Στηρίξτε μας

Μωρ(οφιλοζω)ίας Εγκώμιον... (Υπουργικής & Κινηματικής)

25 Μαρτίου 2018 16:15 | Επικαιρότητα
Μωρ(οφιλοζω)ίας Εγκώμιον... (Υπουργικής & Κινηματικής)

Του Ιωσήφ Μποτετζάγια*

Έχω βαρεθεί να διαβάζω εδώ και 2 μέρες, ΤΑ άπειρα σχόλια για το νέο νομοσχέδιο περί προστασίας των ζώων συντροφιάς που μπήκε σε διαβούλευση. «Έκτρωμα», «φασιστικό», «αίσχος» και πολλά ακόμα κοσμητικά… Όχι απλώς από μεμονωμένους «φιλόζωους» πολίτες - που αμφιβάλλω αν στο 95% του συνόλου τους έχουν διαβάσει το νομοσχέδιο ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ - αλλά και από φιλοζωικές οργανώσεις και φορείς και ομοσπονδίες που θα περίμενε κανείς να είναι τουλάχιστον περισσότερο νηφάλιες όταν εκφράζονται δημόσια, καθώς εκπροσωπούν θεσμικά το χώρο και θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικές…

Και για να μην μακρηγορώ:

  1. Έχει το νομοσχέδιο «λάθη»;

Ναι έχει – και έχει αρκετά. Όπως ακριβώς έχουν ΟΛΑ τα νομοσχέδιο που κατατίθενται στη διαβούλευση. Και γι’ αυτό λέγεται νομο-ΣΧΕΔΙΟ.

  1. Έχει το νομοσχέδιο «ανοησίες»;

Ναι έχει – και μερικές καραμπινάτες και τόσο εξόφθαλμες που αν εν τέλει ψηφιστούν θα καταπέσουν με το «καλημέρα» στο ΣτΕ π.χ. ορισμός ελάχιστων τετραγωνικών οικίας ώστε να επιτρέπεται η διατήρηση κατοικιδίου, αυτοπρόσωπη παρουσία για να υιοθετήσεις ζώο αν είσαι κάτοικος εξωτερικού (αλλά όχι αν είναι Έλληνας υπήκοος), απαγόρευση υιοθεσίας ΝΕΟΥ ζώου αν έχεις μεταβιβάσει το προηγούμενο (τσιπαρισμένο) κατοικίδιό σου.

  1. Έχει το νομοσχέδιο «δομικές αδυναμίες»;

Ναι έχει, κυρίως ΔΥΟ, που η μία οδηγεί σε υποψίες 'ξεκαθαρίσματος λογαριασμών' και η δεύτερη σε υποψίες ότι οι συντάκτες του μάλλον ζουν στη Σουηδία (ή νομίζουν ότι είμαστε Σουηδία). Αφ’ ενός ο πλήρης εξοβελισμός των φιλοζωικών σωματείων από τη διαδικασία υιοθεσίας/περίθαλψης/διαχείρισης αδέσποτων ζώων.

Και δεν αναφέρομαι στις «οργανώσεις»-παραμάγαζα κάποιων: αναφέρομαι στα ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ σωματεία, με ΑΦΜ, αναγνωρισμένα από πρωτοδικεία κτλ. Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο λόγο για αυτό τον αποκλεισμό παρά το ότι οι συντάκτες του νομοσχεδίου είτε (α) δεν θέλουν να έχουν «στα πόδια τους» τα ενοχλητικά, ΝΟΜΙΜΩΣ λειτουργούντα, φιλοζωικά σωματεία, είτε (β) είναι…. Σουηδοί.

Γιατί μόνο κάποιος Σουηδός (ήτοι κάποιος ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα) ή μόνο κάποιος παντελώς ηλίθιος (ήτοι κάποιος ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα εν γένει) μπορεί να πιστεύει ότι αυτά τα οποία κάνουν αφιλοκερδώς, με τεράστια κατάθεση ατομικού χρόνου και πόρων, και με απίστευτο επαγγελματισμό εκατοντάδες φιλοζωικά σωματεία στην Ελλάδα εδώ και χρόνια, θα το κάνουν οι…. Δήμοι –το 99% των οποίων ΔΕΝ έχουν πόρους, διάθεση ή και τα δύο για κάτι τέτοιο.

