Στηρίξτε μας

Μ. Βορίδης: Δεν θα κλείσουμε τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων (βίντεο)

19 Νοεμβρίου 2020 08:00 | Επικαιρότητα
Μ. Βορίδης: Δεν θα κλείσουμε τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων (βίντεο)

Την πρόθεση της κυβέρνησης να μην κλείσει τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων (μινκ κ.ά.) δήλωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, παρά το γεγονός ότι αποτελούν τόπο μαρτυρίου για εκατομμύρια άγρια ζώα, τα οποία ζουν αιχμάλωτα και σφαγιάζονται για τη γούνα τους, ώστε αυτή να χρησιμοποιηθεί σε είδη πολυτελείας.

 

Ο κ. Βορίδης που πρόσφατα μετέτρεψε νομοθετικά τη δολοφονία και κακοποίηση ζώων σε κακούργημα, αρνείται να δει την πραγματικότητα αν και πολλές χώρες της Ε.Ε. απαγορεύουν πλέον την εκτροφή ζώων για τη γούνα τους, καθώς πρόκειται και για εμπορική δραστηριότητα που φθίνει, καθώς καταναλωτές αρνούνται για λόγους ηθικής να αγοράσουν αυτά τα είδη ρουχισμού, γι’ αυτό και η επιδότηση, στήριξη των μονάδων – στο πλαίσιο ενίσχυσης που δίνεται λόγω κορονοϊού – είναι ο μόνος τρόπος για να συνεχίσουν να υπάρχουν και να συνεχίζουν να βασανίζουν ζώα.

Ο κ. Βορίδης απάντησε στην ερώτηση του βουλευτή του Μέρα 25 Κρίτωνα Αρσένη, η οποία βασίστηκε στις επιστολές τις οποίες έστειλε στα κόμματα για το ζήτημα η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.).

Τι επισημαίνει η Π.Φ.Π.Ο.

Με αφορμή τη χθεσινή ερώτηση η Π.Φ.Π.Ο. επισήμανε τα εξής: «Ο κ. Βορίδης ρητά σήμερα δήλωσε στη Βουλή ,ότι  η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κλείσει τα εκτροφεία γούνας ,ούτε πρόκειται να στηρίξει τους εργαζόμενους σε αυτά που πλήττονται διπλά από την κρίση που περνάμε.

Αυτό για να μην τρέφουν κάποιοι αυταπάτες για τo είδος της "φιλοζωίας" του κ. Βορίδη και όχι μόνο  και τι τον οδήγησε τελικά να μετατρέψει κάποια ειδεχθή εγκλήματα κατά των ζώων σε κακούργημα.

Να διευκρινίσουμε επίσης κάποια ζητήματα από τον διάλογο σήμερα στη Βουλή  των Αρσένη και Βορίδη.

Στην επερώτηση λοιπόν σήμερα στη Βουλή του  Κρίτωνα Αρσένη για το Μέρα25  χρησιμοποιήθηκαν αυτούσια τα ζητήματα που έθεσε η επιστολή της ΠΦΠΟ και στάλθηκε  στον Πρωθυπουργό αλλά και στους Αρχηγούς των κομμάτων στις 14/11.

Ορθώς το έπραξε μόνο που τον ψέγουμε λίγο γιατί δεν ανέφερε την πηγή του μιας και η επερώτηση έγινε μετά την επιστολή μας και στον Αρχηγό του κόμματος του.

Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε επίσης ακούγοντας τον κ. Αρσένη να υποστηρίζει, ότι ζητήσαμε συνάντηση και δεν έγινε δεκτό το αίτημα μας, ότι δεν ζητήσαμε συνάντηση με τον κ. Βορίδη, αλλά πρόκειται άμεσα να το κάνουμε.

Μάλλον ο κ. Αρσένης υπέθεσε με τη λέξη ‘’δεν εισακουστήκαμε’’ ότι ζητήσαμε συνάντηση, εμείς όμως αναφερόμασταν σε προηγούμενες μας επιστολές που ζητήσαμε να λάβουν μέτρα και επισημάναμε την σημαντικότητα του θέματος και τους επικείμενους κινδύνους για τα ζώα αλλά και την δημόσια υγεία σε σχέση με τα μινκ.

