Στηρίξτε μας

Συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες για την κατάσταση στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ. της Αίγινας

1 Ιουλίου 2018 22:46 | Καταγγελίες
Συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες για την κατάσταση στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ. της Αίγινας

Τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ειδικά τα τελευταία χρόνια το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων (Ε.Κ.Π.Α.Ζ.) στην Αίγινα το οικονομικό αδιέξοδο, λόγω και της υφαρπαγής χρημάτων από στελέχη του, οι διαλυμένες εγκαταστάσεις του λόγω κατασκευαστικών κακοτεχνιών, κομμένο νερό και ρεύμα εδώ και τουλάχιστον ένα έτος), οι σκόπιμες καθυστερήσεις στην εκπόνηση μελέτης, ποινικές υποθέσεις που εκκρεμούν, κ.ά. οδήγησαν - τον πιο σημαντικό φορέα της χώρας στην περίθαλψη άγριων ζώων - και στο να κλείσει προσωρινά, αλλά και στο να αποτελεί μήλον της έριδος ανάμεσα σε πρώην και νυν συνεργάτες και διαχειριστές του, οι οποίοι ανταλλάσσουν βαριές κατηγορίες αναφορικά με τη διασπάθιση χρημάτων, για κλοπές υλικών και εξοπλισμού αλλά και για τις συνθήκες διαβίωσης  των ζώων εκεί και για την διαχείριση τους εφεξής.

Ο Γιάννης Πουλόπουλος, που είναι ιδρυτικό μέλος του Ε.Κ.Π.Α.Ζ. αλλά όχι πια διαχειριστής του, απαντά στις κατηγορίες σε βάρος του επισημαίνοντας ότι τα ζώα που απομακρύνονται από τις εγκαταστάσεις του κέντρου κινδυνεύουν αν και το φωτογραφικό υλικό που έρχεται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας αποδεικνύει σε τι εξαθλίωση βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του κέντρου και πόσο κινδυνεύουν και βασανίζονται τα ζώα που μένουν εκεί σε ακατάλληλες για τη φύση τους συνθήκες.

Στην επιστολή που έστειλε στο www.zoosos.gr με θέμα «ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΖ» τονίζει τα εξής: «Με παράνομο τρόπο και εντελώς αυθαίρετα, τσιράκια του Παύλου Μπήτρου και της Μαρίας Γανωτή (της ΑΝΙΜΑ) εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑΖ. Προηγουμένως ο Παύλος Μπήτρος είχε καλέσει την αστυνομία με απαίτηση να απομακρύνει τον υπογράφοντα μέσα από το χώρο του ΕΚΠΑΖ όπου διαβιώ και εργάζομαι αφιλοκερδώς.

Παρ' όλες τις διαμαρτυρίες μου προς τους αστυνομικούς να μην αφήσουν κανένα ξένο να μπει μέσα και ότι είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του Κέντρου και των ζώων όσο θα λείπω, δυστυχώς δεν εισακούστηκα.

Έμαθα λοιπόν ότι πολλά ζώα απήχθησαν από το Κέντρο για να καταλήξουν λαθραία στην ΑΝΙΜΑ.

Γνωρίζοντας ότι η Μαρία Γανωτή έχει κορωνίδα στο κεφάλι της την ιδέα ότι εξυπηρετεί τα ζώα σκοτώνοντάς τα (η γνωστή «ευθανασία της») εκφράζουμε έντονη ανησυχία για μερικά ανάπηρα πλην όμως σταθεροποιημένης υγείας τα οποία εδώ και 2 χρόνια τουλάχιστον δεν έχουν ειδικές απαιτήσεις.

Επίσης, άλλα τα οποία είναι απελευθερώσιμα η παραπάνω κυρία δε γνωρίζει το ιστορικό τους (σημαντικότατο στοιχείο όσο και η θεραπεία μια και κάποια από αυτά έχουν έρθει σε πολύ κακή κατάσταση και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η ιδιαίτερη φροντίδα που απαιτούν).

