Στηρίξτε μας

Άγνοια και ψέματα από τον υφυπουργό Γ. Αμυρά για τη χρήση ζώων σε θεάματα (βίντεο)

15 Νοεμβρίου 2021 23:55 | Καταγγελίες
Άγνοια και ψέματα από τον υφυπουργό Γ. Αμυρά για τη χρήση ζώων σε θεάματα (βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Την ολοκληρωτική άγνοια της νομοθεσίας αναφορικά με την προστασία των ζώων εκ μέρους του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά, διαπιστώσαμε σήμερα καθώς στη Βουλή απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ 25, Κρίτωνα Αρσένη, δεν διάβασε σωστά ούτε τα όσα ορίζει ο νόμος σχετικά με τη χρήση ζώων σε θεάματα.

 

Ο κ. Αμυράς με την ομιλία του παρερμήνευσε σε τραγικό βαθμό την ισχύουσα νομοθεσία και ειδικά τον νόμο 4830/2021 και το άρθρο 23 λέγοντας ότι τη σχετική άδεια δίνει ο οικείος δήμος κάτι που φυσικά δεν ισχύει, καθώς η εξαίρεση υπάρχει για εξαιρετικά συγκεκριμένες περιπτώσεις. Η ερώτηση του κ. Αρσένη αφορούσε την πρόθεση της Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. να παρουσιάσει σόου με αετό τόσο κατά τα εγκαίνια του νέου της γηπέδου αλλά και σε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια της και εδώ μπορείτε να δείτε το ρεπορτάζ μας για το ζήτημα αυτό.

Ο υφυπουργός, παρά τις αντιδράσεις φιλοζωικών φορέων, απέδειξε πως πρόθεση της κυβέρνησης – που διαφημίσει τόσο τα φιλοζωικά της αισθήματα – είναι τελικά να στηρίξει κάθε τι που είναι σε βάρος των ζώων.

Τι ρώτησε ο Κρίτωνας Αρσένης

Στις 5 Νοεμβρίου ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Παράνομο show με απειλούμενο είδος αετού ανακοίνωσε η ΠΑΕ ΑΕΚ».

Η ερώτηση ανέφερε τα εξής: «Προστατευόμενος και απειλούμενος με εξαφάνιση, ο Χρυσαετός (Aquila chrysaetos), ένας από τους πιο μεγαλοπρεπείς αετούς της Ευρώπης, αποτελεί πραγματικό κόσμημα της βιοποικιλότητας στη χώρας μας. Το είδος υφίσταται άμεσες πιέσεις που σχετίζονται με τη θανάτωσή του από τη λαθροθηρία και τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον εντοπισμό στις 20/10/2021 νεκρού Χρυσαετού (ο 3ος εντός του 2021) ο οποίος έφερε πομπό (για επιστημονικούς σκοπούς) στην περιοχή του χωριού Περίβλεπτο Παρανεστίου Δράμας με τη δηλητηριασμένη τροφή στο ράμφος.

Την προηγούμενη Παρασκευή η ΠΑΕ ΑΕΚ, ένας ιστορικός αθλητικός σύλλογος, προσφυγικός με σύγχρονους αντιφασιστικούς αγώνες των φιλάθλων του, παρουσίασε τον αιχμάλωτο αετό που θα κάνει πτήση στα εγκαίνια του γηπέδου και σε όλους τους εντός έδρας αγώνες της ομάδας. Θυμίζουμε πριν 6 χρόνια η ΑΕΚ, έχοντας ως έμβλημά της τον δικέφαλο αετό και στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής της Ευθύνης, επέλεξε την Ορνιθολογική προκειμένου να συμβάλλει στη προστασία των απειλούμενων αετών όπως ο Χρυσαετός σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος Χατζηδάκη Ν. 4685/2020 στο άρθρο 130, παρ. 5, νομιμοποίησε με τροπολογία της τελευταίας στιγμής την ιερακοθηρία, δίνοντας το πράσινο φως για την εμπορευματοποίηση πολύτιμων ειδών πανίδας της χώρας. Ο κύκλος εργασιών γύρω από την κακοποίηση αυτών των πτηνών, μέσω του εμπορίου εκτρεφόμενων άγριων ειδών είναι μεγάλος. Τα πτηνά αυτά που εκτρέφονται σε εκτροφεία, στο φυσικό τους περιβάλλον κανονικά θα πετούσαν για ώρες κάθε 24ωρο ενώ τώρα βρίσκονται έγκλειστα σε κλουβιά δεμένα από το πόδι με κρίκους πάνω σε πασσάλους μέχρι ο εκπαιδευτής τους με δέλεαρ την τροφή να τα βγάλει για να ασκηθούν.

