Στηρίξτε μας

Π.Φ.Π.Ο.: Κυνηγοί, ιερακοθήρες, τοξοβόλοι παρανομούν με την κάλυψη της Πολιτείας και δεν νοιάζονται ούτε για τη Δημόσια Υγεία

19 Απριλίου 2022 22:40 | Καταγγελίες
Π.Φ.Π.Ο.: Κυνηγοί, ιερακοθήρες, τοξοβόλοι παρανομούν με την κάλυψη της Πολιτείας και δεν νοιάζονται ούτε για τη Δημόσια Υγεία

Τις παρανομίες που διαπράττουν κυνηγοί, ιερακοθήρες και τοξοβόλοι σε βάρος των ζώων και εντός των πλαισίων της Έκθεσης Κυνηγεσίας που πραγματοποιήθηκε στην Παιανία Αττικής 8 με 10 Απριλίου επισημαίνει η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο) καθώς με τη συγκάλυψη που προσφέρουν τα συναρμόδια υπουργεία δεν τηρήθηκαν ούτε τα μέτρα για την πρόληψη της γρίπης των πτηνών αλλά και άγρια είδη χρησιμοποιήθηκαν παρανόμως στο σόου που στήθηκε εκεί.

Η Π.Φ.Π.Ο. στην ανακοίνωση της επισημαίνει τα εξής: «Στην πρόσφατη έκθεση Κυνηγεσίας στην Παιανία ο περιφερόμενος ανά τις ταβέρνες, τις εκκλησίες, διάφορους δημόσιους χώρους και πάρκα θλιβερός θίασος του Συλλόγου Ιερακοτροφίας και Ιερακοθήρων παρουσίασε το σόου του και εμφανίστηκε με αρπακτικά πουλιά από διάφορα είδη, ακόμη και είδη που δεν συμπεριλαμβάνονται στην ΚΥΑ του ΥΠΕΝ για την ιερακοθηρία, τα οποία επεδείκνυαν στους κυνηγούς, αλλά και στην πολιτική ηγεσία του τόπου, που ατάραχοι παρακολουθούσαν την κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας χωρίς να ενοχλούνται. Παράλληλα οι τοξοβόλοι κυνηγοί έκαναν επίδειξη του πως σκοτώνουν το θήραμά τους με τόξο παρά το γεγονός ,ότι η νομοθεσία απαγορεύει το κυνήγι με τόξο.

Τι άλλο θα δούμε ακόμη είναι άγνωστο.

Όσοι συγκάλυψαν τις κατά συρροή παρανομίες δεν έκαναν απλώς τα «στραβά μάτια» στην εκμετάλλευση των πουλιών αλλά έθεσαν σε κίνδυνο και τη δημόσια υγεία, την οποία άλλοτε επικαλούνται κι άλλοτε όχι ανάλογα με το τι τους συμφέρει.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία διαπίστωσε σωρεία παρανομιών και παρατυπιών στην Έκθεση Κυνηγεσίας (Παιανία 8-10 Απριλίου 2022).

Ενημερώσαμε έγκαιρα και γραπτά το Αστυνομικό Τμήμα Παιανίας, με κοινοποιήσεις στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ και στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Ζητήσαμε πλήρη έλεγχο νομιμότητας. Η απάντηση της Αστυνομίας ΔΕΝ μας ικανοποιεί. Γι αυτό πρόκειται να αιτηθούμε δικαστική διερεύνηση και απόδοση ευθυνών κατά παντός υπευθύνου.

Καταγγέλλουμε ότι:

Καταπατήθηκαν κατάφορα οι όροι άδειας διεξαγωγής της Έκθεσης, που έδωσε η αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία του ΥΠ.ΕΝ. βάση ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Η άδεια για την διεξαγωγή της Έκθεσης επέτρεπε αυστηρά και μόνον την παρουσία τριών φυλών κυνηγετικών σκύλων στον εκθεσιακό χώρο. Τι γύρευαν, λοιπόν, στην Έκθεση τα αρπακτικά πτηνά που έφεραν οι Ιερακοθήρες-Ιερακοτρόφοι;

Αγνοήθηκε κατά τραγικό τρόπο η επιζωοτία αυτής της περιόδου (επιδημία) της γρίπης των πτηνών, που μεταδίδεται ΚΑΙ στον άνθρωπο!

