Στηρίξτε μας

Δυναμικό παρών από το φιλοζωικό κίνημα της χώρας στην ημερίδα της Π.Φ.Π.Ο. (βίντεο)

18 Φεβρουαρίου 2013 16:32 | Επικαιρότητα
Δυναμικό παρών από το φιλοζωικό κίνημα της χώρας στην ημερίδα της Π.Φ.Π.Ο. (βίντεο)

Αγαστή συνεργασία για να υπερκεραστούν τα προβλήματα

Τη δυναμική και τη σοβαρότητα των ανθρώπων, που απαρτίζουν το φιλοζωικό κίνημα στη χώρα μας, απέδειξε με την αρτιότητα της, την έκφραση των απόψεων και των τοποθετήσεων η ημερίδα, η οποία διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) και την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (Ε.Ε.Ε.) και τέθηκε υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δείτε εδώ ολόκληρο το βίντεο με τις εργασίες της ημερίδας:

Τις εργασίες αυτής της συζήτησης που είχε τον γενικό τίτλο «Τα παρεμπίμποτοντα ζητήματα του δικαιϊκού μας συστήματος απέναντι στις κοινοτικές οδηγίες, την εφαρμογή τους και την ευρύτερη κοινωνική αποδοχή» δεν την παρακολούθησαν μόνο γραφικοί τύποι ή γραφικές, που «δεν έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν από το να ταΐζουν κοπρόσκυλα», όπως έχουμε συνηθίσει να ακούμε.

HoustoulakiMariaEEE

Επιστήμονες με εξειδίκευση στο αντικείμενο τους ανέλυσαν το πρόβλημα της κακοποίησης των βιολογικών μας εταίρων από νομικής, ηθικής, κοινωνιολογικής, ψυχολογικής πλευράς. Οι εισαγγελικοί λειτουργοί έδειξαν τα κολλήματα, που και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν, αλλά και τις αντιφάσεις της εθνικής μας νομοθεσίας σε σύγκριση με το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ε.Ε. σχετικά με την προστασία των ζώων και την τιμωρία των δραστών.

Εξαιρετική εντύπωση έκαναν στο ακροατήριο οι τοποθετήσεις και των τριών εισαγγελέων, που ήταν μεταξύ των ομιλητών. Ειδικότερα ο Ρούσσος - Εμμανουήλ Παπαδάκης, αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου και  πρόεδρος της Ε.Ε.Ε. ζήτησε από τους εκπροσώπους της Π.Φ.Π.Ο. να συγκεντρώσουν τα παραπόνα ή τις παραβλέψεις, που διαπιστώνουν, ότι γίνονται από τις κατά τόπους εισαγγελίες, και δεσμεύτηκε πως θα αποσταλεί μετά την επεξεργασία των στοιχείων αυτών μια εγκύκλιος, η οποία θα υπενθυμίζει στους δικαστικούς λειτουργούς το τι ορίζει η νομοθεσία και το τι θα πρέπει να κάνουν ή να μην παραλείπουν.

Η Αθηνά Θεοδωροπούλου, εισαγγελέας στο Πρωτοδικείο Αθηνών αρμόδια και για το θέμα της προστασίας των ζώων, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αναβίβαση του αδικήματος της κακοποίησης ζώου σε κακούργημα, όταν υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που αποδεικνύουν τη βαρύτητα του περιστατικού.

Ενώ η Eιρήνη Χρυσογιάννη, αντεισαγγελέας Εφετών Δ. Κρήτης εξήγησε γιατί η παθητική κακομεταχείριση είναι διαρκής και ξεκάθαρη κακοποίηση και δεν πρέπει να αμφισβητείται από τα αστυνομικά όργανα, κάτι που ειδικά στην επαρχία συμβαίνει συχνά.

Απλοί φιλόζωοι, μέλη σωματείων και ιδιώτες  - που ξοδεύουν χρόνο και χρήμα για να σώσουν κάποια από αυτά τα έμβια πλάσματα - εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, που ακολούθησε, τις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι, αφού πολύ συχνά οι αρχές (Δήμος, Αστυνομία, Εισαγγελία) τους απαξιώνουν κάτι που φυσικά παραδέχτηκαν ότι συμβαίνει οι παρευρισκόμενοι οι οποίοι εκπροσωπούσαν τις Αρχές (ΥΠ.Α.Α.Τ., Δήμους, ΕΛ.ΑΣ.).

