Στηρίξτε μας

Δεν θέλουν τους εθελοντές κτηνιάτρους για να μη χάσουν την πελατεία τους… (βίντεο)

16 Νοεμβρίου 2012 18:13 | Επικαιρότητα
Δεν θέλουν τους εθελοντές κτηνιάτρους για να μη χάσουν την πελατεία τους… (βίντεο)

Παρανομεί το ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Κόλαφος κατά του τρόπου, που λειτουργεί το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) στο θέμα της απαγόρευσης αδειοδότησης των εθελοντών κτηνιάτρων από το εξωτερικό, ήταν η τοποθέτηση του νομικού ειδικού επί του Διοικητικού Δικαίου, Βασίλη Παπαγεωργίου.

Ο κ. Παπαγεωργίου ως συνεργάτης της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας το απόγευμα της Τετάρτης ανέλυσε στο Ευρωκοινοβούλιο ενώπιον του ευρωβουλευτή, Γιώργου Χατζημαρκάκη, του Andrea Gavinelli, που είναι ο επικεφαλής του Τμήματος για την Ευζωία των Ζώων (Unit of Animal Welfare), και υπάγεται στον επίτροπο για θέματα Υγείας και Καταναλωτών, Tonio Borg, της Παναγιώτας Παπαδάκη, προϊσταμένης της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του ΥΠ.Α.Α.Τ. και των εκπροσώπων των φιλοζωικών σωματείων και των κτηνιάτρων το γιατί το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. παρανομεί δηλαδή «παρανομοθετεί» και δεν εφαρμόζει αυτό που ορίζει ο νόμος 4039/2012.

Ο κ. Παπαγεωργίου κατά την εξάλεπτη ομιλία του εξήγησε, ότι οι κανόνες, που θέτει η ενωσιακή νομοθεσία (Οδηγία 2005/36 για σχετικά με την «αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων») για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων αφορούν ξεκάθαρα σε επαγγελματίες, που θέλουν να εγκατασταθούν σε μια χώρα και να εργαστούν επ’ αμοιβή και δεν αφορά εθελοντές.

Αυτή τη νομοθεσία την οποία η Ελλάδα την ενσωμάτωσε με 5ετη καθυστέρηση με το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) 38/2010 («Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2005/36/Ε.Κ.») αφορά ξεκάθαρα επαγγελματίες που αμείβονται.

Στο Π.Δ. 38/2010 γίνεται αναφορά στους κτηνιάτρους που επιθυμούν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα, ορίζει τις προϋποθέσεις, την διαδικασία και την αρχή για την υλοποίηση της εγκατάστασής τους.

Το ίδιο Π.Δ. 38/2010 παρείχε στην παράγραφο 6 του άρθρου 7 και στην παράγραφο 3 του άρθρου 9  την εξουσιοδότηση στον Υπουργό Παιδείας και τον αρμόδιο κατά περίπτωση Υπουργό (στην περίπτωση των κτηνιάτρων τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), να ρυθμίζουν με Κοινή Υπουργική Απόφασή τους τις λεπτομέρειες εφαρμογής του Π.Δ. και εντέλει και της Οδηγίας.

Έτσι εκδόθηκε με αρ. Υ.Α. 165261/ΙΑ/29-12-2010 Φ.Ε.Κ. Β 2157 2010 (με τίτλο: «Ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στην Ελλάδα από γεωπόνους, δασολόγους, κτηνιάτρους, γεωλόγους, ιχθυολόγους υπηκόους Ε.Ε.»), με την οποία ρυθμίσθηκε ειδικά η «προσωρινή και περιστασιακή παροχή υπηρεσιών στην Ελλάδα από επαγγελματίες υπηκόους κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένων και των Ελλήνων υπηκόων, οι οποίοι είναι  νόμιμα εγκατεστημένοι στα κράτη αυτά και διαθέτουν τα νόμιμα προσόντα για την εκεί άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας του γεωπόνου, δασολόγου, κτηνιάτρου...».

Papageorgiou XatzimarkakisΟ νομικός Βασίλης Παπαγεωργίου με τον ευρωβουλευτή Γιώργο Χατζημαρκάκη.