Επιπλέον, ο κ. Βορίδης δεν έχει συναντηθεί με όλες τις  όλες τις φιλοζωικές οργανώσεις όπως ισχυρίστηκε σήμερα καθώς δεν συναντήθηκε με την μεγαλύτερη εξ αυτών  την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντολογική Ομοσπονδία.

H ΠΦΠΟ θα συνεχίσει μαζί και με άλλες φιλοζωικές οργανώσεις της χώρας τον αγώνα της μέχρι να κλείσουν τα εκτροφεία θανάτου  και για να μην μετατραπεί, ως συνήθως, η Ελλάδα σε αποθήκη δυστυχισμένων ζώων από άλλες χώρες που κλείνουν τα εκτροφεία τους , τα δελφινάρια τους κλπ.

Αυτό δεν λέγεται ανάπτυξη λέγεται ηθικός ξεπεσμός της χώρας.»

Η συζήτηση από τα Πρακτικά της Βουλής

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Απαντήσατε σχεδόν σε όλα, κύριε Υπουργέ.

Ερχόμαστε τώρα στην τελευταία για σήμερα ερώτηση, στην τέταρτη με αριθμό 162/16-11-2020 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Β2΄ Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΜέΡΑ25 κ. Κρίτωνα-Ηλία Αρσένη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Η Κυβέρνηση επιδοτεί με 3 εκατομμύρια ευρώ τη μετάλλαξη του κορωνοϊού στα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων».

Ορίστε, κύριε Αρσένη, έχετε τον λόγο.

ΚΡΙΤΩΝ-ΗΛΙΑΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να απαντήσω σε μία ανακρίβεια. Αυτή η κράτηση των δύο Βουλευτών, εμού και της κ. Σακοράφα, δεν έγινε με βάση την απόφαση του Αρχηγού της Αστυνομίας, καθώς δεν συνιστούσε πορεία.

Πορεία δεν κάνεις μόνος σου, πορεία δεν κάνει η Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου με έναν ακόμα Βουλευτή μόνοι τους. Απλά δεν μας επέτρεπαν να μετακινηθούμε.

Αφήνοντας πίσω τη δημοκρατία, πάμε λίγο να δούμε τα πιο καθημερινά. Ήδη και από εχθές και συνολικά όλη αυτήν την περίοδο της πανδημίας υπάρχουν ανεξήγητα πολλά κρούσματα στη Δυτική Μακεδονία. Σε άλλες περιοχές του κόσμου έχουν εντοπίσει ότι υπάρχει μία διάδοση και διασπορά του κορωνοϊού, καθώς και μετάλλαξη, στους χώρους εκτροφής μινκ, που θανατώνονται για γούνες.

Αυτό που είναι πάρα πολύ σαφές είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε τριακόσιες οικογένειες που ζουν από αυτό και καταλαβαίνω τη δυστοκία της Κυβέρνησης να δράσει. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί όταν το Υπουργείο Ανάπτυξης -όχι το δικό σας, κύριε Υπουργέ- δίνει τέτοιο πακτωλό εκατομμυρίων για να ενισχύσει αυτές τις μονάδες, δεν δίνει αυτά τα χρήματα για την υγιή μετάβαση αυτών των επιχειρηματιών και των εργαζομένων σε τομείς αγροτικής ανάπτυξης, σε άλλους τομείς, που μπορούν να μην συμβάλουν στον κορωνοϊό, να σέβονται τα στοιχειώδη, να σέβονται την ευζωία των ζώων κ.ο.κ. και να σέβονται και την ευρωπαϊκή Οδηγία.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτού)

Μία μικρή ανοχή, κύριε Πρόεδρε.