Υπάρχουν άλλα τα οποία ζουν σε απομονωμένους υποπληθυσμούς που πιθανώς να έχουν μοναδικό γονιδίωμα τα οποία πρέπει να επιστρέψουν όταν είναι έτοιμα στον ίδιο υποπληθυσμό. Η Ελλάδα είναι γεμάτη από τέτοιους απομονωμένους υποπληθυσμούς διαφόρων ειδών θηλαστικών και ερπετών κυρίως, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι γονιδιακά ανεξερεύνητοι μέχρι σήμερα.

Αυτό σημαίνει από τη μια ότι έχουν αναπτυχθεί τοπικές ποικιλίες, υποείδη, φυλές που είναι ανεκτίμητης οικολογικής αξίας και σημαντικά για τα οικοσυστήματα που κατοικοεδρεύουν.

Οποιαδήποτε απελευθέρωση σε λάθος υποπληθυσμό, δημιουργεί γενετική μόλυνση και μπλοκάρισμα στην εξέλιξη αυτών των πληθυσμών.

Μη γνωρίζοντας η κ. Γανωτή την προέλευση τέτοιων ζώων π.χ. τσακάλι, φίδι, χελώνα, σκαντζόχοιρο κλπ. και αν γλυτώσουν την "ευθανασία" το πιο πιθανό είναι να τα απελευθερώσει σε λάθος περιοχή.

Επίσης, να ξέρει όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες και η λαμογιά και το ψέμα έχουν κοντά ποδάρια. Όλη η αρνητική προπαγάνδα που εκπονείται εναντίον του ΕΚΠΑΖ στηρίζεται στο δόλο, στην ιδιοτέλεια, στο ψέμα και στην απάτη.

Σήμερα αυτά συνδυάζονται με τα σοβαρά προβλήματα των κτιριακών εγκαταστάσεων λόγω κακοτεχνιών, που δημιουργούν προβλήματα σε εμάς και όλο αυτό το εκμεταλλεύεται η "φιλοζωική παρέα" των 3 αδελφών οργανώσεων εκ των οποίων την μία την ξέρουν μόνο οι ιδρυτές της, η άλλη βρίσκεται κάπου στο βάθος του Αιγαίου χωρίς ποτέ κανείς τους να έχει επισκεφτεί το ΕΚΠΑΖ από τότε που ο πρόεδρός της έφυγε από εθελοντής μας και η 3η και φαρμακερή στεγάζει το νοσοκομείο ζώων σε χώρους γραφείων στο ισόγειο πολυκατοικίας στον πιο πολυπληθή δήμο της Πρωτεύουσας, χωρίς προδιαγραφές για μόνιμη άδεια και η ιδρύτρια έχει λυσσάξει κυριολεκτικά κατά αρχήν να διαβάλλει το Κέντρο με την ελπίδα να καρπωθεί αυτή τους χώρους του ΕΚΠΑΖ και δεύτερον εξίσου σημαντικό να υπογράφει μνημόνια συνεργασίας δεξιά-αριστερά προκειμένου να καρπώνεται την άδεια άλλων ανεξάρτητων οργανώσεων (ΑΛΚΙΟΝΗ), να βρίσκει χώρο στέγασης ζώων μόνιμα ή προσωρινά στην κερδοσκοπική επιχείρηση (ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ) με ιδιωτική συλλογή ζώων.

