Στηρίξτε μας

Υπέρ του ακρωτηριασμού των σκυλιών ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος!

13 Ιανουαρίου 2014 15:15 | Επικαιρότητα
Υπέρ του ακρωτηριασμού των σκυλιών ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος!

Αν και τέτοιες επεμβάσεις απαγορεύονται στην Ελλάδα εδώ και 20 χρόνια

Την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (Π.Κ.Σ.) κατηγορώντας την για ψευδή αναφορά των θέσεων της. Έτσι ο Π.Κ.Σ. – με σημερινή ανακοίνωση του – τονίζει ότι συμφωνεί με την εισηγητή της Ν.Δ. Κώστα Κόλλια και συμφωνεί με τον ακρωτηριασμό της ουράς των κυνηγόσκυλων!

Ο Π.Σ.Κ. μέσω της προέδρου του Αθηνά Τραχήλη και του γενικού γραμματέα Άγγελου Σαντοριναίου επανέρχεται φυσικά στο θέμα των εθελοντών κτηνιάτρων από το εξωτερικό για να κατηγορήσει την Π.Φ.Π.Ο. και για να υπερασπίσει τα δικά της συντεχνιακά συμφέροντα – εις βάρος πάντα των αδέσποτων που υποφέρουν παντού στην Ελλάδα – και συντάσσεται με την πλευρά των κυνηγών και των εκτροφέων, οι οποίοι ακρωτηριάζουν τα σκυλιά αν και η νομοθεσία εδώ και 20 χρόνια απαγορεύει αυτού τους είδους τις άσκοπες επεμβάσεις.

Αυτή η τοποθέτηση του Π.Κ.Σ. αποδεικνύει το γιατί το συνδικαλιστικό όργανο των κτηνιάτρων στην Ελλάδα τόσα χρόνια δεν έχει καταγγείλει, διαγράψει, οδηγήσει στη δικαιοσύνη τα μέλη του, που κερδοσκοπούν κάνοντας παράνομα τέτοιες επεμβάσεις σε σκυλιά.

Γίνεται πλέον πολύ ξεκάθαρο ότι τουλάχιστον για την διοίκηση του Π.Κ.Σ. τα ιδιόκτητα ζώα είναι εργαλεία που προσφέρουν εισόδημα σε κτηνιάτρους, εκτροφείς, κυνηγούς και δεν αντιμετωπίζονται ως πλάσματα με ουσιαστικά δικαιώματα.

Στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε σήμερα από τον Π.Κ.Σ., τονίζεται: «Με μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε την εμπλοκή και ανάμειξή μας σε κείμενο καταγγελίας της Π.Φ.Π.Ο. εναντίον του βουλευτή της Ν.Δ. και εισηγητή του Νομοσχεδίου "Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις", κου Κόλλια, σχετικά με την κοπή αυτιών και ουρών σε ζώα.

Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος πέραν του ότι επικροτεί την τοποθέτηση του εισηγητή του Ν/Σ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κου Κώστα Κόλλια, βουλευτή Κορινθίας της Νέας Δημοκρατίας, έχει συγκεκριμένες θέσεις επί των επιστημονικών θεμάτων τις οποίες εκφράζει μέσω των νομίμων εκπροσώπων του και θεωρεί τουλάχιστον άστοχη την οποιαδήποτε αναφορά στο όνομά του, χωρίς να προηγείται η επίσημη κάθε φορά τοποθέτησή του.

Άλλωστε από ιατρικής άποψης μία τέτοια αφοριστική αντίληψη είναι τουλάχιστον αντιεπιστημονική. Ως κτηνίατροι συμφωνούμε στην απαγόρευση του οποιουδήποτε ακρωτηριασμού ή χειρουργικής επέμβασης στα ζώα για αισθητικούς λόγους ή για λόγους που στοχεύουν στην αλλοίωση της φυσιολογικής συμπεριφοράς τους, με εξαίρεση την στείρωση.

Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις στις οποίες είναι επιβεβλημένος ο ακρωτηριασμός ζώων για λόγους του σχετίζονται σοβαρά με την ευζωία τους. Τέτοιες είναι περιπτώσεις ορισμένων φυλών κυνηγετικών σκύλων που τραυματίζονται στο άκρο της ουράς κατά την διάρκεια του κυνηγίου ιδιαίτερα στη χώρα μας λόγω του ανάγλυφου του εδάφους.

