Στηρίξτε μας

Ένα μήνυμα για όλο τον κόσμο από Τομ και τον Μίσα, τα δελφίνια που απελευθερώθηκαν στην Τουρκία

22 Μαΐου 2012 19:02 | Επικαιρότητα
Ένα μήνυμα για όλο τον κόσμο από Τομ και τον Μίσα, τα δελφίνια που απελευθερώθηκαν στην Τουρκία

Της Κάκης Πριμηκύρη*

Τις μέρες αυτές, μέσα στην παγκόσμια (οικονομική και όχι μόνον) κρίση και αναταραχή, και ενώ πολλά και διάφορα δραματικά πράγματα συμβαίνουν στη γη, ένα κάπως διαφορετικό από τα συνηθισμένα γεγονός είδε το φως της δημοσιότητας και έκανε πολλές καρδιές σε ολόκληρο τον κόσμο να σκιρτήσουν.

Ο Τομ και ο Μίσα, τα δύο δελφινάκια του Αιγαίου, που πέρασαν σχεδόν 7 χρόνια απ' τη ζωή τους στην αιχμαλωσία, ελευθερώθηκαν, όταν το πρόγραμμα της Μ.Κ.Ο. Born Free Foundation "Back to the Blue" ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Το όλο πρόγραμμα κόστισε στη Born Free 800.000 δολάρια και κράτησε σχεδόν 2 χρόνια.

Για την πραγματοποίησή του, χρειάστηκαν συνδυασμένες και επίπονες προσπάθειες από οργανώσεις για την προστασία της άγριας ζωής, ενώ παράλληλα επιστρατεύτηκαν διασημότητες, πολλοί ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι, όπως οι "Άγγελοι των Δελφινιών", καθώς επίσης και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης.

O Τομ και ο Μίσα, τα ρινοδέλφινα που διασώθηκαν, το καλοκαίρι του 2010, από ένα ξενοδοχείο με πισίνα στο παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο Hisaronu της Τουρκίας, επέστρεψαν στο φυσικό τους περιβάλλον, μετά από σχεδόν δύο χρόνια συστηματικής αποκατάστασης σε οργανωμένο πρόγραμμα επανένταξης.

Το ταξίδι προς την ελευθερία ήταν μακρύ και επίπονο, ένας αγώνας δρόμου από την πρώτη μέρα, με αποκορύφωμα την απελευθέρωση. Και, στις 9 Μαΐου, ο Τομ και ο Μίσα, με φορτωμένες στα φτερά τους τις ελπίδες πάρα πολλών ανθρώπων, ξανοίχτηκαν στη θάλασσα χωρίς να γυρίσουν ούτε για μια στιγμή το κεφάλι τους να κοιτάξουν πίσω.

Τώρα, ο Τομ και ο Μίσα σαν (και πάλι) ελεύθερα δελφίνια μέσα στη Μεσόγειο, θα αντιμετωπίσουν πολλούς κινδύνους από τα αλιευτικά σκάφη, τα δίχτυα, και την θαλάσσια (χημική και ηχητική) ρύπανση.

Καθώς όμως φορούν μικροπομπούς, ο Αμερικανός φροντιστής του προγράμματος Τζέφ Φόστερ και η Μ.Κ.Ο. Born Free Foundation μπορούν να ακολουθούν τα ίχνη τους και να τα παρακολουθούν. Τα δελφίνια είναι πάρα πολύ κοινωνικά ζώα και, με λίγη καλή τύχη, ο Τομ και ο Μίσα μπορεί να συναντήσουν κάποιο κοπάδι στο οποίο θα καταφέρουν να ενσωματωθούν.

