Στηρίξτε μας

Ο Δήμος Κοζάνης εγκαταλείπει τα σκυλιά σε ερημικές τοποθεσίες καταδικάζοντας τα σε θάνατο

16 Σεπτεμβρίου 2015 20:58 | Καταγγελίες
Ο Δήμος Κοζάνης εγκαταλείπει τα σκυλιά σε ερημικές τοποθεσίες καταδικάζοντας τα σε θάνατο

Το Φιλοζωικό Σωματείο Κοζάνης «ΑΓΓΙΖΩΟ» με ανακοίνωση του γνωστοποιεί ότι αποσύρει τα μέλη του, μόνιμο και αναπληρωματικό, από την 5μελη επιτροπή του Δήμου Κοζάνης (υπεύθυνης σύμφωνα με τον Ν.4039/2012 για την παρακολούθηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς) ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο πλάνο επανεντάξεων των ζώων από τον Δήμο Κοζάνης.


Το «ΑΓΓΙΖΩΟ» καταγγέλλει ότι τα σκυλιά μαζεύονται από τον κέντρο και εγκαταλείπονται στην μέση του πουθενά εκτός οικισμών χωρίς τροφή και νερό ενώ πολύ συχνά παρατηρείτε αυξημένος πληθυσμών αδέσποτων κοντά στα χωριά χωρίς προηγουμένως να υπάρχει μέριμνα για την στείρωση και των εμβολιασμό τους. Μάλιστα σύμφωνα με την καταγγελία η Διεύθυνση Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Κοζάνης δεν μπορεί να διαθέσει ένα υπάλληλο εδώ και τόσο καιρό ώστε να τοποθετηθούν η ήδη υπάρχουσες ταΐστρες για τα ζώα.

Οι εκπρόσωποι του σωματείου τονίζουν: «Διαμαρτυρόμαστε ως προς τα παρακάτω:

1. Δεν υπάρχει κάποιο οργανωμένο πλάνο επανεντάξεων των ζώων που περισυλλέγονται.
Η στρατηγική και λογική του Δήμου είναι να επικεντρώνεται στις καταγγελίες των κάτοικων που δεν θέλουν τα ζώα με αποτέλεσμα να έχει μπει ως στόχος η μείωση του αριθμού των ζώων μέσα στην πόλη και επανατοποθέτηση τους στα χωριά. Αυτές οι τοποθετήσεις όμως γίνονται χωρίς να έχουν προηγηθεί περισυλλογές και στειρώσεις στα ήδη υπάρχοντα σκυλιά με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερπληθυσμός σκύλων στα χωριά.

2. Όσον αφορά στην αύξηση του πληθυσμού των ζώων μέσα στην πόλη αυτό οφείλεται στην συνεχή εγκατάλειψη ζώων από τους ιδιοκτήτες τους αλλά και στα σκυλιά που γεννάνε συνεχώς και ουδέποτε έγινε κάποια προσπάθεια να στειρωθούν παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις φιλόζωων για την άμεση στείρωση τους. Έτσι λοιπόν δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος χωρίς να λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα και δημιουργώντας περισσότερα. Το πιο σοβαρό θέμα βέβαια είναι ότι ενώ ο Δήμος διαβεβαιώνει ότι οι επανεντάξεις γίνονται στα χωριά, στην πραγματικότητα τα ζώα ξεφορτώνονται μακριά από τα χωριά, σε χωράφια, ορυχεία και σε μέρη όπου δεν υπάρχει δυνατότητα επιβίωσης τους. Είναι ουσιαστικά καταδικασμένα.

3. Δεν έχει γίνει καμιά επαφή με τους πρόεδρους των χωριών του Δήμου Κοζάνης έτσι ώστε να συζητηθούν από κοντά τα όποια προβλήματα και να γίνει ίσως και μια προσπάθεια καταμέτρησης του πληθυσμού εκεί έτσι ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα και να μπει κάποια προτεραιότητα σε ορισμένα σημεία όπου υπάρχει υπερπληθυσμός η κάποιες αγέλες που ενδεχομένως να δημιουργούν προβλήματα.

4. Ενώ έχει ζητηθεί επανειλημμένα από το Φιλοζωικό αλλά και από φιλόζωους να τοποθετηθούν οι ταΐστρες που υπάρχουν στην διάθεση του Δήμου για να μπορούν να επανεντάσσονται τα ζώα σε εκείνα τα σημεία περιμετρικά της πόλης έτσι ώστε να ταΐζονται τα αδέσποτα και να μένουν εκεί, δυστυχώς το αίτημα αυτό συνεχώς βρίσκει εμπόδια και αντιδράσεις από την ιδία την Διεύθυνση Καθαριότητας και Πρασίνου. Είχε ζητηθεί από το Σωματείο να προτείνει κάποια σημεία περιμετρικά της πόλης στα οποία θα γινόταν η σίτιση των αδέσποτων από τους φιλόζωους πράγμα και το οποίο έγινε αλλά δυστυχώς πληροφορηθήκαμε ότι δεν υπάρχει ο υπάλληλος για να τις τοποθετήσει!

5. Είναι πλέον σαφές ότι σήμερα το σημαντικότερο θέμα είναι η μείωση του πληθυσμού των ζώων στην πόλη της Κοζάνης και όχι η ορθή και νόμιμη διαδικασία αντιμετώπισης του προβλήματος πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα οδηγήσει κάποιους οι οποίοι ΔΕΝ αγαπούν/σέβονται τα ζώα σε ακραίες αντιδράσεις.

Φτάσαμε λοιπόν, στο σημείο όπου ΔΕΝ μπορούμε να συναινέσουμε – συμφωνήσουμε με αυτό το μη λειτουργικό και μη αποδεκτό από εμάς πλάνο του Δήμου Κοζάνης. Αποφασίζουμε να αποσύρουμε τα 2 μέλη μας από την 5μελή επιτροπή.

Δηλώνουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι σε όποια απόφαση δεν θέτει ως προτεραιότητα την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων με τα ζώα ενώ αντιθέτως την διαταράσσει, δημιουργώντας έτσι (ως επακόλουθο) περισσότερες εντάσεις και διαμαρτυρίες, οι οποίες βέβαια είναι αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης αυτού του προγράμματος» καταλήγει η ανακοίνωση του Φιλοζωικού Σωματείου Κοζάνης «ΑΓΓΙΖΩΟ».

Διαμαρτυρηθείτε για τις πρακτικές του Δήμου Κοζάνης εις βάρος των ζώων επικοινωνώντας με τους αρμόδιους εδώ: facebook, ιστοσελίδα www.kozanh.gr, twitter @dimoskozanis, τηλέφωνο: 24613 50300, e-mail : [email protected].

Διαβάστε επίσης:

Ποτίστρες και ταΐστρες για τ’ αδέσποτα τοποθέτησε ο Δήμος Κοζάνης

Χωρίς τροφή αφήνουν τα ζώα στο Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς Δήμου Κοζάνης

Έσωσαν την σκυλίτσα που αργοπέθαινε μέσα στο Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς Δήμου Κοζάνης

Καταδικασμένα σε ασιτία 300 σκυλιά στην Κοζάνη μέσα σε δύο «καταφύγια»

Ενημερωτική καμπάνια για τα Δημοτικά Κυνοκομεία – «Νταχάου» αδέσποτων ψυχών

Δημοτικά Κυνοκομεία: Φριχτές συνθήκες διαβίωση για τα ζώα και οικονομικές ατασθαλίες

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

3 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.