Το κοινό ήταν πολυπληθές και το αμφιθέατρο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια ήταν ασφυκτικά γεμάτο καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, που ξεκίνησε μετά τις 17:00 και ολοκληρώθηκε στις 22:00.

Εισαγγελείς και Αστυνομία αρνούνται την ύπαρξη της παθητικής κακοποίησης

MpompolakiNatasaEEEΝατάσα Μπομπολάκη

Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε η Νατάσα Μπομπολάκη πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο., η οποία ανάφερε στο ακροατήριο συγκεκριμένες υποθέσεις των οποίων η εκδίκαση έχει καθυστερήσει σημαντικά ή αποφάσεις δικαστηρίων που έρχονται σε αντίθεση με αυτά τα οποία προβλέπει η νομοθεσία για αδικήματα που αποδεδειγμένα τελέστηκαν (βλέπε Δελφινάριο στα Σπάτα, κακοποίηση ζώων στην Ακράτα, εμπόριο άγριων ζώων στον Σχιστό).

Η κα Μπομπολάκη τόνισε ότι αν και ο νόμος 4039/2012 το προβλέπει μέχρι σήμερα κανείς εισαγγελέας δεν έχει αποφασίσει να απαγορεύσει σε ιδιοκτήτη ζώου, που έχει καταδικαστεί για την κακοποίηση του, να αποκτήσει νέο κατοικίδιο.

Σημείωσε και τη δυστοκία στην εφαρμογή της αυτεπάγγελτης παρέμβασης της ΕΛ.ΑΣ. σε σφαγεία ιδιωτικά ή δημόσια στα οποία δεν εφαρμόζεται η νομοθετημένη υποχρέωση για την αναισθητοποίηση των ζώων πριν τη σφαγή.

Η πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο. αναφέρθηκε στο βαρύ κλίμα κάτω από το οποίο διεξήχθη η ημερίδα, αφού είχε μόλις ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση των τροπολογιών επί του νόμου 4039/2012. Κάποιες αλλαγές προς το θετικότερο προωθούνται είπε, όμως πολλά προβλήματα δεν λύνονται αντιθέτως προωθείται η μαζική θανάτωση των ζώων που χαρακτηρίζονται πανεύκολα ως επιθετικά.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να συμπεριλάβει και τα δικαιώματα των ζώων

SourlasPavlosΠαύλος Σούρλας

Ο Παύλος Σούρλας, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής και καθηγητής Νομικής Σχολής Παν. Αθηνών με την άρτια ομιλία του, που όμως ήταν εξαιρετικά δύσκολο να την παρακολουθήσει το μη ειδικό κοινό, μίλησε για τις φιλοσοφικές βάσεις των καθηκόντων μας προς τα ζώα και την αναγκαιότητα αναθεώρησης του Συντάγματος, που πρέπει να περιλάβει και ρητή αναφορά στα δικαιώματα τους.

Ο κ. Σούρλας στην ανάλυση του εξήγησε γιατί ο πόνος των ζώων είναι ηθικά σημαντικός και γιατί είναι ηθικά μειωτικό για μας τους ανθρώπους, να τους προκαλούμε πόνο. Ο καθηγητής δεν παρέλειψε να αναφέρει, ότι πλέον τα νομοθετήματα για την προστασία των ζώων στο δικαιϊκό σύστημα πολλών χωρών πολλαπλασιάζονται και περιλαμβάνουν λεπτομέρειες που μέχρι πρότινος ήταν αδιανόητο, ότι θα αφορούσαν την κοινωνία.

Είναι επαΐοντες εκείνοι που νομοθετούν;

ReginaArgyrakiEEEΡεγγίνα Αργυράκη

Η  Ρεγγίνα Αργυράκη, καθηγήτρια φιλοσοφίας και νευροεπιστημών στο Α.Π.Θ., η οποία είναι και συντονίστρια της διεπιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής της Π.Φ.Π.Ο. στην ομιλία της τόνισε πως νομοθετούν και ασκούν επί της ουσίας κτηνιατρική άνθρωποι, που αγνοούν τα ζητήματα τα οποία καλούνται να επιλύσουν.