Πώς επετράπη η παρουσία των πτηνών αυτών σε μικρή απόσταση από το κυλικείο; Ποιος ευθύνεται για την παράβαση των υγειονομικών διατάξεων;

Τι γυρεύουν νυκτόβια είδη πουλιών ως εκθέματα στην Έκθεση Κυνηγεσίας εφόσον το κυνήγι απαγορεύεται ρητά τη νύχτα;

Στο περίπτερο τους οι Ιερακοθήρες-Ιερακοτρόφοι εμφάνισαν αρπακτικά πουλιά διαφόρων ειδών (αετό, διπλοσάινο, γεράκια, νυκτόβια αρπακτικά όπως ευρασιατικό μπούφο, πεπλόγλαυκες-Tyto Alba– πτηνά τα οποία ΔΕΝ περιλαμβάνονται όλα στη σχετική για την ιερακοθηρία ΚΥΑ.

Τα πτηνά αυτά επιδεικνύονταν στους κυνηγούς-επισκέπτες και την πολιτική ηγεσία. Όλοι αυτοί συνωστίζονταν στο περίπτερό γύρω και σε απόσταση αναπνοής από τα αιχμάλωτα πτηνά καθώς αυτά περιφέρονταν πάνω στα χέρια των χειριστών τους.

Η ύπαρξη και παρουσίαση οποιουδήποτε είδους πτηνού σε εκθέσεις έγινε κατά παράβαση τόσο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας όσο και της εθνικής, η οποία με Υ.Α. του Υπ.Α.Α.Τ. το απαγορεύει ρητά λόγω της πολύ διαδεδομένης αυτή την περίοδο γρίπης των πτηνών, που μεταδίδεται και στους ανθρώπους.

Το γεγονός ότι στον ίδιο κλειστό χώρο με το περίπτερο, λίγες δεκάδες μέτρα στην ευθεία λειτουργούσε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κιλικίο) με τραπέζια για επισκέπτες και εκθέτες, συνιστά επιπλέον παραβίαση των ισχυόντων υγειονομικών διατάξεων για τέτοια καταστήματα. Απαγορεύεται ρητά η παρουσία ζωντανών πτηνών σε ενιαίο χώρο με αυτά.

Σε ότι αφορά την ουσία της υπόθεσης η Π.Φ.Π.Ο. σημειώνει τα εξής:

Η δημόσια έκθεση αρπακτικών πτηνών περιστοιχισμένων από πλήθος, αναρτημένων στα χέρια των χειριστών τους επί πολλές ώρες, σε περιβάλλον θορυβώδες και υπό συνθήκες ισχυρού φωτισμού, ανεξάρτητα από το τυπικόν, στην ουσία συνιστά πρόδηλο στρεσογόνο δηλαδή κακοποιητικό παράγοντα για τα άτυχα πτηνά. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για τα νυκτόβια πτηνά, τον ευρασιατικό μπούφο και τις πεπλόγλαυκες (Tyto Alba) που εκτέθηκαν σε αυτές τις συνθήκες. Ειδικά για τις τελευταίες οι οποίες επιδεικνύουν εξαιρετικά κρυπτική συμπεριφορά την ημέρα (χαρακτηριστικά εάν εντοπιστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας Τυτώ στο ύπαιθρο, συνήθως είναι άρρωστη), πέραν του ακόμα μεγαλύτερου στρες που προκλήθηκε προκύπτει το ερώτημα: Τι δουλειά έχει η παρουσία ενός τέτοιου νυκτόβιου αρπακτικού με δεδομένο ότι το κυνήγι απαγορεύεται τις νυχτερινές ώρες.

Η απάντηση της αστυνομίας στο γραπτό αίτημα της Π.Φ.Π.Ο. για πλήρη έλεγχο νομιμότητας ήταν ότι δεν βρέθηκε κάποια παρατυπία. Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση αστυνομικού: «Μα εκεί είναι όλοι: βουλευτές, το Υπ.Περιβάλλοντος, η Περιφέρεια Αττικής κλπ και όλοι αυτοί μας λέτε ότι είναι παράνομοι;»