Θα σας διαβάσω από την Οδηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 9558: «Η εκτροφή γουνοφόρων ζώων απαγορεύεται εάν αναμένεται ότι θα υπάρχουν επιζήμιες συνέπειες για την υγεία και την ευζωία του ζώου». Και εξειδικεύει: «Αν το ζώο ανήκει σε είδος που δεν είναι δυνατόν να προσαρμοστεί στην αιχμαλωσία χωρίς να υπάρχουν προβλήματα για την ευζωία του». Και έρχεται η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναφέρει ότι όσον αφορά τα εκτρεφόμενα ζώα -στην Ελλάδα ζούνε έως και δύο με τρία ανά κλουβί, σε πολύ μικρά κλουβιά- έχουμε πολλές περιπτώσεις που μασούν τα άκρα τους, ακρωτηριάζουν τις ουρές τους, έχουν ψυχογενείς νόσους και όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή Οδηγία.

Γι’ αυτό και πάρα πολλές άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη -εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στην Ευρώπη-, Τσεχία, Κροατία, Νορβηγία, Λουξεμβούργο, Σερβία -εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά στην Ευρώπη-, Σλοβακία, Σλοβενία και η Ιρλανδία, ενώ ακολουθούν σύντομα και η  Βουλγαρία, η Λιθουανία, το Μαυροβούνιο και η Ουκρανία, έχουν απαγορεύσει την εκτροφή τέτοιων ζώων ή ετοιμάζονται να την απαγορεύσουν.

Οπότε είναι διττό το ερώτημα: Αν είστε έτοιμοι να δεσμευτείτε γι’ αυτό που για εμάς είναι απαραίτητο, για ένα σχέδιο μετάβασης, ώστε αυτές οι οικογένειες και οι εργαζόμενοι να μπορέσουν με τις επιδοτήσεις που δίνετε ήδη -να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα που δίνει το Υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και οι ενισχύσεις που δίνονται από το ΥΠΑΑΤ- να μεταβούν σε  υγιείς δραστηριότητες και επίσης, να συζητήσουμε λίγο τι έχει γίνει μέχρι στιγμής για την προστασία των εργαζομένων και της κοινωνίας από τη διασπορά του ιού. Θα αναφερθώ εκτενέστερα στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Στην ερώτησή σας με ρωτάτε αν αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο να τερματίσουμε την εκτροφή των γουνοφόρων ζώων. Αυτό με ρωτάτε. Σωστά; Καλά έχω καταλάβει;

ΚΡΙΤΩΝ–ΗΛΙΑΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ναι, κύριε Υπουργέ.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων):  Η απάντηση, λοιπόν, εδώ είναι αρνητική. Δεν αντιμετωπίζει αυτό το ενδεχόμενο η Κυβέρνηση.

Με ρωτάτε -το συμπληρώνετε τώρα εδώ προφορικά- αν τα 3 εκατομμύρια που θα δώσουμε για την ενίσχυση των εκτροφέων των γουνοφόρων ζώων εξαιτίας της ζημιάς που έχουν πάθει οι συγκεκριμένοι παραγωγοί λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη για τον κορωνοϊό, αν μπορούμε να τα δώσουμε για μία μετάβαση. Σας διαβεβαιώ ότι με τα 3 εκατομμύρια, τα οποία θα δοθούν άπαξ και που εν πάση περιπτώσει δίδονται γι’ αυτόν τον σκοπό και όχι για κάτι άλλο, προφανώς δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί κανενός είδους μετάβαση. Οποιαδήποτε μετάβαση είναι κάτι πολύ πιο απαιτητικό και δαπανηρό. Δεν ξέρω αν το κλείσαμε αυτό το κεφάλαιο. Υποθέτω ότι το κλείσαμε. Είναι σαφής η απάντησή μου.

Με ρωτάτε για το θέμα της αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Η αλήθεια είναι η εξής: Έχει εμφανιστεί κορωνοϊός σε συγκεκριμένες εκτροφές και η μεθοδολογία την οποία ακολουθούμε είναι ότι ο ΕΟΔΥ ελέγχει τους εργαζόμενους στις συγκεκριμένες εκτροφές. Έχουν διαπιστωθεί κρούσματα κορωνοϊού σε πέντε και τέσσερις, εννέα και μία, δέκα εκτροφές, εκ των οποίων οι πέντε βρίσκονται στην Κοζάνη, οι τέσσερις στην Καστοριά, η μία στα Γρεβενά.