Αναφέρθηκε και σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, που διάγουμε ως χώρα, και τόνισε πόσο κομβικό είναι να γίνουν τώρα οι αναγκαίες αλλαγές και επιτυχώς σημείωσε ότι «εκπαιδευόμαστε» – με όλα όσα γίνονται γύρω μας – να μη μας σοκάρει ούτε αυτό που συμβαίνει στα ζώα, αλλά ούτε και αυτό που συμβαίνει στους ανθρώπους.

Διερωτήθηκε η κα Αργυράκη κατά πόσο οι κυβερνώντες είναι επαΐοντες για να αποφασίζουν και καταδίκασε με τη σειρά της τρία σημεία των τροπολογιών στον νόμο 4039/2012. Αυτό που χαρακτηρίζει τόσο αβίαστα τα ζώα επιθετικά, το γεγονός ότι θα επιτρέπονται δύο γέννες το χρόνο για κάθε θηλυκό ζώο, που έχει εκτροφέας, και πως οι δήμοι θα επιλέγουν όποιο από τα φιλοζωικά σωματεία θέλουν για να παίρνει μέρος στην επιτροπή που πρέπει να συσταθεί για την διαχείριση των αδέσποτων.

Είναι απολύτως σημαντικό – είπε η κα Αργυράκη – να ξαναδούμε τι ορίζουμε ως ζώο, ως βιολογικό εταιρικό, ως είδος έχουμε καβαλήσει το καλάμι και σε τέτοιες στιγμές κρίσης επιβάλλεται να αναθεωρήσουμε τα αξιακά μας συστήματα.

Έκλεισε την ομιλία της μιλώντας για τα όσα υφίστανται οι φιλόζωοι, που βγαίνουν τα βράδια να ταΐσουν τ’ αδέσποτα και αναγκάζονται να λειτουργούν έτσι δηλαδή τη νύχτα λες και κάνουν κάτι παράνομο, επειδή διαρκώς έρχονται σε ρήξη μ' εκείνους που δεν θέλουν τα ζώα γύρω μας. «Εμείς ξέρουμε τι σημαίνει και άνθρωπος επειδή ξέρουμε τι σημαίνει και ζώο» σημείωσε.

Πλάνη η υπεροχή του ανθρώπου ως είδος

ImeridaEisageleon (1)Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η ομιλία του Αθανάσιου Ντινόπουλου, κοσμήτορα της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. και καθηγητή Ανατομικής και Ιστολογίας με βαρύτητα στο νευρικό σύστημα ανθρώπου και ζώων ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «H μοναδικότητα του ανθρώπου ως δαρβινική πλάνη».

Ήταν μια πραγματική αποκάλυψη τα όσα ακούσαμε από τον κ. Ντινόπουλο, ο οποίος με φωτογραφικό υλικό, σχέδια και διαφάνειες έδειξε αυτό που οι επιστήμονες γνωρίζουν, ότι δηλαδή δεν είναι το ανθρώπινο σώμα το μόνο με ικανότητες, δεξιότητες, αισθήσεις ή ικανό να αντιληφθεί. Μίλησε δε για τα σχεδιαστικά σφάλματα της φύσης μας. Σφάλματα που άλλα είδη δεν έχουν ή έχουν σε άλλα σημεία του σώματος τους.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι η «ανωτερότητα» μας είναι σχετική και πως τα ζώα έχουν ανεπτυγμένα αισθητήρια όργανα ή αντιλαμβάνονται (π.χ. οι μέλισσες την υπεριώδη ακτινοβολία ενώ οι άνθρωποι μόνο το ορατό φως) πολλά από εκείνα που εμείς δεν μπορούμε να νιώσουμε.

Ο κ. Ντινόπουλος αναφέρθηκε στον εγωκεντρισμό (φυλής, θρησκείας, κουλτούρας), στον ανθρωποκεντρισμό μας και στον ιδιοκεντρισμό της φυλής (ρατσισμός, εθνικισμός, τοπικισμός) λέγοντας πως εκείνοι που υποτιμούν τα ζώα βασίζονται σε ανάλογα δεδομένα με αυτά που χρησιμοποιούν οι ρατσιστές εναντίον των συνανθρώπων τους.

Ολόκληρη την ομιλία του κ. Ντινόπουλου μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ και εδώ μπορείτε να δείτε συγκεντρωμένα τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής στην ομιλία του.

