Στηρίξτε μας

Δικαιολογίες από εκείνους που κακοποιούσαν τον σκύλο τους στην Πάρο

15 Ιανουαρίου 2013 16:29 | Επικαιρότητα
Δικαιολογίες από εκείνους που κακοποιούσαν τον σκύλο τους στην Πάρο

«Αλλοιώσατε τις φωτογραφίες για να δείξετε αδύνατο τον σκύλο»

Η Μαρία Α. συγγενής του ιδιοκτήτη του σκελετωμένου Ντόμπερμαν εις βάρος του οποίου σχηματίζεται δικογραφία από το Λιμενικό Πάρου,  επικοινώνησε με το www.zoosos.gr, για  να διαμαρτυρηθεί επειδή μέσα από τα δημοσιεύματα μας όπως επί λέξει γράφει «προσβάλλονται και δυσφημίζονται πρόσωπα τα οποία είναι αξιοπρεπή τόσα χρόνια στην Πάρο». Η Μαρία Α. μας επισημαίνει, πως πρόκειται για ψευδή καταγγελία με ελλιπή στοιχεία, γιατί ουδέποτε (!) υπήρχε κακοποίηση σκύλου και ουδέποτε αναφέρθηκε στον Π.Α. (ιδιοκτήτη του ζώου) η πιθανότητα σύλληψης στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Το να αγνοεί κάποιος τη νομοθεσία δεν το θεωρούμε παράλογο, συμβαίνει, αν και η ευθύνη είναι ολοκληρωτικά δική του. Όμως η κοινή λογική κάνει τα πράγματα για όλους μας πιο εύκολα. Στην έκθεση αυτοψίας, που συνέταξε ο προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής Πάρου, Νικόλαος Τσιγώνιας, κατ’ εντολή του λιμενάρχη και του αρμόδιου εισαγγελέα, οι οποίοι ασχολήθηκαν με την υπόθεση, διαβάζουμε ξεκάθαρα, ότι το σκυλί είχε τσιπάκι και ήταν εμβολιασμένο αλλά εκεί δεν γίνεται αναφορά μόνο σε αυτό γιατί ως γνωστό κανένα σκυλί δεν χορταίνει με επειδή έχει ηλεκτρονική σήμανση...

Έμεινε έκπληκτος ο κτηνίατρος βλέποντας τόσο αδύνατο το ζώο

Στην έκθεση αυτή μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Ο κ. Λάμπρου εξέφρασε την έκπληξη του για την θρεπτική κατάσταση του σκυλιού και όπως μας διαβεβαίωσε πριν τρεις μήνες που το είχε εμβολιάσει, ήταν σε πολύ καλλίτερη θρεπτική κατάσταση». Δηλαδή ο κτηνίατρος, που είχε εμβολιάσει το ζώο μερικούς μήνες πριν σάστισε, όταν το είδε έτσι σκελετωμένο, όπως το βλέπετε στις σχετικές φωτογραφίες, που δημοσιεύουμε από τον Δεκέμβριο του 2012.

ParosDobermanDetis12 2012 5Γι’ αυτές τις φωτογραφίες, κατηγορηθήκαμε σήμερα το πρωί από τον ιδιοκτήτη του Ντόμπερμαν, τον Πέτρο Α.

Η συγγενής του βασανιστή του σκύλου μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε, ότι «αλλοιώσαμε» τα στιγμιότυπα για να παρουσιάσουμε την κατάσταση του ζώου διαφορετική από την πραγματικότητα, ενώ μας επισήμανε ότι ο λιμενάρχης, Κωνσταντίνος Γιαλελής, που κίνησε τις διαδικασίες εναντίον του δεν είναι κτηνίατρος! Στην επικείμενη δίκη με χαρά θα παρουσιάσουμε και το φωτογραφικό υλικό (είναι εύκολο από τις αρμόδιες αρχές να αποδείξουν αν υπήρχε αλλοίωση τους ή όχι) αλλά θα παρακολουθήσουμε και τους κτηνιάτρους να δηλώνουν προφορικά αυτά που κατέγραψαν στην κτηνιατρική γνωμάτευση τους.

