Στηρίξτε μας

Τι απαντά ο Γ. Πουλόπουλος για την κατάσταση στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ. και τη διαβίωση των άγριων ζώων εκεί

1 Μαρτίου 2018 23:56 | Καταγγελίες
Τι απαντά ο Γ. Πουλόπουλος για την κατάσταση στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ. και τη διαβίωση των άγριων ζώων εκεί

Πολυσέλιδη είναι η απάντηση του Γιάννη Πουλόπουλου, που είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (Ε.Κ.Π.Α.Ζ.), προς τις τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις, την «ΑΝΙΜΑ», την «Αλκυόνη», και τη «Διώνη» οι εκπρόσωποι των οποίων έκαναν καταγγελία στις 11 Δεκεμβρίου του 2017 σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των άγριων - τραυματισμένων ζώων που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του κέντρου στην Αίγινα.

Σε αυτή ο κ. Πουλόπουλος ανταπαντά στις κατηγορίες τόσο για τη διαβίωση των ζώων εκεί, όσο και για το οικονομικό αδιέξοδο του φορέα, καθώς εξηγεί πως οδηγήθηκε σε αυτό (γιατί δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, και η υδροδότηση του είναι προβληματική) ενώ επισημαίνει τι ρόλο έπαιξαν στην κατασπατάληση πόρων αυτοί που τώρα τον κατηγορούν.

Ο κ. Πουλόπουλος εξηγεί ότι το πρόβλημα με τις κτιριακές εγκαταστάσεις, που είναι υπό διάλυση, δεν έχει επιλυθεί αλλά όχι με δική ευθύνη του κέντρου, αφού εξ αρχής από το 2002 διαπιστώθηκε πως υπήρχαν κακοτεχνίες στο έργο το οποίο παραδόθηκε με ευθύνη της Τεχνικής Υπηρεσίας της τότε Νομαρχίας Πειραιώς. Ο κ. Πουλόπουλος επισημαίνει ότι κακοποίηση ζώων στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ. Αίγινας δεν υφίσταται και εκείνοι που το ισχυρίζονται ψεύδονται σκόπιμα.

Ολόκληρη η απάντηση

«Σε απάντηση των όσων στοιχείων κατά του ΕΚΠΑΖ είδαν τη δημοσιότητα, ο υπογράφων Γιάννης Πουλόπουλος, ιδρυτικό μέλος του Κέντρου έχει να απαντήσει τα εξής:

Οι καταγγέλλοντες που εμφανίζονται σαν εκπρόσωποι 3 οργανώσεων είναι οι ίδιοι πάντα με αλλαγή συσκευασίας. Θα επανέλθουμε στο τέλος γιατί δεν είναι σημαντικό επί του παρόντος.

Ας πάρουμε το κείμενο γραμμή-γραμμή. Είναι αλήθεια ότι λόγω αδυναμίας αποπληρωμής του ηλεκτρικού η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα πέρσι που δεν είχαμε αρκετά έσοδα ενώ η Πολιτεία δε μας έχει βοηθήσει οικονομικά εδώ και 14 χρόνια. Παράλληλα οι λογαριασμοί του ΕΚΠΑΖ έχουν μπλοκαριστεί από αδυναμία πληρωμής πρόστιμου "από λάθος ισολογισμό" των προηγούμενων διαχειριστών Φ. Δραγούμη-Π. Μπήτρου, με τους οποίους έχουμε δικαστικούς αγώνες για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος. Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε και με το ΙΚΑ με υπαιτιότητα του Φ. Δραγούμη, πίσω από τις διαχειριστικές πράξεις του οποίου κρυβόταν πάντα η Γανωτή για χρόνια σύζυγός του όταν ήταν μέλος του ΕΚΠΑΖ (υπάρχουν πάμπολλοι εθελοντές μας εκείνης της εποχής, όπως και ντοκουμέντα που το αποδεικνύουν). Έτσι προς το παρόν, με μόνη οικονομική βοήθεια τις μικροδωρεές από τους επισκέπτες, το ΕΚΠΑΖ δυσκολεύεται χωρίς έξωθεν βοήθεια να έχει μια επαρκή οικονομική κατάσταση για να καλύψει όλες τις εκκρεμότητες.