Όμως, ό,τι και να γίνει, θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν τη ζωή που η φύση έχει προορίσει γι' αυτά, στο βαθμό που θα μπορέσουν να αποφύγουν τις ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Τα δελφίνια αυτά, μετά τη σύλληψή τους από τις ανατολικές ακτές του Αιγαίου (κάπου κοντά στο λιμάνι της Σμύρνης), μεταφέρθηκαν στο κέντρο δελφινοθεραπείας της Τούρκικης πόλης Kas και, από εκεί, σε μια πισίνα στο Hisaronu, για να γίνουν αντικείμενο διασκέδασης στα τουριστικά προγράμματα κολύμβησης με δελφίνια.

Η τοπική ομάδα "Οι Άγγελοι των Δελφινιών", είχε ήδη ξεκινήσει μια καμπάνια εναντίον του τουριστικού αυτού συγκροτήματος, όταν απεσταλμένοι της Born Free Foundation ήρθαν επί τόπου να επιθεωρήσουν την κατάσταση για πρώτη φορά.

Οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων αυτών κρίθηκαν άθλιες: Τα δελφίνια βρέθηκαν να κολυμπούν κυριολεκτικά μέσα στα ίδια τους τα περιττώματα, όπως συμβαίνει συχνά στις πισίνες των παρασκηνίων, όπου, μετά το τέλος της παράστασης, τα φώτα χαμηλώνουν και οι "ηθοποιοί" αποσύρονται από τα μάτια του κοινού.

Μετά από πολλές και δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης, η Born Free τα ανέλαβε υπό την προστασία της, και "οι Άγγελοι των Δελφινιών", σε συνεργασία με τοπική οργάνωση θαλασσίων ερευνών, τα μετέφεραν πρώτα σε μια προσωρινή περίφραξη της θάλασσας, στη Βόρεια Τουρκία, και αργότερα σε μια πολύ μεγαλύτερη, ειδικά σχεδιασμένη από την Born Free .

Ένα πρόγραμμα αποκατάστασης δελφινιών για απελευθέρωση είναι μια μακροχρόνια και πολύ επίπονη διαδικασία που καθορίζεται από την ανταπόκριση και την πρόοδο των ίδιων των ζώων. Έτσι, ο Τομ και ο Μίσα χρειάστηκε να περάσουν από διάφορα στάδια, πριν κριθούν ικανοί για να επιστρέψουν στην ανοικτή θάλασσα.

Το πρώτο στάδιο ήταν η πλήρης αποκατάσταση της υγείας τους, δεδομένου ότι ένα ρινοδέλφινο που έχει παραμείνει αρκετόν καιρό σε δελφινάριο, είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να μεταφέρει στους άγριους πληθυσμούς κάθε είδους γνωστά και άγνωστα παθογόνα μικρόβια και ασθένειες, με τα οποία η ζωή στην αιχμαλωσία το έχει προικίσει.

Στο δεύτερο στάδιο, έπρεπε να αποκατασταθεί η λειτουργία του σόναρ τους. Τα κητώδη στην αιχμαλωσία υποφέρουν τόσο πολύ από την αντανάκλαση του σόναρ πάνω στον ίδιο τους τον εαυτό, που στο τέλος, προκειμένου να επιβιώσουν, το απενεργοποιούν.

Αυτό είναι κάτι ανάλογο με την παροδική κώφωση που παθαίνουν οι φάλαινες και τα δελφίνια εξ αιτίας της ηχορύπανσης των θαλασσών γιατί, ως γνωστό, τα κητώδη είναι πλάσματα του ήχου, η κυριότερη και η πλέον ευαίσθητη αίσθηση τους είναι η ακοή.

Η μερική απενεργοποίηση του σόναρ στις συνθήκες της αιχμαλωσίας είναι το αποτέλεσμα της αμυντικής διεργασίας, στην οποία καταφεύγει ο οργανισμός τους, όταν στρεσάρεται από τον αφύσικο αντίκτυπο του ήχου πέρα από τα όρια της αντοχής του, προκειμένου να προστατευτεί.

