Στηρίξτε μας

Παράνομες περισυλλογές σκυλιών απ' τον Δήμο Σερρών και απαράδεκτη συμπεριφορά από την Αστυνομία καταγγέλλει φιλόζωη ηθοποιός

14 Απριλίου 2020 22:34 | Καταγγελίες
Παράνομες περισυλλογές σκυλιών απ' τον Δήμο Σερρών και απαράδεκτη συμπεριφορά από την Αστυνομία καταγγέλλει φιλόζωη ηθοποιός

Αποδέκτης μιας εξαιρετικά σοβαρής καταγγελίας για τις τακτικές του Δήμου Σερρών και της Αστυνομίας σε βάρος των αδέσποτων έκανε η ηθοποιός Λιάνα Τασουσιανή στη Μ.Κ.Ο. «Dogs’ Voice» η οποία και τη δημοσίευσε στις 14 Απριλίου.

Συγκεκριμένα επισημαίνει τα εξής: «Μια επώνυμη καταγγελία για το Δήμο Σερρών και το αστυνομικό τμήμα της περιοχής έγινε χθες στο Dogs' Voice από την ηθοποιό Λιάνα Ταουσιανή. Ο Δήμος Σερρών έχει απασχολήσει πολλάκις την επικαιρότητα με αντιφιλοζωικές συμπεριφορές και προτάσεις, με ένα κυνοκομείο με χιλιάδες προβλήματα, με αδυναμία να δώσει τροφή σε εθελοντές και με εμμονή στην πολιτική "ό,τι περπατάει μαζεύεται" λες και τα ζώα δεν έχουν δικαίωμα να υπάρχουν. Παραθέτουμε αυτούσια την καταγγελία και δεσμευόμαστε ότι σαν οργάνωση θα προβούμε εγγράφως σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν.

"Λέγομαι Λιάνα Ταουσιάνη είμαι ηθοποιός και θεατροπαιδαγωγός, ζω στην πόλη των Σερρών όπου η στάση του Δήμου απέναντι στα αδέσποτα ζώα είναι ύποπτα εχθρική. Θα προσπαθήσω όμως να σας εξιστορήσω τα γεγονότα χωρίς επιθετικούς προσδιορισμούς αλλά με προσωπικές μαρτυρίες.

Τα φετινά Χριστούγεννα ο Δήμος με εντολή του αντιδημάρχου κ. Δινάκη βγήκε στην πόλη μας ο μπόγιας ώστε να αδειάσει  την πόλη από τα αδέσποτα σκυλιά. Αφορμή για αυτό ήταν ένα περιστατικό στην κοιλάδα των Σερρών όπου ένα αδέσποτο σκυλί δάγκωσε έναν πολίτη. Ο μπόγιας όμως δεν μπόρεσε να μαζέψει το συγκεκριμένο σκυλί. Μάζεψε βέβαια επανενταγμένα και στειρωμένα σκυλιά. Η κλούβα κυκλοφορούσε στο κέντρο της πόλης και όταν οι πολίτες ζήτησαν εξηγήσεις ο κύριος Δινάκης απάντησε πως είναι πολλοί οι πολίτες που δεν θέλουν τα σκυλιά και πως οι φιλόζωοι δεν έχουμε φωνή και δεν ακουγόμαστε.

Ο μπόγιας αφού κυνήγησε όλα τα σκυλιά της πόλης, έπιασε όσα μπόρεσε με πνίχτη τραβώντας τα, τρομάζοντας τα και τραυματίζοντας με βίαια τραβήγματα όσα αντιστάθηκαν.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν δεκάδες κουτσά αδέσποτα τις ημέρες των γιορτών. Ένα απο αυτά τα σκυλιά που κατάφεραν να ξεφύγουν ήταν και η Κανέλα την οποία φιλοξενώ στο σπίτι μου από τότε. Το σκυλί έχει εξαρθρωμένο πόδι και στην προσπάθειά του να ξεφύγει το χτύπησε αμάξι και το βρήκα παραμονή Χριστουγέννων να τρέμει από τον πυρετό στο πάρκο έξω από το σπίτι μου. Παράλληλα με αυτό ο αντιδήμαρχος έκανε δηλώσεις  λέγοντας “ Ό,τι κινείται θα μαζεύεται”. Πολλοί απο τους κατοίκους της πόλης μου επικρότησαν τη δράση του. Μια απο τις φιλοζωικές της πόλης απευθύνθηκε στον εισαγγελέα. Ο αντιδήμαρχος πήγε αυτόφωρο αλλά αφέθηκε ελεύθερος μετά από λίγες ώρες χωρίς να εκκρεμεί καμία κατηγορία εις βάρος του.

