Στηρίξτε μας

Π.Φ.Ο.: Aπογοητευτική η πραγματικότητα για την προστασία των ζώων στην Ελλάδα

16 Ιανουαρίου 2023 15:29 | Επικαιρότητα
Π.Φ.Ο.: Aπογοητευτική η πραγματικότητα για την προστασία των ζώων στην Ελλάδα

«Θα πάρει ποτέ στα σοβαρά το ελληνικό Κράτος την προστασία των ζώων;» αυτό αναρωτιέται μεταξύ άλλων η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία (Π.Φ.Ο.) που καταγράφει μια σειρά από πρόσφατα γεγονότα τα οποία αφορούν κακοποίηση ζώων και παραβιάσεις της νομοθεσίας τις οποίες διαπράττουν σε βάρος έμβιων όντων ιδιώτες, δήμοι, αθλητικοί φορείς κ.ά.

Η Π.Φ.Ο. εξηγεί: «Πόνυ και αρνάκια που ξεπαγιάζουν στις φάτνες του Δήμου Βόλου, ελαφάκια περιφερόμενα ως ζωντανά εκθέματα κάτω απ’ τα πυροτεχνήματα σε γιορτή του Δήμου Ερέτριας… Μήπως τελικά η νομοθεσία που απαγορεύει τη χρήση ζώων σε εκδηλώσεις είναι μόνο διακοσμητική; Διότι πριν από τις χριστουγεννιάτικες εκτροπές, είχαμε τις φθινοπωρινές…με χρυσαετό σε ποδοσφαιρικό αγώνα της ΑΕΚ και αναβίωση των (απαγορευμένων) παραστάσεων δελφινιών στο Αττικό ζωολογικό Πάρκο, για χάρη ενός υπουργού.

 

Τα ελαφάκια της Ερέτριας αποτελούν ενδιαφέρον case-study, δείχνοντας πόσες φορές, σε μια μόνο υπόθεση, παρέλειψε το Κράτος να παρέμβει για την προστασία των ζώων.

Ας θυμηθούμε την υπόθεση: Κεντρική πλατεία της Ερέτριας, το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δένδρου από τον αντιδήμαρχο. Κοσμοσυρροή, μεγάφωνα, μουσική στη διαπασών, παραδοσιακοί χοροί και προάγγελμα του αντιδημάρχου «να μη φύγει κανείς γιατί έρχεται έκπληξη»…

Η «έκπληξη» έρχεται με τρέιλερ της τοπικής λέσχης τετρακίνησης: Δυο μικρά τρομοκρατημένα ελαφάκια, σε ένα αυτοσχέδιο κλουβί, εξαναγκασμένα να υπομείνουν το πλήθος, τα φλας, την οχλαγωγία και τα πυροτεχνήματα: ένα θέαμα αναχρονιστικό, κακόγουστο και ανάλγητο. Κανείς δεν τα λυπήθηκε; Πάντως όχι η αστυνομία ούτε ο θηροφύλακας που ήταν παρόντες στην εκδήλωση.

Μετά το σάλο που ακολούθησε στο διαδίκτυο, την ευθύνη της πρωτοβουλίας ανέλαβε ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου 4X4 FΕTES CLUB (από τον αντιδήμαρχο, σιγή ιχθύος…). Απολογήθηκε για την αναστάτωση που προκάλεσε στον κόσμο και διαβεβαίωσε για τα φιλοζωικά του αισθήματα, ενώ ισχυρίστηκε ότι τα ελαφάκια δεν ταλαιπωρήθηκαν διότι «γεννήθηκαν και ζουν σε αιχμαλωσία» και «ο χώρος που ζουν απέχει μόλις λίγα μέτρα από κεντρικό δρόμο με πάρα πολλή κίνηση και δίπλα σε εργοτάξια, οπότε «τα ζώα είναι εξοικειωμένα σε δυνατούς θορύβους καθημερινά».

EretriaElafakia2022pfo 2Τα ελαφάκια στην εκδήλωση.

EretriaElafakia2022pfo 1Το οικόπεδο στο εργοτάξιο.

EretriaElafakia2022pfo 1Ο χώρος με το κοτέτσι.

Οι δηλώσεις αυτές έπρεπε λογικά να προκαλέσουν την άμεση αντίδραση των αρμόδιων αρχών. Τίποτα τέτοιο δε συνέβη.

Προβληματισμένοι από την αδράνεια των αρχών, πήγαμε οι ίδιοι να δούμε τον χώρο που διατηρούνται τα ελάφια: ένα οικόπεδο 10mx20m, γυμνό από βλάστηση, σκέτο χώμα και λάσπη, πίσω από εργοτάξιο. Το μεγαλύτερο κομμάτι καταλαμβάνεται από μια αυτοσχέδια κατασκευή με κοτετσόσυρμα και νάιλον που στεγάζει μερικές κότες. Γύρω από το υποτυπώδες κοτέτσι, πέντε αξιολύπητα ελάφια – δυο ενήλικα και τρία μικρά – μέσα στη σκόνη και τη φασαρία, εκτεθειμένα χωρίς κανένα κατάλυμα στο έλεος του καιρού.

Συνοψίζοντας, στην υπόθεση των ελαφιών της Εύβοιας οι αρχές αθέτησαν την υποχρέωση παρέμβασής τους τουλάχιστον πέντε φορές:

1 Ζώα σε εκδήλωση: η κείμενη νομοθεσία απαγορεύει ρητά τη χρήση ζώων σε εκδηλώσεις, πόσο μάλλον αν πρόκειται για ζώα της άγριας πανίδας.

