Στηρίξτε μας

Ζητούν παρέμβαση Σ. Φάμελλου και Γ. Τσιρώνη για τη διάσωση άγριων ζώων λόγω άθλιων συνθηκών διαβίωσης στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ. Αίγινας (βίντεο)

15 Δεκεμβρίου 2017 18:38 | Καταγγελίες
Ζητούν παρέμβαση Σ. Φάμελλου και Γ. Τσιρώνη για τη διάσωση άγριων ζώων λόγω άθλιων συνθηκών διαβίωσης στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ. Αίγινας (βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Την παρέμβαση των αρμόδιων υπουργών Σωκράτη Φάμελλου (Υ.Π.Α.Π.ΕΝ.) και Γιάννη Τσιρώνη (ΥΠ.Α.Α.Τ.) για τη διάσωση των άγριων ζώων που ζουν υπό άθλιες συνθήκες εντός των διαλυμένων εγκαταστάσεων στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων (Ε.Κ.Π.Α.Ζ.) στο νησί της Αίγινας ζητούν τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις η «ΑΝΙΜΑ», η «Αλκυόνη», και η «Διώνη».

Συγκεκριμένα επισημαίνουν ότι στις 7 Δεκεμβρίου 2017 εθελοντές τους «διαπίστωσαν ότι τα φιλοξενούμενα προς περίθαλψη ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση. Επιπλέον υπήρχαν νεκρά ζώα παρατημένα διπλά στα ζωντανά. Όλος ο χώρος έχει  απίστευτη δυσωδία και παρουσιάζει  εικόνα πλήρους εγκατάλειψης. Καμία κτηνιατρική περίθαλψη δεν υφίσταται».

Στην επιστολή – καταγγελία με ημερομηνία 11-12-2017 την οποία ολόκληρη μπορείτε να διαβάσετε εδώ τονίζεται ότι «Το κτίριο λόγω χρεών δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και ένα χρόνο, και νερό υπάρχει μόνο σε μία παροχή, διότι οι σωλήνες έχουν καταστραφεί, γεγονός  που καθιστά αδύνατη την αρμόζουσα φροντίδα των ζωών, ειδικότερα τον υδρόβιων πουλιών. Σε  όλον τον χώρο υπάρχει μόνο ένα άτομο, ο κος Γιάννης Πουλόπουλος, ο οποίος αδυνατεί να φροντίσει τα ζώα που υπάρχουν εκεί, ενώ ταυτόχρονα ο ίδιος χρήζει βοήθειας διότι η σωματική και πνευματική του υγεία είναι σε μεγάλο κίνδυνο».

Στο βίντεο και στο φωτογραφικό υλικό που έστειλε στο www.zoosos.gr η Μαρία Γανωτή, που είναι πρόεδρος της «ΑΝΙΜΑ», βλέπετε σε τι κατάσταση βρίσκονται οι εγκαταστάσεις και τα κλουβιά, που διαβιούν κατά κύριο λόγο πτηνά. Στα κλουβιά με τους γύπες, όπως φαίνεται, συσσωρεύεται μεγάλος όγκος από κόκκαλα ζώων με τα οποία τα πτηνά έχουν τραφεί - αφού είναι πτωματοφάγα - εντούτοις κανείς δεν τα έχει καθαρίσει προφανώς επί μήνες.

Στις δεκάδες φωτογραφίες βλέπουμε πολλά σκουπίδια μαζεμένα σε πολλούς χώρους, βρώμικα κλουβιά από τις ακαθαρσίες, έλλειψη επαρκούς ποσότητας νερού, που για τα υδρόβια πτηνά αυτό είναι κυριολεκτικά μαρτύριο, το πτώμα ενός μικρού παπαγάλου και ένα κτίριο που έχει ρημάξει. Η εικόνα που σχηματίζει κανείς είναι αυτή της εγκατάλειψης καθώς ένας άνθρωπος είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να διαχειριστεί όλη αυτή την έκταση, ενώ δεν έχει στη διάθεση του όχι μόνο άλλη βοήθεια αλλά ούτε ηλεκτρικό ρεύμα! Και το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι γιατί το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. δεν δημοσιοποίησε το ίδιο την κατάσταση στην οποία έχει πια περιέλθει και την αδυναμία του να καλέσει έστω εθελοντές από το εξωτερικό - κάτι που συνήθως έκανε αφού παρείχε φιλοξενία - για να βοηθήσουν τουλάχιστον με την καθαριότητα του χώρου.

