Στηρίξτε μας

Α. Τραχήλη: «Δεν υπάρχει ανάγκη για ξένους κτηνιάτρους στη χώρα μας» (βίντεο)

17 Νοεμβρίου 2012 14:48 | Επικαιρότητα
Α. Τραχήλη: «Δεν υπάρχει ανάγκη για ξένους κτηνιάτρους στη χώρα μας» (βίντεο)

Διάθεση για συνεργασία με όσους νοιάζονται για το καλό των ζώων έδειξε να έχει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (Π.Κ.Σ.), Αθηνά Τραχήλη, μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο ενώπιον του ευρωβουλευτή, Γιώργου Χατζημαρκάκη, του Andrea Gavinelli, που είναι ο επικεφαλής του Τμήματος για την Ευζωία των Ζώων (Unit of Animal Welfare), και υπάγεται στον επίτροπο για θέματα Υγείας και Καταναλωτών, Tonio Borg, της Παναγιώτας Παπαδάκη, προϊσταμένης της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του ΥΠ.Α.Α.Τ. και των εκπροσώπων των φιλοζωικών σωματείων, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για τη στάση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., επειδή δεν δίνει άδεια σε εκείνους, που εθελοντικά θέλουν να έρθουν στη χώρα μας, για να βοηθήσουν τ’ αδέσποτα στειρώνοντας τα.

Η κα Τραχήλη και κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας της και στη δευτερολογία της αναφέρθηκε ξανά και ξανά στο δίκτυο εθελοντών κτηνιάτρων, που συστάθηκε το περασμένο καλοκαίρι από τον Π.Κ.Σ. και εντέχνως προσπέρασε το θέμα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) στο Δ.Σ. του οποίου συμμετείχε μέχρι και πριν από δύο χρόνια.

Η πρόεδρος του Π.Κ.Σ. τόνισε όμως τις οικονομικές δυσκολίες, που υπάρχουν για την εφαρμογή της εκστρατείας στειρώσεων, αφού ακόμη και αν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν, πολλοί δήμοι δεν έχουν τα χρήματα να καλύψουν τα έξοδα, τα οποία απαιτούνται (φάρμακα, ράμματα κ.ο.κ.).

Η κα Τραχήλη αρχικά μας πληροφόρησε, ότι το Δίκτυο Εθελοντών του Π.Κ.Σ. έχει ήδη κάνει στειρώσεις στις Σέρρες (35 σκυλιά), στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ θα πάει στη Ναύπακτο, στα Χανιά, στην Αθήνα και αλλού.

Όμως, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε και έχουμε ήδη δημοσιεύσει εδώ και καιρό στα Χανιά παρ’ όλες τις εκκλήσεις, τα μέλη του Π.Κ.Σ. αρνούνται πεισματικά να συνεργαστούν με τον Δήμο Χανίων, γι’ αυτόν τον σκοπό, αν και υπάρχει και το σχετικό κονδύλι, που έχει εκταμιευτεί!

Η πρόεδρος του Π.Κ.Σ. τόνισε τι σημασία, που έχει για την υγεία των ζώων, οι επεμβάσεις να γίνονται σε κατάλληλους χώρους κάτι που είναι φυσικά σωστό.

Όμως δεν ανέφερε, ότι ακόμα και οι νομοκτηνίατροι δεν παραχωρούν τα δημόσια κτηνιατρεία, γι’ αυτόν τον σκοπό, καθώς συντάσσονται πλήρως με την μέχρι πρότινος «γραμμή», που είχε χαράξει ο Π.Κ.Σ., δηλαδή την απόλυτη άρνηση στην αδειοδότηση ξένων εθελοντών, όπως π.χ. έγινε πριν από μερικούς μήνες στο νησί της Λέσβου.

Η κα Τραχήλη αν και με δραματικούς τόνους σημείωσε, πως η κατάσταση είναι δεινή και πρέπει να βρεθούν χρήματα, δεν στάθηκε ούτε λεπτό σε αυτό που ανέφεραν συνομιλητές της.