Στο ΕΚΠΑΖ η παροχή νερού είναι συνεχής, πλην όμως λόγω των κακοτεχνιών που τα τελευταία χρόνια έχει επιδεινωθεί η κατάσταση των κτηρίων, υπάρχει πρόβλημα διαρροής νερού από τις υπόγειες σωλήνες και οι περισσότερες βρύσες δεν έχουν νερό. Αυτό όμως δε συνεπάγεται ότι δεν καλύπτουμε τις ανάγκες των ζώων. Απλώς ο φόρτος εργασίας μας είναι βαρύτερος. Ελλείψει ρεύματος ζεσταίνουμε πλαστικά μπουκάλια σε θερμαντικά σώματα ενώ το βράδυ εργαζόμαστε με φορητές λάμπες φωτιστικού πετρελαίου. Επιπλέον ο ηλιακός θερμοσίφωνας λειτουργεί κανονικά.

Για τα υδρόβια πουλιά που έγινε λόγος, σχεδόν κάθε χρόνο πολλά από τα ανάπηρα αναπαράγονται αφού φωλεοποιήσουν από μόνα τους χωρίς τη δική μας παρέμβαση. Παρεμπιπτόντως οι στέρνες στις αυλές των υδροβίων [πελεκάνοι κλπ] δεν κρατούν νερό εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον πράγμα που η καταγγέλλουσα Άννα Μπέτσου και ο γιός της ο.... φωτογράφος Δημήτρης Σταυράκης γνωρίζουν από παλαιότερα που έρχονταν σε εμάς σαν εθελοντές. Έτσι προς το παρόν το νερό στα ζώα παρέχεται με πλαστικά δοχεία και αλλάζεται καθημερινά.

Ο υπογράφων που αναφέρεται ότι μόνος φροντίζει τα ζώα, έχει να τονίσει ότι χωρίς ρεύμα και μειωμένη παροχή νερού, μόνο γνωστούς φίλους και παλιούς εθελοντές του Κέντρου δεχόμαστε, αφού οι νέοι εθελοντές όταν έρχονται θέλουμε να αισθάνονται άνετα και να μη ζουν στερημένα όπως εμείς.

Τώρα οι... σοφοί καταγγέλλοντες αποφάνθηκαν ότι ένα πολύπειρο άτομο αδυνατεί να φροντίσει τα ζώα. Ψέμα και υποκρισία... Στείλαμε ζώα για απελευθέρωση το καλοκαίρι κυρίως Θεσσαλονίκη και Καβάλα, χελώνες στην Αττική κλπ. ελευθερώσαμε στην Αίγινα στρουθιόμορφα, περιστερόμορφα, γλαύκες και μικρά αρπακτικά που υπάρχουν στο νησί και την ευρύτερη περιοχή π.χ. Τροιζηνία, Μέθανα.

Ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις των μηχανικών που έκαναν τις μελέτες των φθορών από κακοτεχνίες, στο να αφαιρέσουμε τα ζώα από εκεί που θα αρχίσουν οι εργασίες, δεν πήραμε αυτό το καλοκαίρι άλλα ζώα από Μακεδονία,Θράκη, Ήπειρο, Θεσσαλία (όλα αυτά τα ανέλαβε ο σταθμός της Θεσσαλονίκης). Φυσικά η δράση μας δε σταματάει, ζώα συνεχίζουν να έρχονται πλην όμως σε πολύ μικρότερους αριθμούς περιμένοντας μέρα με τη μέρα να ειδοποιηθούμε ότι αρχίζουν οι εργασίες.
Όσο για την σωματική και ψυχική υγεία του υπογράφοντος εδώ γελάσαμε...

Από πότε ενδιαφέρονται για εμάς αυτοί που μας κατασυκοφαντούν σε κάθε ευκαιρία ακόμη και σε κυνηγητικές κιτρινο-φυλλάδες (άλλο που δε θέλουν και αυτοί) για να μην αναφερθούμε στις λαμογιές, τις κλοπές, και τις υπεξαιρέσεις σε βάρος μας? Οι τύποι είναι θρασύτατοι. Από μαθητές μας, παριστάνουν τους δασκάλους μας. Πέρα από γενικοί γιατροί και ψυχίατροι και με σημαία το απύθμενο θράσος και την ψευτιά, συνεχίζουν να μας συκοφαντούν με φωτογραφίες τραβηγμένες από τον Δημήτρη Σταυράκη υιό της Άννας Μπέτσου.

