Στηρίξτε μας

Παράνομο σόου με αιχμάλωτο Χρυσαετό θέλει να παρουσιάσει η ΠΑΕ ΑΕΚ στο νέο της γήπεδο

2 Νοεμβρίου 2021 08:00 | Καταγγελίες
Παράνομο σόου με αιχμάλωτο Χρυσαετό θέλει να παρουσιάσει η ΠΑΕ ΑΕΚ στο νέο της γήπεδο

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Την αντίδραση φιλοζωικών φορέων προκάλεσε η ανακοίνωση της Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. για τη χρήση εκπαιδευμένου Χρυσαετού που θα ίπταται εντός του αγωνιστικού χώρου κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του γηπέδου της στα Νέα Φιλαδέλφεια και πριν από κάθε αγώνα της εντός έδρας.

Χρυσαετός στα χέρια του εκπαιδευτή του Σταύρου Αθανασίου

 

Αν και η νομοθεσία απαγορεύει ξεκάθαρα τη χρήση ζώων σε θεάματα (νόμος 4830/2021 άρθρο 23) φαίνεται ότι αυτό δεν απασχολεί την ομάδα του Δημήτρη Μελισσανίδη, που διαφήμισε το γεγονός. Έτσι στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Α.Ε.Κ. στις 29 Οκτωβρίου βλέπουμε τον Σταύρο Αθανασίου, πρόεδρο του του Ελληνικού Συλλόγου Ιερακοθηρίας (πρώην Σύλλογος Ελληνικής Ιερακοτροφίας) - και αστυνομικό στο επάγγελμα - ο οποίος άρχισε την εκπαίδευση του Χρυσαετού στον χώρο του γηπέδου.

Η Α.Ε.Κ. - που καταχειροκροτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου όταν οι ποδοσφαιριστές της βγήκαν στο γήπεδο του Ο.Α.Κ.Α. κρατώντας στα χέρια τους κουτάβια για την προώθηση της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων - τώρα επικρίνεται, καθώς φιλοζωία δεν είναι μόνο η αγάπη προς τα σκυλάκια και τόσο η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) και η Δράση για την Άγρια Ζωή θα χρησιμοποιήσουν κάθε νόμιμο μέσο ώστε ο Χρυσαετός να μην χρησιμοποιηθεί ως μέρος του σόου στα εγκαίνια του νέου γηπέδου.

Κανείς από τους αρμοδίους δεν εξηγεί (ή από άγνοια ή σκόπιμα) πως αρπακτικά όπως οι αετοί και τα γεράκια εκπαιδεύονται και υποτάσσονται στον άνθρωπο. Πρόκειται για πτηνά που εκτρέφονται σε εκτροφεία όπως π.χ. αυτό που υπάρχει στην Αγορά Δράμας και εκεί οι νεοσσοί μαθαίνουν εξ αρχής τι σημαίνει υποταγή.

Πτηνά που στο φυσικό περιβάλλον θα πετούσαν για ώρες κάθε 24ωρο βρίσκονται έγκλειστα σε κλουβιά δεμένα από το πόδι με κρίκους πάνω σε πασσάλους μέχρι ο εκπαιδευτής τους με δέλεαρ την τροφή να τα βγάλει για να ασκηθούν.

Πρόκειται για μαρτύριο και ουσιαστικά οι άνθρωποι υποτάσσουν για τις δικές τους ορέξεις και άλλα είδη ζώων, όπως τα πτηνά αρπακτικά.

Δυστυχώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας - που διαφήμισε τόσο τα φιλοζωικά της αισθήματα με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη - στην νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση περί Θήρας νομιμοποίησε την ιερακοθηρία και έτσι έδωσε το δικαίωμα στους γερακάρηδες να ξεπεράσουν τα όποια νομικά εμπόδια υπήρχαν μέχρι τώρα για να χρησιμοποιούν αυτά τα ζώα κατά το δοκούν με δικαιολογία την αντιμετώπιση του πληθυσμού κορακοειδών ή άλλων ειδών, που πλήττουν π.χ. καλλιέργειες.