Το τελευταίο στάδιο της αποκατάστασης, που συνήθως είναι και το πιο δύσκολο, περιλαμβάνει την ανάκτηση της ικανότητας για ανεύρεση τροφής. Τα δελφίνια θα πρέπει να μάθουν (δηλαδή να ξαναθυμηθούν αυτό που κάποτε ήξεραν) να αναζητούν και να βρίσκουν την τροφή τους, κάτι το οποίο είχαν ξεμάθει, (κάθε άλλο παρά εύκολα και ανώδυνα)* όταν αιχμαλωτίστηκαν.

Στη φύση, κανένα ζώο θηρευτής δεν προτιμά να τρέφεται με πτώματα και κανένα άγριο δελφίνι, που ζει ελεύθερο στη θάλασσα, δεν τρώει νεκρά ψάρια, αλλά κυνηγάει και τρώει τα ζωντανά ψάρια που εντοπίζει κυρίως με τον ηχοεντοπισμό (echolocation)**.

Στις συνθήκες της αιχμαλωσίας, το δελφίνι ξεμαθαίνει να κυνηγάει και αναγκάζεται να καταπιεί τα κατεψυγμένα ψάρια (τις πρώτες φορές συνήθως με το ζόρι), σαν αμοιβή (που συνοδεύεται πάντοτε από τον ήχο μιας σφυρίχτρας) για την υπακοή του και την σωστή εκτέλεση της παράστασης.

Αν προσέξετε, κατά τη διάρκεια μια παράστασης σε δελφινάριο, θα δείτε ότι τα δελφίνια ταϊζονται πάντοτε μετά από την επιτυχημένη εκτέλεση της κάθε εντολής.

Θα δείτε μάλιστα ότι, μετά από κάθε νούμερο που εκτελούν, έρχονται μόνα τους στις όχθες της πισίνας, ανοίγουν το στόμα (για να φάνε, και όχι επειδή χαμογελούν), και ο εκπαιδευτής τους ρίχνει μέσα, σαν επιβράβευση, νεκρά ψάρια.

Αυτή είναι η λεγόμενη θετική εκπαίδευση που υφίστανται τα δελφίνια στην αιχμαλωσία: Μαθαίνουν να τρώνε ζητιανεύοντας, μαθαίνουν να κάνουν σωστά το νούμερo τους, προκειμένου να τραφούν.

Μετά από 6 χρόνια στην μικρή και βρώμικη πισίνα του ξενοδοχείου, ο Τομ και ο Μίσα είναι επιτέλους και πάλι ελεύθεροι. Η Βοrn Free διαπίστωσε ότι το βακτηριακό φορτίο της πισίνας ήταν επικίνδυνο, όχι μόνο για τα δελφίνια αλλά και για τους τουρίστες που πλήρωναν για να κολυμπήσουν μαζί τους.

Αυτόπτες μάρτυρες αυτής της άθλιας κατάστασης άρχισαν να διαμαρτύρονται, και σύντομα ξεκίνησε μια πάρα πολύ μεγάλη καμπάνια στο Facebook, ενώ παράλληλα ξένες εφημερίδες άρχισαν να γράφουν για το θέμα αυτό, και τοπικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας να πραγματοποιούνται στο Hisaronu.

Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης αναγκάστηκε τελικά να οδηγηθεί σε συμβιβασμό και να παραιτηθεί από την "ιδιοκτησία" των δελφινιών. Σύντομα, ο Τομ και ο Μίσα μεταφέρθηκαν στο θαλάσσιο κέντρο επανένταξης, όπου ξεκίνησαν οι ετοιμασίες για την απελευθέρωσή τους, με υπεύθυνο του προγράμματος επανένταξης τον Αμερικανό εμπειρογνώμονα Τζέφ Φόστερ (Jeff Foster)***, που πριν από 10 περίπου χρόνια είχε διατελέσει φροντιστής στην επανένταξη του Keiko, της διάσημης όρκας που πρωταγωνιστούσε στην ταινία "Free Willy".