Για να μιλήσω με το παράδειγμα της Μυτιλήνη, όπου ζω: από 1 Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα, το φιλοζωικό μας σωματείο έχει στειρώσει, χάρη σε ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΩΡΕΕΣ, περίπου ΣΑΡΑΝΤΑ αδέσποτες σκυλίτσες και ΟΓΔΟΝΤΑ γατούλες. Ο Δήμος Λέσβου ΟΥΤΕ ΜΙΑ - καθώς δεν έχει εγκριθεί ακόμα το σχετικό κονδύλι. Έχουμε ξοδέψει περίπου 7 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ευρώ σε έξοδα περίθαλψης αδέσποτων ζώων - ο Δήμος Λέσβου ΟΥΤΕ ΕΝΑ - αφού, πάμε πάλι!, - καθώς δεν έχει εγκριθεί ακόμα το σχετικό κονδύλι. Έχουμε δώσει για υιοθεσία (τσιπαρισμένα) ΠΕΝΗΝΤΑ αδεσποτάκια - ο Δήμος Λέσβου ΟΥΤΕ ΕΝΑ - αφού ο μοναδικός υπάλληλος του ασχολείται, αναγκαστικά!, μόνο με την περισυλλογή των ζώων. Με τον νέο νόμο, όλα αυτά θα πρέπει να τα κάνει ο Δήμος μας, ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ. Ωραίο ανέκδοτο - ξέρω κι ένα άλλο με τον Τοτό!

Είναι, λοιπόν, το νομοσχέδιο «για πέταμα»;

ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ! Και αυτό γιατί, παρά τα παραπάνω, για ΠΡΩΤΗ φορά στην Ελλάδα μπαίνουν σε νομοθετικό κείμενο οι ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ δημιουργίας αδέσποτων ζώων: οι γέννες και οι εγκαταλείψεις των ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ζώων. Και αυτές αντιμετωπίζονται αφ' ενός με το τέλος διατήρησης ΑΣΤΕΙΡΩΤΟΥ κατοικιδίου (100 ευρώ το χρόνο!) και την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ καταγραφή των γεννήσεων ιδιόκτητων ζώων και αφετέρου με την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ των κτηνιάτρων να ενημερώνουν αστυνομία & Δήμο όταν τους έρχεται ένα ατσιπάριστο ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ ζώο (υποχρεώσεις που αν δεν γίνουν σεβαστές έχουν βαριά πρόστιμα).

Θα εφαρμοστούν αυτά τα δύο στην πράξη; Ούτε εύκολα, ούτε αύριο το πρωί. Όπως ΔΕΝ εφαρμόστηκαν εύκολα και μέσα σε μια νύχτα όλα όσο προέβλεπαν οι προηγούμενοι νόμοι. Αλλά το γεγονός ότι για ΠΡΩΤΗ φορά, θεσμικά, η Ελληνική Πολιτεία βάζει το δάχτυλο επί τον τύπο των ήλων του «προβλήματος των αδέσποτων ζώων», θα ήταν κατά τη γνώμη μου αρκετό ώστε το οργανωμένο φιλοζωικό κίνημα της χώρας να πει «Μπράβο ΑΛΛΑ πρέπει να διορθωθεί αυτό και εκείνο και ετούτο». Και να το κάνει συγκροτημένα και μεθοδικά, ασκώντας κριτική Άρθρο-Άρθρο, λέξη-λέξη, όπου διαφωνεί, στα πλαίσια της δίμηνης διαβούλευσης που μόλις ξεκίνησε.

Το ότι μέχρι τώρα δεν έχω διαβάσει κάτι τέτοιο αλλά κυρίως κραυγές, προσβλητικούς προσωπικούς χαρακτηρισμούς, μισές αλήθειες ή απροκάλυπτα ψέματα, ΕΙΔΙΚΑ από οργανωμένες πρωτοβουλίες/οργανώσεις, δε βοηθά σε τίποτα. Και κυρίως δεν βοηθά τα ίδια τα ζώα!

*Ο Ιωσήφ Μποτεζάγιας, είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρόεδρος του Συλλόγου Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης».