Ο κ. Παπαγεωργίου – αφού ανέλυσε όλες τις παραμέτρους – εξήγησε, ότι ο νόμος 4039/2012 είναι πάνω από την οποιαδήποτε υπουργική απόφαση και σημείωσε με έμφαση την αντίθεση, ότι δηλαδή για την εθελοντική προσφορά εργασίας το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. θέτει περισσότερες προϋποθέσεις από εκείνες που ορίζει η ενωσιακή νομοθεσία για όσους θέλουν να εργαστούν σε κάποια χώρα της Ε.Ε.

Αρνείται ουσιαστικά τη συνεργασία ο Π.Κ.Σ.

Όμως μια πολύ σημαντική παρατήρηση του κ. Παπαγεωργίου ήταν εκείνη που απευθυνόταν στην Αθηνά Τραχήλη, πρόεδρο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, η οποία ήταν επίσης ομιλήτρια σε αυτή την ενημερωτική συνάντηση – συζήτηση.

Ο νομικός σύμβουλος της Π.Φ.Π.Ο. αμφισβήτησε ευθέως τις «αγνές» προθέσεις της κας Τραχήλη, που αρχικά μίλησε για συνεργασίες ενώ στην δευτερολογία της είπε ευθέως ότι δεν υπάρχει ανάγκη από ξένους κτηνιάτρους να έρθουν στη χώρα μας!

Απευθυνόμενος στο προεδρείο τόνισε: «Αναφέρθηκε (σ.σ. η κα Τραχήλη) στις προθέσεις συνεργασίας με τους αλλοδαπούς συναδέλφους τους και το “άνοιγμα” που έχει κάνει ο Ελληνικός Κτηνιατρικός Σύλλογος, προς τον στόχο αυτό.

Να μου επιτρέψετε να αμφιβάλλω.

Μετά την ψήφιση του Ν. 4039/2012, στις 22-6-2012 η κ. Τραχήλη με την ιδιότητα της προέδρου του ανωτέρω Συλλόγου απέστειλε στους δημάρχους όλης της χώρας μας επιστολή της που θέτει, εκ νέου,  ζητήματα τυπικά διαδικαστικά  που όμως ουσιαστικά συνιστούν κωλύματα - εμπόδια για την εθελοντική παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών (απόδειξη επαγγελματικής κατάστασης, κοινοποίηση Α.Φ.Μ. κλπ.).

Θέτει επίσης ζήτημα προτίμησης των ελλήνων κτηνιάτρων με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης και αλληλεγγύης προς αυτούς και τέλος επειδή τα έξοδα μετακίνησης απαιτείται να τα πληρώσει κάποιος, οι επιθυμούντες να προσέλθουν στην χώρα μας κτηνίατροι, στην επιστολή αυτή αποκαλούνται “υποτιθέμενοι” εθελοντές.

Είναι σαφές ότι τέτοιου είδους επιστολές και θέσεις όχι μόνον δεν αποδεικνύουν καλές προθέσεις και διάθεση συνεργασίας  αλλά δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση και υλοποίηση του εθελοντισμού για τα αδέσποτα ζώα και τον πληθυσμιακό τους έλεγχο».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την τοποθέτηση του.

Διαβάστε επίσης:

Πρόθεση του ΥΠ.Α.Α.Τ. είναι να λειτουργήσει ο θεσμός των εθελοντών κτηνιάτρων

Η Ε.Ε. δεν απαγορεύει την εθελοντική εργασία των κτηνιάτρων

Σήμερα στην Ε.Ε. το θέμα των εθελοντών κτηνιάτρων

Στις Βρυξέλλες θα συζητήσουν για τις στειρώσεις των αδέσποτων που ζουν εντός Ε.Ε.

Γιατί οι εθελοντές κτηνίατροι δεν χρειάζονται την έγκριση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Αν οι Έλληνες κτηνίατροι δεν μπορούν ας αφήσουν τους ξένους να το κάνουν!

Βάζουν παρανόμως εμπόδια στους εθελοντές κτηνιάτρους

Στειρώσεις γατιών και σκυλιών από εθελοντές κτηνιάτρους στη Βόρεια Ελλάδα

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ενοχλείται από τους εθελοντές που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες στα αδέσποτα

Οι κτηνίατροι της Λέσβου εκβιάζουν τους φιλόζωους!

Κα Τραχήλη γιατί δεν προτείνετε Έλληνες κτηνίατρους ως εθελοντές;

Ευρωπαίοι κτηνίατροι και στη Λέσβο για δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.