Αφού διαπιστώθηκε η ύπαρξη κρούσματος σε εργαζόμενο, γίνεται έλεγχος για το κατά πόσον υπάρχει κορωνοϊός στα ζώα. Απ’ αυτές που σας ανέφερα, σε δύο τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά, σε μία ήταν θετικά και στις υπόλοιπες ήταν θετικά, αλλά υπάρχει ανασφάλεια ως προς το αποτέλεσμα και συνιστάται επανάληψη του ελέγχου.

Επομένως, αυτή είναι η κατάσταση, αν θέλετε, από πλευράς εκτροφών. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από πλευράς βιοασφάλειας μπορώ να σας τα αναπτύξω στη δευτερολογία μου. Είναι ένα εκτενές πρωτόκολλο βιοασφάλειας το οποίο τηρείται.

Κι επειδή κάπου μιλήσατε για μεταλλαγμένα στελέχη, έχουν ήδη δοθεί στελέχη εκεί που διαπιστώθηκε ύπαρξη κορωνοϊού στα ζώα, για να γίνει εργαστηριακός έλεγχος και να δούμε αν υπάρχει οποιαδήποτε μεταλλαγή. Και περιμένουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδος την απάντηση στα εργαστηριακά αυτά ευρήματα.

Για τη βιοασφάλεια θα σας μιλήσω στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Αρσένη, έχετε τον λόγο.

ΚΡΙΤΩΝ-ΗΛΙΑΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, ο λόγος που είναι τόσο σημαντικό το ζήτημα, όσον αφορά τον κορωνοϊό, είναι γιατί έχουμε αυτόν τον ανεξήγητο αριθμό κρουσμάτων στη Δυτική Μακεδονία και όπως ξέρετε, η Καστοριά και από το πρώτο κύμα κορωνοϊού είχε τεράστια προβλήματα, όπως και η Κοζάνη. Και μιλάμε για περιοχές που δεν έχουν καν μία μονάδα εντατικής θεραπείας.

Αναφερθήκατε στα ερωτήματα που σας έκανα. Τα ερωτήματα ήταν πάρα πολλά. Ήταν μια σελίδα από ερωτήματα, τα οποία ήταν επισυναπτόμενα στις δύο γραπτές ερωτήσεις που ποτέ δεν απαντήθηκαν, παρόλο που πέρασε ο χρόνος που θα έπρεπε να απαντηθούν. Η μία ήταν πριν από το καλοκαίρι και η άλλη αμέσως μετά την καινούργια περίοδο λειτουργίας της Βουλής.

Έχω διαβάσει το πρωτόκολλό σας για τη διαχείριση των μονάδων. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι οι καταγγελίες τουλάχιστον είναι ότι δεν κάνατε έλεγχο σε αυτή την μονάδα ακόμη και όταν υπήρχαν νεκρά ζώα. Θα ήθελα να μας επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε αυτή την καταγγελία. Ισχύει ότι υπήρχαν  νεκρά ζώα και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες δεν έκαναν έλεγχο; Ισχύει ότι αργήσατε να κάνετε τα τεστ σε αυτές τις μονάδες;

Επίσης, τι θα γίνει με τα χοιροστάσια, τα ορνιθοτροφεία, τα ποιμνιοστάσια; Έχουν ξεκινήσει οι υπηρεσίες να κάνουν ελέγχους σε αυτά; Και ποια είναι η πρόνοια για την προστασία των τριακοσίων εργαζομένων και των οικογενειών τους στις φάρμες;

Τέλος, θέλω να σας μεταφέρω την έγγραφη καταγγελία που έλαβα από την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, εκπροσωπώντας και άλλα φιλοζωικά σωματεία, ότι δεν είστε διατεθειμένος να τους ακούσετε. Και θέλω να σας καλέσω να είστε σε διάλογο με τους φορείς αυτούς γιατί το ζήτημα είναι τεράστιο.

