Στηρίξτε μας

Τι επισημαίνει η Π.Φ.Π.Ο. για το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. και τις καταγγελίες περί κακοποίησης ζώων εκεί

15 Ιανουαρίου 2018 22:46 | Καταγγελίες
Τι επισημαίνει η Π.Φ.Π.Ο. για το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. και τις καταγγελίες περί κακοποίησης ζώων εκεί

Αναφορικά με την καταγγελία για τις εγκαταστάσεις στου Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων στην Αίγινα και τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων εκεί η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) επισημαίνει τα εξής: «Η Ομοσπονδία μας πληροφορήθηκε την κοινή καταγγελία τριών κέντρων περίθαλψης άγριων ζώων και πτηνών - ΑΝΙΜΑ, ΑΛΚΥΩΝΗ, ΔΙΩΝΗ - για τις  άσχημες συνθήκες που επικρατούν στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ. στην Αίγινα, καταγγελία που συνοδεύεται από οπτικό υλικό, που απεικονίζει αντικειμενικά τις συνθήκες ζωής των εκεί φιλοξενούμενων ζώων.Επίσης έχει στα χέρια της κι άλλες καταγγελίες πιο παλιές, που αναφέρονται και πάλι στις συνθήκες που ζουν τα ζώα εκεί καθώς και στο γεγονός των υπό κατάρρευση και επικίνδυνων για την ασφάλειά των ζώων κτιριακών εγκαταστάσεων.

Η  περίπτωση του Ε.Κ.Π.Α.Ζ. δεν μοιάζει με τις άλλες περιπτώσεις κακοποίησης ζώων που ασχολείται η Ομοσπονδία μας, όπου η κακοποίηση είναι συνειδητή και βάναυση αλλά προκύπτει από λάθος αντιλήψεις για την ευζωία των ζώων, από διαχειριστικά λάθη και διαμάχες σε βάθος χρόνου από πρώην και νυν διαχειριστές και πρωτίστως από τη διαχρονική αδιαφορία της Πολιτείας για την προστασία της ήμερης και άγριας ζωής.

Η Π.Φ.Π.Ο. θεωρεί ότι ακόμη κι αν υπάρχει υπερβολή στις περιγραφόμενες συνθήκες, όπως θεωρούν κύκλοι του Ε.Κ.Π.Α.Ζ. ότι συμβαίνει, η έλλειψη για μεγάλο χρονικό διάστημα  ηλεκτρικού ρεύματος για θέρμανση - ψύξη σε ζώα άρρωστα ή υπό ανάρρωση, η έλλειψη επίσης επαρκούς ποσότητας ύδατος, τόσο για τις ανάγκες των ζώων όσο και της καθαριότητας του τεράστιου όλου χώρου, η έλλειψη επαρκούς και σωστής σίτισης, η έλλειψη σωστής κτηνιατρικής περίθαλψης λόγω απουσίας τακτικού κτηνιάτρου καθώς και ή έλλειψη ικανού αριθμού εθελοντών για να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις πολλαπλές ανάγκες των ζώων και του κέντρου και τέλος το ομολογούμενο γεγονός, ότι παρά τα προβλήματα αυτά κάθε χρόνο εισέρχεται νέος μεγάλος αριθμός ζώων που χρήζουν βοήθειας και περίθαλψης, είναι γεγονότα αντικειμενικά, που δεν επιτρέπουν σε κανένα να αδιαφορήσει.

Η Ομοσπονδία μας στην προσπάθειά της να έχει μια όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική εικόνα για τα όσα συμβαίνουν ή δεν συμβαίνουν στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ. Αίγινας ήλθε σε επικοινωνία με όλες τις πλευρές.

Η γνώμη μας είναι ότι το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. δεν πρέπει να κλείσει, με την απαραίτητη όμως προϋπόθεση ότι θα αλλάξουν άρδην οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων, θα επισκευαστούν οι καταρρέουσες κτιριακές υποδομές, θα εξασφαλιστεί η μόνιμη χρηματοδότηση του κέντρου, ότι η Πολιτεία μέσω των οργάνων της θα στηρίζει, παρακολουθεί και θα ελέγχει την βιωσιμότητα του κέντρου και την ευζωία των ζώων και βέβαια ότι θα υπάρξει μια αρμονική συνεργασία προς όφελος των ζώων μεταξύ πρώην και νυν διαχειριστών.

Αν όμως κάτι τέτοιο δεν γίνει άμεσα κατορθωτό ώστε να παρασχεθεί το συντομότερο βοήθεια στα ζώα που φιλοξενούνται εκεί, που είναι το κύριο σε αυτή τη φάση, με την απαραίτητη στήριξη κάθε μορφής κυρίως της πολιτείας, τότε η πρόταση των 3 καταγγελλόντων κέντρων περίθαλψης είναι η μόνη που άμεσα δίνει λύση στην σωτηρία των ζώων αυτών με δεδομένο, ότι δεν θα μεταφερθούν σε εγκαταστάσεις που βαρύνονται με κακοποίηση άλλων ζώων.

Τέλος με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τονίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση το όλο εγχείρημα απαιτείται και πρέπει να τεθεί υπό την εποπτεία, τον συνεχή έλεγχο και την οικονομική αρωγή της Πολιτείας, που επιτέλους πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της τόσο για την άγρια όσο και για την ήμερη ζωή κάτω από προϋποθέσεις που θα παραπέμπουν στον απόλυτο σεβασμό και ευζωία των ζώων» καταλήγει η ανακοίνωση.» καταλήγει η ανακοίνωση της Π.Φ.Π.Ο.

Διαβάστε επίσης:

Τι απαντά ο Γ. Πουλόπουλος για την κατάσταση στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ. και τη διαβίωση των άγριων ζώων εκεί

Ζητούν παρέμβαση Σ. Φάμελλου και Γ. Τσιρώνη για τη διάσωση άγριων ζώων λόγω άθλιων συνθηκών διαβίωσης στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ. Αίγινας (βίντεο)

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.