Για παράδειγμα ο δικηγόρος Erik Millgrammεκ μέρους της Μ.Κ.Ο. «Europäischen Tier - und Naturschutz e.V.», εξήγησε, ότι οι κτηνίατροι της οργάνωσης τους, αν και ήταν έτοιμοι να μεταβούν στις Σέρρες για στειρώσεις (είχαν πληρώσει ήδη τα αεροπορικά εισιτήρια) και θα προσέφεραν και δωρεάν τον ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό, που απαιτούνταν, χωρίς να επιβαρυνθεί ο δήμος, τελικά εμποδίστηκαν εξαιτίας φυσικά της λυσσαλέας αντίδρασης του δημάρχου Σερρών, Πέτρου Αγγελίδη, που είναι κτηνίατρος και της στάσης του ΓΕΩΤ.Ε.Ε..

Οι όροι καθιστούν ανέφικτη τη συνεργασία

Η πρόεδρος του Π.Κ.Σ. στη δευτερολογία της τόνισε, ότι θα ζητήσει τη συνδρομή των συναδέλφων της από το εξωτερικό, εντούτοις ανέφερε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για ξένους κτηνιάτρους να έρθουν στη χώρα μας, δεν θέλουμε χρήματα, έχουμε αρκετούς κτηνίατρους». Κάτι που αποδεικνύει τη μη ειλικρινή και ξεκάθαρη στάση της αλλά και μια μεγάλη αντίφαση.

Άλλωστε είχε πει αρχικά, ότι ένα θέμα είναι και το κόστος μετακίνησης των ξένων εθελοντών κτηνιάτρων προς την Ελλάδα.

Μια παρατήρηση άνευ σημασίας καθώς τα κόστη αυτά βαραίνουν τους ίδιους τους ξένους εθελοντές και τα σωματεία, που αυτοί εκπροσωπούν. Άλλωστε από τη στιγμή, που ίδιοι είναι διατεθειμένοι, να τα πληρώσουν αυτό δεν θα πρέπει να απασχολεί τον Π.Κ.Σ..

Αν υπάρχει βοήθεια από το εξωτερικό οφείλουμε σε αυτή την τόσο κρίσιμη φάση να τη δεχτούμε – για το καλό των ζώων και της κοινωνίας – και να μη βάζουμε εμπόδια, αφού τα ταμεία των δήμων είναι άδεια και δεν πρόκειται να γεμίσουν.

Άλλωστε τα χρήματα, που θα εκταμιευτούν από το ΥΠ.Α.Α.Τ., αφού επαναδεσμεύτηκαν προορίζονται για χρέη περασμένων ετών και θα απορροφηθούν ταχύτατα από τους καλλικρατικούς δήμους.

Η πρόθεση για συνεργασία εκ μέρους του Π.Κ.Σ. με τις αρχές αμφισβητείται και δικαίως προκάλεσε και την ένσταση του νομικού ειδικού επί του Διοικητικού Δικαίου, Βασίλη Παπαγεωργίου, ο οποίος παραβρέθηκε στην ενημερωτική συνάντηση εκπροσωπώντας την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.

Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε σε αυτές τις «αγνές» προθέσεις συνεργασίας με τους αλλοδαπούς συναδέλφους τους και στο «άνοιγμα», που έχει κάνει ο Π.Κ.Σ. λέγοντας, ότι τίθενται από τους έλληνες κτηνιάτρους ζητήματα τυπικά διαδικαστικά, που τελικά συνιστούν κωλύματα - εμπόδια για την εθελοντική παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Επί της ουσίας ο Π.Κ.Σ. θέτει προς τους δήμους όρους, που είναι ουσιαστικά ανεφάρμοστοι.

Και αυτό επειδή σε πολλές περιοχές της Ελλάδας με οξυμένο το πρόβλημα καθώς ο πληθυσμός των ζώων είναι μεγάλος, δεν υπάρχουν ούτε τα στοιχειώδη.

Ναι μεν αλλά…

Η κα Τραχήλη στη δευτερολογία της τόνισε: «Μας ενδιαφέρει να προστατέψουμε την ευημερία των ζώων και την υγεία τους και με τους κτηνιάτρους στην καθημερινή πρακτική προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε.

Φυσικά είμαστε ιδιώτες επαγγελματίες οπότε δεν μπορούμε να δουλεύουμε συνέχεια χωρίς χρήματα.

Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης δημιουργήσαμε αυτή την ομάδα των εθελοντών κτηνιάτρων έτσι ώστε να βοηθήσουμε.

