Στηρίξτε μας

Απέσυρε ο Σωκράτης Φάμελλος την τροπολογία για τα κυνοκομεία που στοχοποιεί τα φιλοζωικά σωματεία

8 Φεβρουαρίου 2018 12:15 | Επικαιρότητα
Απέσυρε ο Σωκράτης Φάμελλος την τροπολογία για τα κυνοκομεία που στοχοποιεί τα φιλοζωικά σωματεία

Νωρίτερα σήμερα το πρωί από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε ότι αποσύρει την τροπολογία για τις αλλαγές στη χρήση γης ώστε να κατασκευάζονται κυνοκομεία, που εμμέσως μεταξύ άλλων νομιμοποιεί τον παράνομο εγκλεισμό των αδέσποτων ενώ παράλληλα στοχοποιεί φιλοζωικά σωματεία καθώς τα παρουσιάζει ως φορείς κακοποίησης των ζώων.

Ο υπουργός εξήγησε ότι το δικό του υπουργείο είναι αρμόδιο μόνο για τις χρήσεις γης και η τροπολογία, που προκάλεσε την αντίδραση των φιλοζωικών σωματείων, θα τεθεί σε διαβούλευση και θα κατατεθεί εκ νέου σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που έχει φυσικά και την ευθύνη για τα νομοθετήματα αναφορικά με τα ζώα.

Δυστυχώς όπως εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠ.Α.Α.Τ. Γιάννης Τσιρώνης κάνει ό,τι μπορεί για να στοχοποιήσει αυτούς που εκ των πραγμάτων εδώ και δεκαετίες - αφού το κράτος απουσίαζε και συνεχίζει να απουσιάζει - κουβαλάνε το οικονομικό βάρος της διαχείρισης των αδέσποτων και την ευθύνη της φροντίδα τους και δεν ακούει τις προτάσεις τους, ώστε να νομοθετήσει μέτρα τα οποία ουσιαστικά θα αποτρέπουν τη γέννηση και την εγκατάλειψη νέων ζώων στους δρόμους.

Τι είπε ο Σωκράτης Φάμελλος στη Βουλή

Σύμφωνα με τα πρακτικά του κοινοβουλίου ο υπουργός στην ομιλία του δήλωσε τα εξής: «ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Θα είμαι πάρα πολύ σύντομος, Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θέλω εξ αρχής να σας δηλώσω ότι θα αποσυρθεί η τροπολογία με γενικό αριθμό 1467 και ειδικό αριθμό 174, η οποία αφορούσε στη φιλοξενία εγκαταστάσεων κέντρων αδέσποτων ζώων σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Αποσύρεται με την εξής λογική, γιατί θέλω να είμαστε απόλυτα διάφανοι: Η πρόθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να υπάρχει η δυνατότητα, με βάση τους φορείς που έχουν την αρμοδιότητα, να φιλοξενούνται και σε δασικές εκτάσεις -όχι δάση- τέτοιες εγκαταστάσεις.

Επειδή αφορά το πλαίσιο, όμως, των αδέσποτων ζώων, θα πάει στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που έχει την ευθύνη του πλαισίου αυτού, μαζί με τις υπόλοιπες διατάξεις, γιατί είναι ήδη σε φάση προετοιμασίας, θα αναρτηθεί και σε διαβούλευση με το αντίστοιχο πλαίσιο. Δεν υποτιμούμε ότι χρειάζεται η δημόσια δασική έκταση, πιθανόν να χρησιμοποιηθεί, αλλά θα το δούμε σε αυτό το πλαίσιο. Η δική μας παρέμβαση αφορούσε μόνο τη χρήση γης και καμία άλλη παρέμβαση στο ευρύτερο πλαίσιο των αδέσποτων ζώων.

Θα μπει, λοιπόν, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο αφορά αυτό το ζήτημα, γιατί έγινε μια μεγάλη συζήτηση από χθες με τις φιλοζωικές οργανώσεις. Εμείς δεν είχαμε καμία διάθεση να παρέμβουμε στις διαδικασίες αυτές. Άρα, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, αποσύρεται και θα επανέλθει σε μια ευρύτερη συζήτηση. Από τη μεριά μας η διάθεση για τις δασικές εκτάσεις ως διαθέσιμες, χωρίς να τροποποιούνται οι άλλες διατάξεις χωροθετήσεων, παραμένει».

Τι επισημαίνει η Ζ.Ε.Η.

