και να υπονομεύεται  το οικονομικό σκέλος της κείμενης νομοθεσίας και από την άλλη να οδηγούνται στο ειδώλιο του κατηγορουμένου αιρετοί της αυτοδιοίκησης για παράβαση καθήκοντος στην διαχείριση των αδέσποτων.Πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα ο νόμος».

Από την μεριά του ο κ. Ζαμπέτογλου σημείωσε ότι: «Πρέπει να ξεμπλοκαριστούν οι διαδικασίες για την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για την πλήρη λειτουργία Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Είναι αναγκαίο να ανταποκριθούμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στο πάγιο αίτημα των πολιτών για ορθολογική διαχείριση των αδέσποτων της περιοχής». Στην σύσκεψη συμμετείχε επίσης και ο γενικός γραμματέας του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π., Γιώργος Κατσαντώνης.

Διαβάστε επίσης:

Παράβαση καθήκοντος συνιστά η αδιαφορία των δημάρχων για τα αδέσποτα

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

  1. KATIA KARAVASILI

    ΕΓΩ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ ΩΣΤΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΝ [ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ] ΝΑ ΔΙΟΧΕΤΕΥΤΟΥΝ ΣΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΕΠΙΣΗΣ

  2. ΚΟΡΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    ωραία συζήτηση!! Εχει ακούσει κανείς υπουργό ή δήμαρχο να πει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι ή ότι δεν θα γ΄νει ποτέ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.