Στηρίξτε μας

Νομιμοποιεί τον παράνομο εγκλεισμό των αδέσποτων ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μέσω Τσιρώνη με διάταξη που φέρνει αύριο προς ψήφιση στη Βουλή

7 Φεβρουαρίου 2018 23:40 | Καταγγελίες
Νομιμοποιεί τον παράνομο εγκλεισμό των αδέσποτων ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μέσω Τσιρώνη με διάταξη που φέρνει αύριο προς ψήφιση στη Βουλή

Με μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής, που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο από τη Βουλή στο νομοσχέδιο «Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και άλλες διατάξεις», η κυβέρνηση επιχειρεί άραγε να νομιμοποιήσει τον παράνομο (έως τώρα) εγκλεισμό των αδέσποτων και προσδιορίζει ότι τα ζώα θα μένουν έγκλειστα σε εγκαταστάσεις σε δασικές εκτάσεις, σε δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις;

Στην τροπολογία αναφέρεται ότι η εγκατάσταση – σύμφωνα πάντα με την αιτιολογική έκθεση –  και λειτουργία κέντρων περίθαλψης και διαμονής (!) κάθε είδους αδέσποτων ζώων με σκοπό τον περιορισμό της παράνομης μεταχείρισης αδέσποτων ζώων από ιδιώτες και σωματεία αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας (!).

Μια τέτοια τροπολογία επιτρέπει ουσιαστικά π.χ. την επέκταση του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.), την αλλαγή χρήσης γης για φτιαχτούν κυνοκομεία οπουδήποτε εντούτοις είναι πολύ πιθανό ανοίγει την πύλη της κόλασης για τα ζώα - με φόβητρο τη δημόσια υγεία -αφού ουσιαστικά αν ψηφιστεί θα επιτρέπει σε κάθε δήμο να διατηρήσει ή και νομιμοποιήσει άθλιους χώρους μόνιμου εγκλεισμού και όχι προσωρινής φιλοξενίας αδέσποτων προκειμένου να εξαφανίσει τα ζώα από τον δημόσιο χώρο.

Παράλληλα από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Τσιρώνη δεν δίνονται εξηγήσεις για το τι ακριβώς εννοεί καθώς η τροπολογία αναφέρει «με σκοπό τον περιορισμό της παράνομης μεταχείρισης αδέσποτων ζώων από ιδιώτες και σωματεία» καθώς τα θέματα των ποινών γι' αυτούς που κακοποιούν ζώα αναφέρονται ξεκάθαρα σε προηγούμενους νόμους. Και σε τι ωφελεί η στοχοποίηση των φιλοζωικών σωματείων, τι στιγμή που το έργο της προστασίας των αδέσποτων και το οικονομικό βάρος (τροφές, περίθαλψη, στειρώσεις, εμβολιασμοί κ.ά.) πανελλαδικά το σηκώνουν στις πλάτες τους κυρίως ιδιώτες αφού το κράτος απουσιάζει και οι δήμοι δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους...

Για άλλη μια φορά δεν επιλέγεται τι είναι ηθικό για τα ζώα, ούτε τι πρέπει να γίνει ώστε με λιγότερους πόρους η διαχείριση τους να είναι ορθότερη. Επιλέγεται ο εγκλεισμός - υπό συνθήκες απαράδεκτες - με όποιες συνέπειες και αν έχει στα έμβια αυτά όντα που πολλοί θέλουν να εξαφανίσουν και όχι να διαχειριστούν ή να σώσουν.

Τι καταγγέλλει η Π.Φ.Π.Ο.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία γι' αυτήν την απαράδεκτη τροπολογία τονίζει τα εξής: «Ψηφίζεται αύριο στην ολομέλεια της Βουλής τροπολογία που υπογράφει την καταδίκη των αδέσποτων ζώων. Ψηφίζεται νύχτα, ύπουλα και σκόπιμα από άλλο υπουργείο, το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Παραθέτουμε την αιτιολογική έκθεση και ζητάμε από τους υπογράφοντες υπουργούς κους Σταθάκη, Αποστόλου και Φάμελλο να αποσύρουν από την αυριανή ψήφιση την συγκεκριμένη διάταξη που μας γυρίζει χρόνια πολλά πίσω.

Μια επαίσχυντη τροπολογία που επιτρέπει την λειτουργία χώρων μόνιμης διαμονής αδέσποτων ζώων σε βραχώδεις εκτάσεις και σε δάση με σκοπό «να τα προστατέψουν από τα  παράνομα σωματεία και τους ιδιώτες»!