Η Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης αναφορικά με την τροπολογία εξηγεί: «Επιχειρήθηκε το πρωί να ψηφιστεί στην ολομέλεια της Βουλής μια τροπολογία που καταδίκαζε τα αδέσποτα ζώα σε εγκλεισμό "σε κέντρα περίθαλψης και διαμονής κάθε είδους αδέσποτων ζώων εντός δασικών, δημόσιων χορτολιβαδικών και βραχωδών εκτάσεων", η οποία κατατέθηκε την τελευταία στιγμή (προφανώς για να μην υπάρξουν αντιδράσεις) σε νομοσχέδιο άσχετου προς τη διαχείριση αδεσπότων Υπουργείου. Τελικά αντιδράσεις υπήρξαν και μάλιστα πολλές, ικανές να κάνουν τους τέσσερις προσυπογράφοντες Υπουργούς να αποσύρουν την επαίσχυντη αυτή τροπολογία.

Πολύ ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η αιτιολογική έκθεση για τους λόγους που κρίθηκε αναγκαία αυτή η τροπολογία κατά τη γνώμη των Υπουργών.

"Σκοπός της διάταξης αποτελεί η περίθαλψη και η μείωση των αδέσποτων ζώων. Με τη θέσπιση της ρύθμισης αυτής επιτρέπεται σε δασικές, σε χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις η εγκατάσταση και λειτουργία κέντρων περίθαλψης και διαμονής κάθε είδους αδέσποτων ζώων με σκοπό τον περιορισμό της παράνομης μεταχείρισης αδέσποτων ζώων από ιδιώτες και σωματεία αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας.".

Να το κάνουμε "λιανά" λοιπόν, όπως λέει κι ο λαός μας. Πώς θα λύσουμε αυτό το ενοχλητικό πρόβλημα των αδέσποτων ζώων που ενοχλούν τους ψηφοφόρους των Δημαρχαίων; Θα βγαίνει ο μπόγιας, θα τα μαζεύει και θα τα πετάει μέσα σε μια περίφραξη (κάθε είδους διαμονής είπαμε, όχι κέντρα περίθαλψης που στοιχίζουν κιόλας!) κι έτσι θα παύουν να είναι ενοχλητικά τόσο για τους ζωοφοβικούς όσο και για τις τοπικές αρχές (βλ. Δήμοι) που από τότε που – πρόχειρα και ανεύθυνα είναι η αλήθεια- τους μετακύλησαν την ευθύνη διαχείρισης των αδέσποτων ζώων άρχισαν να δέχονται πιέσεις από τους ζωόφιλους πολίτες.

Προτάσσουν στην αιτιολογική έκθεση την προστασία της δημόσιας υγείας. Διότι τα προγράμματα περίθαλψης στοιχίζουν. Γιατί να εμβολιάζουν, γιατί να στειρώνουν; Τα πετάνε στο δάσος, τα λιβάδια και τα βράχια και ξεμπερδεύουν κι απ’ αυτό.

Ως εδώ όλα κατανοητά (;) αλλά απομένει αυτό στην αιτιολογική έκθεση που λέει ότι θέλουν να τα κλείνουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ώστε να τα προστατεύουν τα καημένα τα αδέσποτα από την παράνομη μεταχείρισή τους από ιδιώτες και σωματεία. Μάλιστα. Τι να σημαίνει αυτό άραγε;

Για τους ιδιώτες που αναφέρει, άντε να πιστέψουμε ότι ως παράνομη μεταχείριση εννοεί την κακοποίηση, θανάτωση κλπ. Δηλαδή, όχι να απασχολούμε και τις Αρχές τώρα, τα πετάνε σε δάση, λιβάδια και βράχια και μια χαρά: Ποιος να τα φολιάσει έτσι όπως θα ‘ναι όλα μαζί μαζεμένα, αφρόντιστα και άθλια στις ονειρικές εγκαταστάσεις εγκλεισμού τους; Ποιος να τα κακοποιήσει; Εκτός αν δεν θεωρείται κακοποίηση για νέα ζώο συντροφιάς να ζει μακριά απ’ την ανθρώπινη συντροφιά, αν δεν είναι κακοποίηση να στοιβάζεται μαζί με άλλα σε συνθήκες που όλοι φανταζόμαστε. Γιατί άλλωστε να φτιάχνονται και να εφαρμόζονται πολιτισμένοι νόμοι ευζωίας; Τα δάση/λιβάδια/βράχια είναι το φάρμακο για "πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν".