Διαβάστε επίσης:

Η Π.Φ.Π.Ο. αποδεικνύει γιατί το νομοσχέδιο Τσιρώνη είναι κατάπτυστο & από τι κινδυνεύουν οικόσιτα/αδέσποτα αν γίνει νόμος

Δεκάδες φιλοζωικοί φορείς ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου Τσιρώνη που ποινικοποιεί τη φροντίδα αδέσποτων

Π.Φ.Π.Ο.: Εις βάρος ζώων & φιλοζωικών σωματείων πολλές απ' τις αλλαγές για αδέσποτα-οικόσιτα που προωθεί το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Αλλάζει η νομοθεσία για την προστασία αδέσποτων & οικόσιτων ζώων συντροφιάς – Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο

Ο Γ. Τσιρώνης θα αλλάξει προς το χειρότερο για τα ζώα τη νομοθεσία που τα προστατεύει;

Τη θανάτωση των αδέσποτων σκυλιών προτείνει και το παράρτημα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Δυτικής Μακεδονίας

Ερώτηση στη Βουλή από τον Ά. Γεωργιάδη για αλλαγές που ο Γ. Τσιρώνης θέλει να κάνει στον νόμο περί προστασίας ζώων

Π.Φ.Π.Ο.: Κυνικές & επαίσχυντες οι προτάσεις του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για τα αδέσποτα

Συναντήσεις Γ. Τσιρώνη με επιτελάρχη ΕΛ.ΑΣ. & Συνήγορο του Πολίτη για τα αδέσποτα ζώα

Οι προτάσεις του Συνήγορου του Πολίτη για το τι πρέπει να αλλάξει νομοθετικά για τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς

Π.Φ.Π.Ο.: Η συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα των ζώων δείχνει πόσα ακόμα πρέπει να γίνουν (βίντεο)

Την αδιαφορία των αρχών αντιμετώπισε ο Συνήγορος του Πολίτη στην έρευνα για τις φόλες & την αντιμετώπιση του εγκλήματος

Π.Φ.Π.Ο. και Γ. Πατούλης κατά του δημάρχου Σπάρτης που ζήτησε τη θανάτωση των αδέσποτων (βίντεο)

Εξαγωγή ή θανάτωση αδέσποτων που δεν υιοθετούνται ζητάει και ο δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης (βίντεο)

«Ευθανασίες» χωρίς έλεγχο & μειώσεις ποινών για κακοποίηση ζώων ζητάει εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (βίντεο)

Ο «πολιτισμένος» δήμαρχος Σερρών ζητάει θανάτωση αδέσποτων σκυλιών & μετά δίνει «διευκρινίσεις» για να περιορίσει αντιδράσεις (βίντεο)

Θανάτωση αδέσποτων που δεν υιοθετούνται ζητάει εμμέσως & ο βουλευτής της Ν.Δ. Λ. Αυγενάκης;

Ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης δεν σκέφτεται, ούτε σχεδιάζει την ευθανασία αδέσποτων

Την ευθανασία των αδέσποτων – και αλλαγή νομοθεσίας για να την επιτρέπει – ζητάει ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης

Π.Φ.Π.Ο.: Κε αντιδήμαρχε Ηρακλείου Κρήτης κάτω τα ξερά σας από τ’ αδέσποτα!

Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες: Απολίτιστη η άποψη περί ευθανασίας αδέσποτων από τον αντιδήμαρχο

Φιλοζωική Ομάδα Σείριος Ηρακλείου: Ή να παραιτηθεί ή να ανακαλέσει ο αντιδήμαρχος για τα περί ευθανασίας αδέσποτων

Βόλος: Την ευθανασία αδέσποτων προτείνει ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υγείας

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. Αναστασία

    Μα ποιος μιλαει!!!! Αυτος που μας ζηταει να κανουμε ελεγχο σε σπιτια σε ολη την Ελλαδα επειδη δεν βρίσκει στη Μυτιλήνη! Αυτός που αδιαφορεί για τα αλλα φιλοζωικα σωματεία και δινει ζωα απο τη Μυτιλήνη σε ολη την Ελλαδα. Αυτός που δεν θα τρέξει να μαζέψει το ζωο αν το παρατήσει η οικογενεια... Αυτος θα ειναι στη Μυτιλήνη. Ε, λοιπόν η γνωμη του συγκεκριμενου ειναι να πουμε και μπράβο στο υπουργείο? Ξεραμε οτι ηταν ενοχλητικός, τώρα ξέρουμε οτι ειναι ανεκδιήγητος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.