Στηρίξτε μας

Καταγγέλλουν την παρεμπόδιση διενέργειας νόμιμων στειρώσεων αδέσποτων ζώων στο Δημοτικό Κτηνιατρείο Χανίων

22 Φεβρουαρίου 2018 22:57 | Καταγγελίες
Καταγγέλλουν την παρεμπόδιση διενέργειας νόμιμων στειρώσεων αδέσποτων ζώων στο Δημοτικό Κτηνιατρείο Χανίων

Με επιστολή τους προς την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Υπουργείο Εσωτερικών, τον Δήμαρχο Χανίων και το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» και ο Φιλοζωικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χανίων «η ΚΥΝ-ωνία» καταγγέλλει τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Χανίων καθώς παρεμποδίζει τις νόμιμες στειρώσεις αδέσποτων που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στο Δημοτικό Κτηνιατρείο Χανίων.

Ολόκληρη η επιστολή

«Αξιότιμοι κύριοι,
στις 25.10.2017 μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χανίων, την οποία σας επισυνάπτουμε, αποφασίστηκε η διενέργεια δωρεάν στειρώσεων αδέσποτων ζώων συντροφιάς της δικαιοδοσίας του Δήμου βάσει του νόμου 4039/12 στον χώρο του Δημοτικού Κτηνιατρείου Χανίων από Γερμανούς Εθελοντές Κτηνιάτρους, οι οποίοι κατείχαν την προβλεπόμενη από την νομοθεσία μας άδεια.

Στις 23/10 ημέρα Δευτέρα, κατά την έναρξη του προγράμματος δωρεάν στειρώσεων, η Κτηνιατρική Υπηρεσία Χανίων έσπευσε στον χώρο διενέργειας των στειρώσεων, όπου, αντί -ως εκ του νόμου όφειλε — να ελέγξει την διαδικασία και να καταγράψει τυχόν παραλείψεις, τις οποίες θα κοινοποιούσε εν συνεχεία στον Δήμο Χανίων, απαίτησε προφορικά από την Δημοτική Αρχή, καλώντας μάλιστα και την Αστυνομία, να σταματήσει η διαδικασία, όπως και έγινε, γεγονός για το οποίο “πανηγύρισε” δημόσια ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, το συνδικαλιστικό δηλαδή όργανο των κτηνιάτρων στην Ελλάδα, εν όψει και των αρχαιρεσιών τους που είχαν προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο.

Στις 06/11 ημέρα Δευτέρα, ενώ και πάλι οι Εθελοντές Κτηνίατροι, κατόπιν πρόσκλησης του Δήμου Χανίων, ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και σύμφωνα με το νόμο, είχαν προσέλθει στο Δημοτικό Κτηνιατρείο για τη διενέργεια του προγράμματος δωρεάν στειρώσεων, και ενώ είχαν προγραμματιστεί στειρώσεις δεκάδων αδέσποτων ζώων, πολλών εκ των οποίων σε εγκυμοσύνη, η Κτηνιατρική Υπηρεσία Χανίων, παρά του ότι είχε ενημερωθεί πλήρως για την νομιμότητα της διαδικασίας, επισκέφθηκε και πάλι τον χώρο διενέργειας των στειρώσεων, με αποκλειστικό σκοπό, όπως αποδείχθηκε, να διακόψει για μια φορά ακόμα τις δωρεάν στειρώσεις, προς ικανοποίηση του συνδικαλιστικού οργάνου των κτηνιάτρων, που και πάλι πανηγύρισε για την “επιτυχία”.

Ας σημειωθεί ότι, σε καμία από τις δυο ως άνω περιπτώσεις, παρά του ότι οι υπάλληλοι της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας κινητοποίησαν τις αστυνομικές αρχές και επέβαλαν -παρανόμως- στον δήμο Χανίων να διακόψει το πρόγραμμα στειρώσεων, δεν ακολούθησε έγγραφό τους προς τον Δήμο Χανίων ή άλλες αρμόδιες Αρχές, όπου να επισημαίνονται οι τυχόν διαπιστωθείσες πλημμέλειες ή οι λόγοι της παρέμβασής τους και της -καταχρηστικής και παράνομης- απαίτησής τους να διακοπεί το πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων.