Για τα σωματεία όμως; Για αυτές τις ενώσεις ενεργών πολιτών που – να τους το υπενθυμίσουμε κι αυτό- είναι ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ που επειδή παλεύουν τόσα χρόνια χωρίς καμία υποστήριξη από την πολιτεία για να περιθάλψουν/στειρώσουν και προωθήσουν για υιοθεσία εκατοντάδες αδέσποτα κάθε χρόνο, τι σημαίνει άραγε η ΠΑΡΑΝΟΜΗ διαχείριση στα αδέσποτα ζώα από την οποία οι φιλεύσπλαχνοι και φιλόζωοι υπουργοί προσπαθούν να τα σώσουν; Να σας το εξηγήσουμε. Υπάρχει μια παράλογη αλλά και μια λογική εξήγηση για το γεγονός ότι τα Σωματεία της χώρας μας πρέπει πάση θυσία να θεωρηθούν παράνομα. Η παράλογη εξήγηση είναι αυτή που θέλει τους εθελοντές των σωματείων να πουλάνε τα αδέσποτα ζώα (στο εξωτερικό κυρίως ) για πειραματόζωα και κτηνοβασίες. Διότι κάποιοι θεωρούν εδώ και χρόνια ότι αυτό συμβαίνει. Ότι βγάζουμε λεφτά και πλουτίζουμε με αυτόν τον τρόπο. ότι στέλνουμε τα ζώα που μαζέψαμε από τον δρόμο, τα φροντίσαμε να συνέλθουν από ασθένειες και τραυματισμούς τα φιλοξενήσαμε στα σπίτια μας επί μήνες και χρόνια πολλές φορές για ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΒΑΣΙΕΣ. Ναι, τόσο παράλογο. ΤΟΣΟ. Κι αυτή η παράλογη εξήγηση της "παράνομης διαχείρισης των αδέσποτων από τα Σωματεία" σημαίνει ένα πράγμα: ότι στα υπουργεία έχουν παρεισφρήσει και έχουν επιρροή άνθρωποι που χρειάζονται ψυχιατρική περίθαλψη κι αντ’ αυτού νομοθετούν κυρίες και κύριοι.

Να πούμε και τη λογική εξήγηση. Γιατί πρέπει να βγουν παράνομα τα Σωματεία; Για να τα ΑΠΑΞΙΩΣΟΥΝ στη συνείδηση των πολιτών. Για να μην τους επιτρέπεται να ελέγχουν όσους θέλουν σήμερα να πετάξουν τα ζώα σε δάση/λιβάδια/ βράχους και αύριο – αδυνατώντας να τα διαχειριστούν- να τα ξεπαστρέψουν με ευθανασίες. Βγάζοντας τους εθελοντές από τη μέση, ανοίγει ο δρόμος για την εξόντωση των αδέσποτων ζώων με απάνθρωπους τρόπους.

ΝΤΡΟΠΗ κι αγανάκτηση. Που για άλλη μια φορά το ελληνικό κράτος αντί να προωθήσει νόμους που θα βελτιώσουν ουσιαστικά τις συνθήκες ευζωίας των ζώων συντροφιάς, αδέσποτων και δεσποζόμενων, αντί να λάβει πολιτικά μέτρα με όποιο κόστος προκειμένου να πάψει η «παραγωγή» αδέσποτων ζώων (απαγόρευση πώλησης από πετ σοπ και πάταξη της παράνομης εκτροφής, περιορισμός με αυστηρούς νόμους των ανεξέλεγκτων γεννήσεων, έλεγχος της διάθεσης των κουταβιών/γατιών, έλεγχος τήρησης της από το 2012 υποχρεωτικής σήμανσης των ζώων συντροφιάς, αυστηρά πρόστιμα για την εγκατάλειψη κ.α.) προτιμά να κλείσει τα μάτια στην πηγή του προβλήματος και να καταδικάσει τα μόνα άμοιρα ευθυνών για την αδέσποτη ζωή τους ζώα αλλά να διασύρει και τους μόνους ανθρώπους που τα φροντίζουν και τα νοιάζονται με προσωπικό κόστος: τους εθελοντές των Σωματείων.

ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ.

Στρατόπεδα συγκέντρωσης η δική μας ιστορία δεν έχει και ούτε πρόκειται να αποκτήσει».

Διαβάστε επίσης:

Νομιμοποιεί τον παράνομο εγκλεισμό των αδέσποτων ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μέσω Τσιρώνη με διάταξη που φέρνει αύριο προς ψήφιση στη Βουλή

Π.Φ.Π.Ο.: «Αέρας κοπανιστός» οι εξαγγελίες Τσιρώνη για πιο φιλοζωικό νόμο που θα προστατεύει & τ’ αδέσποτα ζώα

Παρέμβαση Τσίπρα για να σταματήσει τον Τσιρώνη για όσα δρομολογεί σε βάρος των ζώων ζητούν οι τρεις φιλοζωικές ομοσπονδίες της χώρας