«Να καλύψουμε τις αστοχίες συναδέλφων»

PapadakisRousosEmanouilΡούσσος - Εμμανουήλ Παπαδάκης

Ο Ρούσσος - Εμμανουήλ Παπαδάκης, αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος και εκ των συνδιοργανωτών της ημερίδας αναφέρθηκε στην ομιλία του στην έννοια της αξίας των υπολοίπων βιολογικών ειδών στην ελληνική σκέψη.

Ο κ. Παπαδάκης ανέπτυξε ένα χρονικό για το πώς αντιμετώπιζαν ή πώς αντιλαμβάνονταν την ανωτερότητα και τις ικανότητες των άλλων ειδών οι αρχαίοι Έλληνες, οι οποίοι φυσικά διαπίστωναν την αντικειμενική υπεροχή των ζώων σε θέματα δύναμης ή αισθητηρίων.

Όμως εξαιρετικά σημαντική ήταν η πρόταση του κ. Παπαδάκη για να τεθούν υπ’ όψιν της Ε.Ε.Ε. τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν σύλλογοι και ιδιώτες όταν προχωρούν σε καταγγελίες για κακοποιήσεις ζώων προς τις κατά τόπους εισαγγελίες.

Ο κ. Παπαδάκης δεσμεύτηκε ότι θα συμβάλει ώστε να καλυφθούν «αστοχίες συναδέλφων». Φυσικά τόνισε και εκείνος από τη δική του πλευρά ότι στη συνταγματική αναθεώρηση δεν δίνεται βάση στην προστασία των ζώων και ανέφερε ότι μόνο μέσω της σύγχρονης εκπαίδευσης θα βελτιωθούμε ώστε να μάθουμε να μην προσδοκούμε μόνο υλικά οφέλη.

Η παθητική κακομεταχείριση είναι διαρκής κακοποίηση

XrysogianniEiriniΕιρήνη Χρυσόγιαννη

Η Eιρήνη Χρυσογιάννη, αντεισαγγελέας Εφετών Δ. Κρήτης, που δίνει και εκείνη τη δική της μάχη υπέρ των ζώων σε αυτό το νησί, του οποίου οι κάτοικοι πολύ συχνά πρωταγωνιστούν ως δράστες εγκλημάτων κατά των ζώων αναφέρθηκε στα προβλήματα πρακτικής του νέου νόμου, στον ρόλο της Εισαγγελίας και της Αστυνομίας και στην τόσο παρεξηγημένη από τους δημόσιους λειτουργούς έννοια της παθητικής κακοποίησης.

Σημείωσε πως δεν είναι καθόλου ασαφείς οι έννοιες στο νόμο 4039/2012, όπως πολλές φορές τα αστυνομικά όργανα ισχυρίζονται. Αντιθέτως η παθητική μορφή κακομεταχείρισης είναι ξεκάθαρη κακοποίηση και μάλιστα διαρκές μαρτύριο π.χ. χωρίς φαγητό, νερό, στέγη, περίθαλψη κ.ο.κ.

Η κα Χρυσογιάννη είπε και αυτό που όλοι εμείς συχνά διαπιστώνουμε ότι στις αστυνομικές περιφερειακές αρχές δεν γίνεται αντιληπτή η έννοια της κακοποίησης και είναι απαράδεκτο η έκβαση μιας υπόθεσης να εξαρτάται από τα φιλοζωικά ή μη αισθήματα του αστυνομικού που την αναλαμβάνει.

Τόνισε δε ότι η σκληρή πραγματικότητα θα πρέπει να μας κάνει να μην νιώθουμε ούτε ταλαντούχα ούτε προνομιούχα πλάσματα, αν και είμαστε οι μόνοι που μέσα στο δικαιϊκό μας σύστημα έχουμε δικαιώματα.

Η αντεισαγγελέας Εφετών δικαίωσε την παρατήρηση της κας Μπομπολάκη πως μέχρι σήμερα κανείς εισαγγελικής λειτουργός δεν έχει απαγορέψει την απόκτηση νέου ζώου σε δράστη που αποδεδειγμένα κακοποίησε το δικό του οικόσιτο κατοικίδιο.

