Στηρίξτε μας

Παρέμβαση Τσίπρα για να σταματήσει τον Τσιρώνη για όσα δρομολογεί σε βάρος των ζώων ζητούν οι τρεις φιλοζωικές ομοσπονδίες της χώρας

3 Ιανουαρίου 2018 07:35 | Επικαιρότητα
Παρέμβαση Τσίπρα για να σταματήσει τον Τσιρώνη για όσα δρομολογεί σε βάρος των ζώων ζητούν οι τρεις φιλοζωικές ομοσπονδίες της χώρας

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ζητούν με ακόμα μια επιστολή τους (η τρίτη κατά σειρά που εστάλη στις 29 Δεκεμβρίου) οι τρεις φιλοζωικές ομοσπονδίες, ώστε να σταματήσουν οι πρωτοβουλίες του αναπληρωτή υπουργού ΥΠ.Α.Α.Τ. Γιάννη Τσιρώνη για την αλλαγή προς το χειρότερο της νομοθεσίας αναφορικά με τη διαχείριση και την προστασία των αδέσποτων.

Όμως οι φιλοζωικοί φορείς (η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία και η Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής - Σαρωνικού) καταθέτουν και τη δική τους πρόταση για τις αλλαγές, που πράγματι πρέπει να γίνουν, αλλά με βασικό γνώμονα το καλό των ίδιων των ζώων (που στη χώρα μας υποφέρουν δραματικά και εξαιτίας των κακοποιήσεων και εξαιτίας των συνθηκών διαβίωσης σε παράνομα κυνοκομεία κ.ο.κ.) και όχι βάσει των συμφερόντων όλων εκείνων που λόγω επαγγέλματος κερδίζουν από αυτά (ζευγαρώνοντας τα, πουλώντας τα, νοσηλεύοντας τα, χρησιμοποιώντας τα για το κυνήγι και άλλες συναφείς δραστηριότητες).

Ολόκληρη η επιστολή

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Τσιρώνης προτίθεται να προχωρήσει σε αναμόρφωση των νόμων 4039/12 και 4235/14 για την προστασία των ζώων.

Από το 2012 μέχρι και σήμερα, παρατηρείται συστηματική επιχείρηση αποδόμησης των θετικών διατάξεων των συγκεκριμένων νόμων, από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και άλλα οικονομικά και συντεχνιακά συμφέροντα, που φαίνεται ότι βρήκαν τώρα σύμμαχο στο πρόσωπο του κ. Τσιρώνη.

Ως δευτεροβάθμιοι φιλοζωικοί φορείς (ομοσπονδίες), είχαμε υπογραμμίσει από την αρχή ότι ο νόμος είναι και φτωχός και ανεπαρκής, δεν δίνει λύση στο θέμα των πολυάριθμων αδέσποτων ζώων, αντιθέτως δυσκολεύει τη διαχείριση τους. Πρόκειται για συνονθύλευμα αντιφατικών διατάξεων, αποτέλεσμα πιέσεων διαφόρων φορέων, που ελάχιστη σχέση έχει με σύγχρονο πλαίσιο προστασίας των ζώων.

Όμως αυτή τη στιγμή, αυτό το φτωχό και ανεπαρκές νομοθετικό πλαίσιο αποτελεί τη ΜΟΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ. Επιτεύχθηκε με πολύ μεγάλο αγώνα των φιλοζωικών οργανώσεων, με απέναντι τους τις ίδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και τα ίδια οικονομικά συμφέροντα, που σήμερα προωθούν την τροποποίησή του.

Οι παρεμβάσεις του ΥΠΑΑΤ δείχνουν να κινούνται πάντα στη κατεύθυνση της εξυπηρέτησης επαγγελματικών κλάδων: των κτηνιάτρων, των εκτροφέων, των εμπόρων και όσων εμπλέκονται επαγγελματικά και οικονομικά με τη διαχείριση των αδέσποτων. Οι φιλοζωικοί φορείς υπηρετούν μόνο την προστασία των ζώων.

Στην υποτιθέμενη “συνάντηση των φορέων” στο Υπουργείο στις 20.07.2017, ζητήθηκε από τις τρεις φιλοζωικές ομοσπονδίες να εκπροσωπηθούν στις διαδικασίες αναμόρφωσης του νόμου με έναν μόνο εκπρόσωπο, ενώ διαφάνηκε ταυτόχρονα ότι σκοπός της αναμόρφωσης δεν ήταν η αναβάθμιση της προστασίας των ζώων αλλά η ικανοποίηση συντεχνιακών συμφερόντων και η επιβράβευση πεπραγμένων και πρακτικών που δεν έχουν καμία σχέση με την ευζωία και προστασία των ζώων.

