Στηρίξτε μας

Απελευθέρωσαν στην Κρήτη γύπες που ζούσαν έγκλειστοι για χρόνια στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ. στην Αίγινα

24 Απριλίου 2019 23:00 | Καταγγελίες
Απελευθέρωσαν στην Κρήτη γύπες που ζούσαν έγκλειστοι για χρόνια στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ. στην Αίγινα

Η απελευθέρωση γυπών που ζούσαν χρόνια έγκλειστοι στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (Ε.Κ.Π.Α.Ζ.) στην Αίγινα πραγματοποιήθηκε ξανά στα βουνά της Κρήτης. Ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ για τις αντιδράσεις που προκαλεί αυτή η απόφαση επισημαίνει σε τι κατάσταση βρέθηκαν τα ζώα, τι επιπτώσεις έχει ο εγκλεισμός τους και γιατί οι αρμόδιοι τελικά πείστηκαν ότι απελευθέρωση τους είναι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης τους.

Συγκεκριμένα τονίζει τα εξής: «Σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, άλλοι τρεις γύπες, από τους εγκλωβισμένους του ΕΚΠΑΖ, έχουν επιστρέψει στα βουνά της Κρήτης. Έχει προηγηθεί η απελευθέρωση τεσσάρων στην Κρήτη και τεσσάρων στην Νάξο και επίκειται η απελευθέρωση άλλων οκτώ σε άλλα μέρη της χώρας. Σε κάποιους (βλέπετε φωτ) τοποθετείται πομπός για να παρακολουθούνται οι κινήσεις τους.

Έχει γίνει αρκετή συζήτηση στο διαδίκτυο για την υπόθεση, γι’ αυτό θέλουμε να πούμε κι εμείς δυο πράγματα: Τον περασμένο Οκτώβριο με απόφαση του Yπουργού Περιβάλλοντος έγινε άρση της άδειας με την οποία το ΕΚΠΑΖ μπορούσε να παραλαμβάνει, να περιθάλπτει και να φιλοξενεί άγρια ζώα. Της απόφασης αυτής είχε προηγηθεί σωρεία καταγγελιών Ελλήνων και μη εθελοντών, κτηνιάτρων και επισκεπτών καθώς και συλλογή 10000 υπογραφών από την Animal Action.

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου εξάντλησαν κάθε περιθώριο, δίνοντας αλλεπάλληλες διορίες στους ιθύνοντες του ΕΚΠΑΖ για να διορθωθεί η κατάσταση, δεδομένου ότι εκτός των άλλων λειτουργούσε δύο χρόνια χωρίς ρεύμα και χωρίς δυνατότητα να δοθεί κτηνιατρική περίθαλψη στον συγκεκριμένο χώρο. Η απόφαση όρισε να εκκενωθεί από ζώα η εγκατάσταση σε έξι μήνες. Το ίδιο έχει ζητήσει η Περιφέρεια Αττικής στην οποία ανήκει ο χώρος και έχει δηλώσει εγγράφως ότι δεν προτίθεται να ανανεώσει την παραχώρησή του (έχει λήξει από το 2013) στο ΕΚΠΑΖ.

Για την υλοποίηση της απόφασης η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου (Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών - Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας) συνέστησε μια επιτροπή από αρμόδια πρόσωπα και φορείς. Στην επιτροπή συμμετέχει κτηνίατρος από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στα άγρια ζώα, βιολόγος από το Πανεπιστήμιο Κρήτης με ειδίκευση στους γύπες καθώς και εκπρόσωπος της Ορνιθολογικής, εκτός των υπηρεσιακών. ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Η ΑΝΙΜΑ.

Η ΑΝΙΜΑ ως συνεργάτης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και με δεδομένη τη μοναδική εμπειρία στη διαχείριση και κυρίως στη μεταφορά άγριων ζώων, προσφέρθηκε να συνδράμει ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ στην επιχείρηση. Δεν υπάρχει καμία αμοιβή για την ΑΝΙΜΑ για την βοήθεια που έχει παράσχει μέχρι τώρα. Μάλιστα όλα τα έξοδα της μεταφοράς καθώς και μέρος των τροφίμων, που πάλι εθελοντικά έχει αναλάβει και αποστέλλει η ΑΝΙΜΑ κάθε εβδομάδα για να τραφούν τα εναπομείναντα ζώα, έχουν πληρωθεί από την Animal Action.