Εντούτοις ανέφερε πως το γεγονός ότι αυτή η ημερίδα διοργανώθηκε και από την Ε.Ε.Ε. και πως μεταξύ των ομιλητών υπάρχουν τρεις εισαγγελείς θα πρέπει να μας δίνει κουράγιο για το ενδιαφέρον που υπάρχει.

Η κα Χρυσογιάννη τόνισε και πως οι Εισαγγελίες ειδικά στην περιφέρεια διαχειρίζονται πληθώρα ζητημάτων με λιγότερο προσωπικό όμως σημείωσε πως «δεν παραγνωρίζουμε αυτή μας την υποχρέωση, από τα μικρά αυτά θα φτάσουμε και στα μεγάλα».

Έκλεισε την τοποθέτηση της τονίζοντας πως «είναι αδήριτη η ανάγκη για την επιμόρφωση των παιδιών και τελικά όλων μας» και σημείωσε και εκείνη την ανάγκη μετατροπής σε κακούργημα του αδικήματος τη βαριάς κακοποίησης ζώου.

Να γίνει κακούργημα η βαριά κακοποίηση ζώων

TheodoropoulouAthinaΑθηνά Θεοδωροπούλου

Η Αθηνά Θεοδωροπούλου, εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, αρμόδια και για την προστασία των ζώων μίλησε για τις σχέσεις αμφιμονοσήμαντης αντιστοιχίας μεταξύ των διαφόρων Δικαιϊκών Συστημάτων της Ευρώπης απέναντι στα ζώα και για τα κενά και τις ασάφειες του νέου νόμου.

Η κα Θεοδωροπούλου, όπως προαναφέραμε, σημείωσε τα προβλήματα που υπάρχουν και με τη Δημοτική Αστυνομία, η οποία καλείται να επιτελέσει ένα έργο χωρίς να έχει υπάλληλους εκπαιδευμένους γι’ αυτό (ανακριτικοί για τις συλλήψεις) ή κρατητήρια (για την τήρηση του αυτοφώρου) ή ακόμα και εξοπλισμό (χειροπέδες κ.ά.).

Αναφέρθηκε λεπτομερώς στις περιπτώσεις που γίνεται άρση του τηλεφωνικού απορρήτου ώστε μέσω τη ip του υπολογιστή να εντοπιστεί ο χρήστης ο οποίος π.χ. έχει ανεβάσει στο διαδίκτυο υλικό με ζώα τα οποία κακοποιούνται.

Εξήγησε τις δυσκολίες, που υπάρχουν για την άρση του απορρήτου, όταν πρόκειται για αναρτήσεις στο facebook ή σε μπλογκ και ιστοσελίδες, αφού έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό και απαιτείται η συνεργασία με τις δικαστικές αρχές άλλων χωρών για να δοθούν τα στοιχεία που ζητούνται.

Η κα Θεοδωρούλου πρότεινε την αναβίβαση του αδικήματος σε κακούργημα όταν αυτό γίνεται κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια, ή από πολλούς δράστες. Αναφέρθηκε και στο θέμα της προστασίας μαρτύρων, που είναι πάντα ζητούμενο και σε αυτές τις υποθέσεις, επειδή πάντα είναι πιθανός ο φόβος της αντεκδίκησης.

Ανάγκη εκπαίδευσης των αστυνομικών

PeristerisApostolosΑπόστολος Περιστέρης

Ο Απόστολος Περιστέρης, αστυνόμος Β’, κτηνίατρος, υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναφέρθηκε με τη σειρά του στην αναγκαιότητα ενημέρωσης και εκπαίδευσης των αστυνομικών επί των νομικών θεμάτων του νόμου 4039/2012. Ο κ. Περιστέρης παραδέχτηκε ότι η καθημερινή πρακτική στα αστυνομικά τμήματα αποδεικνύει την άγνοια, την αδιαφορία και όχι μόνο. Μάλιστα πρότεινε και εκείνος ως ένα μέτρο για την καταστολή των εγκλημάτων το αίτημα που διατυπώνουν και η Π.Φ.Π.Ο. και ιδιώτες και σωματεία για τη δημιουργία Αστυνομίας Ζώων.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του κ. Περιστέρη και δείτε και την σχετική παρουσίαση.