Ο Τζεφ Φόστερ θεωρεί την απελευθέρωση του Τομ και του Μίσα σαν την σημαντικότερη που έγινε ποτέ, δεδομένου ότι αυτά τα δελφίνια είναι σήμερα μεταξύ 12 και 20 ετών, και έχουν περάσει ένα σημαντικά μεγάλο μέρος της ζωής τους στην αιχμαλωσία.

"Είχαν χάσει πολλά από τα φυσικά τους ένστικτα, αυτό είναι που κάνει την επιχείρηση τόσο ιδιαίτερη και πρωτοποριακή", λέει. Ο Φόστερ και οι συνεργάτες του δούλεψαν με αυτά τα δύο δελφίνια περισσότερο από ένα χρόνο, μέχρι να καταφέρουν να τα (ξανα)μάθουν να κυνηγούν και να πιάνουν μόνα τους ζωντανά ψάρια.

"Στην αρχή, βάζαμε μέσα στο θαλάσσιο πάρκο τους χιλιάδες ψάρια, και ούτε που γύριζαν να τα κοιτάξουν", αναφέρει. "Είχαν συνηθίσει να τρέφονται από τα χέρια των ανθρώπων και δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν τα ζωντανά ψάρια σαν πηγή διατροφής".

"Yπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες τους οποίους θα πρέπει να ακολουθεί η επανένταξη (rehabilitation) και η απελευθέρωση των αιχμαλώτων δελφινιών, λέει ο Ρικ Ο'Μπάρι****, (Ric O'Barry's Dolphin Project) δεν υπάρχει όμως καμιά τυποποιημένη συνταγή. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο, γιατί το κάθε δελφίνι είναι μοναδικό και το καθένα χρειάζεται ένα δικό του ξεχωριστό πρωτόκολλο, μια ξεχωριστή συνταγή".

Η διαδικασία της επανένταξης είναι μακροχρόνια και κοπιαστική. Γιατί είναι εύκολο να αλλοιώνεις τη φύση των πραγμάτων και των πλασμάτων, δεν είναι όμως καθόλου εύκολο να την επαναφέρεις μετά.

Η αλλοτρίωση δεν κοστίζει τίποτα. Η επανόρθωση όμως απαιτεί πολύ χρόνο και κόπο και πόνο και χρήματα. Σαν άνθρωποι, θα έπρεπε να είμαστε υπεύθυνοι για την αλλοτρίωση και την κακοποίηση που προκαλούμε στα άλλα πλάσματα, όπως θα έπρεπε να είμαστε υπεύθυνοι και για την εξημέρωση, την εγκατάλειψη ή την απελευθέρωσή τους.

Ό,τι και να γίνει στο τέλος, η περιπέτεια του Τομ και του Μίσα δεν παύει να είναι μια ιστορία με αίσιο τέλος, ένα "happy end", και κάτι ανάλογο θα άξιζε να ευχόμαστε και να ελπίζουμε για όλα τα δελφίνια που αναλώνουν τη ζωή τους αιχμάλωτα στις χλωριωμένες πισίνες σε ολόκληρο τον κόσμο, σκλάβοι της βιομηχανίας του θεάματος και της ανθρώπινης διασκέδασης. Κάτι ανάλογο θα άξιζε να ευχηθούμε για όλα τα απελευθερώσιμα αιχμαλωτισμένα ζώα.

Δυστυχώς, ΔΕΝ είναι όλα τα αιχμαλωτισμένα ζώα απελευθερώσιμα, όπως δεν είναι επανορθώσιμες όλες οι κακώσεις που εμείς οι άνθρωποι έχουμε προκαλέσει στη φύση.