KAI ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ:

Πριν από λίγες μέρες την Πέμπτη 9 Απριλίου ο μπόγιας ξανά έκανε την εμφάνισή του πάλι με εντολή του αντιδημάρχου. Ήρθε στο πάρκο του ΙΚΑ το πρωί της Πέμπτης για να μαζέψει δυο σκυλιά. Τη Ριτά ένα επανενταγμένο σκυλί -επειδή γαυγίζει- και τον Βελέντζα ένα αστείρωτο αρσενικό τσοπανόσκυλο το οποίο έχουν ξαναμαζέψει στο κυνοκομείο αλλά δεν κατάφεραν ποτέ να το στειρώσουν.

Το συγκεκριμένο σκυλί πάσχει από λεϊσμάνια. Όταν πρωτοεμφανίστηκε στη γειτονιά μου ήταν σκελετωμένο με κόκκινα μάτια. Δύο φιλόζωες κυρίες με δικά τους έξοδα και προσωπικό κόπο του χορηγούσαν χάπια για να το θεραπεύσουν. Η προσπάθειά τους απέδωσε και το σκυλί είναι πλέον σε πολύ καλή κατάσταση. Να σημειωθεί πως το σκυλί συνεργάστηκε απόλυτα και ποτέ δεν αγρίεψε μέσα στον ένα χρόνο που του χορηγείται η αγωγή.

Επειδή τα σκυλιά αυτά δεν ήταν το πρωί στο πάρκο ο μπόγιας έβαλε στην κλούβα του δύο άλλα σκυλιά επίσης στειρωμένα και επανενταγμένα. Μετά από παράπονα πολιτών τα κατέβασε από την κλούβα και είπε πως θα επιστρέψει το απόγευμα και θα περιμένει τον πολίτη που έκανε τα παράπονα να του υποδείξει ποια είναι τα σκυλιά που πρέπει να μαζευτούν επειδή ο ίδιος δεν τα γνωρίζει.

Έτσι και έγινε. Ήρθε το ίδιο απόγευμα στις 17:00 έβγαλε τον πνίχτη απο το αμάξι και περίμενε τον πολίτη να του υποδείξει τα σκυλιά.

Κατέβηκα από το σπίτι μου και τον ρώτησα γιατί θέλει να μαζέψει το σκυλί. Μου είπε οτι αυτή ήταν η εντολή που είχε. Ρώτησα αν έχει κάποιο χαρτί και αν έχει υπ’ όψιν του κάποια καταγγελία που να περιγράφει το συγκεκριμένο ζώο. Μου είπε πως δεν έχει χαρτί. Συζήτησα μαζί του και παραδέχτηκε πως γνωρίζει ποια είναι η νόμιμη διαδικασία και γνωρίζει επίσης πως αυτό που κάνει είναι παράνομο και πως φοβάται να μην χάσει τη δουλειά του.

Του απάντησα πως αν μαζέψει το ζώο θα φωνάξω την αστυνομία γιατί έτσι με συμβούλεψε η πρόεδρος της φιλοζωικής και έτσι έχω διαβάσει πως πρέπει να πράττει ένας πολίτης όταν γίνεται μάρτυρας παράνομης περισυλλογής. Τηλεφώνησε στον αντιδήμαρχο ο οποίος του είπε να μαζέψει το ζώο και αν θέλω εγώ να πάω την επομένη το πρωί στο γραφείο του να μου εξηγήσει. Του απάντησα οτι το σκυλί δε θα αφήσω να μαζευτεί χωρίς κάποια εξήγηση και κάλεσα την αστυνομία. Στο μεταξύ εμφανίστηκε ο πολίτης που έκανε το παράπονο. Όταν ρώτησα ποιο είναι το πρόβλημα με το ζώο μου είπανε πως το ζώο γαυγίζει και δεν μπορούμε να κοιμηθούμε. Ρώτησα αν έχουν καταγγείλει επιθετική συμπεριφορά και μου είπαν πως όχι αλλά θα καταγγείλουν αν χρειαστεί!