Στην έκθεση αυτοψίας του κ. Τσιγώνια τονίζεται μεταξύ άλλων: «Συστήσαμε με τον κ. Λάμπρου στον ιδιοκτήτη να προβεί σε ένα κύκλο εξετάσεων για να αποκλειστεί η ύπαρξη τυχόν χρόνιου νοσήματος, τον οποίο όπως δήλωσε ο ιδιοκτήτης θα το κάνει τις επόμενες μέρες στο ιατρείο του κ. Λάμπρου, και του συστήσαμε επίσης να βελτιώσει την ποσότητα και την ποιότητα της τροφής και να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης του σκυλιού.

Αν δεν υπάρχει νόσημα που να χρειαστεί θεραπεία άμεσα, θα επανέλθουμε σε τρεις μήνες για να διαπιστώσουμε αν τηρήθηκαν οι οδηγίες, αν βελτιώθηκαν οι συνθήκες διαβίωσης τους ζώου και η θρεπτική του κατάσταση και τότε θα εισηγηθούμε στον δήμο την επιβολή των προβλεπομένων κυρώσεων».

Μπορεί κάποιοι στην Πάρο ή και αλλού να αδυνατούν ή να μην θέλουν να καταλάβουν, ότι κακοποίηση δεν είναι μόνο η δηλητηρίαση, ο πυροβολισμός, ο απαγχονισμός ενός ζώου. Κακοποίηση είναι να έχεις αλυσοδεμένο το σκυλί σου και να μην το ταΐζεις ή να το ταΐζεις ακατάλληλη τροφή. Κακοποίηση είναι το ζώο να είναι άρρωστο και εσύ να το αφήνεις π.χ. να αργοπεθαίνει και να βασανίζεται λέγοντας ότι του έχεις κάνει εμβόλια!

Αυτόπτες μάρτυρες, που είχαν κάνει καταγγελία στην Αστυνομία, είναι διατεθειμένοι να καταθέσουν τις δικές τους μαρτυρίες για τι τράβηξε αυτό το ζώο εδώ και δύο χρόνια. Το ίδιο είναι διατεθειμένοι να κάνουν και εκπρόσωποι του φιλοζωικού συλλόγου του νησιού P.A.W.S., καθώς και εκείνοι είχαν διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό και άλλα σκυλιά, που ανήκουν στον συγκεκριμένο άνδρα.

Αν τελικά το www.zoosos.gr δεν είχε ενημερώσει τον λιμενάρχη και αν κ. Γιαλελής δεν είχε πάρει στα σοβαρά την υπόθεση τίποτε από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί. Ούτε εξετάσεις θα γίνονταν στο ζώο, ούτε θα βελτιώνονταν οι συνθήκες ζωής ή διατροφή του.

Ο επαναληπτικός εμβολιασμός του συγκεκριμένου Ντόμπερμαν – όπως φαίνεται και από το βιβλιάριο υγείας το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ – έγινε πολύ πρόσφατα (μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο) επειδή ήταν συνεχής η πίεση προς τον ιδιοκτήτη του ζώου, το ίδιο έγινε και με την τοποθέτηση τσιπ.

Όμως κανένα εμβόλιο ή κανένα τσιπ δεν σώζει το ζώο από την ασιτία, αν εκείνος που έχει την ευθύνη του δεν του δίνει τροφή! Θυμίζουμε ότι η παραβίαση των κανόνων ευζωίας, όπως ορίζονται στους νόμους 1197/1981, 2017/1992, 3170/2003 και 4039/2012 συνιστά κακοποίηση και αυτό στο δικαστήριο αποδεικνύεται.