Η ANIMA έχει μεν εξασφαλίσει τη δωρεάν μεταφορά με πλοία και αεροπλάνα ( Aegean) αλλά υπάρχουν πολλά έξοδα σε εισιτήρια, ενοικίαση φορτηγών κλπ. Τα ζώα που έχουν απομείνει στην Αίγινα είναι απελευθερώσιμα και ανάπηρα. Ο σχεδιασμός που έγινε από την επιτροπή είναι να απελευθερωθούν άμεσα τα απελευθερώσιμα. Όσο για τα άλλα, για κάποια (πελεκάνοι) επιλέχθηκε η υπό επίβλεψιν επανένταξή τους σε ασφαλή βιότοπο (Κερκίνη) και για τα υπόλοιπα η φιλοξενία σε αδειοδοτημένους και ελεγμένους για τις κατάλληλες συνθήκες χώρους.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όσοι ανησυχούν για την τύχη των ζώων του ΕΚΠΑΖ είναι το εξής: Η μοίρα των ζώων, αν έμεναν εκεί, ήταν ζοφερή. Βρήκαμε 40 περίπου όρνια σε έναν κλωβό, να πατούν σε σωρούς από κόκκαλα, να τσακώνονται για επικράτειες, να κάνουν φωλιές τα ενήλικα αλλά τα αυγά να σπάνε από τον υπερπληθυσμό και τους καυγάδες. Βρήκαμε εκεί όρνια που θα έπρεπε να έχουν απελευθερωθεί πριν δέκα και παραπάνω χρόνια, σύμφωνα με κάποια παλιά δακτυλίδια. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι’ αυτό.

Θέλουμε οι φιλόζωοι που δείχνουν μεγάλη ευαισθησία σε θέματα αιχμαλωσίας να το καταλάβουν: Στο ΕΚΠΑΖ υπήρχαν ζώα αιχμάλωτα χωρίς λόγο, πουλιά που γέρασαν αναίτια μέσα στο κλουβί. Ισως κάποια από τα απελευθερωμένα ζώα να μην επιβιώσουν. Ισως να πλησιάζουν ανθρώπους, να φάνε κάποιο δηλητήριο, να μην μπορέσουν να ανταγωνιστούν τα άλλα. Αλλά αυτή είναι η Φύση.

Αυτά συμβαίνουν συνεχώς εκεί έξω, συμβαίνουν πολύ συχνά στα ζώα που απελευθερώνονται από τα Κέντρα Περίθαλψης αλλά όχι μόνο σε αυτά (άλλωστε τα ζώα που φτάνουν σ’ εμάς για περίθαλψη για κάποιον λόγο είχαν πρόβλημα έξω, αλλιώς δεν θα μας έρχονταν ποτέ).

Η Πολιτεία και οι φορείς της αποφάσισαν να δώσουν σ’ αυτά τα πλάσματα μια ευκαιρία στην ελευθερία ή σε καλύτερη ποιοτικά ζωή. Επειδή πρόκειται για μια πολύ σωστή απόφαση θα υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την υλοποίησή της. Γράψαμε αυτό το κείμενο για να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας και την εμπλοκή μας στην υπόθεση, δεδομένου ότι ακούμε διάφορες τερατολογίες. Επίσης, χαιρόμαστε για τα καλά νέα από τα όρνια που ελευθερώθηκαν στη Νάξο και τα έχουν στον νου τους οι Ναξιώτες φίλοι» καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Ανάκληση της άδειας λειτουργίας του Ε.Κ.Π.Α.Ζ. Αίγινας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Γ. Πουλόπουλος: Κακοήθειες και ανακρίβειες εκ μέρους Ακριβού και Ματζιαβά για το Ε.Κ.Π.Α.Ζ.

Θα αποσυρθεί η ΑΝΙΜΑ απ’ τη φροντίδα των ζώων στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ. στην Αίγινα αν το κράτος δεν παρέμβει

Τι καταγγέλλει ο Γ. Πουλόπουλος για όσα συμβαίνουν στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ. στην Αίγινα

Ζητούν τη βοήθεια εθελοντών για σίτιση, φροντίδα & καθαριότητα των ζώων στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ. στην Αίγινα

Συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες για την κατάσταση στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ. της Αίγινας

Κλείνει προσωρινά το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. στην Αίγινα και δεν θα δέχεται νέα ζώα προς περίθαλψη

Ζητούν παρέμβαση Σ. Φάμελλου και Γ. Τσιρώνη για τη διάσωση άγριων ζώων λόγω άθλιων συνθηκών διαβίωσης στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ. Αίγινας (βίντεο)

Τι απαντά ο Γ. Πουλόπουλος για την κατάσταση στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ. και τη διαβίωση των άγριων ζώων εκεί

Τι απαντάει ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής Π. Χατζηπέρου για το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. στην Αίγινα

Τι επισημαίνει η Π.Φ.Π.Ο. για το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. και τις καταγγελίες περί κακοποίησης ζώων εκεί

Τι απαντούν για το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. στην Αίγινα και τον Γ. Πουλόπουλο πρώην μέλη του

Εξώδικο στο «Έθνος Κυνήγι» από το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. για συκοφαντικό δημοσίευμα

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.