Τηλεφώνησα λοιπόν στην αστυνομία και ήρθε ένα περιπολικό. Τους εξήγησα την κατάσταση και μου είπαν πως δεν μπορώ σαν πολίτης εγώ να παρέμβω, να αφήσω τον δήμο να κάνει τη δουλειά του και αν θέλω την επόμενη μέρα να καταγγείλω το περιστατικό.  Τους είπα πως δεν έχει κανείς στοιχεία συγκεκριμένα για το ζώο και πως απλά τους ενοχλεί η παρουσία του και αυτό είναι απαράδεκτο και παράνομο. Μου είπανε να πάω σπίτι μου. Του είπα πως λυπάμαι πολύ αλλά εγώ δε θα παίξω την κολοκυθιά εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας και έφυγα.

Έφυγε και το περιπολικό αλλά μέσα σε ένα λεπτό έκανε αναστροφή σταμάτησε μπροστά μου και μου είπανε πως θα μου κόψουν πρόστιμο. Γέλασα. Τους είπα πως έχω στείλει μήνυμα στο 13033 και πως έχω μαζί μου και την ταυτότητά μου. Κατέβηκε από το αμάξι, του έδειξα το μήνυμα που έστειλα από το κινητό μου. Μου είπε “θα σε γράψω γιατί το μήνυμά σου έληξε πέρασε πάνω από μισή ώρα” του απάντησα πως αυτό που λέει δεν ισχύει, δεν υπάρχει πουθενά γραμμένο κάτι για χρονικά όρια και να προσέχει γιατί γνωρίζω τα δικαιώματά μου και πως αυτό που κάνει είναι κατάχρηση εξουσίας. Τότε άρχισε να μου φωνάζει οτι θα με πάει αυτόφωρο για παρεμπόδιση του έργου του Δήμου.  Με πλησίασε αρκετά του ζήτησα να τηρήσει την απόσταση ασφαλείας και εξαγριώθηκε.

Κάθισα στο παγκάκι τους έδωσα την ταυτότητά μου όπως μου ζητήθηκε. Την ώρα εκείνη ήρθαν δυο ακόμη αστυνομικοί. Παράλληλα ο μπόγιας μιλούσε στο τηλέφωνο με τον αντιδήμαρχο. Τον άκουσα να λέει

“Αφεντικό εγώ έριξα την κροκέτα με υπνωτικό στο τζαμί αλλά τα σκυλιά ακόμα δεν κοιμήθηκαν”. (άλλα σκυλιά σε άλλη γειτονιά).  Άρχισα να φωνάζω λέγοντας “για ποια παρεμπόδιση μου μιλάς; εγώ η ίδια σας κάλεσα στο τηλέφωνο και όσο για τον υπάλληλο του έκανα απλά μια ερώτηση. Ούτε στην κλούβα του μπροστά στάθηκα ούτε το ζώο φυγάδευσα”.

Συνέχισε να με απειλεί με αυτόφωρο και ζήτησε από τον μπόγια να μου κάνει μήνυση. Ο μπόγιας αρνήθηκε. Την ώρα εκείνη εμφανίστηκε η κυρία που έχει το περίπτερο στο πάρκο και είπε πως το συγκεκριμένο σκυλί γρύλισε το ίδιο πρωί στον γιό της την ώρα που άνοιγε το περίπτερο. Τη ρώτησα αν το σκυλί δάγκωσε ή αν του όρμησε. Μου είπε πως όχι. Ρώτησα αν έκανε καταγγελία. Μου είπε πως όχι. Είπα μπροστά σε όλους πως εγώ το μόνο που θέλω είναι να τηρηθεί τυπικά ο νόμος. Αν το σκυλί είναι όντως επιθετικό να το καταγγείλουν αλλά το άλλο το επανενταγμένο που απλά γαυγίζει να το αφήσουν ήσυχο. Ο αστυνομικός συνέχισε να μου φωνάζει και να με απειλεί. Ζήτησα την ταυτότητά μου και έφυγα.