Και η Κ.Ε.Δ.Ε. κατά Γ. Τσιρώνη για την αλλαγή προς το χειρότερο της νομοθεσίας που προστατεύει τα αδέσποτα ζώα

Ο Γ. Τσιρώνης θα αλλάξει προς το χειρότερο για τα ζώα τη νομοθεσία που τα προστατεύει;

«Ευθανασίες» χωρίς έλεγχο & μειώσεις ποινών για κακοποίηση ζώων ζητάει εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (βίντεο)

Έχουν αντίκρισμα οι επετειακές ευχές του Γ. Τσιρώνη για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων;

Συνάντηση Π.Φ.Π.Ο. με τον Γ. Πατούλη για κοινές δράσεις με την Κ.Ε.Δ.Ε. για την προστασία των αδέσποτων ζώων

Π.Φ.Π.Ο.: Η Ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι είναι άλλη μια ανακολουθία λόγων & έργων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Συναντήσεις Γ. Τσιρώνη με επιτελάρχη ΕΛ.ΑΣ. & Συνήγορο του Πολίτη για τα αδέσποτα ζώα

Οι προτάσεις του Συνήγορου του Πολίτη για το τι πρέπει να αλλάξει νομοθετικά για τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς

Π.Φ.Π.Ο.: Η συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα των ζώων δείχνει πόσα ακόμα πρέπει να γίνουν (βίντεο)

Την αδιαφορία των αρχών αντιμετώπισε ο Συνήγορος του Πολίτη στην έρευνα για τις φόλες & την αντιμετώπιση του εγκλήματος

Ερώτηση στη Βουλή από τον Ά. Γεωργιάδη για αλλαγές που ο Γ. Τσιρώνης θέλει να κάνει στον νόμο περί προστασίας ζώων

Γ. Πατούλης: Αναγκαίο κοινό σχέδιο & πρόγραμμα δράσης για διαχείριση των αδέσποτων, καταδικαστέος - παράνομος ο εγκλεισμός σκυλιών (βίντεο)

Στην ανάγκη στήριξης γουνέμπορων & βασανιστών γουνοφόρων ζώων αναφέρθηκε ο Α. Τσίπρας (βίντεο)

Ρεκόρ συμμετοχής στην ημερίδα «Για μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα» που διοργάνωσε Π.Φ.Π.Ο. & Κ.Ε.Δ.Ε.

Ζωντανή μετάδοση της ημερίδας Π.Φ.Π.Ο. & Κ.Ε.Δ.Ε. «Για μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα»

6 Μαΐου ημερίδα Π.Φ.Π.Ο., Κ.Ε.Δ.Ε. & Ένωσης Εισαγγελέων στην Αθήνα «Για μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα»

Ημερίδα για την κακοποίηση των ζώων και τη σύνδεση της με την ενδοοικογενειακή βία

Θα δηλητηρίαζες ποτέ ένα μωρό;

Επιστήμονες, φιλόζωοι και Αστυνομία συζητούν για τα εγκλήματα σε βάρος των ζώων

Δυναμικό παρών από το φιλοζωικό κίνημα της χώρας στην ημερίδα της Π.Φ.Π.Ο.

Ημερίδα για την κακοποίηση των ζώων

Έγκλημα χωρίς τιμωρία η κακοποίηση ζώων στην Ελλάδα

Πολυπληθές το κοινό που παρακολούθησε την ημερίδα για την κακοποίηση των ζώων

Ημερίδα με τους εισαγγελείς για την εφαρμογή του νόμου για όσους κακοποιούν τα ζώα

«Περιορισμένης εμβέλειας» η φιλοζωική κουλτούρα στην Ελλάδα (βίντεο)

Γιατί οι Έλληνες συμπεριφέρονται με βαρβαρότητα στα ζώα; Συνάντηση για τη φιλοζωία

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Τα ζώα υπήρξαν και πριν από εμάς και έχουν τη δύναμη να υπάρξουν και χωρίς εμάς»

Εγκύκλιος προς τις Εισαγγελίες για να μην αδιαφορούν για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων

Π.Φ.Π.Ο. προς Τσαυτάρη: Έλεγχος γεννήσεων και μη αλυσόδεση για να μην κακοποιούνται τα κατοικίδια

Με χιλιάδες αδέσποτα θα γεμίσει η χώρα ο υπουργός αφήνει ανεξέλεγκτες τις γεννήσεις

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. 666

    Όπως το πάει ο Τσιρώνης, σε λίγο θα νομοθετήσει το φόλιασμα των αδέσποτων όπως η χούντα. Και θα γυρνάει πάλι η αστυνομία με τις φόλες στους μαχαλάδες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.