2 Κακοποίηση: Χωρίς καμία αμφιβολία, η υποβολή δυο μικρών ελαφιών στον όχλο, τα μεγάφωνα και τα πυροτεχνήματα (!) συνιστά κακοποίηση.

3 Παράνομη μεταφορά: Απαγορεύεται η μεταφορά οπληφόρων ζώων με ανοιχτό τρέιλερ.

4 Κατοχή άγριων ζώων: Οι αρχές δε κίνησαν καμιά διαδικασία ελέγχου για να διαπιστώσουν με ποιον τρόπο και για ποιο λόγο ένας ιδιώτης βρίσκεται να έχει στην κατοχή του ελάφια (πλατώνια στη συγκεκριμένη περίπτωση). Πουλάει σε κυνηγούς; σε ταβέρνες; Έχει άδεια κατοχής και εκτροφής; άδεια σταβλισμού;

5 Συνθήκες διαβίωσης: Οι αρχές δεν κίνησαν καμία διαδικασία ελέγχου του χώρου και των συνθήκων διαβίωσης των ελαφιών, ούτε καν μετά τη δηλώσεις του ιδιώτη ότι διατηρεί τα ζώα πλάι σε εργοτάξιο.

Τι είδους νομοθεσία έχουμε, που αφήνει τα ζώα τόσο απροστάτευτα; Η αδιαφορία των αρμόδιων αρχών δεν είναι η αιτία της αποτυχίας, αλλά το σύμπτωμά της. Έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα στην ανεπάρκεια της ελληνικής νομοθεσίας προστασίας των ζώων και στην ανάγκη να υιοθετηθεί ένα δοκιμασμένο ευρωπαϊκό μοντέλο. Στο άμεσο μέλλον, θα αντιπαραθέσουμε την τρέχουσα ελληνική νομοθεσία με μια ξένη, ώστε να γίνει αντιληπτό, αφενός, η άβυσσος που τις χωρίζει και, αφετέρου, το πώς νομοθετεί ένα κράτος που παίρνει στα σοβαρά την προστασία των ζώων.».

Διαβάστε επίσης:

Κακοποίηση ελαφιών από ιδιώτες σε χριστουγεννιάτικο σόου του Δήμου Ερέτριας

«Τέχνη» το να αναγκάζεις ένα άγριο πτηνό να πιάνει εσώρουχο στον αέρα; (Βίντεο)

Και η ΑΝΙΜΑ κατά της χρήσης του αετού στο σόου της ΑΕΚ που ο γερακάρης παρουσιάζει (βίντεο)

Φιλοζωικοί φορείς συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για την κακοποίηση του αετού από την ΑΕΚ που επέτρεψε ο υφ. Γ. Αμυράς (βίντεο)

Καρέ – καρέ η κακοποίηση του αετού στον πρώτο αγώνα της ΑΕΚ στο νέο της γήπεδο (βίντεο)

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Ο αετός που η ΑΕΚ χρησιμοποιεί στο σόου της κακοποιείται (βίντεο)

Με τη σφραγίδα της ΑΕΚ η Ελλάδα επιστρέφει στη χρήση ζώων στα θέματα – O αετός χρησιμοποιήθηκε στα εγκαίνια (βίντεο)

Ελ. Ηλιοπούλου: Δεν πρέπει οι οπαδοί της ΑΕΚ από τη χαρά τους να μη δουν ότι ο αετός κακοποιείται (βίντεο)

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την κακοποίηση του αετού από τους παράγοντες της ΑΕΚ (βίντεο)

Πρωτοφανής περιφρόνηση της νομοθεσίας ώστε η ΑΕΚ να κάνει σόου με την κακοποίηση αετού

Εσπευσμένα ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας υπερψήφισε το τσίρκο με ζώα - τη χρήση αετού από την ΑΕΚ στους αγώνες (βίντεο)

Οπαδοί της ΑΕΚ πέταξαν τρικάκια κατά του σόου Μελισσανίδη με τον αετό του γερακάρη που έχει φωτογραφηθεί με τον Κασιδιάρη (βίντεο)

Π.Φ.Π.Ο.: Με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού της Ν.Δ. επιστρέφουν οι παραστάσεις τσίρκο με ζώα μέσω της ιερακοθηρίας

Ορνιθολογική κατά του υφ. Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά για τα ψεύδη του σχετικά με τη χρήση αετών σε θεάματα

Άγνοια και ψέματα από τον υφυπουργό Γ. Αμυρά για τη χρήση ζώων σε θεάματα (βίντεο)

Παράνομο σόου με αιχμάλωτο Χρυσαετό θέλει να παρουσιάσει η ΠΑΕ ΑΕΚ στο νέο της γήπεδο

ΑΕΚ σημαίνει... αετοί απελευθερωμένοι - Γιατί η ΠΑΕ συναινεί στη χρήση κακοποιημένου αετού;

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Πολλές οι επιζήμιες συνέπειες της ιερακοθηρίας

Νόμος 4830/2021: Επιτρέπεται η περιφορά ζώων σε πανηγύρια, λαϊκές και τοπικές παραδοσιακές εκδηλώσεις (βίντεο)

Π.Φ.Π.Ο.: Κυνηγοί, ιερακοθήρες, τοξοβόλοι παρανομούν με την κάλυψη της Πολιτείας και δεν νοιάζονται ούτε για τη Δημόσια Υγεία

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.