Ο τύπος εισέβαλε μόνος του παράνομα στο χώρο του ΕΚΠΑΖ παραβιάζοντας την εξώπορτα όταν λείπαμε όλοι και το ήξερε η μητέρα του που προφανώς τον ειδοποίησε. Από κει και πέρα είχε το χρόνο να κάνει ότι θέλει. Φυσικά επειδή βρισκόταν σε διατεταγμένη υπηρεσία έβγαλε με το κινητό του εξωτερικές κατ αρχάς περιοχές όπου έχουν τοποθετηθεί σκουπίδια συσκευασμένα περιμένοντας τους εργάτες καθαριότητας του Δήμου να πάρουν το... βουνό με τα σκουπίδια που έχει υπερκαλύψει τους 3 κάδους του Δήμου και τα ανακυκλώσιμα κάτι που δεν έχει κάνει από τις αρχές Ιουλίου 2017, (και σκουπίδια παράγονται καθημερινά), πολύ εύκολα δε μπορεί να ρίξει κάποια σκουπίδια σε εσωτερικούς χώρους και να το φωτογραφίσει (ποιά ηθικά όρια θα εμποδίσουν έναν θρασύτατο κλεφτράκο και εισβολέα) που στο μισοσκόταδο με το κινητό... φαντάζουν χωματερή.

Φυσικά δε φωτογράφισε τους κάδους με το... βουνό σκουπιδιών. Ήταν εκτός ύλης. Το νεκρό κοκατίλ περίμενε σε ένα πλαστικό κλειστό κουτί την νεκροψία του, αφού είχε υποκύψει την προηγούμενη μέρα. Στάλθηκε σε μας για θεραπεία μετά από πρόσκρουση σε τζαμαρία με βαριά διάσειση, λίγες ημέρες πριν. Δυστυχώς και παρόλη την κατάλληλη θεραπεία δε τα κατάφερε. Που είναι λοιπόν τα νεκρά ζώα μαζί με τα ζωντανά όπως λένε και με τι στοιχεία μιλούν για καθημερινό φαινόμενο τον θάνατο ζώων? Η αλητεία σε όλο της το μεγαλείο.

Τα κόκκαλα από τα αποφάγια των γυπών που τραβήχτηκαν από συγκεκριμένες γωνίες ώστε να δείχνουν... κυρίαρχο στοιχείο των φωτογραφιών είναι άλλο ένα κατασκευασμένο ψέμα. Κατ' αρχήν εφ΄ όσον δεν παραμελούν οι εργάτες καθαριότητας να περάσουν από το ΕΚΠΑΖ, ο υπογράφων ο ίδιος μαζεύει, συσκευάζει, τοποθετεί στους κάδους σκουπιδιών τα κόκκαλα, χρόνια τώρα, αφήνοντας μόνο όσα χρειάζονται τα πουλιά για τις ανάγκες τους (φωλεοποίηση, παιγνίδι κλπ). Έτσι και αλλιώς καθαρισμένα είναι χωρίς ίχνη κρέατος (οι γύπες ξέρουν καλά τη δουλειά τους). Το κεφάλι της αγελάδας που με τόσο ζήλο φωτογράφισε ο καλλιτέχνης είναι ένα από αυτά που δεν πετάγονται παρά μετά από πολύ καιρό.

Τώρα αρχίζουν να συσσωρεύουν κόκκαλα ενώ τους παρέχουμε και φυτικό υλικό γιατί αρχίζουν να φωλεοποιούν και να ζευγαρώνουν τέτοια περίοδο. Τα μη απελευθερώσιμα Όρνια έχουν σχηματίσει 8 αναπαραγωγικά ζευγάρια. Οι εσωτερικοί χώροι, όλοι, εντατικές, χειρουργείο, κουζίνα, και αποθήκες πλημμυρίζουν κάθε φορά που βρέχει δυνατά και κάποια κτίρια έχουν βαθιές ρωγμώσεις. π.χ. η μεγάλη δευτερεύουσα εντατική έχει κοπεί εγκαρσίως στα δύο. Άρα λοιπόν οι φωτογραφίες δείχνουν μετά από ραγδαίες βροχές Νοέμβρη/Δεκέμβρη πώς είναι τα πατώματα αφ΄ ότου στεγνώσουν έχοντας συμπαρασύρει και σκόνη από τα ταβάνια και προφανώς ο φωτογράφος έχει βάλει και το χεράκι του σε πολλές, ώστε να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Και τι θέλει να δείξει με τον παπαγάλο - Καλόγερο στο κλουβί του μέσα και τον Αρά να κάθεται πάνω σε άλλο κλουβί? (επ’ ευκαιρία εδώ και τρεις ημέρες κλωσάει ένα αυγό όπως και πέρσι). Όλοι γνωρίζουμε σήμερα ότι στη φωτογράφηση μπορεί κανείς να παίξει ό,τι θέλει. Ιδιαίτερα όταν είσαι μόνος σου για ώρα και μπορείς ανενόχλητος να κάνεις ότι θέλεις.

