Στηρίξτε μας

Π.Φ.Π.Ο. προς Τσαυτάρη: Έλεγχος γεννήσεων και μη αλυσόδεση για να μην κακοποιούνται τα κατοικίδια

28 Ιανουαρίου 2014 13:40 | Επικαιρότητα
Π.Φ.Π.Ο. προς Τσαυτάρη: Έλεγχος γεννήσεων και μη αλυσόδεση για να μην κακοποιούνται τα κατοικίδια

Με νέα επιστολή της την ύστατη ώρα η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) απευθυνόμενη στον Αθανάσιο Τσαυτάρη, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τη μια τον συγχαίρει για τη σθεναρή του αντίσταση στο θέμα του ακρωτηριασμού των σκυλιών – που ζητούν οι κυνηγοί να επιτρέπεται – όμως του επισημαίνει κάποια καίρια σημεία, που πρέπει να προστεθούν στο νομοσχέδιο, το οποίο θα γίνει νόμος του κράτους την ερχόμενη Πέμπτη.

Η Π.Φ.Π.Ο. εξηγεί στον υπουργό ότι πρέπει χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες όλοι οι κάτοχοι κατοικίδιου να δεσμεύονται με μια βεβαίωση, που θα καταβάλουν στον οικείο δήμο, για τη στείρωση του ζώου τους. Σε περίπτωση που το κατοικίδιο γεννήσει, οφείλουν να πληρώνουν πρόστιμο, γιατί πολύ απλά άλλος τρόπος δεν υπάρχει για να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης χιλιάδων κουταβιών και γατιών ετησίως οπουδήποτε στην Ελλάδα.

Η Π.Φ.Π.Ο. αναφέρεται και στους ερασιτέχνες εκτροφείς και στην άδεια που πρέπει να έχουν αλλά και στο έλεγχο των γεννήσεων των ζώων τους, αφού αυτοί αποτελούν βασική πηγή της αύξησης του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, καθώς εγκαταλείπουν οπουδήποτε τα ζώα, που «βγαίνουν» ελαττωματικά ή δεν πωλούνται σε νεαρή ηλικία.

Η Π.Φ.Π.Ο. θίγει ένα ακόμα κρίσιμο θέμα αυτό της διαρκούς και μόνιμης αλυσόδεσης. Οι κάτοικοι αυτής της χώρας θεωρούν απολύτως φυσιολογικό ότι ένα πλάσμα – όπως ο σκύλος – πρέπει να ζει ΟΛΟΚΛΗΡΟ τον βίο του αλυσοδεμένο. Κάτι που είναι παράλογο, παράτυπο, ανήθικο, παράνομο και συνιστά εξόφθαλμη κακοποίηση. Τα σκυλιά δεν είναι αντικείμενα είναι έμβια όντα και πρέπει να κινούνται ελεύθερα, γι’ αυτό και ο νέος νόμος θα πρέπει να προβλέπει και να απαγορεύει και αυτή την πρακτική.

Ολόκληρη η επιστολή της Π.Φ.Π.Ο.

«Κε Υπουργέ μήπως η ενημέρωση σας είναι πλημμελής;

Κύριε Υπουργέ,

Επιτρέψτε μας κατ αρχήν να σας ευχαριστήσουμε για την σθεναρή στάση σας στο θέμα του ακρωτηριασμού των ζώων και γενικά στα θέματα εκτροφής, αλλά και για μια ακόμη αφορά να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω:

Για τα κατοικίδια ζώα

Υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει και με τις τροπολογίες αυτές στον νόμο ένα μεγάλο κενό, αυτό του ελέγχου των χιλιάδων γεννήσεων - καθαρόαιμων και ημίαιμων - των απλών κατόχων ζώων, αυτών που ο πολίτης έχει μέσα στο σπίτι του ή εκτός αυτού ως κατοικίδιο, που είναι και ένας από τους πλέον βασικούς παράγοντες των εκατομμυρίων πλέον στην χώρα μας αδέσποτων.

Αναζητείστε στο διαδίκτυο και στις εφημερίδες και θα δείτε χιλιάδες αγγελίες ζώων που είτε χαρίζονται είτε πωλούνται σε χαμηλές τιμές και που δεν γνωρίζουμε τι απογίνονται τελικά, όσα δεν βρουν νέο ιδιοκτήτη.

Λόγω αμέλειας ή και αδιαφορίας των ιδιοκτητών τα ζώα αυτά γεννούν συνεχώς, τόσο τα σκυλιά όσο και οι γάτες, τα δε μικρά τους τα βάζουν σε κούτες και τα παρατούν παντού, σε σχολεία, σε σούπερ μάρκετ, σε σπίτια πολιτών που ασχολούνται με τα ζώα, σε χωράφια, σε κάδους σκουπιδιών κ.τ.λ., διότι δεν υπάρχει η κουλτούρα της στείρωσης στην Ελλάδα.

Αυτές οι γεννήσεις αποτελούν μεγάλη δεξαμενή δημιουργίας νέων αδέσποτων.

Για τους ιδιώτες επομένως ιδιοκτήτες ο νόμος δεν προβλέπει κάτι, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των γεννήσεων και να μην έχουμε αυτό το θλιβερό θέαμα των χιλιάδων πεταμένων κουταβιών και γατιών και τα τόσα αδέσποτα.

Η πρότασή είναι πολύ απλή και ανώδυνη, γι’ αυτό και δεν κατανοούμε γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται στις τροπολογίες.

