Στηρίξτε μας

700 σκυλιά στο Δημοτικό Κυνοκομείο Σερρών και ο δήμος μαζεύει και άλλα αδιαφορώντας και για την εξοικονόμηση πόρων

13 Δεκεμβρίου 2017 22:52 | Επικαιρότητα
700 σκυλιά στο Δημοτικό Κυνοκομείο Σερρών και ο δήμος μαζεύει και άλλα αδιαφορώντας και για την εξοικονόμηση πόρων

Η ανικανότητα στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων από τον Δήμο Σερρών είναι δυστυχώς δεδομένη και αποδεικνύεται καθημερινά καθώς η δημοτική αρχή αντί να κοιτάξει την πηγή του προβλήματος, ποιοι δηλαδή καθιστούν τα δικά τους ζώα αδέσποτα - να στοχεύσει εκεί, να αρχίσει ελέγχους (στειρώσεις, μικροτσίπ, ενημέρωση και στη συνέχεια πρόστιμα) ώστε σε βάθος χρόνο ο πληθυσμός των ζώων να ελεγχθεί - φροντίζει κυρίως να συλλέγει και να κρατάει έγκλειστα εκατοντάδες σκυλιά με ό,τι και αν αυτό σημαίνει για τη διαβίωση των ίδιων των ζώων σε ακατάλληλους χώρους και για το κόστος διαβίωσης τους εκεί.

Ο Φιλοζωικός Όμιλος Σερρών (Φ.Ο.Σ.) που επί χρόνια κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για ένα σωματείο με στειρώσεις (χωρίς κόστος και επιβάρυνση από τον προϋπολογισμό του Δήμου), περίθαλψη κακοποιημένων αδέσποτων και οικόσιτων, καταθέτοντας προτάσεις και δείχνοντας έμπρακτα  στους δημοτικούς άρχοντες τι θα είναι πιο αποτελεσματικό σταδιακά τόσο για τα ζώα όσα και για τους κατοίκους της περιοχής - που είναι βέβαιο ότι ευθύνονται τον μεγάλο πληθυσμό των αδέσποτων σκυλιών -  κατέθεσε επισήμως στις 12 Δεκεμβρίου για άλλη μια φορά αυτά τα οποία προτείνει, αφού πληροφορήθηκε από τηλεοπτική εκπομπή και τον αντιδήμαρχο Χρήστο Γρηγοριάδη τα νέα σχέδια για επέκταση των κλουβιών…

Όμως ο Φ.Ο.Σ. εκτός από τις προτάσεις του που τις απευθύνει στον δήμαρχο Πέτρο Αγγελίδη, θέτει και ερωτήματα και ένα από αυτά αφορά τον αντιδήμαρχο που ενώ ήταν ενήμερος δεν φρόντισε να καταθέσει σχετικό αίτημα ώστε να πάρει από τη χρηματοδότηση που δίνουν τα αρμόδια υπουργεία κάθε χρόνο για κτηνιατρικές πράξεις, εξοπλισμό και άλλες υπηρεσίες αναφορικά με τη διαχείριση των αδέσποτων. Και αυτό το ερώτημα που χρήζει απάντησης δείχνει πως κάποιοι αδιαφορούν ουσιαστικά όχι μόνο για τα ζώα αλλά και για το δημόσιο χρήμα…

Οι προτάσεις του Φ.Ο.Σ.

«Κύριε Δήμαρχε,

Όπως, αρκετές φορές έχετε δηλώσει στα τοπικά και όχι μόνο ΜΜΕ, η δημοτική αρχή διαθέτει ετησίως ένα υψηλό κονδύλι, (το οποίο ξεπερνά τις 100 χιλ. ευρώ) για τις ανάγκες του δημοτικού κυνοκομείου και γενικότερα των αδέσποτων ζώων του Δήμου μας, ανταποκρινόμενη στις εκ του νόμου υποχρεώσεις της αλλά κυρίως στη  βούλησή της για μια πολιτισμένη  σε σχέση με τα ζώα εικόνα της πόλης και  βεβαίως και στη  θέλησή της  για τον περιορισμό του αριθμού των αδέσποτων  μέσα από πράξεις ηθικές και νόμιμες.