Ο Δημητράκης αποτελεί κακό παρελθόν για το ΕΚΠΑΖ, όπως και η μητέρα του Άννα Μπέτσου που καμαρώνει ένα γιό που κατάκλεψε τα χειρουργικά μας εργαλεία λίγα-λίγα, καθώς και επιστημονικά κτηνιατρικά βιβλία. (ο υπογράφων τον έπιασε επ' αυτοφώρω), η δικαιολογία του ήταν ότι θα έβγαζε φωτοτυπίες, τα βιβλία δεν ήρθαν πίσω ποτέ.

Επιπλέον, αυτοί που μας κατηγορούν για κακοποίηση ζώων έχουν κρατήσει στο παρελθόν (στελεχώνοντας ένα σταθμό του ΕΚΠΑΖ στην Αθήνα) διάφορα ζώα που αντί να τα στείλουν στο ΕΚΠΑΖ ως όφειλαν, τα διατηρούσαν εκεί σε εντελώς ακατάλληλες συνθήκες.

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Αλεπού με αρχικά δερματικό πρόβλημα πέθανε στο εκεί υπόγειο, με ευθύνη του Δημήτρη και της μαμάς του Άννας Μπέτσου, όπως μας είπαν από κρίσεις επιληψίας μετά από μήνες. Επίσης ένας σπανιότατος νεαρός θαλασσαετός από Ηγουμενίτσα με κάταγμα στη φτερούγα, πέθανε μέσα σε χαρτοκιβώτιο που το είχαν, όταν τον είχαν στο μικρό τους διαμέρισμα στην Αθήνα για 5-6 μήνες (υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες για αυτό). Πολλοί παπαγάλοι που στέλνονταν στον Σταθμό με προορισμό το ΕΚΠΑΖ κατάντησαν pets της κας Μπέτσου στο θλιβερό μικρό της διαμέρισμα.

Ο Δημητράκης έκλεψε από το δωμάτιο με τους παπαγάλους στο ΕΚΠΑΖ μια νεαρή Κονιούρα του Ήλιου, φεύγοντας για να προλάβει το πλοίο για Πειραιά. Μια άλλη φορά πήρε κρυφά ένα Πετροκούναβο που είχε δοθεί από μικρό στην Άννα Μπέτσου (για λογαριασμό του ΕΚΠΑΖ φυσικά) το κράτησε παραπάνω και το ημέρεψε, κάποια στιγμή το έστειλε στο ΕΚΠΑΖ αλλά αργότερα άλλαξε γνώμη και το βούτηξαν...

Ένα τέτοιο άτομο που όποτε ερχόταν στο ΕΚΠΑΖ με τις ευλογίες του τότε μέλους και διαχειριστή Π. Μπήτρου, έκανε κυριολεκτικά ότι ήθελε και τεμπέλιαζε χαρακτηριστικά όποτε οι άλλοι δούλευαν, τι ηθική να διαθέτει? Παίζοντας τον μικρό «περιθαλπτή ζώων» έκανε άλλα αντί άλλων χωρίς να ρωτάει, κάτι που δυσχέραινε τη σωστή φροντίδα των ζώων? Ο δε πρώην διαχειριστής του ΕΚΠΑΖ και πρώην μέλος Π. Μπήτρος ήθελε να προικοδοτήσει τον Δημητράκη με τα ακριβά μηχανήματα του χειρουργείου, ψευδόμενος ότι θα τα πάρει για συντήρηση στην Αθήνα, δήθεν. Για λεπτομερή αναφορά σε τέτοιες ... θεάρεστες πράξεις θα απαιτείτο η συγγραφή βιβλίου.