Επισκεφθήκαμε τις Σέρρες κάναμε και πρόγραμμα εκεί θα ξαναπάμε, στείλαμε και ένα έγγραφο με τις θέσεις μας σε όλους τους δήμους της Ελλάδας.

Όπως σας είπα έχουμε 120 άτομα και θεωρώ, ότι δεν υπάρχει ανάγκη για ξένους κτηνιάτρους να έρθουν στη χώρα μας, δεν θέλουμε χρήματα, έχουμε αρκετούς κτηνίατρους.

Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τους ξένους κτηνίατρους και δεν είμαστε κατά των ευρωπαϊκών νόμων. Συμμετέχουμε σε όλα τα ευρωπαϊκά συμβούλια ως ομοσπονδία, πιστεύουμε στην Ευρώπη, πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια, γι’ αυτό και είμαι εγώ εδώ σήμερα, αλλά οι ξένοι κτηνίατροι που έρχονται στην Ελλάδα φυσικά πρέπει και να σεβαστούν τον νόμο 20536/98 γι’ αυτό και κάνω και μια πρόταση από το έδρανο αυτό.

Όλοι όσοι αγαπούν και προστατεύουν τα ζώα να ενταχθούν στην ομάδα μας, να έρθουν να βοηθήσουν, και όπως σας είπα δεν θέλουμε χρήματα. Δεν ζητάμε χρήματα.

Πριν από μερικούς μήνες δεν υπήρχε η ομάδα, τώρα την έχουμε στην Ελλάδα την ομάδα αυτή και καθημερινά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, πολλοί συνάδελφοι που θέλουν να ενταχθούν στην ομάδα αυτή.

Συνεπώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε αλλά βέβαια πρέπει να κάνουμε και κτηνιατρικά χειρουργεία και κτηνιατρικές πράξεις μέσα στα πλαίσια της κτηνιατρικής άσκησης επαγγέλματος. Δεν μπορούμε να κάνουμε πάνω σ’ ένα τραπέζι τη στείρωση.

Πρέπει να προστατέψουμε την ευημερία των ζώων. Έχω έρθει εδώ για να σας πω ότι θα το κάνουμε χωρίς χρήματα έχουμε φτιάξει την ομάδα αλλά οι τοπικές αρχές πρέπει να κάνουν, αυτό που οφείλουν να κάνουν αυτό που οφείλουν.

Χρειάζονται ειδικές κτηνιατρικές πρακτικές. Δεν μπορούμε να κάνουμε κτηνιατρικές πρακτικές εκτός κατάλληλων χώρων στο σπίτι ή στον δρόμο.

Θέλουμε ειδικούς χώρους, ειδικό εξοπλισμό. Στη Ναύπακτο, όπου θα πάω προσεχώς, θα φέρουμε τον δικό μας εξοπλισμό καθώς ο δήμος δεν διαθέτει τα απαραίτητα και πρέπει να στειρώσουμε 150 σκύλους. Αυτό θα χρειαστεί τρεις μέρες με μια εβδομάδα».

Έχουμε έρθει εδώ, σας λέμε, δεν είχαμε ομάδα, τώρα έχουμε, μπορούμε να σας βοηθήσουμε.

Μπορείτε αν θέλετε, να έρθετε κοντά μας, αν δεν είμαστε αρκετοί, εντάξει σας είπα από αύριο και για τρεις μέρες θα συμμετέχω σε συνέδριο θα δω πολλούς συναδέλφους από διάφορες ευρωπαϊκές οργανώσεις, θα ζητήσω βοήθεια αλλά για την ώρα νομίζω, ότι έχουμε κάνει μια καλή αρχή, άρα μπορούμε να συνεργαστούμε.

Ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τα ζώα».

Δείτε εδώ ένα μικρό απόσπασμα της εισαγωγικής ομιλίας της κας Τραχήλη:

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνία: Ώρα για MEGA Ψεύδη από την πρόεδρο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (βίντεο)

Η διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων πρέπει να μπει πάνω από τα συμφέροντα των κτηνιάτρων!

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ενοχλείται από τους εθελοντές που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες στα αδέσποτα

Π.Κ.Σ.: Προσωπικές απόψεις εκφράζει ο Μουσουράκης δεν εκπροσωπεί το Παράρτημα Κρήτης

Οι εθελοντές κτηνίατροι δεν «τρώνε το ψωμί» των ντόπιων! Λειτουργούν σωτήρια για τα αδέσποτα!