Ποτέ μέσα  σε τόσες λίγες λέξεις δεν συμπεριελήφθη κάτι τόσο εφιαλτικό για τα ζώα. Η καταδίκη τους. Ρητορικά θα τους ρωτήσουμε, αν συναισθάνονται τι ακριβώς ψηφίζουν; Αν συνειδητοποιούν ότι δημιουργούν χώρους εξορίας των ζώων εν έτη 2018 σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Αν συνειδητοποιούν τις καταστροφικές συνέπειες αυτού που ανερυθρίαστα ψηφίζουν αύριο. Πρόκειται για μια παράνομη τροπολογία, αντιφατική, αναποτελεσματική, κακογραμμένη και δυσφημιστική για τους φορείς της μέχρι τώρα άσκησης της  αρμοδιότητας διαχείρισης των ζώων, δημιουργεί σύγχυση στον εφαρμοστή του νόμου και ως εκ τούτου αντισυνταγματική. Τους καλούμε να αποσύρουν αύριο την τροπολογία αυτή της ντροπής της οποίας η αιτιολογική έκθεση αναφέρει:

"Σκοπός της διάταξης αποτελεί η περίθαλψη και η μείωση των αδέσποτων ζώων. Με τη θέσπιση της ρύθμισης αυτής επιτρέπεται σε δασικές, σε χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις η εγκατάσταση και λειτουργία κέντρων περίθαλψης και διαμονής κάθε είδους αδέσποτων ζώων με σκοπό τον περιορισμό της παράνομης μεταχείρισης αδέσποτων ζώων από ιδιώτες και σωματεία αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας"».

Β. Παλαιοδήμος: Η τροπολογία αφορά την αλλαγή χρήσης γης δεν νομιμοποιεί τον εγκλεισμό των αδέσποτων

Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Παλαιοδήμο που είναι πρόεδρος της Σ.Ζ.Σ.Ε.: «Η επίμαχη διάταξη ισχύει από το 2003 με τον νόμο 3170 και είχε θεσπιστεί κατόπιν αιτήματος της Συνομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας ώστε να δύναται  δήμοι που δεν μπορούν να βρουν χώρους για τη δημιουργία  ενδιαιτήματος, να αιτούνται έκταση από το οικείο Δασαρχείο για παραχώρηση  για τον προαναφερόμενο σκοπό. Η διάταξη παράμεινε σε ισχύ με το άρθρο 23 του νόμου 4039/12 και εκ παραδρομής  καταργήθηκε με τον νόμο 4280/2014.

Η επίμαχη διάταξη χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του ενδιαιτήματος στον Βόλο (αποχαρακτηρισμός  δασικής έκτασης), το οποίο είναι  από τα ελάχιστα νόμιμα ως προς τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Ως εκ τούτου οι οροί διαμονής των αδέσποτων ζώων σε ενδιαιτήματα καθορίζονται  και μόνο από το  άρθρο 9 του νόμου 4039/2012 σε συνδυασμό με τον νόμο 604/77 και Προεδρικό Διάταγμα 463/78 ήτοι αποτελούν χώροι προσωρινής διαμονής για αυτά.».

Τι καταγγέλλει Π.Φ.Ο. και ANIMAL ACTION

Mε κοινή ανακοίνωση τους η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία και η ΑNIMAL ACTION τον τονίζουν τα εξής: «Είναι  εντελώς  απαράδεκτη  η  τροπολογία  με  σκοπό  δήθεν  "την  περίθαλψη  και   μείωση   των  αδέσποτων  ζώων",   που  αποτελεί  αντικείμενο  του  Σχεδίου  Νόμου  (του   Υπουργείου  Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων),  το οποίο ακόμα περιμένουμε να  τεθεί  σε διαβούλευση. Πρώτον,  με προσθήκη (εκπρόθεσμη  τροπολογία  που,  παραδόξως,  υπογράφουν τέσσερις  Υπουργοί) της τελευταίας  στιγμής  σε  άσχετο  Σχέδιο  Νόμου  (30  ώρες  πριν  τη   συζήτησή  του  στην Ολομέλεια), τίθεται  ξαφνικά  ζήτημα  "εγκατάστασης  και λειτουργίας   κέντρων  περίθαλψης  και  διαμονής κάθε είδους  αδέσποτων  ζώων  με  σκοπό    τον  περιορισμό   της  παράνομης  μεταχείρισης  αδέσποτων  ζώων από  ιδιώτες  και  σωματεία  αλλά  και  την   προστασία  της  δημόσιας  υγείας". Η  τροπολογία  αυτή   υπογράφεται  από  τον  αρμόδιο Υπουργό  κ.  Ι.  ΤΣΙΡΩΝΗ,  που  οφείλει  να εξηγήσει  τι  εννοεί αναφερόμενος  σε  «παράνομη   μεταχείριση  αδέσποτων  ζώων  από  ιδιώτες  και  σωματεία».