Όπως και να' χει το ζήτημα όμως, αποτελεί πλέον παγκόσμια διαπίστωση ότι τα δελφινάρια δεν είναι ο κατάλληλος τόπος για ένα δελφίνι να ζήσει, καμία ζωή κανενός δελφινιού - όσο κακοποιημένο και αλλοτριωμένο κι' αν είναι - δεν μπορεί να χωρέσει σε καμία πισίνα, κανένα πλάσμα της ανοικτής θάλασσας δεν αξίζει τέτοια τύχη.

Τόσο για τα δελφίνια που έχουν αιχμαλωτιστεί, όσο και για αυτά που έχουν γεννηθεί στην αιχμαλωσία, δεν αξίζει μια τέτοια ζωή. Είναι πια καιρός αυτή η κακοποίηση να σταματήσει.

Τα δελφινάρια δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας τόπος μαρτυρίου για τα σκλαβωμένα πλάσματα της θάλασσας, μια ξεπερασμένη μόδα ενός ξεπερασμένου και βάρβαρου τρόπου διασκέδασης, όπως ήταν κάποτε η μόδα της αρκούδας χορεύτριας, που σήμερα πλέον είναι παράνομη και θεωρείται εγκληματική.

Κάποτε, πριν από σχεδόν 70 χρόνια, στον κόσμο της λογοτεχνίας, για τη αγάπη ενός μικρού πρίγκηπα από έναν άλλο πλανήτη που ήθελε να γίνει φίλος με μια μοναχική αλεπού, είχε γραφτεί το περίφημο "Είσαι (για πάντα) υπεύθυνος ό,τι εξημερώσεις", που αργότερα έγινε παγκόσμιο μήνυμα και "σλόγκαν".

Εδώ και τώρα, σήμερα, για την αγάπη της αληθινής ζωής που αντιστέκεται, δύο δελφίνια που κολυμπούν στο Αιγαίο, σαν πρεσβευτές της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας, μεταφέρουν πέρα από τα όποια "χωρικά ύδατα" και πέρα από τα σύνορα της κάθε στεριάς, μέσα στο απέραντο γαλάζιο και στις θάλασσες του κόσμου, ένα άλλο μήνυμα: "Είσαι (για πάντα) υπεύθυνος για ό,τι αλλοτριώσεις"...

Σημείωση: Το κείμενο αυτό είναι βασισμένο στο άρθρο "Two dolphins freed at last", του Άγγλου συγγραφέα Mark Caney, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Dolphin Way, στις 13 Μαΐου του 2012, καθώς επίσης και σε διάφορα ανάλογα δημοσιεύματα από τον ξένο τύπο.

Παραπομπές

*Πώς αιχμαλωτίζονται τα άγρια δελφίνια: http://www.youtube.com/watch?v=9wzBgOuv3Xw

** http://www.inkokomo.com/dolphin/echolocation.html

Episodes

***Εμπειρογνώμων ειδικός στα θαλάσσια θηλαστικά που πριν από 10 περίπου χρόνια είχε λάβει μέρος στην επιχείρηση για την απελευθέρωση της όρκας Κέικο (πρωταγωνιστή της ταινίας του 1993 "Free Willy") στην Ιρλανδία. Η επιχείρηση αυτή είχε στοιχίσει τότε πολλά εκατομμύρια δολάρια, δυστυχώς όμως ο Κέικο βρέθηκε νεκρός ένα χρόνο αργότερα, στη Νορβηγία.

**** PROTOCOL FOR THE REHABILITATION AND RELEASE OF CAPTIVE ATLANTIC BOTTLENOSE DOLPHINS (Tursiops truncatus) -- By Richard O'Barry, Marine Mammal Specialist, Earth Island Institute: http://savejapandolphins.org/take-action/releasing-captive-dolphins#.T6Zi0jB-eno.facebook