Σε ότι αφορά την παρουσία πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων κάθε βαθμίδας, η Π.Φ.Π.Ο. δηλώνει ότι: είναι σαφές ότι παρέχεται πολιτική επί ψήφο τουλάχιστον αλλά και υπηρεσιακή κάλυψη στους κυνηγούς απέναντι σε κάθε παρανομία που διαπράττουν είτε αυτή εκφράζεται με ανοχή στη λαθροθηρία, είτε στις απαγορευμένες μεθόδους κυνηγιού, είτε στην κακομεταχείριση των κυνηγετικών σκύλων, είτε σε παράνομες εκθέσεις και εκδηλώσεις, ενώ δεν ενοχλούνται ούτε από το φασιστικό προφίλ κάποιων εκθετών ούτε από τα εθνικιστικά φυλλάδια που μοιράζονταν σε αυτά τα περίπτερα ούτε καν και οι χαρακτηριστικές φασιστικών ομάδων μπλούζες που φορούσαν κάποιοι.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος του Εθνικού Κόμματος οι ΕΛΛΗΝΕΣ, κατά δήλωσή τους ,μετέφερε τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς του Ηλία Κασιδιάρη στους διοργανωτές, στους επαγγελματίες του χώρου, στους σκοπευτές, στους γερακάρηδες, στους τοξοκυνηγούς, στους εκπροσώπους των κυνόφιλων !!!

Αντιδρώντας η Π.Φ.Π.Ο. σε όλα αυτά επισημαίνει ότι η ανοχή απέναντι στην, με τις ευλογίες του κράτους και μερίδας του πολιτικού προσωπικού, αιχμαλωσία και βαρβαρότητα προστατευόμενων ειδών της άγριας ζωής και τον εξαναγκασμό τους στο να γίνουν εργαλεία κατάφωρης εκμετάλλευσης έχει τελειώσει. Μαζί έχει τελειώσει η ανοχή στη συγκάλυψη της περιφοράς άγριων ζώων που εξαναγκάζονται να δίνουν παραστάσεις για σχολεία στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους και τα προετοιμάζουν για να πετάξουν πάνω από κατάμεστα γήπεδα με κροτίδες και βεγγαλικά.

Καμία ανοχή του λοιπού για εκείνους που δηλώνουν συνεργάτες του ΥΠ.ΕΝ. για να καλύψουν τις παρανομίες τους ενώ μιλούν για την «ΚΥΑ» ΤΟΥΣ λες και είναι το ΥΠ.ΕΝ.

Κλείνοντας η Π.Φ.Π.Ο. με γνώμονα όλα τα παραπάνω ανακοινώνει ότι θα κινήσει άμεσα όλες τις διαδικασίες για την πλήρη δικαστική διερεύνηση και τον καταλογισμό των ευθυνών τόσο των οργανωτών και των εκθετών της Έκθεσης Κυνηγεσίας καθώς και κατά παντός υπευθύνου στο αρμόδιο υπηρεσιακό και πολιτικό προσωπικό που με πράξεις η παραλείψεις επέτρεψαν να γίνουν όλα αυτά.

Για την Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ο αγώνας για την προστασία της φύσης και τα δικαιώματα της άγριας ζωής και των συναισθανόμενων όντων συνεχίζεται.

Σε αυτό τον αγώνα καλούμε κάθε φορέα που αγωνίζεται για την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής να συνταχθεί με τις προσπάθειες της Π.Φ.Π.Ο.

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία &

Η Ομάδα της για την Προστασία της Άγριας Ζωής και της Φύσης».

Διαβάστε επίσης:

Οπαδοί της ΑΕΚ πέταξαν τρικάκια κατά του σόου Μελισσανίδη με τον αετό του γερακάρη που έχει φωτογραφηθεί με τον Κασιδιάρη (βίντεο)

ΑΕΚ σημαίνει... αετοί απελευθερωμένοι - Γιατί η ΠΑΕ συναινεί στη χρήση κακοποιημένου αετού;

Π.Φ.Π.Ο.: Με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού της Ν.Δ. επιστρέφουν οι παραστάσεις τσίρκο με ζώα μέσω της ιερακοθηρίας

Ορνιθολογική κατά του υφ. Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά για τα ψεύδη του σχετικά με τη χρήση αετών σε θεάματα

Άγνοια και ψέματα από τον υφυπουργό Γ. Αμυρά για τη χρήση ζώων σε θεάματα (βίντεο)

Παράνομο σόου με αιχμάλωτο Χρυσαετό θέλει να παρουσιάσει η ΠΑΕ ΑΕΚ στο νέο της γήπεδο

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Πολλές οι επιζήμιες συνέπειες της ιερακοθηρίας

Νόμος 4830/2021: Επιτρέπεται η περιφορά ζώων σε πανηγύρια, λαϊκές και τοπικές παραδοσιακές εκδηλώσεις (βίντεο)

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.