Δεύτερον,  δεν  υπάρχουν  στην  ισχύουσα  νομοθεσία  οι  όροι  "κέντρα  περίθαλψης" και "κέντρα διαμονής"  αδέσποτων  ζώων  και  επομένως  είναι  τουλάχιστον  παράλογο, με την  επίμαχη τροπολογία, να  επιτρέπονται  εγκαταστάσεις  αρρύθμιστες  από  το  Νόμο. Διερωτόμαστε εάν η τροπολογία φωτογραφίζει  τις  εγκαταστάσεις  του "Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων"  (ΔΙΚΕΠΑΖ).   Όλα   αυτά, με ταυτόχρονη  υποβάθμιση  της  δασικής  προστασίας».

Διαβάστε επίσης:

Απέσυρε ο Σωκράτης Φάμελλος την τροπολογία για τα κυνοκομεία που στοχοποιεί τα φιλοζωικά σωματεία

Π.Φ.Π.Ο.: «Αέρας κοπανιστός» οι εξαγγελίες Τσιρώνη για πιο φιλοζωικό νόμο που θα προστατεύει & τ’ αδέσποτα ζώα

Παρέμβαση Τσίπρα για να σταματήσει τον Τσιρώνη για όσα δρομολογεί σε βάρος των ζώων ζητούν οι τρεις φιλοζωικές ομοσπονδίες της χώρας

Και η Κ.Ε.Δ.Ε. κατά Γ. Τσιρώνη για την αλλαγή προς το χειρότερο της νομοθεσίας που προστατεύει τα αδέσποτα ζώα

Ο Γ. Τσιρώνης θα αλλάξει προς το χειρότερο για τα ζώα τη νομοθεσία που τα προστατεύει;

«Ευθανασίες» χωρίς έλεγχο & μειώσεις ποινών για κακοποίηση ζώων ζητάει εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (βίντεο)

Έχουν αντίκρισμα οι επετειακές ευχές του Γ. Τσιρώνη για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων;

Συνάντηση Π.Φ.Π.Ο. με τον Γ. Πατούλη για κοινές δράσεις με την Κ.Ε.Δ.Ε. για την προστασία των αδέσποτων ζώων

Π.Φ.Π.Ο.: Η Ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι είναι άλλη μια ανακολουθία λόγων & έργων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Συναντήσεις Γ. Τσιρώνη με επιτελάρχη ΕΛ.ΑΣ. & Συνήγορο του Πολίτη για τα αδέσποτα ζώα

Οι προτάσεις του Συνήγορου του Πολίτη για το τι πρέπει να αλλάξει νομοθετικά για τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς

Π.Φ.Π.Ο.: Η συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα των ζώων δείχνει πόσα ακόμα πρέπει να γίνουν (βίντεο)

Την αδιαφορία των αρχών αντιμετώπισε ο Συνήγορος του Πολίτη στην έρευνα για τις φόλες & την αντιμετώπιση του εγκλήματος

Ερώτηση στη Βουλή από τον Ά. Γεωργιάδη για αλλαγές που ο Γ. Τσιρώνης θέλει να κάνει στον νόμο περί προστασίας ζώων

Γ. Πατούλης: Αναγκαίο κοινό σχέδιο & πρόγραμμα δράσης για διαχείριση των αδέσποτων, καταδικαστέος - παράνομος ο εγκλεισμός σκυλιών (βίντεο)

Στην ανάγκη στήριξης γουνέμπορων & βασανιστών γουνοφόρων ζώων αναφέρθηκε ο Α. Τσίπρας (βίντεο)

Ρεκόρ συμμετοχής στην ημερίδα «Για μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα» που διοργάνωσε Π.Φ.Π.Ο. & Κ.Ε.Δ.Ε.

