Στηρίξτε μας

Τις υποχρεώσεις ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς θυμίζει ο Δήμος Κοζάνης στους δημότες του

5 Φεβρουαρίου 2016 22:41 | Επικαιρότητα
Τις υποχρεώσεις ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς θυμίζει ο Δήμος Κοζάνης στους δημότες του

Τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς θυμίζει ο Δήμος Κοζάνης με ανακοίνωση του στις 5 Φεβρουαρίου ενώ παράλληλα τονίζει την αναγκαιότητα της ηλεκτρονικής σήμανσης των οικόσιτων κατοικίδιων και της ύπαρξης της βάσης δεδομένων. Η ηλεκτρονική σήμανση των κατοικίδιων είναι υποχρεωτική και ζητούμενο πάντα είναι η εφαρμογή της αφού μόνο έτσι θα μειωθεί η εγκατάλειψη ζώων. Άλλωστε ο πληθυσμός των αδέσποτων αυξάνεται κυρίως από τις εγκαταλείψεις ενήλικων μη στειρωμένων σκυλιών και γατιών αλλά και κουταβιών και νεογέννητων γατιών, τα οποία πετιούνται στον δρόμο από τους ιδιοκτήτες τους.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος ενημερώνει τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς για τις υποχρεώσεις τους, όπως αυτές ορίζονται από το νόμο 4039/2012 και τη τροποποίησή του από τον 4235/2014. Συγκεκριμένα:

- Όλα τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς πρέπει να φέρουν εμπρόθεσμη ηλεκτρονική σήμανση (microchip), το αποδεικτικό έγγραφο της οποίας πρέπει να προσκομίζεται στο αρμόδιο γραφείο της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος. Παράλειψη σήμανσης επιφέρει πρόστιμο 300 ευρώ και παράλειψη προσκόμισης του αντιγράφου στο Δήμο επίσης 300 ευρώ.

- Όλα τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς πρέπει να διαθέτουν βιβλιάριο υγείας ενημερωμένο από κτηνίατρο και να είναι εμβολιασμένα κατά της λύσσας (ο εμβολιασμός πραγματοποιείται μόνο από κτηνιάτρους). Παράλειψη κατοχής ενημερωμένου βιβλιαρίου επιφέρει πρόστιμο 300 ευρώ και απουσία αντιλυσσικού εμβολιασμού σε ισχύ 100 ευρώ.

- Οι ιδιοκτήτες των σκύλων οφείλουν να μεριμνούν για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα των ζώων τους, εκτός αν πρόκειται για σκύλους βοήθειας. Παράλειψη καθαρισμού επιφέρει πρόστιμο 200 ευρώ. Επιπλέον οφείλουν να σέβονται τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Κοζάνης (υπ’ αριθμ. 592/2009 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης) στο σύνολό του.

- Ο περίπατος των σκύλων πρέπει να γίνεται πάντοτε με συνοδό και οι σκύλοι δεν πρέπει να εξέρχονται ελεύθερα από τον χώρο των ιδιοκτητών τους ή να εισέρχονται σε άλλους χώρους. Για την αποφυγή ατυχημάτων οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάνε τους σκύλους τους δεμένους και να βρίσκονται σε μικρή απόσταση από αυτούς. Παράλειψη των ανωτέρω επιφέρει πρόστιμο 300 ευρώ.

- Ο κάτοχος του ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, που προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 Α.Κ.

- Οποιοδήποτε ζώο συντροφιάς δεν έχει κατοικία ή βρίσκεται έξω από τα όρια της κατοικίας του ιδιοκτήτη και δεν τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και τον έλεγχό του θεωρείται αδέσποτο. Σκύλοι που περισυλλέγονται από το συνεργείο του Δήμου και αποδεικνύεται ότι έχουν ιδιοκτήτη θα επιστρέφονται σε αυτόν αφού του επιβληθούν οι διοικητικές κυρώσεις που ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Παρακαλούμε όλους τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς να ενημερωθούν αναλυτικά για τις ισχύουσες διατάξεις, τις οποίες οφείλουν να τηρούν. Το αρμόδιο γραφείο της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος, τηλ. 2461350408, είναι στη διάθεση των δημοτών για ενημέρωση γύρω από τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς».

Ο Δήμος Κοζάνης μετά τον σάλο που ξέσπασε σχετικά με τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των σκυλιών τα οποία έκλεισε στο Δημοτικό Κυνοκομείο Κοζάνης χωρίς να τους παρέχει κτηνιατρική περίθαλψη με αποτέλεσμα δεκάδες ζώα να χάσουν τη ζωή τους κάνει ένα σωστό βήμα.

Όμως η δημοτική αρχή οφείλει να θυμηθεί τι ακριβώς ορίζει η νομοθεσία και για τις δικές της υποχρεώσεις καθώς πρέπει να δίνει και το καλό παράδειγμα και γιατί εντός του Δημοτικού Κυνοκομείου παραμένουν σκυλιά άρρωστα στα οποία δεν παρέχεται περίθαλψη.

Διαβάστε επίσης:

Κοζάνη: Λιγοστοί όπως πάντα εκείνοι που διαμαρτυρήθηκαν για τα δικαιώματα των ζώων

Δήμος Κοζάνης: Τυχαία και όχι εκδικητική η απόλυση του υπαλλήλου του Δημ. Κυνοκομείου που αποκάλυψε όσα γίνονταν εις βάρος των σκυλιών

«Στόλισαν» καταλλήλως το Δημαρχείο Κοζάνης για να διαμαρτυρηθούν για την κακοποίηση των αδέσποτων

Τι είπαν οι καταγγέλλοντες για όσα κάνει ο Δήμος Κοζάνης εις βάρος των αδέσποτων εντός και εκτός Κυνοκομείου

Ο Δήμος Κοζάνης απέλυσε τον υπάλληλο του Δημ. Κυνοκομείου που αποκάλυψε τις συνθήκες διαβίωσης και τις παράνομες επανεντάξεις σκυλιών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο Κοζάνης διοργανώνει στις 17/1 το σωματείο «ΑΓΓΙΖΩΟ»

Δήμαρχος Κοζάνης: Μόνο 80 σκυλιά πέθαναν εντός του Δημοτικού Κυνοκομείου ψευδή & συκοφαντικά τα στοιχεία της Π.Φ.Π.Ο. (βίντεο)

Π.Φ.Π.Ο.: 130 νεκρά ζώα στο Δημοτικό Κυνοκομείο Κοζάνης με ευθύνη δημάρχου, αντιδημάρχου και κτηνιάτρων!

Ο Δήμος Κοζάνης δεν αποκαλύπτει που αφήνει τ’ αδέσποτα τα οποία επανεντάσσει

Ο Δήμος Κοζάνης εγκαταλείπει τα σκυλιά σε ερημικές τοποθεσίες καταδικάζοντας τα σε θάνατο

Ποτίστρες και ταΐστρες για τ’ αδέσποτα τοποθέτησε ο Δήμος Κοζάνης

Χωρίς τροφή αφήνουν τα ζώα στο Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς Δήμου Κοζάνης

Έσωσαν την σκυλίτσα που αργοπέθαινε μέσα στο Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς Δήμου Κοζάνης

Καταδικασμένα σε ασιτία 300 σκυλιά στην Κοζάνη μέσα σε δύο «καταφύγια»

Ακόμα συζητάει ο Δήμος Σερβίων – Βελβεντού τα θέματα για την διαχείριση των αδέσποτων

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.