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, θα θέλαμε να προβούμε στις παρακάτω κρίσεις:
1. Eνώ κατά πάγια τακτική της, η Κτηνιατρική Υπηρεσία Χανίων ανταποκρίνεται πολύ καθυστερημένα σε καταγγελίες κακοποίησης ζώων, στην συγκεκριμένη καταγγελία ιδιώτη συνδικαλιστή κτηνιάτρου κατά των Γερμανών Εθελοντών συναδέλφων του, έσπευσε πάραυτα και τις δύο φορές να ανταποκριθεί, γεγονός που δημιουργεί εύλογες απορίες για την ταύτισή της με μερίδα συναδέλφων τους Ελλήνων κτηνιάτρων που αντιδρούν στις στειρώσεις αδέσποτων ζώων από αλλοδαπούς Ευρωπαίους εθελοντές κτηνιάτρους, για συντεχνιακούς λόγους, με ψήγματα ενίοτε ρατσισμού, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των Εθελοντών κατάγεται κατά κύριο λόγο από την Γερμανία.

2. Η Κτηνιατρική Υπηρεσία Χανίων, παρά τις υποδείξεις, τα έγγραφα τις προφορικές παρεμβάσεις των φιλοζωικών φορέων και κυρίως τις γραπτές και προφορικές υποδείξεις των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παραβαίνει κατ’ επανάληψη την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, αρνούμενη την έκδοση πιστοποιητικών traces για την μεταφορά ζώων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3. Η Κτηνιατρική Υπηρεσία Χανίων, αντί να καθοδηγεί τους δήμους των Χανίων, να επισημαίνει τυχόν παραλείψεις κι κυρίως να είναι αρωγός στα προγράμματα δωρεάν στείρωσης αδέσποτων ζώων, για την αντιμετώπιση του με μεγάλες κοινωνικές διαστάσεις ζητήματος των χιλιάδων αδέσποτων, όχι μόνο αδιαφορεί παγερά, αλλά “σαμποτάρει” μονίμως τα προγράμματα, απαιτώντας κατά τρόπο παράνομο τη διακοπή τους, εκμεταλλευόμενη την άγνοια της νομοθεσίας τόσο από τα αστυνομικά όργανα, όσο και από τους παράγοντες των Δήμων, οι οποίοι -εύλογα ενδεχομένως- θεωρούν ότι οι υπάλληλοι της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας προασπίζονται τη νομιμότητα. Η κρίση περί του αν οι διενεργούμενες στειρώσεις είναι παράνομες ή όχι και η διακοπή των στειρώσεων ανήκει στη δικαιοδοσία των Εισαγγελικών Αρχών και όχι της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, η οποία καθ’ υπέρβαση καθήκοντος ενδύθηκε και τις δύο φορές τον ρόλο των Εισαγγελικών Αρχών.

Ο ρόλος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας είναι εποπτικός και συμβουλευτικός, στη δε περίπτωση, που κατά τη γνώμη της, υπάρχει αξιόποινη πράξη οφείλει να καταγγείλει τον Δήμο στις Εισαγγελικές Αρχές τις μόνες αρμόδιες να αποφασίσουν περί του αξιόποινου ή μιας πράξεως.

4. Οι τυχόν παρατυπίες που διαπιστώθηκαν κατά την 23η Οκτωβρίου και 6η Νοεμβρίου, αφενός δεν επισημάνθηκαν εγγράφως, για την τυχόν συμμόρφωση του Δήμου, αφετέρου σε καμία περίπτωση δεν καθιστούσαν παράνομη την διαδικασία των δωρεάν στειρώσεων, και σίγουρα δεν τους έδιναν το δικαίωμα να επιβάλουν την ακύρωση της διαδικασίας.

5. Όλες οι υπηρεσίες του δημοσίου οφείλουν να συνεκτιμούν το κοινωνικό όφελος και τις συνέπειες των ενεργειών τους και να σέβονται τους επιστήμονες και δη τους εθελοντές, οι οποίοι, με δικά τους έξοδα, και απολύτως δωρεάν, αφιέρωσαν τον χρόνο τους και τις επιστημονικές τους γνώσεις και εμπειρία για να συμβάλουν στη μείωση του αδέσποτου πληθυσμού, μέσα από τις προγραμματισμένες στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