Ζωντανή μετάδοση της ημερίδας Π.Φ.Π.Ο. & Κ.Ε.Δ.Ε. «Για μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα»

6 Μαΐου ημερίδα Π.Φ.Π.Ο., Κ.Ε.Δ.Ε. & Ένωσης Εισαγγελέων στην Αθήνα «Για μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα»

Ημερίδα για την κακοποίηση των ζώων και τη σύνδεση της με την ενδοοικογενειακή βία

Θα δηλητηρίαζες ποτέ ένα μωρό;

Επιστήμονες, φιλόζωοι και Αστυνομία συζητούν για τα εγκλήματα σε βάρος των ζώων

Δυναμικό παρών από το φιλοζωικό κίνημα της χώρας στην ημερίδα της Π.Φ.Π.Ο.

Ημερίδα για την κακοποίηση των ζώων

Έγκλημα χωρίς τιμωρία η κακοποίηση ζώων στην Ελλάδα

Πολυπληθές το κοινό που παρακολούθησε την ημερίδα για την κακοποίηση των ζώων (βίντεο)

Ημερίδα με τους εισαγγελείς για την εφαρμογή του νόμου για όσους κακοποιούν τα ζώα

«Περιορισμένης εμβέλειας» η φιλοζωική κουλτούρα στην Ελλάδα (βίντεο)

Γιατί οι Έλληνες συμπεριφέρονται με βαρβαρότητα στα ζώα; Συνάντηση για τη φιλοζωία

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Τα ζώα υπήρξαν και πριν από εμάς και έχουν τη δύναμη να υπάρξουν και χωρίς εμάς»

Εγκύκλιος προς τις Εισαγγελίες για να μην αδιαφορούν για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων

Π.Φ.Π.Ο. προς Τσαυτάρη: Έλεγχος γεννήσεων και μη αλυσόδεση για να μην κακοποιούνται τα κατοικίδια

Με χιλιάδες αδέσποτα θα γεμίσει η χώρα ο υπουργός αφήνει ανεξέλεγκτες τις γεννήσεις

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

4 Σχόλια

  1. Φλωρα

    Οι ανθρωποι με αρρωστημενα μυαλα δεν δισταζουν να βιασουν και να κακοποιησουν ενα παιδι η και ενα ζωο αυτοι πρεπει να κλειστουν σε στρατοπεδα. Καθημερινα τα βιαια περιστατικα που ακουμε μας κανουν να νοιωθουμε ντροπη που ειμαστε ανθρωποι.

  2. Φλωρα

    Μαθημα φιλοζωιας σε γονεις και μαθητες κυριε Τσιρωνη.Μαθημα οτι φιλοζωια σημαινει αγαπω και σεβομαι τη ζωη σε καθε μορφη της.Ναι σε μεγαλα προστιμα για την κακοποιηση ενος ζωου ναι σε στειρωσεις απο τους δημους ναι στον ελεγχο της υιοθεσιας οχι ομως εγκλεισμο σε δασικες εκτασεις.Τι φταινε εαν η πολιτεια δεν θελει να ευαισθητοποιησει συμπολιτες για τη φιλοζωια. Αφηστε ησυχα τα ανυπερασπιστα αυτα πλασματα μη τους προκαλειτε και αλλον πονο και τρομο. Αυτο που πρεπει να προβληματιζει ολους μας ειναι η βια απεναντι σε παιδια και ζωα.Ειναι η ισοπεδωση ολων των ηθικων αξιων διαφορετικα δεν θα διαφερουμε σε τιποτα απο εναν υπανθρωπο χωρις ηθικες αξιες

  3. Thanos

    Αυτη η τροπολογια ειναι απαραδεκτη,παρανομη,αντισυνταγματικη και φασιστικη!Πως θα επιβιωσουν τα ζωα σε βραχωδεις-δασικες εκτασεις?Υπογραφουν την καταδικη-εξοντωση των αδεσποτων.Στην ουσια δημιουργουν στρατοπεδα συγκετρωσης για τα αδεσποτα ζωα.Βαση συνταγματος-παγιας νομολογιας στις δασικες εκτασεις απαγορευεαι οποιαδηποτε κατασκευη,ακομα και συρμα-περιφραξη.Θα πρεπει να υπαρξει αμεση αντιδραση και απο τα δασαρχεια!Και ολα αυτα το 2018 σε μια Ευρωπαικη χωρα!Αυτο το νομικο εκτρωμα δεν πρεπει σε καμια περιπτωση να περασει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.