Έφυγαν όλοι και ο μπόγιας χωρίς να πιάσει το σκυλί.

Την επόμενη μέρα Παρασκευή 7:01 το πρωί ο μπόγιας επέστρεψε για να τα μαζέψει όλα τα σκυλιά όπως είπε. Έχω στα χέρια μου βίντεο που τράβηξα η ίδια από το μπαλκόνι μου. Ο μπόγιας βάζει υπνωτικά στη σκυλοτροφή και την αφήνει απέναντι από τη Ρίτα, το στειρωμένο επανενταγμένο θηλυκό.

Όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση που επικρατεί στο κυνοκομείο.

Δεν υπάρχουν αρκετά φάρμακα,

δεν προλαβαίνουν να κάνουν στειρώσεις.

Τα σκυλιά είναι πάρα πολλά,

οι υπάλληλοι είναι δύο (αν δεν κάνω λάθος).

Τα σκυλιά κάνουν αγέλες αφού τα περισσότερα είναι εκτός κλουβιών και κατασπαράζουν το ένα το άλλο

Ένα μαύρο σκυλί, κουτάβι  που τάιζα μαζεύτηκε εκεί τα Χριστούγεννα και όταν πήγα να το βρώ το σκυλί δεν υπήρχε, το είχαν κατασπαράξει τα μεγαλύτερα γιατί έτσι γίνεται μέσα σε αυτό το χάος που επικρατεί εκεί μέσα.

Απαιτώ σαν πολίτης ο Δήμος να πάρει θέση και να μας εξηγήσει

ποιος είναι ο στόχος της περισυλλογής από τη στιγμή που η κατάσταση στο κυνοκομείο είναι δύσκολη;

γιατί μαζεύουν επανενταγμένα ζώα;

γιατί μαζεύουν ζώα που εμείς οι ίδιοι οι πολίτες με δικά μας έξοδα θεραπεύουμε;

γιατί μαζεύουν ζώα που δεν είναι επιθετικά;

γιατί βασίζονται σε αβάσιμες κουβέντες πολιτών και όχι σε επίσημες καταγγελίες;

ποιος είναι τελικά υπεύθυνος να κρίνει αν ένα ζώο είναι επιθετικό;

Να ενημερωθούν οι πολίτες και να ξέρουν τη διαφορά επιθετικού ζώου και μη επιθετικού. Ένα σκυλί που γαυγίζει δε θεωρείται επιθετικό.

Απαιτώ να πάρει θέση ο κύριος αντιδήμαρχος. Η προσωπική του εμμονή με τα ζώα δε μας αφορά.

Απαιτώ να πάρει θέση η ελληνική αστυνομία. Να είναι ενήμερη για το νόμο. Από πότε ένας αστυνομικός έχει το δικαίωμα να απειλεί μια κοπέλα με πρόστιμο και αυτόφωρο απλά και μόνο επειδή θέλει να γίνουν τα πράγματα νόμιμα;

Να σημειωθεί ότι όλα αυτά γίνονται εν μέσω καραντίνας. Παντού γύρω μας υπάρχει η απειλή του θανάτου. Δίνουμε όλοι αγώνα αυτές τις μέρες. Προσωπικά δεν αισθάνομαι ασφαλής κάτω από το ίδιο μου το σπίτι όταν απειλούμαι με πρόστιμο έτσι αυθαίρετα.

Εγώ σαν πολίτης και σαν επαγγελματίας στηρίζω την καμπάνια “Μένουμε σπίτι”. Σαν προσωπικό του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών από την πρώτη στιγμή συνεργάζομαι στις διαδικτυακές δράσεις μας. Με πολύ κόπο η καλλιτεχνική μας διευθύντρια κράτησε τα συμβόλαιά μας ώστε να προσφέρουμε έργο από τα σπίτια μας.