Ωστόσο, στο άρθρο 23 του Ν. 4830/2021 αναφέρεται η “Απαγόρευση συμμετοχής ζώων σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες: Απαγορεύεται η συμμετοχή, με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό, κάθε ζώου σε κάθε είδους παραστάσεις, μη εξαιρουμένων των εκπαιδευτικών παραστάσεων”.

Στις 3 Νοεμβρίου, 8 Περιβαλλοντικοί Φορείς απέστειλαν προς τον Πρόεδρο και την Διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ επιστολή ζητώντας την ακύρωση αυτής της κακοποιητικής δράσης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Με βάση ποιο νόμο επιτρέπεται η χρήση Χρυσαετών σε θεάματα;

Δεσμεύεται να καταργήσει τη νομοθετική διάταξη για την ιερακοθηρία και να απαγορεύσει κάθε άμεση και έμμεση χρήση άγριων ειδών ζωής στη διασκέδαση και στη ψυχαγωγία;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κρίτων Αρσένης».

Τι ορίζει η νομοθεσία

Τα σόου με θεάματα στην Ελλάδα απαγορεύονται μεν αλλά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στον πρόσφατο νόμο 4830/2021 άνοιξε ένα «παραθυράκι» προκειμένου να διευκολύνει την εκλογική της πελατεία (βλέπε Εκκλησία) καθώς πλήθος αντιδράσεων προκαλούνται όταν - κυρίως σε πανηγύρια και χριστιανικές εορτές - κακοποιούνται ζώα λόγω «παράδοσης» (κουρμπάνι, ταυροθυσία στη Λέσβο κ.ά.) με αποτέλεσμα πολλοί φιλοζωικοί φορείς να αντιδρούν και να προχωρούν σε μηνύσεις σε βάρος των εμπλεκόμενων.

Έτσι το άρθρο 23 του προαναφερόμενου νόμου διαβάζουμε τα εξής: «1. Απαγορεύεται η συμμετοχή, με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό, κάθε ζώου σε πρόγραμμα ή παράσταση που διεξάγεται σε τσίρκο ή από θίασο με ποικίλο πρόγραμμα.

Απαγορεύεται η συμμετοχή, με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό, κάθε ζώου σε κάθε είδους παραστάσεις, μη εξαιρουμένων των εκπαιδευτικών παραστάσεων.

Εκδηλώσεις με συμμετοχή ζώων στο πλαίσιο τήρησης λαϊκών ή τοπικών παραδόσεων επιτρέπονται αποκλειστικά, εάν διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και με υποχρεωτική παρουσία κτηνιάτρου καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης…».

Κάποια άρθρα του νόμου αυτού αφορούν ΟΛΑ τα είδη ζώων και όχι τα ζώα συντροφιάς, όπως ειπώθηκε σήμερα στη Βουλή. Στο συγκεκριμένο άρθρο η εξαίρεση αφορά «εκδηλώσεις με συμμετοχή ζώων στο πλαίσιο τήρησης λαϊκών ή τοπικών παραδόσεων εξαιρούνται. Απαγορεύεται αυστηρά η κακοποίηση και η σφαγή ζώων στο πλαίσιο αυτό. Στις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 34. Εκδήλωση με συμμετοχή ζώου ή ζώων αδειοδοτείται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου, όπου θα τελεστεί η εκδήλωση.».

Άρα μένει η Α.Ε.Κ. να αποδείξει βάσει ποιας λαϊκής και τοπικής παράδοσης (!) θέλει να χρησιμοποιήσει τον αετό εκτροφής (είτε αυτός είναι Χρυσαετός ή Θαλασσαετός ή άλλου είδους πτηνό) στα εγκαίνια του γηπέδου της.

Διαβάζοντας λοιπόν τον νόμο καταλαβαίνουμε ότι ο κ. Αμυράς και δεν γνωρίζει τη νομοθεσία και την παρουσιάζει όπως βολεύει το αφήγημα του, αλλά δεν γνωρίζει ούτε ανάγνωση και παρέχει στην Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. ανυπόστατα επιχειρήματα.