Δεν θέλουν τους εθελοντές κτηνιάτρους για να μη χάσουν την πελατεία τους…

Πρόθεση του ΥΠ.Α.Α.Τ. είναι να λειτουργήσει ο θεσμός των εθελοντών κτηνιάτρων

Η Ε.Ε. δεν απαγορεύει την εθελοντική εργασία των κτηνιάτρων

Σήμερα στην Ε.Ε. το θέμα των εθελοντών κτηνιάτρων

Στις Βρυξέλλες θα συζητήσουν για τις στειρώσεις των αδέσποτων που ζουν εντός Ε.Ε.

Γιατί οι εθελοντές κτηνίατροι δεν χρειάζονται την έγκριση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Αν οι Έλληνες κτηνίατροι δεν μπορούν ας αφήσουν τους ξένους να το κάνουν!

Βάζουν παρανόμως εμπόδια στους εθελοντές κτηνιάτρους

Στειρώσεις γατιών και σκυλιών από εθελοντές κτηνιάτρους στη Βόρεια Ελλάδα

Οι κτηνίατροι της Λέσβου εκβιάζουν τους φιλόζωους!

Κα Τραχήλη γιατί δεν προτείνετε Έλληνες κτηνίατρους ως εθελοντές;

Ευρωπαίοι κτηνίατροι και στη Λέσβο για δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων

Σέρρες: Ο κτηνίατρος δήμαρχος αποφάσισε να «καθαρίσει» τον τόπο απ’ τα αδέσποτα

Δήμος Χανίων: Χρειαζόμαστε εθελοντές κτηνίατρους!

Γιατί αρνούνται οι Έλληνες κτηνίατροι να συνεργαστούν με τον Δήμο Χανίων;

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

4 Σχόλια

 1. Nikos

  Μας ρήμαξαν τόσα χρόνια με τις χρεώσεις .Αδέσποτο του λες είναι ,ακόμα και την επίσκεψη ,ακόμα και το εμβόλιο να χρεώσει ...και δεν μιλώ για το ποσό της ένεσης αλλά για το χτύπημα της.
  Έχουμε ξοδέψει περιουσία ,ότι έχουμε ,όσοι ασχολούμαστε με τα αδέσποτα ,όλοι τα γνωρίζουν αυτά αλλά η υποκρισία και το πάθος για χρήμα περισέυει. Και τι καταφέραμε? να σώσουμε μερικά ο καθένας αλλά αυτά είναι άπειρα.
  Και στις Σέρρες τι έγινε? Νίκησε η συντεχία.. τοπικός δήμαρχος κτηνίατρος ,ο 1ος που ακύρωσε προγραμμα εθελοντών Ευρωπαίων κτηνιάτρων(πετυχημένο για 2 συνεχή χρόνια από 500+ κάθε φορά στειρώσεις)
  Και η συντεχνία το ανταπέδωσε με 30 περίπου στειρώσεις και πάνω από 10 κτηνίατρους το κλιμάκιο. Μάλιστα...αφού έχουμε εσάς εθελοντές τι να τους κάνουμε τους Ευρωπαίους

  Ελλάς το μεγαλείο σου με την ατιμωρισία σου

  Καμμιά ελπίδα δεν έχουμε σα λαός .Δυστυχώς

 2. ΚΟΡΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

  Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε την προσπάθεια των Ελλήνων κτηνιάτρων . Η Αλήθεια είναι ότι λογω των κακών συνθηκών ,ειδικά στην επαρχία οι Ελληνες κτηνίατροι έχουν τρομακτική εμπειρία και φοβερή διαίσθηση .
  Αν πολεμάμε ο ένας τον άλλον σύμφωνα με τα προσωπικά μας πιστεύω καισε μερικές περιπτώσεις συμφέροντα δεν θα βγάλουμε άκρη ποτέ.
  Δυστυχώς η φιλοζωία υπφέρει απο κυκλώματα ,ειδικούς γιατρούς ,και ειδικούς φιλόζωους που σώνουν α πάντα.
  Η μετριοπαθης στάση θα μας βοηθήσει όλους .
  Το Φιλ. Σωμ. νομού Θεσπρωτίας δίνει όλη την υποστηριξή του στους εθελοντές Ελληνες κτηνιάτρους και τους περιμένει και εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.