Ουσιαστικά πρόκειται για εμπόριο εκτρεφόμενων άγριων ειδών και η πελατεία από εκκεντρικούς που θέλουν να λένε ότι έχουν στην κατοχή τους αιχμάλωτο αετό ή γεράκι δεν είναι μικρή. Ο κύκλος εργασιών γύρω από την κακοποίηση αυτών των πτηνών, δεν είναι μικρός, τα χρήματα, τα κέρδη για τους εμπλεκόμενους με το «άθλημα» και το εμπόριο επίσης σημαντικά.

Τι επισημαίνει η πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο.

Η Νατάσα Μπομπολάκη πρόεδρος της ΠΦΠΟ με ανάρτηση της στο facebook επισημαίνει τα εξής αναφορικά με το θέμα:
«Παράνομο show με αιχμάλωτο , "εκπαιδευμένο" χρυαετό ετοιμάζει η AEK FC / ΠΑΕ ΑΕΚ για τα εγκαίνια του νέου γηπέδου της .
Κύριε Μελισσανίδη , το σήμα σας είναι ένας δικέφαλος αετός .
Όταν βρείτε ένα τέτοιο αετό , τότε θα σας "επιτρέψουμε" να κάνετε το show σας .
Επιστολή διαμαρτυρίας , ως πρώτο βήμα , στη Διοίκηση της ΑΕΚ ετοιμάζουν περιβαλλοντικοί φορείς .
Αγαπάμε την ΑΕΚ με τη μεγάλη ιστορία της αλλά παράλληλα σεβόμαστε και δεν βασανίζουμε τα ζώα με δήθεν "εκπαιδεύσεις " από "μπιζναδόρους" .
Φταίει φυσικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Υπουργείο Περιβάλλοντος ,που νομιμοποίησε μάλιστα εσχάτως την ιερακοθηρία και τα "καραγκιοζιλίκια " και την μπίζνα διαφόρων επιτήδειων εις βάρος των ζώων .».

Τι ορίζει ο νόμος

Άρθρο 23 (Απαγόρευση συμμετοχής ζώων σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες)

Ο νόμος 4830/2021 στο άρθρο 23 για όλα αυτά ορίζει τα εξής: «1. Απαγορεύεται η συμμετοχή, με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό, κάθε ζώου σε πρόγραμμα ή παράσταση που διεξάγεται σε τσίρκο ή από θίασο με ποικίλο πρόγραμμα.

Απαγορεύεται η συμμετοχή, με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό, κάθε ζώου σε κάθε είδους παραστάσεις, μη εξαιρουμένων των εκπαιδευτικών παραστάσεων. Εκδηλώσεις με συμμετοχή ζώων στο πλαίσιο τήρησης λαϊκών ή τοπικών παραδόσεων επιτρέπονται αποκλειστικά, εάν διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και με υποχρεωτική παρουσία κτηνιάτρου καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Απαγορεύεται αυστηρά η κακοποίηση και η σφαγή ζώων στο πλαίσιο αυτό. Στις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 34. Εκδήλωση με συμμετοχή ζώου ή ζώων αδειοδοτείται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου, όπου θα τελεστεί η εκδήλωση. Ο επιβλέπων κτηνίατρος συντάσσει έκθεση προ της εκδήλωσης, η οποία κατατίθεται στο δημοτικό συμβούλιο πριν την έγκριση της εκδήλωσης και η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου. Ο επιβλέπων κτηνίατρος συντάσσει νέα έκθεση μετά το πέρας της εκδήλωσης, στην οποία επιβεβαιώνει ότι δεν παραβιάστηκε η ευζωία του ζώου ή των ζώων που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Με την επιφύλαξη του άρθρου 22, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους.

Από τις παραστάσεις της παρ. 2 εξαιρούνται: (α) παραστάσεις ιππικής δεξιοτεχνίας και διεξαγωγής αθλημάτων ιππασίας, που περιλαμβάνουν την υπερπήδηση εμποδίων, την ιππική δεξιοτεχνία και το ιππικό τρίαθλο ή (β) εκθέσεις του δεύτερου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 22 ή (γ) περιπτώσεις κινηματογραφικών ταινιών και γενικότερα οπτικοακουστικού υλικού εκπαιδευτικού προσανατολισμού υπό την προϋπόθεση της μη κακοποίησης του ζώου.