Κινδυνεύουμε και με πρόστιμο πανευρωπαϊκά, όπως σας διάβασα από την ανάλυση της Οδηγίας και τι προβλέπει, αλλά και τις μελέτες. Προλαβαίνουν το πρόστιμο οι περισσότερες χώρες κλείνοντας αυτή τη στιγμή τα ζωοτροφεία.

Στην Ελλάδα ο τζίρος πέφτει διαρκώς. Εσείς προκειμένου να δείξετε ότι στηρίζετε αυτές τις οικογένειες και αυτούς τους εργαζόμενους και πιθανώς τους επιχειρηματίες, συνεχίζετε να στηρίζετε αυτές τις επιχειρήσεις που θα τις αφήσετε να κλείσουν με βάση τον νόμο της αγοράς, όταν μπορούμε σήμερα με υγιείς όρους να βοηθήσουμε τη βιώσιμη μετάβαση σε μια δραστηριότητα η οποία σέβεται την ευζωΐα των ζώων, όπως προβλέπουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες και οι εθνικοί νόμοι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Πρόεδρε, πράγματι, εδώ μπορεί να υπάρχει και μια διαφορά ιδεολογικής και πολιτικής αντιλήψεως. Αν κάποιος κλείνει, γιατί δεν είναι βιώσιμος, θα κλείσει, γιατί δεν είναι βιώσιμος. Δεν έχουμε πολλά να κάνουμε εμείς για αυτό. Εάν, από την άλλη μεριά, τον κλείσουμε κανονιστικά, αυτό είναι διαφορετικό. Άρα, λοιπόν, εδώ έχουμε μια διαφορά προσέγγισης και φιλοσοφίας.

Ως προς το ζήτημα της ενίσχυσης -επιτρέψτε μου πάλι να το πω για πολλοστή φορά εδώ πέρα, μπας και καταφέρουμε κάποια στιγμή να το εμπεδώσουμε και να συνεννοηθούμε- οι κρατικές ενισχύσεις, κατ’ αρχάς, απαγορεύονται. Πόσες φορές να σας το πω αυτό; Επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση λόγω του ότι έχουμε πάρει περιοριστικά μέτρα και εμποδίζουμε τη λειτουργία της αγοράς για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Αυτό είναι γενικός κανόνας ο οποίος υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατ’ εξαίρεση επιτρέπονται τα de minimis, γιατί ακριβώς είναι ήσσονος σημασίας και είναι πολύ μικρά μπροστά στο σύνολο των άμεσων ενισχύσεων που παίρνουν οι παραγωγοί στο πλαίσιο αυτού που παλιά έλεγαν «η επιδότηση», οι άμεσες ενισχύσεις. Αυτό ισχύει στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Άλλου τύπου ενισχύσεις δεν υπάρχουν. Πόσες φορές να το πω; Δεν επιτρέπονται. Οδηγούν σε ανακτήσεις, αποτελούν προσβολή του ανταγωνισμού.

Άρα, λοιπόν, η μόνη ενίσχυση η οποία γίνεται τώρα, όλα αυτά που ακούτε τώρα για τις ενισχύσεις, είναι γιατί έχει υπάρξει μια κάμψη του Ευρωπαϊκού Κανονισμού η οποία επιτρέπει ακριβώς επειδή έχουμε πάρει μέτρα που περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα.

Μου λέτε ότι δεν θα είναι βιώσιμες αυτές οι μονάδες. Άμα δεν είναι βιώσιμες, δεν θα είναι βιώσιμες. Θα κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν. Θα κλείσουν, θα πτωχεύσουν, θα εξυγιανθούν, δεν θα εξυγιανθούν, θα κάνουν αυτά που προβλέπουν οι μηχανισμοί οι οποίοι βρίσκονται μέσα στην αγορά.

Εμείς εκείνο που κάνουμε τώρα είναι ότι δίνουμε μια στήριξη, γιατί ακριβώς υπάρχει ένα διεθνές ζήτημα -δεν είναι καν τοπικό το συγκεκριμένο ζήτημα- με τα γουνοφόρα, το οποίο αφορά τη συγκεκριμένη παραγωγική δραστηριότητα.