6. Αδιαφόρησαν προκλητικά και απαξίωσαν να απαντήσουν στο εδώ και 3 μήνες περίπου προφορικό αίτημα των φιλοζωικών φορέων για συνάντηση παρουσία του Δήμου, προκειμένου να υποδείξουν τις κατά την υπηρεσία τους απαραίτητες προϋποθέσεις για να συνεχιστεί με ομαλότητα το ζωτικής σημασίας για την πόλη μας πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, παρακαλούμε θερμά να διερευνήσετε την τυχόν διάπραξη πειθαρχικών ή ποινικών αδικημάτων και να επιβάλετε, με κάθε νόμιμη ενέργεια, την ομαλή και σύννομη λειτουργία της ως άνω υπηρεσίας, σε ό,τι αφορά τα ζώα συντροφιάς, προς όφελος των δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και των πολιτών τους.

Με εκτίμηση
Πανελλαδική Φιλοζωική
Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων
Η Προστασία των Ζώων
Φιλοζωικός Πολιτιστικός
Σύλλογος Χανίων η ΚΥΝ-ωνία».

Διαβάστε επίσης:

Π.Φ.Π.Ο.: Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος κάλεσε ακόμα και τη Δίωξη Ναρκωτικών για να μη γίνουν στα Χανιά στειρώσεις αδέσποτων

Εισαγγελία Χανίων: Απολύτως νόμιμες οι στειρώσεις αδέσποτων από εθελοντές κτηνίατρους (βίντεο)

Φιλοζωικά σωματεία των Χανίων αποδεικνύουν ότι ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ψεύδεται & εμποδίζει στειρώσεις αδέσποτων από ευρωπαίους κτηνίατρους

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος αποδεικνύει πόσο δεν τον νοιάζει τα όσα υφίστανται τα αδέσποτα ζώα και στη Μαγνησία

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, ο κακός λύκος και τα τραπεζομάντηλα

Υπέρ του ακρωτηριασμού των σκυλιών ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος!

Ντροπή για τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο που σε βίντεο χαρακτηρίζει επικίνδυνα για την Δημόσια Υγεία τ’ αδέσποτα

Συνδικαλιστές του Π.Κ.Σ. χρησιμοποίησαν την υπογραφή κτηνίατρου χωρίς να τον ρωτήσουν!

Η διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων πρέπει να μπει πάνω από τα συμφέροντα των κτηνιάτρων!

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ενοχλείται από τους εθελοντές που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες στα αδέσποτα

Οι εθελοντές κτηνίατροι δεν «τρώνε το ψωμί» των ντόπιων! Λειτουργούν σωτήρια για τα αδέσποτα!

Α. Τραχήλη: «Δεν υπάρχει ανάγκη για ξένους κτηνιάτρους στη χώρα μας» (βίντεο)

Δεν θέλουν τους εθελοντές κτηνιάτρους για να μη χάσουν την πελατεία τους…

Αν οι Έλληνες κτηνίατροι δεν μπορούν ας αφήσουν τους ξένους να το κάνουν!

Αν δεν απαγορευτεί η πώληση ζώων σε καταστήματα οι στειρώσεις δεν θα είναι ποτέ αρκετές!

Δήμος Χανίων: Αναγκαιότητα ο πληθυσμιακός έλεγχος των αδέσποτων ζώων

Δεν θέλουν τους εθελοντές κτηνιάτρους για να μη χάσουν την πελατεία τους…

Πρόθεση του ΥΠ.Α.Α.Τ. είναι να λειτουργήσει ο θεσμός των εθελοντών κτηνιάτρων

Η εγκληματική δράση μας εις βάρος των ζώων εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς

Σήμερα στην Ε.Ε. το θέμα των εθελοντών κτηνιάτρων

Στις Βρυξέλλες θα συζητήσουν για τις στειρώσεις των αδέσποτων που ζουν εντός Ε.Ε.

Γιατί οι εθελοντές κτηνίατροι δεν χρειάζονται την έγκριση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Βάζουν παρανόμως εμπόδια στους εθελοντές κτηνιάτρους

Στειρώσεις γατιών και σκυλιών από εθελοντές κτηνιάτρους στη Βόρεια Ελλάδα

Οι κτηνίατροι της Λέσβου εκβιάζουν τους φιλόζωους!

Κα Τραχήλη γιατί δεν προτείνετε Έλληνες κτηνίατρους ως εθελοντές;

Ευρωπαίοι κτηνίατροι και στη Λέσβο για δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.