Επιστρέφοντας στην ...καταγγελία.

Από που συμπέρανε η Άννα Μπέτσου και η παρέα της ότι "δεν υφίσταται καμία κτηνιατρική περίθαλψη" ποιούς ρώτησαν για να ενημερωθούν? Φυσικά και συνεχίζουμε την περίθαλψη παρά τις ψευτιές και τις κατινιές των... φωστήρων. Το ιατρείο μέχρι την επισκευή - ανακατασκευή του, είναι ακατάλληλο για χειρουργεία. Οι εγχειρήσεις γίνονται από τους συνεργαζόμενους κτηνιάτρους μας στην πόλη της Αίγινας. Οι θεραπείες επιπλέον ορίζονται και από τρίτο κτηνίατρο που μας επισκέπτεται κάθε εβδομάδα. Για τις επιτόπου καθημερινές φροντίδες και θεραπείες, ο υπογράφων με ειδική εκπαίδευση και πείρα 33 ετών καλύπτει το θέμα. (Στα χέρια μας έχουν εκπαιδευτεί για βασικά θέματα διαχείρισης σε αιχμαλωσία, φροντίδα κλπ, πάμπολλοι εθελοντές).

Πολλοί φοιτητές ξένων κτηνιατρικών σχολών και βιολογικών κατευθύνσεων, από πολλές χώρες πλούτισαν την εμπειρία τους κάνοντας πρακτική στο ΕΚΠΑΖ (υπάρχουν ντοκουμέντα γι αυτό).

Όσο για το ερώτημα γιατί δε δημοσιοποιήσαμε την δύσκολη κατάσταση που περνάμε κλπ, η απάντηση είναι απλή. Κινηθήκαμε με επιστολές και ενημερώσεις στους πλέον αρμόδιους φορείς διακριτικά, Επειδή όπως είναι πλέον κατανοητό σε όλους, έχουμε αδίστακτους και ορκισμένους εχθρούς που εποφθαλμιούν τις ευρύχωρες εγκαταστάσεις, ενώ προσπαθούν εδώ και πολλά χρόνια και με κάθε τρόπο να δυσφημίσουν και να σαμποτάρουν το έργο μας, με το ανάλογο κόμπλεξ του δεύτερου και καταϊδρωμένου. Δυστυχώς γι' αυτούς η ιστορία δεν αλλάζει. Όσο και αν οι προσπάθειες τους κατά του ΕΚΠΑΖ είναι πολύχρονες και συνεχείς.

Ας έρθουμε τώρα στους συνυπογράφοντες την καταγγελία Μ. Γανωτή από την ΑΝΙΜΑ που ενώ στερείται κρατικής άδειας λειτουργίας και στεγάζεται σε χώρο γραφείων στο ισόγειο πολυκατοικίας στην Καλλιθέα, όποτε την συμφέρει λέει ότι η ΑΝΙΜΑ είναι παράρτημα της ΑΛΚΥΟΝΗΣ (που έχει άδεια) ενώ τώρα εμφανίζεται αυτόνομη οργάνωση περίθαλψης. Αξίζει επίσης να τονίσουμε ότι η Μ. Γανωτή όταν έφυγε από το ΕΚΠΑΖ αφού δε μπορούσε πλέον να κάνει τα δικά της ανεξέλεγκτα, "κόλλησε" στα γραφεία του Συλλόγου Φίλων του ΕΚΠΑΖ ο οποίος υπό την έντονη παρασκηνιακή της επίδραση διαλύθηκε άτυπα και άνομα. Έτσι έβαλε εκείνη το χέρι της στα ζώα που στέλνονταν εκεί με προορισμό το ΕΚΠΑΖ. Συνέχισε μάλιστα για κάποιο διάστημα να παριστάνει τον εκπρόσωπο του ΕΚΠΑΖ εξαπατώντας τον κόσμο.

Ο Μάριος Φουρνάρης από την ΑΛΚΥΟΝΗ, πρώην βοηθός - εθελοντής του ΕΚΠΑΖ και κάποτε φίλος του υπογράφοντος, από νωρίς άρχισε να κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς το ΕΚΠΑΖ για να μας πάρει την "πελατεία"! Ουδέποτε έχει επισκεφτεί τις σημερινές μας εγκαταστάσεις, αλλά σαν καλός φίλος της Γανωτή, συνυπογράφει την… καταγγελία ωσεί παρόν.