Επιλεκτικές αναφορές

- Two dolphins freed at last: http://www.dolphin-way.com/2012/05/two-dolphins-freed-at-last/
- Back to the Wild: http://www.zoenature.org/2012/05/back-to-the-wild/
- The Economic Voice -- Tom and Misha are released into the blue: http://www.economicvoice.com/tm-and-misha-are-released-into-the-blue/50029599#axzz1uYiIEfeI
- Rehabilitated captive dolphins Tom and Misha swim to freedom: http://www.digitaljournal.com/article/324696#ixzz1ujluYpcp
-'Free Willy' trainer to release captive dolphins: http://edition.cnn.com/2012/05/04/world/europe/turkey-releasing-captive-dolphins/index.html
- Corrie's Helen Worth becomes tearful as she and Virginia McKenna release rescue dolphins back into the ocean: http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-2144385/Corries-Helen-Worth-tearful-Virginia-McKenna-release-captive-dolphins-ocean.html
- Stop Animal Abuse: http://preciousjules1985.wordpress.com/2012/05/11/tom-and-misha-back-to-the-blue-free-at-last/
- http://www.bornfree.org.uk/campaigns/marine/hisaronu-dolphins/background/
- http://www.bornfree.org.uk/campaigns/marine/hisaronu-dolphins/rehabilitation/
- http://www.bornfree.org.uk/campaigns/marine/hisaronu-dolphins/
- http://edition.cnn.com/video/#/video/world/2012/05/02/turkey-dolphin-rescue.cnn
- http://www.youtube.com/watch?v=PjWk8IDSSIs&feature=player_embedded
- Archipelagos - Institute of Marine Conservation, on Tuesday, 15 May 2012 -- Επιχείρηση στο Αιγαίο για την επανένταξη ρινοδέλφινου στο φυσικό του περιβάλλον -- του Γιάννη Κουτελίδα: http://bit.ly/MhSGKR

Φωτογραφίες: @ http://on.fb.me/IYOOKb @ http://bit.ly/Jrhlef και @ http://on.fb.me/L6FRxm

*Η Κάκη Πριμηκύρη είναι κτηνίατρος ζώων συντροφιάς και αναγνώστρια του www.zoosos.gr

Διαβάστε επίσης:

Συνεχίζουν ελεύθερα το ταξίδι τους στο Αιγαίο τα δύο ρινοδέλφινα

Τουρκία: Έμαθαν στα δελφίνια να επιβιώνουν στο φυσικό περιβάλλον και τα απελευθέρωσαν!

Ακόμα ένα δελφίνι πέθανε αιχμάλωτο στο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στα Σπάτα

Διαμαρτυρία αύριο έξω από το παράνομο Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου για τα νέα αιχμάλωτα δελφίνια

Ο Π. Σκουρλέτης υπέγραψε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την επέκταση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Φέρνουν 6 νέα δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο αν & στο δελφινάριο του έχουν πεθάνει ήδη 5

Την «κωλοτούμπα» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο θέμα της εκμετάλλευσης των δελφινιών «θυμίζει» ο βουλευτής του κόμματος Γ. Δημαράς.

Τι απαντά το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για την κακοποίηση των δελφινιών, τις «εκπαιδευτικές κωλοτούμπες» και τα άγρια αιχμάλωτα ζώα στις εγκαταστάσεις του

Και 5ο δελφίνι νεκρό εξαιτίας της αιχμαλωσίας του στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα

Τα δελφίνια δεν «εκπαιδεύουν» απλώς παιδεύονται κύριε υπουργέ!

Π.Κ.Α.Κ.: Ανέφικτη η ευζωία των δελφινιών που ζουν αιχμάλωτα

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Φωτογραφική διάταξη για να εκμεταλλεύονται «νόμιμα» τα δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Ζητούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος να τερματίσει την κακοποίηση των δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Απέτυχε ο υπουργός να νομιμοποιήσει το παράνομο δελφινάριο στο Αττικό Πάρκο

Απέσυρε την τροπολογία για την νόμιμη λειτουργία τσίρκο με ζώα ο Τσαυτάρης

Θεραπευτικές οι κωλοτούμπες από άγρια ζώα σύμφωνα με το ΥΠ.Α.Α.Τ.!