Πριν έρθω στα μέτρα βιοασφάλειας, τα οποία ξεπεράσατε, μου λέτε επίσης ότι δεν έχω δει φιλοζωική. Δεν υπάρχει φιλοζωική που δεν έχω δει. Είμαι σε επαφή με όλες τις φιλοζωικές. Δεν ξέρω ποια είναι η συγκεκριμένη, γιατί είναι και διάφορες. Πάντως, ή με εμένα ή με τους συνεργάτες μου ή με τους Υφυπουργούς όποιος θέλει να μιλήσει μιλάει.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα μας έχει ενοχλήσει και θέλει να επικοινωνήσει με το Υπουργείο μια συγκεκριμένη φιλοζωική. Της έχουμε πει πέντε φορές να έρθει στο Υπουργείο να συζητήσουμε και μένει να προσδιοριστεί ένα ραντεβού, μια συνάντηση με την κ. Αραμπατζή. Άρα, λοιπόν, αυτό δεν ισχύει. Τους έχουμε δει όλους και μιλάμε με όλους.

Ως προς τα μέτρα βιοασφάλειας, όταν υπάρχει ύποπτο, γίνεται καταμέτρηση των γουνοφόρων, γίνεται καταγραφή ανά κατηγορία.

Επίσης, είπατε κάτι για να το διευκρινίσω. Δεν υπάρχει η παραμικρή ολιγωρία. Αμέσως μόλις ήρθε σε γνώση μας περιστατικό, ότι υπάρχει ζήτημα είτε θανάτου είτε υπόπτου κρούσματος για τη νόσο, αμέσως κινήθηκε η διαδικασία. Όταν σας λέω αμέσως, εντός εικοσιτετραώρου. Αρκεί να μας έχει έρθει μια καταγγελία, να ξέρουμε ότι υπάρχει ένα τέτοιο ζήτημα. Άμα δεν το ξέρουμε, πράγματι δεν μπορούμε να ενεργήσουμε.

Γίνεται, λοιπόν, καταγραφή ανά κατηγορία του αριθμού όλων των κατοικιδίων, των θηλαστικών που έχουν νοσήσει, πεθάνει ή ενδέχεται να έχουν μολυνθεί. Αμέσως ενημερώνονται οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές και το Υπουργείο κεντρικά. Εν συνεχεία, αρχίζει και ελέγχεται κάθε επίσκεψη στην εκτροφή. Γίνεται η χρησιμοποίηση κατάλληλων μέσων απολύμανσης σε είσοδο και έξοδο της εκμετάλλευσης. Κάθε άτομο που εισέρχεται και εξέρχεται από την εκμετάλλευση πρέπει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα. Υπάρχει τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και χρήση ατομικών μέσων προστασίας από τα άτομα που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκμετάλλευση και γίνεται διαχείριση των πτωμάτων των ζώων της εκμετάλλευσης με υγειονομική ταφή, σύμφωνα με όσα ορίζουν οι κανονισμοί. Γίνεται διεξαγωγή επιζωοτιολογικής διερεύνησης και απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από και προς την εκμετάλλευση ζώντων ζώων, η έξοδος από την εκμετάλλευση νεκρών ζώων, ζωοτροφών, εργαλείων, υλικών, απορριμμάτων, περιττωμάτων, γουνοδερμάτων και λοιπών αντικειμένων, απαγόρευση μετακίνησης ατόμων, κατοικίδιων, θηλαστικών, οχημάτων, εξοπλισμού από και προς την εκμετάλλευση χωρίς την άδεια της αρμόδιας κτηνιατρικής υπηρεσίας.

Το πρωτόκολλο είναι πλήρες και υπάρχει και αντίστοιχο πρωτόκολλο -δεν έχω τον χρόνο να σας πω και αυτό- για την περίπτωση πλέον που έχουμε διαπιστωμένο κρούσμα και διαχείρισή του.