Απαγορεύονται η εκτροφή, η εκπαίδευση και η συμμετοχή ζώων σε οποιοδήποτε είδος μάχης. Επίσης απαγορεύονται η εκτροφή, η εξαγωγή και η χρησιμοποίηση σκύλων, γατών, ιπποειδών και ειδών νυφίτσας (mustela putorius furo) για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών.

Αρμόδια αρχή για την εφαρμογή των παρ. 1, 2, 3 και 4 είναι ο Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εκδίδει την άδεια λειτουργίας της επιχείρησης ή πραγματοποίησης της εκδήλωσης κατά το άρθρο 81 του ν. 3463/2006 (Α’ 114).

Στις περιπτώσεις που για κερδοσκοπικά, ψυχαγωγικά ή καλλιτεχνικά θεάματα, μουσικής ή παραστατικής ή άλλης τέχνης ή άλλες συναφείς καλλιτεχνικές ή ψυχαγωγικές εκδηλώσεις ή προγράμματα από τα αναφερόμενα στις παρ. 1, 2, 3 και 4, απαιτείται η έκδοση άδειας λειτουργίας, ο αιτών την άδεια οφείλει να υποβάλει στην αρμόδια για τη χορήγηση της άδειας αρχή, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) ότι δεν διατηρεί ζώα στις εγκαταστάσεις του με σκοπό τη χρησιμοποίησή τους με οποιονδήποτε τρόπο στο πρόγραμμα ή στην εκδήλωση, με την επιφύλαξη των εξαιρέσεων του άρθρου 16.

Η αρμόδια αρχή της παρ. 6 δικαιούται να διενεργήσει επιτόπιο έλεγχο στο σημείο εγκατάστασης της επιχείρησης ή διενέργειας της εκδήλωσης οποιαδήποτε χρονική στιγμή, πριν ή και μετά την έκδοση της άδειας, για να διαπιστώσει αν τηρούνται οι διατάξεις του παρόντος. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, η αρμόδια αρχή μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών, εφόσον το κρίνει απαραίτητο. Η επιχείρηση οφείλει να συνδράμει τις αρμόδιες αρχές κατά τη διάρκεια του ελέγχου. Σε περίπτωση παρεμπόδισης του ελέγχου, δεν χορηγείται η άδεια λειτουργίας ή, αν αυτή έχει ήδη χορηγηθεί, ανακαλείται.

Η αρχή της παρ. 6 είναι αρμόδια για την παραλαβή και εξέταση καταγγελιών σχετικά με παραβάσεις του παρόντος άρθρου. Σε περίπτωση καταγγελίας, η αρμόδια αρχή υποχρεούται σε άμεσο επιτόπιο έλεγχο το αργότερο εντός της επόμενης εργάσιμης ημέρας από τη λήψη της καταγγελίας.

Απαγορεύονται οι κληρώσεις, λοταρίες και διαγωνισμοί με έπαθλο ζώα συντροφιάς.

Το παρόν εφαρμόζεται με την επιφύλαξη του άρθρου 22, καθώς και των ειδικών διατάξεων που αφορούν στα άλογα ιπποδρομιών και τις ιπποδρομίες».

Διαβάστε επίσης:

Υιοθέτησε ένα αδέσποτο! Βρες τον καλύτερο σου φίλο στηρίζοντας τη δράση της Α.Ε.Κ. (βίντεο)

Με 8 κουτάβια αγκαλιά θα βγουν στο Ο.Α.Κ.Α. οι ποδοσφαιριστές της Α.Ε.Κ.

Στον αγώνα Α.Ε.Κ. – Ατρόμητος ποδοσφαιριστές θα βοηθήσουν ώστε αδέσποτα κουτάβια να υιοθετηθούν

Η Α.Ε.Κ. μας προτρέπει να υιοθετήσουμε ένα αδέσποτο ζώο από το Άλσος Φιλαδέλφειας

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.