Τι έχουν καταγγείλει φιλοζωικοί φορείς

Με αφορμή την πρόθεση της Α.Ε.Κ. να χρησιμοποιήσει αετό στα εγκαίνια του γηπέδου της οκτώ περιβαλλοντικοί φορείς απευθύνθηκαν τον πρόεδρο και στη διοίκηση της Π.Α.Ε. και στην επιστολή τους αναφέρουν τα εξής και για το νόμιμο και για το ηθικό της χρήσης του πτηνού κατά αυτόν τον τρόπο:

«ΤΕΤΑΡΤΗ, 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 2021

Προς

Πρόεδρο ΠΑΕ ΑΕΚ κ. Δ. Μελισσανίδη

Διοικητικό Συμβούλιο ΠΑΕ ΑΕΚ

Κοινοποίηση

Εμπορική Διεύθυνση & Marketing

Νομική Υπηρεσία

Θέμα: Εγκαίνια γηπέδου με τη συμμετοχή αετού

Αξιότιμοι κκ,

Ενημερωθήκαμε από ανάρτησή σας σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης και συγκεκριμένα στο λογαριασμό σας στο twitter1 για την χρήση “εκπαιδευμένου” αετού στα εγκαίνια του νέου γηπέδου σας. Κατανοούμε απόλυτα τον παραλληλισμό με το έμβλημα της ομάδας σας, όμως θα πρέπει να «κοιτάξετε» και λίγο πιο μακριά.

Η χρήση ζώων σε θεάματα απαγορεύεται, πόσω μάλλον άγριων ζώων, ακόμη και αν έχουν γεννηθεί σε αιχμαλωσία. Σύμφωνα με το Νόμο 4830/2021, Κεφ. Θ’, Άρθ. 23, παρ. 2 «Απαγορεύεται η συμμετοχή, με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό, κάθε ζώου σε κάθε είδους παραστάσεις, μη εξαιρουμένων των εκπαιδευτικών παραστάσεων.».

Η πραγματοποίηση του θεάματος που εξαγγείλατε εμπίπτει στον προαναφερθέντα νόμο, η παρακολούθηση του show είναι εμμέσως πλην σαφώς με καταβολή εισιτηρίου, ίσως όχι στα εγκαίνια αλλά στους ποδοσφαιρικούς αγώνες πάντα, και άρα το καθιστά παράνομη δραστηριότητα.

Εκτός όμως από το πρόσταγμα του νόμου, με αυτή σας την επιλογή για θέαμα δίνεται κάκιστο παράδειγμα, ότι η εκμετάλλευση των ζώων για δική μας διασκέδαση είναι αποδεκτή, κάτι που μακροπρόθεσμα επιφέρει αρνητικές συνέπειες με κακοποιητικές συμπεριφορές ανθρώπων απέναντι σε ζώα.

Να επισημάνουμε ότι πρόκειται για άγριο ζώο το οποίο θα εμφανιστεί μπροστά σε ένα κατάμεστο, σας ευχόμαστε και είμαστε σίγουροι, γήπεδο, κάτι που όλοι γνωρίζουμε τί αυτό επιφέρει όσον αφορά το θόρυβο και τα όσα συνεπάγονται από την τόση κοσμοσυρροή και ιδίως σε μία γιορτινή ατμόσφαιρα. Όσο καλά «εκπαιδευμένο» και αν είναι ένα άγριο ζώο, το στρες και η σύγχυση που θα υποστεί θα είναι πολύ μεγάλο.

Τα άγρια ζώα, ακόμη και αν είναι γεννημένα στην αιχμαλωσία, δεν μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά με τον άνθρωπο παρά μόνο εάν ζουν στην άγρια φύση, στον οικότοπό τους.

Μας γέμισε χαρά και ελπίδα για το μέλλον η δράση της ποδοσφαιρικής σας ομάδας να προωθήσει αδέσποτα κουταβάκια προς υιοθεσία. Όμως η ανακοίνωσή σας αυτή για τη χρήση αετού στα θεάματα των εγκαινίων, αντιστρέφει την προηγούμενη δράση σας στην ακριβώς αντίθετη πλευρά.

Η ομάδα σας είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα και δίνει παράδειγμα σε πολλούς ανθρώπους και κυρίως σε νέους. Ήμαστε σίγουροι ότι η εκμετάλλευση των υπόλοιπων ζωντανών πλασμάτων που ζουν γύρω μας και η εις βάρος τους διασκέδασή μας δεν είναι μέσα στις δράσεις που θα θέλατε να προωθήσετε και να δώσετε ως παράδειγμα στους εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς και υποστηρικτές σας.