Προσφάτως δε, στην εκπομπή του Tv Επιλογές «Κάθε Μεσημέρι» με την κ. Μωραΐτη ακούσαμε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Χ. Γρηγοριάδη να ανακοινώνει την πρόταση - απόφασή του, για εξτρά κονδύλια αναφορικά στα αδέσποτα ζώα του κυνοκομείου μας ώστε να κατασκευαστούν καινούρια κλουβιά και περιφράξεις, εντελώς απαραίτητα για τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ζώων που φιλοξενούνται στο δημοτικό κυνοκομείο μας, όπως διευκρίνισε.

Επειδή, κ. Δήμαρχε θα έχετε ήδη αντιληφθεί, όπως και όλοι μας σε αυτή την πόλη, ότι το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων δεν λύνεται με τη συγκέντρωση και τον εγκλεισμό αυτών σε δημοτικά ή ιδιωτικά καταφύγια, ούτε με την εξαγωγή αυτών προς υιοθεσία. Επειδή, σύμφωνα με το υπ. πρωτ. 40716 έγγραφο της υπηρεσίας σας οι 134 στειρώσεις (για τους 10 πρώτους μήνες του 2017), προφανώς δεν επαρκούν για το ήδη πολύ βεβαρημένο από ζώα δημοτικό κυνοκομείο μας, (690 ζώα σύμφωνα με το υπ.αρ.746/18.01.2017 έγγραφο της κτηνιατρικής υπηρεσίας Σερρών) θα θέλαμε για άλλη μια φορά δημοσίως να σας καταθέσουμε τις προτάσεις μας, οι οποίες  θα μπορούσαν ΑΝ εφαρμοστούν να δώσουν λύση στο μεγάλο αυτό ζήτημα των αδέσποτων ζώων, ένα τεράστιο ζήτημα με ηθικές και οικονομικές συνέπειες για την κοινωνία μας.

Πριν προχωρήσουμε στις προτάσεις μας θα θέλαμε  να σας ενημερώσουμε, ότι αυτές είχαν τεθεί πολλές φορές από τους εκπροσώπους μας στην 5μελή επιτροπή και είτε  απορρίπτονταν συλλήβδην, ενώ θα έπρεπε να αποτελούν το κορμό των δράσεων του Δήμου μας για τα ζώα, είτε αντιμετωπίζονταν με ειρωνεία (κυρίως από τον πρόεδρο αυτής, και αρμόδιο αντιδήμαρχο για τα αδέσποτα, κ. Χ. Γρηγοριάδη).

Επίσης να σας πληροφορήσουμε, ότι κάθε χρόνο, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  διαθέτει για τους Δήμους ένα ποσό της τάξης  των 600.000 - 1.000.000 ευρώ, για επιλέξιμες δαπάνες  π.χ. εξοπλισμός  δημοτικών  κτηνιατρείων, στειρώσεις σε ιδιώτες κτηνιάτρους, συντήρηση κυνοκομείων και ενώ πάντα ενημερώναμε τον πρόεδρο της επιτροπής, όταν εκδιδόταν η σχετική υπουργική  απόφαση, ώστε ο Δήμος να υποβάλλει τα σχετικά  έγγραφα, τιμολόγια κλπ, αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο δεν επανεισπράχθηκε μέρος των δαπανών αυτών από το Δήμο μας για το 2016 όπως ο ίδιος ο κ. Χ. Γρηγοριάδης δήλωσε (14.9.2017, TV επιλογές ).