Προτείνουμε απλά και χωρίς καμία ιδιαίτερη γραφειοκρατία να υπογράφεται μια δήλωση μεταξύ του ιδιοκτήτη, που γέννησε το κατοικίδιό του και του υιοθετούντος το ζώο, με τα στοιχεία αυτών και του ζώου, η οποία θα κατατίθεται στον οικείο Δήμο, ώστε με αυτό τον τρόπο να υπάρχει πάντα ιχνηλασιμότητα των γεννήσεων, στην δε περίπτωση που το κατοικίδιο κάποιου έχει γεννήσει και δεν έχει κατατεθεί η δήλωση υιοθεσίας στον Δήμο να επιβαρύνεται με ανάλογο πρόστιμο για κάθε ζώο.

Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάμε ότι θα αρχίσει να υπάρχει ιχνηλασιμότητα των κουταβιών και να μην εγκαταλείπονται ένθεν κακείθεν.

Σας υπενθυμίζουμε ότι η Συνδιάσκεψη τον περασμένο Οκτώβριο στις Βρυξέλλες υπό τη Προεδρία της Λιθουανίας εντόπισε το ζήτημα αυτό και επ’ ακριβώς αναφέρει το εξής: Moreover, in some Member States there are severe problems of uncontrolled reproduction of abandoned dogs and cats.

Για τους ερασιτέχνες εκτροφείς

Η προσθήκη της φράσης "όταν εκτρέφεται έστω και ένας θηλυκός σκύλος για εμπορικούς σκοπούς" ακυρώνει στην πράξη την άδεια που θα πρέπει και πολύ σωστά να έχουν και οι ερασιτέχνες εκτροφείς διότι πολύ απλά όλοι θα ισχυρίζονται ότι δεν εκτρέφουν για εμπορικούς σκοπούς και άρα δεν χρειάζεται να έχουν άδεια.

Επομένως παραμένει το καθεστώς της ασυδοσίας και του μη ελέγχου των γεννήσεων. Εν κατακλείδι αφήνονται ανεξέλεγκτες οι γεννήσεις και πάλι, όπως και μέχρι τώρα, τόσο στα ιδιόκτητα κατοικίδια όσο και στα εκτρεφόμενα από τους ερασιτέχνες εκτροφείς.

Τα δεμένα ζώα

Το τελευταίο θέμα που θέλουμε και πάλι να σας θίξουμε είναι πια ζήτημα πολιτισμού και πραγματικά δεν κατανοούμε γιατί οι υπηρεσίες του Υπουργείου σας δεν το αντιλαμβάνονται. Τα δεμένα ζώα αποτελούν μια μελανή σελίδα για την σύγχρονη Ελλάδα και σημείο μεγίστης δυσφήμισης για την χώρα μας. Η πρόταση μας είναι εξαιρετικά απλή και δεν θίγει κανένα.

Προτείνουμε να οριστούν κάποια σημεία, όπου θα απαγορεύεται να δένονται τα ζώα και συγκεκριμένα οι σκύλοι, π.χ. πάνω σε δρόμους, σε ερημικές τοποθεσίες, σε βουνά, κ.τ.λ.

Με αυτόν τον τρόπο αυτός που δένει το σκυλί πάνω στον δρόμο αντί σκιάχτρου, για να φοβάται το κοπάδι των προβάτων να περάσει από αυτό το σημείο, θα πάψει να το χρησιμοποιεί, και επομένως θα έχουμε μείωση και περιορισμό του άθλιου αυτού φαινομένου των αλυσοδεμένων ζώων, των κοπράνων παντού, των ζώων μέσα στον καύσωνα ή τα χιόνια ως να πρόκειται για αντικείμενα και όχι έμβια.

Είναι δυνατόν να δυσφημίζουμε έτσι την χώρα μας και να επιτρέπουμε τον βασανισμό των ζώων αυτών;

Σας ακούσαμε σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή σε επισήμανση του δημοσιογράφου, ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στο μέλλον με τα χιλιάδες αδέσποτα, να λέτε ότι το θέμα το αντιμετωπίζετε, γεγονός που σημαίνει ότι οι σύμβουλοί σας, σας πληροφορούν το λιγότερο πλημμελώς, διότι το ζήτημα των αδέσποτων κάθε άλλο παρά αντιμετωπίζεται στον νόμο αυτό.

Ελπίζουμε ακόμη και τώρα, ότι θα υιοθετήσετε τις θέσεις αυτές, οι οποίες είναι απλές, ανώδυνες και χωρίς κόστος, ώστε την Πέμπτη να γίνουν νόμος του Κράτους.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία».

Διαβάστε επίσης:

Με χιλιάδες αδέσποτα θα γεμίσει η χώρα ο υπουργός αφήνει ανεξέλεγκτες τις γεννήσεις

ΥΠ.Α.Α.Τ.: Είναι παράνομο τα ζώα να ζουν μονίμως αλυσοδεμένα!

Το παιδί σου θα το αλυσόδενες;

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. ΚΟΡΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Νομίζω ότι ήδη υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο για όλα αυτά .
    Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν υπηρεσίες για να κάνουν τους ελέγχους .
    Μήπως επικεντρώνουμε λάθος; Να ζητούσαμε να εφαρμόζεται ο νόμος και όχι να θεσπίζουμε νέους νόμους που δεν θα τηρηθούν και αυτοί επειδή δεν υπάρχουν αρμόδια όργανα .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.