Τέτοια σύνθεση και συσχετισμός δυνάμεων - μία φιλοζωική φωνή μόνη απέναντι στις υπηρεσίες του υπουργείου και όλες τις συντεχνίες - καθιστά τον υποτιθέμενο διάλογο παρωδία και το αποτέλεσμα προδιαγραμμένο.

Οι τρεις δευτεροβάθμιοι φιλοζωικοί φορείς αντιπροτείναμε την εκπροσώπηση μας μέσω δύο εξ αυτών, πρόταση που δεν έγινε δεκτή. Αυτό μας υποχρέωσε να αρνηθούμε τη συμμετοχή μας - και τη νομιμοποίηση μέσω αυτής, οποιασδήποτε επιτροπής ή διαδικασίας αναμόρφωσης του νόμου. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες και αυτοαναιρούμενες προτάσεις του Υπουργού να συμμετάσχουμε σε άλλες επιτροπές κάθε φορά διαφορετικές, με σύνθεση και όρους διαρκώς μεταβαλλόμενους.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Επί χρόνια, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ παραπληροφορούν εσκεμμένα και συνειδητά τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες, παρασύροντάς τες σε λανθασμένες και αναποτελεσματικές πρακτικές και μοντέλα διαχείρισης, μακρυά από τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Λυπούμαστε που ο Αναπληρωτής Υπουργός, στη βιασύνη του να παρουσιάσει έργο, δεν εξέτασε το θέμα της προστασίας των ζώων - ένα θέμα που απασχολεί μεγάλο μέρος της κοινωνίας - με τη σοβαρότητα που περιμένουμε από την Πρώτη Αριστερή Κυβέρνηση.

Αντ αυτού, επέδειξε αμέτρητη προχειρότητα και συντάχτηκε με τις απόψεις των πιο οπισθοδρομικών υπηρεσιακών παραγόντων ενός βαθιά προβληματικού υπουργείου, η πολιτική του οποίου κρατά την κοινωνία όμηρη των τριτοκοσμικών επιλογών τους.

Η βεβιασμένη αναμόρφωση ενός νόμου που είναι προβληματικός από την βάση του και την γένεσή του, χωρίς να έχει προηγηθεί καταγραφή και ανάλυση των προβλημάτων, είναι όχι μόνο άσκοπη αλλά και επιζήμια και θα δημιουργήσει απόλυτη σύγχυση, με μόνο σίγουρο αποτέλεσμα την κατακρεούργηση της ίδιας της προστασίας των ζώων.

Ζητούμε την άμεση παρέμβαση σας ώστε η διαδικασία τροποποίησης να σταματήσει. Από πλευρά μας, δεσμευόμαστε να σας παρουσιάσουμε εντός των επόμενων μηνών, νομοθετική πρόταση που θα αποτελεί ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο και πλήρως εξορθολογισμένο νομικό πλαίσιο προστασίας των ζώων εναρμονισμένο με τα βέλτιστα ευρωπαϊκά, για να τεθεί στην κρίση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, υπό την εποπτεία των αρμόδιων υπουργείων, και το οποίο:

•Θα ρυθμίζει δίκαια και αποτελεσματικά όλες τις δραστηριότητες που περιέχουν ζώα
•Θα είναι εφαρμόσιμο και θα λύνει προβλήματα αντί να δημιουργεί
•Θα βασίζεται και θα περιλαμβάνει τις θέσεις της σύγχρονης επιστήμης και της ηθικής, αντικατοπτρίζοντας τη σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με τα ζώα
•Θα θέτει τις κατευθυντήριες γραμμές για μια συνολική στρατηγική για τα ζώα συντροφιάς
•Θα περιλαμβάνει μέτρα για τη διαχείριση των αδέσποτων που θα απευθύνονται στη ρίζα του προβλήματoς και θα μειώνουν χρόνο με το χρόνο και τον πληθυσμό των αδέσποτων και το κόστος της διαχείρισης - ικανοποιώντας έτσι το σύνολο των πολιτών
•Δεν θα επιβαρύνει περισσότερο τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παραδείγματα παρόμοιων επιτυχημένων νομοθεσιών υπάρχουν, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα επιλέξουμε.

Παραμένουμε στη διάθεση σας και των συνεργατών σας.