Και δεν είναι μόνο αυτό έχουμε και τα κοτέτσια στα Καλύβια εξ αρχής χωρίς ηλεκτρικό, νερό και νόμιμη άδεια λειτουργίας. Τα ζώα επίσης είναι έρμαια στις ορέξεις του καθενός, αφού δεν υπάρχει ούτε η στοιχειώδης φύλαξη και ταΐζονται μια φορά την εβδομάδα. Ποιός μίλησε για Άουσβιτς;

Επικαλούνται συχνά τους επιστήμονες συνεργάτες τους από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ηρακλείου Κρήτης για να αισθάνονται ότι παίρνουν λίγο επιστημονικό κύρος. Έχουν δει αυτοί οι επιστήμονες το συνωστισμό 9 όρνιων που ο ένας χτυπάει τον άλλο σε μια κλούβα που θα χώραγαν δύσκολα δύο γαλοπούλες; Με άνοιγμα φτερών 2.60μ. το κάθε ένα πόσα απελευθερώσιμα όρνια και για πόσους μήνες μπορούν να φιλοξενηθούν σε μια κλούβα κοτέτσι εμβαδού 4μ. Χ 3μ και ύψους 3μ.; Ας μας απαντήσει η φιλόζωος-επιστήμονας και διαχειρίστρια ζώων.

Πώς να μη κάνει του κόσμου τις «ευθανασίες» όταν με το έτσι θέλω μαζεύει τόσα άγρια ζώα ενώ αδυνατεί να τα φιλοξενήσει (μπείτε στην ιστοσελίδα της να δείτε για τι εξωπραγματικούς αριθμούς εισαγωγών ζώων αναφέρει, τα περισσότερα των οποίων είναι αδύνατο να τα βρείτε). Πόσο μάλλον που δείχνει αρπακτικότητα και για τα ζώα του ΕΚΠΑΖ τα οποία έχουν τους κωδικούς τους αριθμούς, το ιστορικό τους, επαφή με τους ανθρώπους που τα έστειλαν και προγραμματισμό για τα περαιτέρω.

Ποιά είναι αυτή η τυχοδιώκτρια που συμπεριφέρεται ληστρικά απέναντι στο ΕΚΠΑΖ και άπονα και για προσωπικό όφελος απέναντι στα δυστυχισμένα ζώα που βάζει στο χέρι;

Απαιτούμε την άμεση και ασφαλή επιστροφή όλων των ζώων που απήχθησαν και των πραγμάτων που λεηλατήθηκαν όπως και των 2 πρόσφατων πουλιών που δολίως βούτηξε από την αποθήκη του ΚΤΕΛ Μαγνησίας στον Κηφισό και προορίζονταν για το ΕΚΠΑΖ.

Τέτοιες βάρβαρες συμπεριφορές ουδόλως βοηθούν αντιθέτως καταστρέφουν και αποδιοργανώνουν φιλοζωικά και οικολογικά κινήματα.».

«Οι  χαρακτηριστικές φωτογραφίες των... φημισμένων εγκαταστάσεων της ΑΝΙΜΑ στα Καλύβια που αναφέρει σε κείμενά τους ότι είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο άγριων ζώων των  Βαλκανίων».

Διαβάστε επίσης:

Ζητούν τη βοήθεια εθελοντών για σίτιση, φροντίδα & καθαριότητα των ζώων στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ. στην Αίγινα

Κλείνει προσωρινά το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. στην Αίγινα και δεν θα δέχεται νέα ζώα προς περίθαλψη

Ζητούν παρέμβαση Σ. Φάμελλου και Γ. Τσιρώνη για τη διάσωση άγριων ζώων λόγω άθλιων συνθηκών διαβίωσης στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ. Αίγινας (βίντεο)

Τι απαντά ο Γ. Πουλόπουλος για την κατάσταση στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ. και τη διαβίωση των άγριων ζώων εκεί

Τι απαντάει ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής Π. Χατζηπέρου για το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. στην Αίγινα

Τι επισημαίνει η Π.Φ.Π.Ο. για το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. και τις καταγγελίες περί κακοποίησης ζώων εκεί

Τι απαντούν για το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. στην Αίγινα και τον Γ. Πουλόπουλο πρώην μέλη του

Εξώδικο στο «Έθνος Κυνήγι» από το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. για συκοφαντικό δημοσίευμα