Η ΔΙΩΝΗ, άγνωστη και ανύπαρκτη, τι πράγμα είναι? Μήπως η "καταγγελία" αποτελεί την αρχική διακήρυξη για την ύπαρξή της, τουλάχιστον ονομαστικά? Από πού και ως πού "τρία Κέντρα περίθαλψης καταγγέλλουν?" Κανείς τους δε διέψευσε την αναφορά που τους παρουσιάζει όλους εθελοντές της ΑΝΙΜΑ. Ποιούς προσπαθούν να κοροϊδέψουν?

Εν κατακλείδι, το ΕΚΠΑΖ συνεχίζει το έργο της περίθαλψης με αμείωτο ζήλο όπως και όταν πρωτοξεκίνησε αυτή τη δραστηριότητα από τον υπογράφοντα το 1984, άτυπα, αλλά σε αγαστή συνεργασία με το τότε Υπουργείο Γεωργίας (κο Ιωάννη Πεταμίδη διευθυντή της αρμόδιας Διεύθυνσης).

Δυστυχώς όμως οι εγκαταστάσεις που φτιάχτηκαν για μεταφορά αυτής της δράσης από τις εγκαταλειμμένες πρώην φυλακές Αίγινας πάσχουν εξ αρχής από σοβαρές κατασκευαστικές παραλείψεις και κακοτεχνίες, ενώ το αρχιτεκτονικό σχέδιο κατασκευής δεν ακολουθήθηκε με αποτέλεσμα να γίνει ένα κατασκευαστικό μπάχαλο και οι μηχανικοί που ήρθαν να μελετήσουν τις ζημιές και να εκτιμήσουν την κατάσταση, κυριολεκτικά τραβούσαν τα μαλλιά τους.

Ήδη πριν παραδοθεί το έργο προς χρήση και λίγες ημέρες πριν από τα εγκαίνια (9/2002), ήρθαν σοβατζήδες εσπευσμένα και επισκεύασαν έναν τοίχο του οποίου ο σοβάς είχε ρήγματα. Επίσης ο εσωτερικός τσιμεντόδρομος που οδηγεί προς τον ξενώνα, είχε ένα βαθύ σκάσιμο με μήκος περίπου 20 μέτρα, που μπαλώθηκε άρον - άρον με λίγο τσιμέντο (επειδή ξανάσκασε αργότερα και σε μεγαλύτερο μήκος, φαίνεται και το ψευτομπάλωμα καθαρά).

Στα επόμενα λίγα χρόνια καλέσαμε δύο φορές την Τεχνική Υπηρεσία της τότε Νομαρχίας Πειραιώς, τριμελές κλιμάκιο της οποίας επίσης γνωμοδότησε τις κακοτεχνίες και τους περαιτέρω κινδύνους επιδείνωσης.

Το 2015 ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς και Νήσων κ. Χατζηπέρος μας επισκέφτηκε πολλές φορές έπειτα από δική μας ενημέρωση και διαπίστωσε το μεγεθυμένο πλέον πρόβλημα, έστειλε και ο ίδιος αρχιτέκτονα, πολιτικό μηχανικό και 3μελή επιτροπή (την 2η φορά ήταν και ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας που προσπαθούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και έδειχνε μια περίεργη επιθετική συμπεριφορά εναντίον μας. Μάθαμε αργότερα ότι αυτός ο κύριος ήταν στην ίδια θέση όταν έγιναν οι κατασκευές και παρέδωσε πόρισμα στον κ. Χατζηπέρο ότι εμείς φταίγαμε που δεν κάναμε συντήρηση! Μάθαμε επίσης ότι λίγο μετά από αυτό ζήτησε επίσημα από τον προϊστάμενο του μετάθεση.

Ο κ. Χατζηπέρος ενώ άστραφτε και βροντούσε από τις καταστροφές και τους κινδύνους που έβλεπε όποτε ερχόταν στο ΕΚΠΑΖ και έλεγε αρχικά ότι θα κάνει μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου για τις κακοτεχνίες, κάποιο καιρό μετά περιέργως άλλαξε γνώμη. Και ενώ μας είπε ότι θα εκταμιεύσει μισό εκατομμύριο ευρώ για τις ανακατασκευές - επισκευές, έθεσε όρο να τον κάνουμε Πρόεδρο!!! Υπάρχει όλη η αλληλογραφία - ντοκουμέντο που δείχνει τις ευθύνες κάποιων αρμοδίων που δεν προχώρησαν στην υλοποίηση των υποσχέσεων τους απέναντι στην κατάσταση. Έτσι το ΕΚΠΑΖ σαν ο πιο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας και ενώ παίζονται πλέον τεράστια συμφέροντα, έχει να πληρώσει τις αμαρτίες άλλων.

