Στηρίξτε μας

Θα αποσυρθεί η ΑΝΙΜΑ απ’ τη φροντίδα των ζώων στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ. στην Αίγινα αν το κράτος δεν παρέμβει

11 Ιουλίου 2018 16:51 | Καταγγελίες
Θα αποσυρθεί η ΑΝΙΜΑ απ’ τη φροντίδα των ζώων στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ. στην Αίγινα αν το κράτος δεν παρέμβει

Θα αποσυρθεί απ’ τη φροντίδα των ζώων του Ε.Κ.Π.Α.Ζ. στην Αίγινα επισημαίνει η ΑΝΙΜΑ αν το κράτος (ΥΠ.Α.Α.Τ., Περιφέρεια κ.ά.) δεν αναλάβει τις ευθύνες όπως τονίζει ο σύλλογος για την προστασία της άγριας ζωής με σημερινή ανακοίνωση του και ενώ οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ πρώην συνεργατών συνεχίζονται για την κατάσταση οικονομική και όχι μόνο για την οποία έχει περιέλθει το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων.

Χθες ο Γιάννης Πουλόπουλος – μέχρι πρότινος διαχειριστής του κέντρου – με ανακοίνωση που δημοσίευσε στην επίσημη σελίδα του Ε.Κ.Π.Α.Ζ. καταγγέλλει εκείνους που μεθοδεύουν όπως γράφει και τη εκδίωξη του από τον φορέα και αναφέρεται σε αυτούς οι οποίοι κατά τη γνώμη του ευθύνονται γι’ αυτή την κατάσταση ενώ περιγράφει τους δικούς του φόβους για την τύχη των ζώων και πως έφτασε η κατάσταση σε αυτό το σημείο (χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα κ.ο.κ.).

Ποιος φταίει;

Φυσικά για να καταλάβει ο οποιοσδήποτε ποιος τελικά έχει δίκιο ή άδικο σε αυτήν την υπόθεση πρέπει να είσαι η ορκωτός λογιστής ή ντεντέκτιβ αφού υπάρχουν καταγγελίες για κλοπές εξοπλισμού και υλικών, χρέη στο Ι.Κ.Α. έως και χρημάτων και ο μέσος άνθρωπος ουσιαστικά βλέπει πως ξεφτιλίζεται ο σημαντικότερος μέχρι τώρα φορέας της χώρας στην προστασία της άγριας ζωής.

Αυτό το γεγονός ότι δηλαδή το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. δεν αναλαμβάνει πλέον νέα περιστατικά – καθώς οι εγκαταστάσεις του είναι διαλυμένες – και έτσι δεν μπορεί να δεχτεί και εθελοντές για τη φροντίδα των ζώων – αλλά και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι και ο σύλλογος «Δράση για την Άγρια Ζωή» που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη λόγω οικονομικού αδιεξόδου δεν μπορεί να καλύψει το κόστος φροντίδας για την περίθαλψη τραυματισμένων ή άγριων πτηνών, θηλαστικών, ερπετών οδηγεί σε αδιέξοδο καθώς περιορίζει δραματικά αυτές τις τόσο πολύτιμες για τα ζώα υπηρεσίες.

Όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει το ποιος θα γίνει ή θα παραμείνει διαχειριστής του κέντρου έχει καταστεί «το μήλον της έριδος» ανάμεσα σε πρώην και νυν συνεργάτες και διαχειριστές του, οι οποίοι ανταλλάσσουν βαριές κατηγορίες.

Η ανακοίνωση της ΑΝΙΜΑ που προειδοποιεί για την απόσυρση της

«Εδώ και δεκαπέντε μέρες η ΑΝΙΜΑ σε συνεργασία με τους εθελοντές της ΔΙΩΝΗΣ έχουμε αναλάβει εθελοντικά την σίτιση και τη φροντίδα των 180 περίπου  ζώων που έχουν απομείνει στις εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑΖ στην Αίγινα. Τα ζώα, όπως καταγράφηκε και στα ρεπορτάζ  των τελευταίων ημερών αλλά και στην έκθεση αυτοψίας των κτηνιάτρων μας, διαβιούσαν σε άθλιες συνθήκες, σε χώρους ιδιαίτερα ρυπαρούς και χωρίς καμία κτηνιατρική περίθαλψη. Οι εθελοντές μας απομάκρυναν τα ζώα από τους εσωτερικούς χώρους, φρόντισαν να καθαρίσουν ένα μέρος των ξερών χόρτων ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ορισμένοι εξωτερικοί κλωβοί και  επίσης επί δεκαπέντε μέρες εν μέσω  ζέστης και θέρους φροντίζουν να υπάρχει κάθε μέρα για όλα επαρκές νερό, εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο μιας  και οι σωλήνες ύδρευσης είναι κατεστραμμένοι  και δεν υπάρχει ρεύμα επί μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης επί δυο εβδομάδες εξασφαλίζουμε τροφές για όλα τα ζώα, μέσω δωρεών, οι οποίες μεταφέρονται στον Πειραιά από τους ανθρώπους της ΑΝΙΜΑ και φορτώνονται στο πλοίο. Σημειωτέον ότι  για τους γύπες και μόνον χρειάζονται 150 κιλά κοτόπουλα την εβδομάδα.