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

 1. Βλαχάκης Δημήτρης

  Αυτή η ´κυρίά Γανωτή είναι πολύ μικρή σε επιστημονικό, φιλοζωικό, και σε εθελοντικής προσφοράς ανάστημα για να αναφέρεται στον Κύριο Πουλόπουλο.
  Φυσικά και γι αυτήν έχει το ακαταλόγιστο γιατί η δίκη της αντίληψη,θεώρηση και ψυχοσύνθεση , μπορεί να δει προγράμματα και, προβολή, Ταχάμ - δήθεν δράσεις , αλλά δεν μπορεί να συλλάβει αυτά που κάνει από το 1981 ο Γιάννης Πουλόπουλος. Και το κάνει ανιδιοτελώς, ασύλληπτα αποτελεσματικά ( σε αλλά κράτη με πολλές υποδομές κατορθώνουν πολύ λιγότερα πράγματα σε σχέση με περίθαλψη, αν άρωση και απελευθέρωση ζώων) και με όλη την ζωή του αφιερωμένη και στο οποιοδήποτε πλάσμα χρειάζεται την βοήθεια του.
  Αρκεί να βρεθείς λιγάκι λεπτά της ώρας μαζί του για να καταλάβεις ότι πράγματι πρόκειται για έναν ασυνήθιστο άνθρωπο. Έναν άνθρωπο που με τα χρόνια έγινε καλύτερος, σοφότερος, αποτελεσματικότερος.
  Όταν καθημερινά , μόνος του συντήρησε όλον αυτόν τον όγκο του ΕΚΠΑΖ, σαν στρατηγός που τον ενδιαφέρει ο στρατός του και όχι τα γαλόνια και η καλοπέραση του, όταν ζει ο ίδιος με ελάχιστα χρήματα του ταμείου απορίες ( και δεν το λέει σε κανένα), όταν ένα ποδήλατο , η μοναδική του περιουσία είναι χαλασμένο και αδυνατεί να το φτιάξει, αλλά παρόλα αυτά πηγαίνει καθημερινά , με τα πόδια τις περισσότερες φορές στην πόλη για τις ανάγκες του κέντρου, όταν όλη του η οικογένεια είναι το καθένα ζώο ξεχωριστά, αλήθεια την ίδια ώρα από τι δραστηριότητες και τι προγράμματα προέρχονται και ποια είναι συγκριτικά τα έσοδα των διαφόρων μελών φιλοζωικών ομάδων?
  Τι διασυνδέσεις και υποστήριξη υπάρχουν με τυχόν ´πράσινους´ θεσμικούς (υπουργεία, περιφέρεια, δήμοι).
  Ίσως κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες από την Αίγινα αλλά και οι φιλοξενούμενοι τους( κ. Φλάμπουραρης να έχει ακούσει ή συναντήσει τον κ. Πουλόπουλο, ο κ. Προθυπουργος Αλέξης Τσίπρας πιθανόν να έχει πάει με τα παιδιά του σε κάποια επίσκεψη στο ΕΚΠΑΖ και να τους έχει ξεναγήσει ο κ. Πουλόπουλος) να έχουν συνομιλήσει ή να συνομιλήσουν με τον κ. Πουλόπουλο , και επειδή πιστεύω στο προοδευτικό τους κριτήριο και αισθητήριο , είμαι σίγουρος ότι θα αναγνωρίσουν έναν άνθρωπο, με αυτό που χυδαία αναφέρεται η κυρία Τιποτα(Γανωτή), που έχει το ακαταλόγιστο, έναν άνθρωπο σπάνιο και πολύτιμο, έναν άνθρωπο που έχει την πάστα που μπορεί να κάνει πράγματα απλά, πολύτιμα και αποτελεσματικά , προσφέροντας τον εαυτό του και την γνώση του στην περίθαλψη, ανάρρωση και διαχείριση των ζώων ( αναπαραγωγη σε αιχμαλωσία ή απελευθέρωση ανάλογα με την ικανότητα του κάθε ζώου)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.