Τον Οκτώβριο του 2017 το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε το ποσό των 880.000 για την ανακατασκευή του ΕΚΠΑΖ.

Εμείς συνεχίζουμε το έργο που αναλάβαμε με υπευθυνότητα και αυτοθυσία. Θα επανέλθουμε με τρανταχτά ντοκουμέντα για όσα γράφονται σε αυτό το κείμενο. Ήδη ο χαρτοπόλεμος επιστολών -ενημέρωσης κλπ. δίνει και παίρνει.

Καλή χρονιά
Από το ΕΚΠΑΖ
Γιάννης Πουλόπουλος

Υ.Γ.1. Με τόσες επισκέψεις του κ. Αντιπεριφερειάρχη και λοιπών επισήμων προσώπων, αλλά και δημοσιογράφων, εθελοντών, επισκεπτών, γιατί κανείς από αυτούς δεν κατήγγειλε αυτά τα αισχρά που αναφέρονται στο ρυπαρογράφημα στο οποίο απαντούμε? Γιατί στο τετράδιο επισκεπτών έχουν γραφτεί και γράφονται τα θερμότερα λόγια για τις προσπάθειες μας?

Υ.Γ.2. Στην κυνηγετική φυλλάδα "Κυνηγετικά Νέα" αναφέρεται πληθώρα ψευδών και κατευθυνόμενων ειδήσεων.π.χ. ότι: "φροντίζει τα ζώα μόνο ένα άτομο". "Όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι ή εθελοντές ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΜΗ ΜΠΟΡΩΝΤΑΣ να αντέξουν τις τραγικές συνθήκες." Αλλού γράφουν ότι "τις προηγούμενες ημέρες (σ.σ. φύλλο της 20/12/2017) εθελοντές της ΑΝΙΜΑ μαζί με πρώην εργαζόμενους του ΕΚΠΑΖ και ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ μπόρεσαν να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑΖ στην Αίγινα και... έφριξαν" και πολλά άλλα.

Ένα σκέτο ρυπαρογράφημα του Δημήτρη Στριλάκου, που όχι μόνο δεν μας έχει επισκεφτεί ποτέ, όχι μόνο δεν διασταύρωσε την καταγγελία ως όφειλε, ρωτώντας και την άλλη πλευρά, αλλά βάζει και τα δικά του.

Δικαίως του έδωσε ο υπογράφων το παρατσούκλι: Βαρόνος Μιντχάουζεν. Σε άλλο σημείο πάλι αναφέρει ότι η Άννα Μπέτσου και η Αλεξία Μπαλατσούκα "έμειναν για δυο ημέρες εκεί, προσπαθώντας να βοηθήσουν τα ζώα που υπέφεραν..." και παρακάτω..." η μία εξ αυτών έχει νοσήσει και παρουσιάζει συμπτώματα ΛΕΜΦΑΔΕΝΟΠΑΘΕΙΑΣ.!". Όλο αυτό και άλλα πολλά αποτελεί σκέτο φανταστικό και δυσφημιστικό κατασκεύασμα.

Οι δύο "κυρίες" ήλθαν να βοηθήσουν 2 ημέρες, με το αυτοκίνητο της μιας ως εξής: Ήρθαν αργά το πρωί της πρώτης ημέρας για περίπου 3 ώρες όπου με γάντια και μάσκα μιας χρήσεως (τα έφεραν μαζί τους χωρίς να μας ζητήσουν τίποτα) βοήθησαν όπως τους ζητήθηκε στην αλλαγή νερού σε εξωτερικές κλούβες με παρυδάτια και υδρόβια πουλιά έξω στον καταπράσινο χώρο χωρίς μυρωδιές κλπ. που αναφέρεται και έφυγαν.