Κουτοπονηριές για να ξεφύγει από τις ευθύνες του

Επί της ουσίας με κουτοπονηριές δεν γίνεται προσπαθούμε πάντα να ξεφεύγουμε από τις συνέπειες των πράξεων μας. Εμείς εδώ στο www.zoosos.gr δεν επιδιώκουμε τον στιγματισμό κανενός. Θέλουμε μόνο να μην κακοποιούνται τα ζώα. Και εκείνοι που τα κακοποιούν ποικιλοτρόπως να λογοδοτούν στη δικαιοσύνη για τις πράξεις τους. Εμείς δεν είμαστε ούτε κτηνίατροι, ούτε δικαστές, ούτε εισαγγελείς, ούτε αστυνομικοί. Όμως δημοσιοποιούμε αυτά που πολλοί θέλουν να κρύψουν, γιατί πολύ απλά για εκείνους τα ζώα δεν έχουν αξία και δεν πειράζει αν μένουν ατάιστα ή αν αργοπεθαίνουν άρρωστα.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε στην Μαρία Α. ότι και τα «επιφανή» πρόσωπα όταν παρανομούν πρέπει να λογοδοτούν. Το ότι κάποιος είναι γνωστός – διάσημος (αυτό σημαίνει επιφανής) στο χωριό ή στην πόλη του δεν σημαίνει ότι είναι υπεράνω υποψίας ή πως όταν σφάλει, παρανομεί δεν πρέπει να έρχεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεων του… Η αξιοπρέπεια μας και η αξία μας αποδεικνύεται καθημερινά όπως και ο σεβασμός που μας έχουν οι άλλοι κατακτιέται κάθε μέρα. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και για κανέναν δεν ισχύει το αλάθητο…

Τι λέει η έκθεση αυτοψίας

«Στις 7-1-2013 και ώρα 11.00 μετά από τηλεφωνική πρόσκληση του Λιμενάρχη Πάρου Γιαλελή Κων/νου, επισκεφθήκαμε μαζί του και με τον λιμενοφύλακα Σιγάλα Αναστάσιο, το ναυπηγείο του Α.Π. στην περιοχή Αγ. Ιωάννης Δέτης, για να διερευνήσουμε κατόπιν τηλεφωνικής εισαγγελικής παραγγελίας, καταγγελία για την ύπαρξη σκυλιού κακοποιημένου στον χώρο αυτό.

Διαπιστώσαμε την ύπαρξη ενός αρσενικού σκυλιού φυλής Ντόμπερμαν ηλικίας 2 ετών περίπου χρώματος φαιοκόκκινου δεμένο με αλυσίδα 2,5 μέτρων περίπου το οποίο ήταν σε κακή θρεπτική κατάσταση. Υπήρχε μεγάλο ξύλινο σπιτάκι που το προστάτευε από τα καιρικά φαινόμενα, σκεύος με νερό και σκεύος για φαγητό.

Το σκυλί ήταν ζωηρό, γαύγιζε συνεχώς και επιτηρούσε το χώρο του μετακινούμε συνεχώς. Ζητήθηκε από τον ιδιοκτήτη η ηλεκτρονική του ταυτότητα καθώς και το βιβλιάριο υγείας του ζώου. Προσκομίσθηκαν από τον ιδιοκτήτη και με τη βοήθεια του ιδιώτης κτηνιάτρου Λάμπρου Αντώνη, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση του λιμενάρχη έγινε ταυτοποίηση του ζώου, που φέρει το νούμερο 94… (επισυνάπτονται φωτοτυπίες του βιβλιαρίου υγείας και της ηλεκτρονικής ταυτότητας). Διαπιστώσαμε ότι το σκυλί ήταν εμβολιασμένο, είχε γίνει χρήση αντιπαρασιτικού σκευάσματος και είχε γίνει καταπολέμηση των εξωπαρασίτων τα οποία και απουσίαζαν από το ζώο.

Ο κ. Λάμπρου εξέφρασε την έκπληξη του για την θρεπτική κατάσταση του σκυλιού και όπως μας διαβεβαίωσε πριν τρεις μήνες που το είχε εμβολιάσει, ήταν σε πολύ καλλίτερη θρεπτική κατάσταση. Ζητήσαμε από τον ιδιοκτήτη να μας δείξει την τροφή που χρησιμοποιούσε και μας έδειξε ένα σακί του εμπορίου χαμηλής ποιότητας. Ο κ. Α. μας είπε ότι το σκυλί έχει αδυνατίσει τόσο πολύ τον τελευταίο μήνα παρ’ όλο που το ταΐζει πρωί και βράδυ και ότι το βράδυ το αφήνει ελεύθερο στο χώρο του ναυπηγείου (1,5 στρέμμα περίπου) στον οποίο εκτελεί χρέη φύλακα των σκαφών για να αποφευχθούν κλοπές σε αυτά.