Η Πολιτεία υποτιμά το έργο των φιλοζωικών συλλόγων  

PapageorgiouVKoromilasIliasΒασίλης Παπαγεωργίου, Ηλίας Κορομηλάς

Ο νομικός Βασίλης Παπαγεωργίου ειδικός στο Διοικητικό Δίκαιο και σύμβουλος της Π.Φ.Π.Ο. εξήγησε στην τοποθέτηση του το πώς η Πολιτεία υποτιμά το εθελοντικό έργο των φιλοζωικών σωματείων. Επισήμανε και εύστοχα ότι το κράτος αναθέτει βάσει των τροπολογιών στο νόμο 4039/2012 τη «βρώμικη δουλειά» στα φιλοζωικά σωματεία λέγοντας εμείς θα θανατώσουμε τ’ αδέσποτα αλλά εσείς θα μας υποδείξετε πια, αλλιώς ελάτε να τα πάρετε.

Και όλα αυτά συμβαίνουν στον αντίποδα της λειτουργίας π.χ. των κυνηγετικών συλλόγων, στους οποίους παρέχει έναν άλλο ρόλο, όπως είναι για παράδειγμα είναι η αρμοδιότητα της έκδοσης κυνηγετικών αδειών.

Ο νομικός σύμβουλος της Π.Φ.Π.Ο. σημείωσε πως «δεν θέλει το κράτος με αγαθή πρόθεση τη συμβολή του φιλοζωικού συλλόγου». Δεν παρέλειψε βέβαια να εξηγήσει ότι δεν είναι υψηλός βαθμός πολιτισμού έναν χρόνο μετά την ισχύ του νέου νόμου να καλούμαστε ξανά σε διαβούλευση.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την εισήγηση του Βασίλη Παπαγεωργίου σχετικά με τα «Φιλοζωικά Σωματεία και ο Ν. 4039/2012»

Παιδιά βασανιστές ζώων: Κακοποιημένοι και κακοποιητές

Δύο ομιλητές στο τέλος της ημερίδας αναφέρθηκαν σ’ ένα πολύ ευαίσθητο θέμα σε αυτό της κακοποίησης των ζώων από τα παιδιά.

Ο Ηλίας Κορομηλάς, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου, κοινωνιολόγος, εγκληματολόγος αναφέρθηκε στην παθητική κακοποίηση των ζώων και στην εφηβική παραβατικότητα προς τα άλλα έμβια είδη τονίζοντας ότι είναι μία σχέση αμφίδρομη.

Ο κ. Κορομηλάς εξήγησε ότι αν δεν τιμωρείται κανείς από εκείνους που κακοποιούν ζώα θα είναι τραγωδία αυτό που θα ζήσουμε, ενώ εξήγησε το αστείο της υπόθεσης με τις αντιφάσεις, αλληλοεπικαλύψεις και συναρμοδιότητες που ορίζει η νομοθεσία, η οποία τελικά οδηγεί σε μηδενικό αποτέλεσμα. Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του.

GeorgiadisSavasΣάββας Γεωργιάδης

Ο Σάββας  Γεωργιάδης, παιδοψυχίατρος, εξήγησε με την ομιλία του ότι η κακοποίηση ζώων είναι πρόδρομος  διαταραχών της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων. Τόνισε τον ρόλο της οικογένειας, του πως ένα παιδί οδηγείται σε μια τέτοια κίνηση, του τι αυτό σημαίνει. Και πως είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το παιδί που χτυπάει, βασανίζει, είναι δυνάστης ενός ανυπεράσπιστου πλάσματος μεγαλώνει σ’ ένα περιβάλλον, το οποίο «τρέφει» τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν αυτά τα αισθήματα αυτές οι εγκληματικές τάσεις και τελικά πράξεις.

Δείτε εδώ ολόκληρη την ομιλία του παιδοψυχίατρου. Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του εδώ.

Στο τέλος της εκδήλωσης διαβάστηκε και ψήφισμα, που μπορείτε να το διαβάσετε εδώ, το οποίο συνοψίζει τα αιτήματα των διοργανωτών, οι οποίοι εκπροσωπούν μεγάλο μέρος του φιλοζωικού κινήματος στην Ελλάδα και αυτό θα αποσταλεί στους αρμοδίους, ώστε οι απαραίτητες αλλαγές έστω και σε βάθος χρόνου να δρομολογηθούν.