Οι κατ’ αρχήν προτάσεις μας  για τις οποίες θα μπορούσαν να διατεθούν  κονδύλια από τον προϋπολογισμό του Δήμου πέραν των  όσων μέχρι σήμερα υλοποιούνται, ώστε να υπάρξει αλλαγή στο τοπίο αδέσποτα ζώα, είναι οι παρακάτω :

  1. διάθεση ποσού για αγορά ηλεκτρονικών ταυτοτήτων -τσιπ- για ευπαθείς οικονομικά ομάδες της πόλης μας, πέραν των κατηγοριών που ήδη αναφέρει ο υπάρχων νόμος 4039/12  δηλαδή  ΑΜΕΑ, άποροι και άνεργοι. Η χονδρική αγορά του τσιπ ανέρχεται στα 2 ευρώ, οπότε στο βαθμό που αποδεχτείτε την πρόταση, θα πρέπει να ορίσετε εσείς το ποσό, που μπορεί να διατεθεί. (Αν διαθέσετε π.χ. 1.000 ευρώ ετησίως θα μπορέσουν να σημανθούν ηλεκτρονικά 500 ιδιόκτητα ζώα των κατηγοριών που προαναφέραμε). Αυτή η κίνηση εκτός του ότι συμβάλλει αποφασιστικά στη μη εγκατάλειψη των ζώων, άρα στη μη δημιουργία νέων αδέσποτων, θα αποτελεί και μια κοινωνική πολιτική της Δημοτικής Αρχής προς τους οικονομικά αναξιοπαθούντες δημότες της.
  2. Με το ίδιο σκεπτικό - κοινωνική πολιτική και περιορισμός των αδέσποτων - είναι και η δεύτερη πρότασή μας, πάλι για ευπαθείς οικονομικά ομάδες, για τη στείρωση των ιδιόκτητων ζώων τους στους τοπικούς κτηνιάτρους μας. Ενημερωτικά να πούμε, ότι η στείρωση του θηλυκού, μέχρι 20 κιλά, σκύλου ανέρχεται περίπου στο ποσό των 100 ευρώ ενώ για τη θηλυκή γάτα περίπου στα 60 ευρώ, οπότε και πάλι  στην περίπτωση αποδοχής της πρότασης, θα πρέπει καθορίσετε εσείς το ποσό που ο Δήμος μπορεί να διαθέσει.
  3. Αν στην πολιτική της δημοτικής αρχής μπει η ενημέρωση του κόσμου, όπως θα πρέπει να γίνει, μέσα από ημερίδες, εκδηλώσεις, έντυπα, αφίσες, σποτ κλπ. θα πρέπει να διατεθεί ένα ποσό και γι’ αυτές τις περιπτώσεις (π.χ. της τάξης των 2.000 ευρώ).

Κύριε Δήμαρχε,

Χάθηκε πολύτιμος  χρόνος σε λανθασμένες επιλογές του Δήμου, μέσω των αρμοδίων του, επιβάλλεται  όμως να μην χαθεί κι άλλος  γι’ αυτό και θα παρακαλούσαμε θερμά να συμβάλλετε, ώστε άμεσα να ξεκινήσουν νέες και αποτελεσματικές δράσεις και νέα  κατάλληλα πρόσωπα να  είναι οι εκφραστές της πολιτικής του Δήμου για τα ζώα.

Η τοποθέτηση των σωστών ανθρώπων στην σωστή θέση  είναι αδήριτη ανάγκη για κάθε δράση οποιουδήποτε φορέα, πολύ περισσότερο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση επί των ανωτέρω  να επισημάνουμε δε, ότι μια σειρά άλλων δράσεων χωρίς οικονομικό κόστος θα πρέπει να μπουν  ή να ξαναμπούν στη φαρέτρα του Δήμου μας, π.χ. στειρώσεις με Ευρωπαίους εθελοντές (τις οποίες κατ’ επανάληψη αλλά επί ματαίω προτείναμε να χορηγήσουμε τα τελευταία τουλάχιστον 4 χρόνια, με τελευταίο μας έγγραφο το υπ.αρ.πρωτ.28/18.10.2017 για 400 δωρεάν στειρώσεις), η συστηματική συνεργασία Δήμου, φιλοζωικών σωματείων με την τοπική ΕΛ.ΑΣ., η δημιουργία και λειτουργία της βάσης δεδομένων των αδέσποτων και των ιδιόκτητων ζώων όπως ορίζεται από το νόμο  κλπ., ώστε πραγματικά να γίνει ο Δήμος μας σημείο θετικής αναφοράς όσον αφορά τα ζώα και να απαλλαγούμε από τον πληθυσμό των αδέσποτων που συνεχώς αυξάνεται και που ταλαιπωρεί όλους μας, ανθρώπους και ζώα.