Συστήσαμε με τον κ. Λάμπρου στον ιδιοκτήτη να προβεί σε ένα κύκλο εξετάσεων για να αποκλειστεί η ύπαρξη τυχόν χρόνιου νοσήματος, τον οποίο όπως δήλωσε ο ιδιοκτήτης θα τον κάνει τις επόμενες μέρες στο ιατρείο του κ. Λάμπρου, και του συστήσαμε επίσης να βελτιώσει την ποσότητα και την ποιότητα της τροφής και να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης του σκυλιού.

Αν δεν υπάρχει νόσημα που να χρειαστεί θεραπεία άμεσα, θα επανέλθουμε σε τρεις μήνες για να διαπιστώσουμε αν τηρήθηκαν οι οδηγίες, αν βελτιώθηκαν οι συνθήκες διαβίωσης τους ζώου και η θρεπτική του κατάσταση και τότε θα εισηγηθούμε στον δήμο την επιβολή των προβλεπομένων κυρώσεων».

Δείτε αυτούσια στην έκθεση εδώ και εδώ.

Διαβάστε επίσης:

6 Οκτωβρίου 2016

Καταδικάστηκε – αν και με μικρή ποινή – ο επιχειρηματίας που επί χρόνια κακοποιεί τα σκυλιά του στην Πάρο

23 Οκτωβρίου 2011

Παριανός επιχειρηματίας αντιμετωπίζει τα σκυλιά του ως αντικείμενα!

3 Σεπτεμβρίου 2012

Παραμένει σκελετωμένο το Ντόμπερμαν στο Υστέρνι της Πάρου (βίντεο)

6 Δεκεμβρίου 2012

Την Πάρο δυσφημούν όσοι κακοποιούν τα ζώα τους!

12 Δεκεμβρίου 2012

Πάρος: Πότε θα τελειώσει το μαρτύριο του σκύλου που βασανίζει συστηματικά ο ιδιοκτήτης του;

4 Ιανουαρίου 2013

Θα συλλάβει το Λιμενικό Πάρου τον άνδρα που κακοποιεί τον σκύλο του;

6 Ιανουαρίου 2013

Πάρος: Το σκελετωμένο Ντόμπερμαν δεν βασανίζεται από τον ιδιοκτήτη του;

7 Ιανουαρίου 2013

Σχηματίζεται δικογραφία εις βάρος του Παριανού που κακοποιεί τον σκύλο του

14 Ιανουαρίου 2013

Ο λιμενάρχης Πάρου μιλάει στην ΕΡΑ για το σκελετωμένο Ντόμπερμαν (ηχητικό)

1 Αυγούστου 2013

Πάρος: Μετά την καταγγελία το σκελετωμένο σκυλί πάχυνε!

6 Οκτωβρίου 2016

Καταδικάστηκε – αν και με μικρή ποινή – ο επιχειρηματίας που επί χρόνια κακοποιεί τα σκυλιά του στην Πάρο

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

 1. Θάνος

  «προσβάλλονται και δυσφημίζονται πρόσωπα τα οποία είναι αξιοπρεπή τόσα χρόνια στην Πάρο».

  Μπααα…;;; θίχτηκε το εγώ της αξιοπρεπούς κακομαθημένης μανδάμ;

  Σου έπεσε η μύτη καλέ κυρία; Πού σου μάθανε να στηρίζεις την αξιοπρέπειά σου; Στην απανθρωπιά, και στην αδιαφορία απέναντι στον πόνο του κατώτερού σου;

  Και τώρα που θα φροντίσουν το ζώο αυτοί οι αξιοπρεπείς, πόσο μα πόσο θα τους πέσει η υπόληψη…

  Α ρε τι τραβάνε οι αξιοπρεπείς τσορμπατζίδες…!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.