Μέσα από την ημερίδα αυτή διατρανώθηκε η επιθυμία και ο στόχος των παρεβρισκόμενων να συνεχίζουν να παλεύουν για την ουσιαστική προστασία των ζώων, για την ουσιαστική τιμωρία εκείνων, που κακοποιούν αυτά τα συναισθανόμενα πλάσματα καθώς και η δημιουργία ενός πλαισίου, το οποίο θα αποτρέπει τους συνανθρώπους μας να εγκληματούν εις βάρος των βιολογικών μας εταίρων.

Κάθε λογικός άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι αυτή η γη δεν ανήκει μόνο στο ανθρώπινο είδος και πως είναι ουσιαστικά ανήθικο να επιτρέπουμε τα ζώα να υποφέρουν.

Τι λένε οι διοργανωτές

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε τόνισε ότι «Ο λόγος των ομιλητών και η θεματολογία της ημερίδας ενθουσίασε και γέμισε  ελπίδες το πολυπληθές κοινό, που απαρτιζόταν κυρίως  από νέους ανθρώπους, άντρες και γυναίκες, από εκπροσώπους σωματείων, εκπαιδευτές, εκτροφείς, κτηνιάτρους,  Δήμους, δικηγόρους και άλλους φορείς της κοινωνίας.

Με τρόπο  άλλοτε καυστικό, άλλοτε περιγραφικό αλλά προπάντων επιστημονικό, οι ομιλητές έθεσαν με τόλμη, ρηξικέλευθα και ριζοσπαστικά, ζητήματα νομικής, φιλοσοφικής και κοινωνικής υφής.

Είμαστε αισιόδοξοι και πεπεισμένοι ότι η Ημερίδα αυτή ανοίγει  νέα μέτωπα δράσης για το φιλοζωικό κίνημα με τη σαφή στήριξη των εισαγγελικών αρχών της χώρας».

Διαβάστε επίσης:

Θα δηλητηρίαζες ποτέ ένα μωρό;

Πολυπληθές το κοινό που παρακολούθησε την ημερίδα για την κακοποίηση των ζώων

Εγκύκλιος προς τις Εισαγγελίες για να μην αδιαφορούν για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων

Ημερίδα για την κακοποίηση των ζώων

Έγκλημα χωρίς τιμωρία η κακοποίηση ζώων στην Ελλάδα

Επιστήμονες, φιλόζωοι και Αστυνομία συζητούν για τα εγκλήματα σε βάρος των ζώων

Ημερίδα για την κακοποίηση των ζώων και τη σύνδεση της με την ενδοοικογενειακή βία

Ημερίδα με τους εισαγγελείς για την εφαρμογή του νόμου για όσους κακοποιούν τα ζώα

«Περιορισμένης εμβέλειας» η φιλοζωική κουλτούρα στην Ελλάδα (βίντεο)

Γιατί οι Έλληνες συμπεριφέρονται με βαρβαρότητα στα ζώα; Συνάντηση για τη φιλοζωία

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Τα ζώα υπήρξαν και πριν από εμάς και έχουν τη δύναμη να υπάρξουν και χωρίς εμάς»

Εγκύκλιος προς τις Εισαγγελίες για να μην αδιαφορούν για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

  1. Μαρία Ηλιού

    Εξαιρετική Ημερίδα για τα δεδομένα της χώρας μας!Υπάρχει μελλον για το Ζωοφιλικό κίνημα και τον πολιτισμό μας με ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ και ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ σαν και αυτούς!
    Eξαιρετικό ΚΑΙ το ρεπορτάζ και η κάλυψη της Ημερίδας από το zoosos!
    MΠΡΑΒΟ ΣΕ ΌΛΟΥΣ!

  2. Vasos

    "Προχωρημένη" εκδήλωση, για τα ελληνικά δεδομένα. Όμως, αναρωτιέται ίσως κανείς: γιατί πρέπει η πρόοδος στο θέμα της κακοποίησης των ζώων να συντελείται με τόσο αργές διαδικασίες. Η ζωή μας επιταχύνεται συνεχώς σε όλους τους τομείς, το ίδιο μπορεί να γίνει και εδώ. Υπάρχουν έτοιμες λύσεις για πολλά θέματα από την σχετική εμπειρία άλλων χωρών, που εδώ που είμαστε εμείς σήμερα εκείνες ήταν στο παρελθόν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.