Την δεύτερη ημέρα ήρθαν αργά το μεσημέρι για 2 ωρίτσες κάνοντας την ίδια δουλειά και ύστερα η Μπέτσου μάζεψε για το σπίτι της φτερά που βρήκε στα χόρτα. Τίποτα άλλο. Ύστερα έφυγαν για να μη ξανάρθει κανείς τους ποτέ.

Μέχρι σήμερα, ενάμισι μήνα μετά και αφού μας δυσφήμισαν δεν ξαναήρθε κανείς τους εδώ ούτε το πρώην μέλος και πρώην διαχειριστής Π. Μπήτρος που προφασίστηκε ότι ήθελε να βοηθήσει και ενδιαφερόταν για το καλό του Κέντρου και επιθυμούσε να επιστρέψει ξανά ως μέλος. Τελικά φάνηκε ο σκοπός της επίσκεψής τους.

Υ.Γ.3. Από φίλους - συνεργάτες από το εξωτερικό μάθαμε ότι όλο το πακέτο της "καταγγελίας" έχει κυκλοφορήσει και στο internet μιας και το ΕΚΠΑΖ με πανεθνική μεν δράση, έχει παγκόσμια εμβέλεια αφού έχει δεχτεί τόσους εθελοντές όσο και μηνύματα από ολόκληρο τον κόσμο.

Έτσι οι καλοθελητές πρώην συνεργάτες μας και νυν ορκισμένοι εχθροί του ΕΚΠΑΖ δεν αρκέστηκαν σε καταγγελία στις Ελληνικές Αρχές (που πάμπολλες φορές και στο παρελθόν έχουν ενοχλήσει χωρίς το επιθυμητό για εκείνους αποτέλεσμα) αλλά προσπαθούν λυσσαλέα να αμαυρώσουν την 34χρονη δράση μας παγκοσμίως. Ο δόλος στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Υ.Γ.4 Το παρών κείμενο – απάντηση, γράφηκε λίγες ημέρες μετά τα συμβάντα, αλλά για διάφορους λόγους δεν δόθηκε αμέσως στη δημοσιότητα. Τελικά ο Δήμος Αίγινας φιλοτιμήθηκε και πήρε το βουνό με τα σκουπίδια μετά από 7 μήνες αποχής του στις αρχές του μήνα (Φεβρουάριος 2018). Έτσι, άνοιξε πλέον ο δρόμος για την απρόσκοπτη καθαριότητα των χώρων, χωρίς πλέον την ανάγκη της προσωρινής και διακριτικής αποθήκευσης πλεοναζόντων σκουπιδιών. Ενώ δεν έχει γίνει τίποτα ακόμη ως προς τις επισκευές - ανακατασκευές των κτηρίων, οι ταλαιπωρημένοι χώροι καθημερινά βελτιώνονται ως προς την καθαριότητα. Μαζί με τον υπογράφοντα εργάζονται καθημερινά και σε μόνιμη βάση τουλάχιστον άλλοι δύο παλιοί, πολύτιμοι εθελοντές, ενώ έρχονται και άλλοι σε τακτά χρονικά διαστήματα και βοηθούν στις καθημερινές λειτουργίες του Κέντρου. Δυστυχώς όμως αν δεν επισκευαστούν οι κτηριακές μας εγκαταστάσεις δεν μπορούμε να δεχθούμε νέους εθελοντές για λόγους δικής τους ασφάλειας, παρόλο που δεχόμαστε δεκάδες αιτήσεις από Ελλάδα, αλλά και από όλο τον κόσμο.

Επίσης απ' τις αρχές του ίδιου μήνα οι… "βασανιζόμενοι" "κακοζωισμένοι" γύπες αρχίζουν να κλωσούν το μονάκριβο αυγό τους, το ένα ζευγάρι μετά το άλλο, ενώ οι ελεύθεροι πελαργοί, φωλαιοποιούν κανονικά αν και πρώιμα, μπερδεμένοι προφανώς από τον καιρό. Το ίδιο συμβαίνει και με τις μη απελευθερώσιμες πρασινοκέφαλες αγριόπαπιες. Κατά τα άλλα οι καταγγέλλοντες, μας κατηγορούν για βασανισμό ζώων.».

Διαβάστε επίσης:

Ζητούν παρέμβαση Σ. Φάμελλου και Γ. Τσιρώνη για τη διάσωση άγριων ζώων λόγω άθλιων συνθηκών διαβίωσης στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ. Αίγινας (βίντεο)

Tagged: , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.