Στην επιστολή υπογράφει η κα Γανωτή εκ μέρους της «ΑΝΙΜΑ», ο Μάριος Φουρνάρης εκ μέρους της «Αλκυόνης» και η Άννα Μπέτσου εκ μέρους της «Διώνης» τονίζεται μεταξύ άλλων πως: «Στον χώρο αυτό βρίσκονται πουλιά αυστηρά προστατευόμενα από Διεθνείς Συμβάσεις και με ιδιαίτερη σημασία, όπως οι 35 γύπες. Επίσης υπάρχουν πολλά ακόμη πουλιά που θα έπρεπε να έχουν απελευθερωθεί και η παραμονή τους εκεί τα έχει καταστήσει μη απελευθερώσιμα. Οι θάνατοι φαίνεται ότι είναι καθημερινό φαινόμενο.

Οι φορείς μας ζητούν την άμεση παρέμβασή σας εντός των επόμενων ωρών, με την διαβίβαση της καταγγελίας μας στον αρμόδιο εισαγγελέα. Η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα επείγουσα και  δεν υπάρχει περιθώριο αναβολής και καθυστέρησης, από τη στιγμή μάλιστα που οι εικόνες αυτές γνωστοποιούνται και σε αντίστοιχα κέντρα του εξωτερικού και αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας μας».

Αναμένοντας την απάντηση του Ε.Κ.Π.Α.Ζ.

Το www.zoosos.gr ζήτησε την άποψη του Ε.Κ.Π.Α.Ζ. για το ζήτημα και τις σοβαρές κατηγορίες σε βάρος του την οποία και αναμένουμε. Με αυτή την αφορμή θυμίζουμε ότι βρίσκεται στο στάδιο της έφεσης η νομική διαμάχη με την κατηγορία της υπεξαίρεσης αναφορικά με την κακοδιαχείριση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από τις προηγούμενες διοικήσεις του κέντρου, καθώς την παρούσα δεν την βαραίνουν καταγγελίες για αρπαγή χρημάτων και αυτό όπως εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται είναι μια από τις αιτίες που οι υποδομές κυριολεκτικά διαλύθηκαν, αφού δεν συντηρήθηκαν.

Το θέμα της εξυγίανσης του Ε.Κ.Π.Α.Ζ. και η απόδοση ευθυνών γι’ αυτήν την κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας, όπως εξαιρετικά σημαντικό είναι αφού προστατευτούν τα ζώα, που ζουν εκεί, να αποδειχτεί ποιος άρπαξε κυριολεκτικά χρήματα που δόθηκαν από το κράτος, την Ε.Ε. και ιδιώτες - μέσω χορηγιών - και τελικά κατέληξαν όχι στα ζώα αλλά στις τσέπες εκείνων οι οποίοι στο παρελθόν ισχυρίζονταν ότι εργάζονταν για τη φροντίδα της άγριας ζωής. Γιατί το μόνο βέβαιο είναι ότι τα λεφτά δεν έβγαλαν φτερά και δεν πέταξαν...

Διαβάστε επίσης:

Τι απαντά ο Γ. Πουλόπουλος για την κατάσταση στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ. και τη διαβίωση των άγριων ζώων εκεί

Τι επισημαίνει η Π.Φ.Π.Ο. για το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. και τις καταγγελίες περί κακοποίησης ζώων εκεί

Εξώδικο στο «Έθνος Κυνήγι» από το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. για συκοφαντικό δημοσίευμα

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.