Με την ελπίδα να ακυρωθεί αυτή η κακοποιητική δράση αναμένουμε νέα ανακοίνωσή σας.

Αν παρ’ ελπίδα συνεχίσετε να επιμένετε στην πραγματοποίηση του show θα ζητήσουμε αρμοδίως την τήρηση της νομοθεσίας.

Φιλικά,

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΒΙΟΠΟΙΚΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ ΝΑΞΟΥ

ΑΓΡΙΑ ΦΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΛΚΥΟΝΗ Σύλλογος Περίθαλψης & Προστασίας Άγριων Ζώων

ΕΚΠΑΖ Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων».

Ψεύδεται ο γερακάρης – αστυνομικός

Η Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας με ανάρτηση της στο faceboook στις 6 Νοεμβρίου επισήμανε τα εξής απευθυνόμενη στον Σταύρο Αθανασίου, πρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου Ιερακοθηρίας (πρώην Σύλλογος Ελληνικής Ιερακοτροφίας) - και αστυνομικό στο επάγγελμα - ο οποίος άρχισε την εκπαίδευση του αετού στον χώρο του γηπέδου και σε όσους ισχυρίζονται ότι η χρήση του αετού κατά αυτόν τον τρόπο είναι νόμιμη: «6 Νοεμβρίου στις 1:31 μ.μ.

Προς τους οπαδούς της ΑΕΚ Αεκ 365

Έκκληση απευθύνουμε στους χιλιάδες φίλους και φιλόζωους οπαδούς της ιστορικής και προσφυγικής ΑΕΚ.

Μην στηρίζετε αυτούς που για τη τσέπη τους και μόνο χρησιμοποιούν και βασανίζουν κάθε είδους ζώο .

Ψεύδεται ανερυθρίαστα ο γερακάρης και προσπαθεί να παρασύρει τους οπαδούς της ΑΕΚ πατώντας στην αγάπη τους για την ομάδα .

Διαπράττει το αδίκημα της παραπληροφόρησης και της διασποράς ψευδών ειδήσεων ,παραποιώντας τον νόμο 4830/21 που ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ σε όλα τα είδη ζώων στα άρθρα που αφορούν την κακοποίηση, την ευζωία και την εκμετάλλευση των ζώων .

Δείχνει με αυτόν το τρόπο τι είναι αυτό που τον νοιάζει ,αδιαφορώντας για το νομο .

Ειρωνεύεται και απαξιώνει ή έτσι νομίζει ο δυστυχής μέσα στην προσπάθεια του να πείσει .

Κύριε γερακάρη μου , οι φορείς μας ασχολούνται με όλα τα ειδη των ζώων , στεριάς ,θάλασσας και αέρα Και τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ τους , αν έχετε ακουστά ή σας λέει κάτι η λέξη .

Είναι επιστήμονες εξειδικευμένοι στα θέματα των ζώων , βιολόγοι , περιβαλλοντολόγοι , επιστήμονες για την ευζωία και την ηθική απέναντι στα ζώα ,νομικοί , Καθηγητές Πανεπιστημίων οι συνεργάτες μας , συνεργάζονται με ευρωπαϊκούς αντίστοιχους οργανισμούς κοκ

Αφήστε τους λαϊκισμούς , δεν πιάνουν πια .

Οι οπαδοί της ΑΕΚ είναι ταυτόχρονα και φιλόζωοι πολίτες , δεν είναι γερακάρηδες .

Και στη τελική υπάρχουν και οι Εισαγγελικές και άλλες Αρχές , εφόσον συνεχίσετε να παραπλανάτε και να ψεύδεστε.

Τέλος την συνδρομή όλων των κομμάτων θα ζητήσουν Περιβαλλοντικοί Φορείς και Φορείς για την Προστασία και τα Δικαιώματα των ζώων

Νατάσα Μπομπολάκη

Πρόεδρος της ΠΦΠΟ

Νομικός».

Διαβάστε επίσης:

Παράνομο σόου με αιχμάλωτο Χρυσαετό θέλει να παρουσιάσει η ΠΑΕ ΑΕΚ στο νέο της γήπεδο

Νόμος 4830/2021: Επιτρέπεται η περιφορά ζώων σε πανηγύρια, λαϊκές και τοπικές παραδοσιακές εκδηλώσεις (βίντεο)

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.