Με εκτίμηση

Οι τρεις δευτεροβάθμιοι φιλοζωικοί φορείς:

Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία
Πρόεδρος Δ.Σ. Ειρήνη Μολφέση

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Πρόεδρος Δ.Σ. Αναστασία Βυσσίνου-Μπομπολάκη

Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
Πρόεδρος Δ.Σ. Αρτεμησία Παπαγιαννοπούλου».

Φωτογραφία: Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

Διαβάστε επίσης:

Και η Κ.Ε.Δ.Ε. κατά Γ. Τσιρώνη για την αλλαγή προς το χειρότερο της νομοθεσίας που προστατεύει τα αδέσποτα ζώα

Ο Γ. Τσιρώνης θα αλλάξει προς το χειρότερο για τα ζώα τη νομοθεσία που τα προστατεύει;

«Ευθανασίες» χωρίς έλεγχο & μειώσεις ποινών για κακοποίηση ζώων ζητάει εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (βίντεο)

Έχουν αντίκρισμα οι επετειακές ευχές του Γ. Τσιρώνη για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων;

Συνάντηση Π.Φ.Π.Ο. με τον Γ. Πατούλη για κοινές δράσεις με την Κ.Ε.Δ.Ε. για την προστασία των αδέσποτων ζώων

Π.Φ.Π.Ο.: Η Ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι είναι άλλη μια ανακολουθία λόγων & έργων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Συναντήσεις Γ. Τσιρώνη με επιτελάρχη ΕΛ.ΑΣ. & Συνήγορο του Πολίτη για τα αδέσποτα ζώα

Οι προτάσεις του Συνήγορου του Πολίτη για το τι πρέπει να αλλάξει νομοθετικά για τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς

Π.Φ.Π.Ο.: Η συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα των ζώων δείχνει πόσα ακόμα πρέπει να γίνουν (βίντεο)

Την αδιαφορία των αρχών αντιμετώπισε ο Συνήγορος του Πολίτη στην έρευνα για τις φόλες & την αντιμετώπιση του εγκλήματος

Ερώτηση στη Βουλή από τον Ά. Γεωργιάδη για αλλαγές που ο Γ. Τσιρώνης θέλει να κάνει στον νόμο περί προστασίας ζώων

Γ. Πατούλης: Αναγκαίο κοινό σχέδιο & πρόγραμμα δράσης για διαχείριση των αδέσποτων, καταδικαστέος - παράνομος ο εγκλεισμός σκυλιών (βίντεο)

Στην ανάγκη στήριξης γουνέμπορων & βασανιστών γουνοφόρων ζώων αναφέρθηκε ο Α. Τσίπρας (βίντεο)

Ρεκόρ συμμετοχής στην ημερίδα «Για μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα» που διοργάνωσε Π.Φ.Π.Ο. & Κ.Ε.Δ.Ε.

Ζωντανή μετάδοση της ημερίδας Π.Φ.Π.Ο. & Κ.Ε.Δ.Ε. «Για μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα»

6 Μαΐου ημερίδα Π.Φ.Π.Ο., Κ.Ε.Δ.Ε. & Ένωσης Εισαγγελέων στην Αθήνα «Για μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα»

Ημερίδα για την κακοποίηση των ζώων και τη σύνδεση της με την ενδοοικογενειακή βία

Θα δηλητηρίαζες ποτέ ένα μωρό;

Επιστήμονες, φιλόζωοι και Αστυνομία συζητούν για τα εγκλήματα σε βάρος των ζώων

Δυναμικό παρών από το φιλοζωικό κίνημα της χώρας στην ημερίδα της Π.Φ.Π.Ο.

Ημερίδα για την κακοποίηση των ζώων

Έγκλημα χωρίς τιμωρία η κακοποίηση ζώων στην Ελλάδα

Πολυπληθές το κοινό που παρακολούθησε την ημερίδα για την κακοποίηση των ζώων

Ημερίδα με τους εισαγγελείς για την εφαρμογή του νόμου για όσους κακοποιούν τα ζώα

«Περιορισμένης εμβέλειας» η φιλοζωική κουλτούρα στην Ελλάδα (βίντεο)

Γιατί οι Έλληνες συμπεριφέρονται με βαρβαρότητα στα ζώα; Συνάντηση για τη φιλοζωία

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Τα ζώα υπήρξαν και πριν από εμάς και έχουν τη δύναμη να υπάρξουν και χωρίς εμάς»

Εγκύκλιος προς τις Εισαγγελίες για να μην αδιαφορούν για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων

Tagged: , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.