Ο Δήμος πώς μας στηρίζει; Δίνοντας εντολές στην αστυνομία να μας κάνει ελέγχους και να μας εκφοβίζει;

Να σημειωθεί ότι ο περίπατος της κοιλάδας έχει απαγορευτεί για τους πολίτες. Εκεί ζούν δεκάδες αδέσποτα σκυλιά. Ο αντιδήμαρχος δίνει τις άδειες στους εθελοντές που ταΐζουν με το σταγονόμετρο. Φυσικά ο δήμος ούτε ταΐστρες έβαλε ακόμα ούτε και τροφή για τα ζώα. Οι εθελοντές μόνοι τους και  με δικά τους έξοδα αγοράζουν και ταΐζουν και ταυτόχρονα απειλούνται και αυτοί από την αστυνομία με πρόστιμο.

Δε νιώθουμε ασφαλείς. Χρειαζόμαστε βοήθεια.

Λιάνα Ταουσιάνη,

Δευτέρα 13 Απριλίου 2020."».

Διαβάστε επίσης:

700 σκυλιά στο Δημοτικό Κυνοκομείο Σερρών και ο δήμος μαζεύει και άλλα αδιαφορώντας και για την εξοικονόμηση πόρων

Αθωώθηκε ο Φιλοζωικός Όμιλος Σερρών για τη συκοφαντική δυσφήμιση επειδή κατήγγειλε το 2012 ότι δεν γίνονται στειρώσεις στο Δημοτικό Κυνοκομείο

Αθώα η Ζ. Κοντού (πρώην πρ. Φιλοζωικού Ομίλου Σερρών) καθώς αποδείχτηκαν τα ψεύδη σε βάρος της περί εγκατάλειψης κουταβιών

Δυναμική διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο Σερρών κατά του δημάρχου Π. Αγγελίδη που επιδιώκει την θανάτωση των αδέσποτων (βίντεο)

O δήμαρχος Σερρών που ζήτησε θανάτωση των αδέσποτων μπορεί να διαθέτει μνήμη χρυσόψαρου εμείς όμως όχι! (Βίντεο)

Ο «πολιτισμένος» δήμαρχος Σερρών ζητάει θανάτωση αδέσποτων σκυλιών & μετά δίνει «διευκρινίσεις» για να περιορίσει αντιδράσεις (βίντεο)

Δήμαρχος Σερρών: Οι φιλόζωοι ας πάρουν τα αδέσποτα σκυλιά στα σπίτια τους (βίντεο)

Πετούν τα πτώματα των σκύλων του Δημοτικού Κυνοκομείου Σερρών στα σκουπίδια

Δημοτικό Κυνοκομείο Σερρών: 150 σκυλιά νεκρά από ασθένειες μέσα σε 45 μέρες

Αθώωσαν τον πρώην αντιδήμαρχο παρά τις άθλιες συνθήκες στο Δημοτικό Κυνοκομείο Σερρών

Ο δήμαρχος Σερρών καλύπτει την ανικανότητα του και την αλλεργική συνάδελφο του

Σέρρες: Ο κτηνίατρος δήμαρχος αποφάσισε να «καθαρίσει» τον τόπο απ’ τα αδέσποτα

Κρεματόριο ζώων το Δημοτικό Κυνοκομείο Σερρών

Δήμος Σερρών: Αναγκάστηκε να συμμορφωθεί ενώπιον του εισαγγελέα για το Κυνοκομείο

Ο Φ.Ο.Σ. καταγγέλλει επισήμως την εξόντωση των ζώων εντός Δημοτικού Κυνοκομείου Σερρών

Κυνοκομείο Σερρών: Επιτρέπουν στα ζώα να ζευγαρώνουν, δεν στειρώνουν τις σκυλίτσες που εγκυμονούν!

Δήμαρχε Σερρών, έρχεται ο εισαγγελέας!

«Σταυροφορία» ενάντια στα αδέσποτα εφαρμόζει ο Δήμος Σερρών

Η κτηνίατρος του Δήμου Σερρών έχει βάλει λουκέτο στο δημοτικό κτηνιατρείο!

Μας καθησυχάζει ο Δήμος Σερρών! Του θυμίζουμε ότι τα γραπτά μένουν! (Βίντεο)

Σέρρες: Αποφάσισαν να επανατοποθετήσουν τα στειρωμένα ζώα

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.