Εμείς θα είμαστε δίπλα σας σε τέτοιες δράσεις με τη ψυχή μας, τις γνώσεις μας, τις ιδέες μας, την αποτελεσματικότητά μας  και κυρίως και πάνω από όλα  με  τον σεβασμό μας στα ζώα και τον συμπολίτη μας» καταλήγει ο Φιλοζωικός Όμιλος Σερρών.

Διαβάστε επίσης:

Αθωώθηκε ο Φιλοζωικός Όμιλος Σερρών για τη συκοφαντική δυσφήμιση επειδή κατήγγειλε το 2012 ότι δεν γίνονται στειρώσεις στο Δημοτικό Κυνοκομείο

Αθώα η Ζ. Κοντού (πρώην πρ. Φιλοζωικού Ομίλου Σερρών) καθώς αποδείχτηκαν τα ψεύδη σε βάρος της περί εγκατάλειψης κουταβιών

Δυναμική διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο Σερρών κατά του δημάρχου Π. Αγγελίδη που επιδιώκει την θανάτωση των αδέσποτων (βίντεο)

O δήμαρχος Σερρών που ζήτησε θανάτωση των αδέσποτων μπορεί να διαθέτει μνήμη χρυσόψαρου εμείς όμως όχι! (Βίντεο)

Ο «πολιτισμένος» δήμαρχος Σερρών ζητάει θανάτωση αδέσποτων σκυλιών & μετά δίνει «διευκρινίσεις» για να περιορίσει αντιδράσεις (βίντεο)

Δήμαρχος Σερρών: Οι φιλόζωοι ας πάρουν τα αδέσποτα σκυλιά στα σπίτια τους (βίντεο)

Πετούν τα πτώματα των σκύλων του Δημοτικού Κυνοκομείου Σερρών στα σκουπίδια

Δημοτικό Κυνοκομείο Σερρών: 150 σκυλιά νεκρά από ασθένειες μέσα σε 45 μέρες

Αθώωσαν τον πρώην αντιδήμαρχο παρά τις άθλιες συνθήκες στο Δημοτικό Κυνοκομείο Σερρών

Ο δήμαρχος Σερρών καλύπτει την ανικανότητα του και την αλλεργική συνάδελφο του

Σέρρες: Ο κτηνίατρος δήμαρχος αποφάσισε να «καθαρίσει» τον τόπο απ’ τα αδέσποτα

Κρεματόριο ζώων το Δημοτικό Κυνοκομείο Σερρών

Δήμος Σερρών: Αναγκάστηκε να συμμορφωθεί ενώπιον του εισαγγελέα για το Κυνοκομείο

Ο Φ.Ο.Σ. καταγγέλλει επισήμως την εξόντωση των ζώων εντός Δημοτικού Κυνοκομείου Σερρών

Κυνοκομείο Σερρών: Επιτρέπουν στα ζώα να ζευγαρώνουν, δεν στειρώνουν τις σκυλίτσες που εγκυμονούν!

Δήμαρχε Σερρών, έρχεται ο εισαγγελέας!

«Σταυροφορία» ενάντια στα αδέσποτα εφαρμόζει ο Δήμος Σερρών

Η κτηνίατρος του Δήμου Σερρών έχει βάλει λουκέτο στο δημοτικό κτηνιατρείο!

Μας καθησυχάζει ο Δήμος Σερρών! Του θυμίζουμε ότι τα γραπτά μένουν! (Βίντεο)

Σέρρες: Αποφάσισαν να επανατοποθετήσουν τα στειρωμένα ζώα

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.