Άρα, λοιπόν, σε αυτή την κατάσταση βρισκόμαστε. Να ξέρετε ότι παίρνουμε όλα τα μέτρα -να μην έχετε την παραμικρή ανησυχία για αυτό- και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στις συγκεκριμένες φάρμες, προκειμένου να προστατεύσουμε πρωτίστως και κυρίως τη δημόσια υγεία.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

 Ξεκάθαρη στήριξη στους εκτροφείς γουνοφόρων ζώων από το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Θυμίζουμε στις 8 Ιουνίου 2020 το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε επισημάνει τα εξής για τα όσα είχε δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός «Την ενίσχυση των εκτροφέων γουνοφόρων ζώων ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης από την Σιάτιστα κατά την συνάντηση του με τους ιδιοκτήτες μονάδων γουνοφόρων ζώων.

"Η απόφαση μου είναι ότι ο συγκεκριμένος κλάδος θα λάβει κρατική ενίσχυση σύμφωνα με το αίτημα τους 3,5 € /δέρμα, δηλαδή 3.047.910 ευρώ" ανέφερε ο υπουργός και εξήγησε ότι η συγκεκριμένη χρηματοδότηση αφορά τους μήνες Μάρτιο έως Μάιο του 2020".

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη ενίσχυση έρχεται κατά κάποιο τρόπο να αντιμετωπίσει τις δυσάρεστες επιπτώσεις που είχε στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις η καθολική αναστολή όλων των δημοπρασιών δερμάτων στην παγκόσμια αγορά.

Ο κ. Βορίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η συγκεκριμένη ενίσχυση θα εγκριθεί άμεσα από την αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην συνέχεια μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ θα δοθούν οι αναγκαίες ενισχύσεις στους παραγωγούς.

Στο αίτημα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων γουνοφόρων αλλά και της τοπικής βιομηχανίας ΜΑΒΙΖ που παράγει τροφές για τα γουνοφόρα ζώα ο Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι πρόκειται για θέμα που ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών και ότι οι όλες οι χρηματοδοτήσεις αυτού του τύπου γίνονται με τραπεζικά κριτήρια. Τόνισε ότι θα υποστηρίξουμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο την άποψη ότι οι Τράπεζες χρηματοδοτούν εμπόρευμα άρα θα μπορούσαν να το ενεχυριάσουν ως εξασφάλιση για τη ροή χρηματοδότησης προς την εκάστοτε επιχείρηση.

Νωρίτερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφθηκε την πρότυπη μονάδα παραγωγής τροφών για γουνοφόρα ζώα ΜΑΒΙΖ στην περιοχή της Νεάπολης Κοζάνης όπου περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις της από τον επιχειρηματία Μάρκο Παπαγεωργίου. Δήλωσε ότι η συγκεκριμένη μονάδα είναι στο πνεύμα της εποχής, ότι ενσωματώνει όλες τις σύγχρονες αρχές της κυκλικής Οικονομίας ενώ την χαρακτήρισε ως υποδειγματική επιχείρηση.».

Διαβάστε επίσης:

Χιλιάδες μινκ και άλλα είδη γουνοφόρων ζώων θα δολοφονηθούν λόγω κορονοϊού (βίντεο)

Άφησαν 33.000 μινκ να πεθάνουν από πείνα σε εκτροφείο γουνοφόρων ζώων στη Γαλατινή Κοζάνης (βίντεο)

Μινκ: Βασανίζονται πριν σφαγιαστούν για τη γούνας τους (βίντεο)

Οι μονάδες εκτροφής μινκ και τα προβλήματα που προκύπτουν (βίντεο)

Ακύρωσε το Υπ. Παιδείας το «περιβαλλοντικό» πρόγραμμα εκπαίδευσης που διαφήμιζε στα παιδιά τον βασανισμό γουνοφόρων ζώων στην Καστοριά

Υπουργείο Πολιτισμού: Η γούνα δεν είναι πολιτιστική κληρονομιά

«Περιβαλλοντικό» πρόγραμμα για μαθητές ο βασανισμός μέχρι θανάτου γουνοφόρων ζώων σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς

Μια «εκπαιδευτική» αθλιότητα στην Καστοριά με την κάλυψη του Υπουργείου Παιδείας για το καλό των γουναράδων

Διαμαρτυρήθηκαν για τον βασανισμό μέχρι θανάτου των γουνοφόρων ζώων στα εκτροφεία της Καστοριάς (βίντεο)

Τέλος σε «εκπαιδευτικές επισκέψεις» μαθητών σε εκτροφεία γουνοφόρων ζώων βάζει το Υπουργείο Παιδείας

Στην ανάγκη στήριξης γουνέμπορων & βασανιστών γουνοφόρων ζώων αναφέρθηκε ο Α. Τσίπρας (βίντεο)

Δεν πήρε ξεκάθαρη θέση για το γουνεμπόριο ο Α. Τσίπρας χθες στην Κοζάνη (βίντεο)

Τμήμα Οικολογίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Πολιτικά αντίθετοι με το ανήθικο εμπόριο γούνας

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Ζήτημα αιχμής το γουνεμπόριο για το Οικολογικό Κίνημα

Ζητούν από τον Τσίπρα να πάρει θέση για το γουνεμπόριο

Κωλοτούμπα και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τους γουναράδες

Θέμης Δημητρακόπουλος: «Ραχήλ, έχουμε ράμματα για τη γούνα σου»

Θ. Δημητρακόπουλος: «Θα μας βρίσκουν απέναντι τους όσοι προπαγανδίζουν υπέρ της γούνας»

Και οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες κατά της 2ης Διεθνής Έκθεσης Γούνας

Αντιδρούν για τις δηλώσεις της Ρ. Μακρή υπέρ του γουνεμπορίου

Ανάπτυξη γδέρνοντας ζωντανά ζώα; Το νόμιμο είναι και ηθικό;

Γουνοποιία & Γουνεμπόριο: Η Ψυχοπαθολογία σε όλο της το Μεγαλείο

«Η γούνα ζεσταίνει την ελληνική οικονομία» αλλά παγώνει καρδιές και συνειδήσεις (βίντεο)

«Κανένας άλλος λογικός άνθρωπος και κυρίως Έλλην» δεν πολεμά τη γούνα;

«Η Καθημερινή», οι γουνοποιοί και η μισή αλήθεια ενός προπαγανδιστικού «ρεπορτάζ» (Βίντεο)

«Δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας για τους λίγους που διαμαρτυρήθηκαν κατά της γούνας!

Γιατί σκύλοι και γάτες γλύτωσαν από τη βιομηχανία της γούνας;

Δε συγκινείται από τον βασανισμό των γουνοφόρων ζώων ο βουλευτής Γ. Κασαπίδης

Η βιομηχανία της γούνας δεν σημαίνει ανάπτυξη, αλλά υπανάπτυξη! (Βίντεο)

Επιστολή διαμαρτυρίας στους βουλευτές κατά του εμπορίου της γούνας

Σταματήστε το «μουσείο» της φρίκης για την ανάδειξη της γούνας στην Καστοριά!

Γιατί η εκτροφή γουνοφόρων και το γουνεμπόριο πρέπει να σταματήσει;

Προεκλογική κωλοτούμπα της ΔΗΜ.ΑΡ. υπέρ των γουναράδων της Καστοριάς;

Γουνέμποροι: «Χωρίς κατάλοιπα για το περιβάλλον» το εμπόριο της φρίκης

Διαμαρτυρηθείτε για τις επιδοτήσεις των γουνεμπόρων!

Η κυβέρνηση μοιράζει εκατομμύρια στους γουναράδες ενώ άλλοι κλάδοι που δεν βλάπτουν το περιβάλλον καταστρέφονται

Μαύρο και στην Ρόδη Κράτσα που θέλει αιματοβαμμένη ανάπτυξη εις βάρος των ζώων

«Ανάπτυξη» γδέρνοντας τα ζώα ζωντανά Μαρία Σπυράκη;

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.