Στον χώρο αυτή τη στιγμή βρίσκονται  πτηνά που το καθεστώς προστασίας τους είναι ιδιαίτερα αυστηρό, όπως ένας μαυρόγυπας, 35 όρνια, ένας κραυγαετός, τρείς αργυροπελεκάνοι. Επίσης   δύο ροδοπελεκάνοι, ένας μπούφος και δύο γερακίνες, εννέα πελαργοί, εννέα φλαμίνγκο, κύκνοι, χήνες, πάπιες, φασιανοί, μια αλεπού, δύο αγριογούρουνα. Και αρκετοί παπαγάλοι και αμερικάνικες νεροχελώνες.

Εξ αρχής ζητήσαμε από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να προχωρήσει στην κατάσχεση των ζώων αυτών και την ανάθεση της φροντίδας και μεταφοράς τους, των μεν απελευθερώσιμων προς απελευθέρωσιν των δε ανάπηρων σε χώρους που να πληρούν συνθήκες ευζωίας, σε ένα σχήμα φορέων που να διαθέτει την απαραίτητη για  την ολοκλήρωση του εγχειρήματος αυτού επιστημονική συγκρότηση. Το αίτημά μας δεν έχει βρει μέχρι σήμερα ανταπόκριση, βλέπουμε αντιθέτως να παγιώνεται εκεί μια κατάσταση όπου κανείς δεν    είναι  θεσμικά υπεύθυνος και κάποιοι θέλουν να παραμείνουν τα ζώα εκεί δίκην ζωολογικού κήπου, χωρίς προοπτική ελευθερίας.  Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε μέρος αυτής της εξέλιξης.

Δηλώνουμε λοιπόν ότι θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τροφές και εθελοντική εργασία στον χώρο μέχρι και την προσεχή Κυριακή. Από την Δευτέρα αποσύρονται οι εθελοντές και δεν ξαναστέλνουμε τρόφιμα, μέχρι να μας καλέσει να το επαναλάβουμε ένας επίσημος θεσμικός φορέας, ο οποίος και θα έχει αναλάβει την μεταφορά και απελευθέρωση των ζώων αυτών. Με μεγάλο πόνο ψυχής παίρνουμε αυτή την απόφαση, γιατί βλέπουμε ότι η παρουσία μας εκεί βολεύει την διαιώνιση μιας νοσηρής κατάστασης  και την μετατροπή του χώρου σε άθλιο ζωολογικό κήπο.

 

Είμαστε εδώ, είμαστε έτοιμοι αλλά θα συνεχίσουμε την εθελοντική μας προσφορά όταν υπάρξει μια προοπτική ελευθερία ς και ευζωίας για τα πολύτιμα αυτά  πλάσματα.» καταλήγει η ανακοίνωση που υπογράφει η Μαρία Γανωτή εκ μέρους της ΑΝΙΜΑ και η Άννα Μπέτσου εκ μέρους της ΔΙΩΝΗΣ.

Δείτε εδώ την έκθεση αυτοψίας των δύο φορέων που υπογράφουν ο Αχιλλέας Ακρίβος, κτηνίατρος στην ΑΝΙΜΑ και ο Αναστάσιος Μαντζιαβάς κτηνίατρος στη ΔΙΩΝΗ.

Τι δήλωσε η Μαρία Γανωτή στο www.zoosos.gr

Αναφορικά με τις κατηγορίες σε βάρος της και όσα αναφέρει ο κ. Πουλόπουλος η Μαρία Γανωτή πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ τονίζει τα εξής: «Δεν προτίθεμαι να απαντήσω στον κ. Πουλόπουλο, διότι εκτός των άλλων θεωρώ κύριους υπευθύνους για την εξαθλίωση των ζώων τους συνεργάτες του, που τόσα χρόνια  έβλεπαν την προδιαγεγραμμένη πορεία του Ε.Κ.Π.Α.Ζ. και δεν έκαναν κάτι δραστικό για να την αλλάξουν. Ο ίδιος έχει το ακαταλόγιστο».

Διαβάστε επίσης:

Τι καταγγέλλει ο Γ. Πουλόπουλος για όσα συμβαίνουν στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ. στην Αίγινα

Ζητούν τη βοήθεια εθελοντών για σίτιση, φροντίδα & καθαριότητα των ζώων στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ. στην Αίγινα

Συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες για την κατάσταση στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ. της Αίγινας

Κλείνει προσωρινά το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. στην Αίγινα και δεν θα δέχεται νέα ζώα προς περίθαλψη

Ζητούν παρέμβαση Σ. Φάμελλου και Γ. Τσιρώνη για τη διάσωση άγριων ζώων λόγω άθλιων συνθηκών διαβίωσης στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ. Αίγινας (βίντεο)

Τι απαντά ο Γ. Πουλόπουλος για την κατάσταση στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ. και τη διαβίωση των άγριων ζώων εκεί

Τι απαντάει ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής Π. Χατζηπέρου για το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. στην Αίγινα

Τι επισημαίνει η Π.Φ.Π.Ο. για το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. και τις καταγγελίες περί κακοποίησης ζώων εκεί

Τι απαντούν για το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. στην Αίγινα και τον Γ. Πουλόπουλο πρώην μέλη του

Εξώδικο στο «Έθνος Κυνήγι» από το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. για συκοφαντικό δημοσίευμα

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.