Πιπιλή: «Τα δελφίνια είναι άγρια ζώα, δεν είναι μπαλαρίνες»

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Φωτογραφική διάταξη για να εκμεταλλεύονται «νόμιμα» τα δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Χαρά Καφαντάρη: Επιβεβλημένη η απόσυρση της φωτογραφικής διάταξης για το δελφινάριο

Υ.Π.Α.Π.ΕΝ.: Εκπαιδευτικές οι κωλοτούμπες των δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και όχι σόου!

Γ. Τσιρώνης αν. υπουργός Περιβάλλοντος: «Το κυνήγι είναι εκ του περιττού»

Η αιχμαλωσία σκοτώνει: 4 δελφίνια νεκρά στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Τι δεν λέει στην ανακοίνωση του το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για τα νεκρά δελφίνια

Τα δελφίνια δεν «εκπαιδεύουν» απλώς παιδεύονται κύριε υπουργέ!

Γιατί η MOm συνεργάζεται με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο;

Με πολύμηνη καθυστέρηση παραδέχονται πως πέθανε ένα δελφίνι στο Αττικό Πάρκο

Εκπαιδευτική για τα παιδιά η αιχμαλωσία των ζώων;

Γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων κρατώντας αιχμάλωτα αγρίμια!

Δεκάδες ζώα παρανόμως αιχμάλωτα στα κλουβιά του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Τι κρύβεται πίσω από την «εκπαιδευτική» αξία των ζωολογικών κήπων;

Ζωολογικοί κήποι με ανθρώπους; Φυσικά και υπήρξαν!

Τα άγρια ζώα κινδυνεύουν στους ζωολογικούς κήπους

Ένα δελφινάκι - αντικείμενο διασκέδασης και πλουτισμού γεννήθηκε στο Αττικό Πάρκο

Κρίτων Αρσένης: Επιζήμια για τα δελφίνια τα δελφινάρια

Πιπιλή: «Τα δελφίνια είναι άγρια ζώα, δεν είναι μπαλαρίνες»

Αναρμόδιο το δικαστήριο για την εκμετάλλευση των δελφινιών και τις πολεοδομικές παραβάσεις στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο!

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

4 Σχόλια

  1. Vasos

    Από τις ιστορίες που ελαφρώνουν την καρδιά. Με αυτή την αφορμή να μην ξεχνάμε τα αιχμάλωτα δελφίνια στο Αττικό Πάρκο, περιμένουν και αυτά τη σειρά τους. Διάβασα σε παλαιότερη ανάρτηση ότι μετά τα ασφαλιστικά μέτρα από τους Οικολόγους Πράσινους και 15 πολίτες κατά του Αττικού Πάρκου που είχαν ουσιαστικά χαθεί το Σεπτέμβριο 2011, επρόκειτο να γίνουν νέες νομικές ενέργειες. Με το νέο νόμο που απαγορεύει την εκμετάλλευση των ζώων σε θεάματα και ισχύει από τις αρχές του 2012, υπάρχει και τυπικά πλέον σχετική νομική βάση, πολύ καλύτερη από την κατακερματισμένη νομοθεσία διαφόρων δημόσιων υπηρεσιών (περί εισαγωγής αγρίων ζώων, πολεοδομικών παραβάσεων κλπ.).

  2. ΚΟΡΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Αν θυμάμαι καλά δελφίνια υπάρχουν και στην Ελλάδα στο αττικό πάρκο . Μάλιστα κάποια ηλίθια πρωινή εκπομπή το διαφήμιζε συνεχώς. Μετά απο πιέσεις οργανώσεων ο ιδιοκτήτης είπε ότι είναι τραυματισμένα και καθάρισε.Είναι απλό να "καθαρίσεις"στην χώρα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.