Από την τοποθέτηση του κου Κόλλια στη Βουλή, αντιλαμβανόμαστε ότι το ενδιαφέρον του για την ευζωία των ζώων, τον οδήγησε στο να πληροφορηθεί και να κατανοήσει την επιλεκτική ανάγκη ακρωτηριασμού των ζώων. Είναι αναγκαίο δε να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες φυλές εξελίχθηκαν διεθνώς με δεδομένη την πρακτική του ακρωτηριασμού του άκρου της ουράς τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τέτοιες ιατρικές πράξεις είναι να γίνονται από κτηνίατρο τις πρώτες 3-5 μέρες της ζωής τους κατά τις οποίες η διαδικασία είναι ανώδυνη και με τρόπο που δεν θα υποβάλει το ζώο σε οποιαδήποτε καταπόνηση.

Είναι καλό σε τέτοιες περιπτώσεις το ζώο να συνοδεύεται από τα πιστοποιητικά ταυτοποίησής του και αιτιολογημένη γνωμάτευση κτηνιάτρου που να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θα υποβληθεί στην παραπάνω ιατρική πράξη. Θεωρούμε αυτονόητο ότι αν δεν εξαιρεθούν της απαγόρευσης οι συγκεκριμένες φυλές, η χρήση τους για τους σκοπούς που εξελίχθηκαν θα είναι αδύνατη.

Επιπλέον, μας προβληματίζει ιδιαίτερα και μας υποψιάζει η επιλεκτική φιλοζωία που επιδεικνύουν τέτοιου είδους φιλοζωικές οργανώσεις. Οι ίδιοι που κόπτονται για την υγεία και ευζωία των ζώων, είναι οι ίδιοι που στήνουν δίκτυα "εθελοντών" αλλοδαπών κτηνιάτρων για διενέργεια στειρώσεων σε κινητές μονάδες και ηλεκτρονικής ταυτοποίησης ζώων σε συνθήκες αμφιβόλου ασφάλειας και ποιότητας, συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ζώων.

Οι φιλοζωικές οργανώσεις αντί να σεβαστούν και να ενισχύσουν με όποιον τρόπο μπορούν τις ήδη νόμιμες δομές, Δίκτυο Ελλήνων Εθελοντών Κτηνιάτρων και Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας, υποσκάπτουν τον ρόλο τους και δημιουργούν ανταγωνιστικές δομές. Η πολιτεία οφείλει να σκύψει πάνω στα προβλήματα των ζώων και των ιδιοκτητών τους και να εξετάζει τα ζητήματα με αντικειμενική κρίση. Ως Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια προστασίας της δημόσιας υγείας και της ευζωίας των ζώων».

Η μόνη απάντηση που αρμόζει σε μια τέτοια τοποθέτηση ενός συνδικαλιστικού οργάνου γιατρών που δεν δείχνουν την ευαισθησία που ταιριάζει στο λειτούργημα τους είναι η τοποθέτηση του Λυσίμαχου Παπάζογλου, που είναι αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής του Τμήματος Κτηνιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μπορείτε να την διαβάσετε εδώ: Υποφέρουν τα σκυλιά κατά τον ακρωτηριασμό αυτιών και ουράς.

Θυμίζουμε ότι η Π.Φ.Π.Ο. με επιστολή που έστειλε στις 10 Ιανουαρίου προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους φορείς τόνιζε ότι «Σύμπασα η Φιλοζωική Κοινότητα της χώρας αλλά και οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου καταδικάζουν τέτοιες απόψεις που εκτός από αντίθετες με την ευζωία των ζώων είναι και μη σύννομες».

Αυτό ήταν το μεγάλος λάθος καθώς προφανώς η Π.Φ.Π.Ο. δεν είχε αντιληφθεί ότι ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικό Σύλλογος θέλει τα σκυλιά να ακρωτηριάζονται για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των αφεντικών τους...

Διαβάστε επίσης:

Ειδικός αποκαλύπτει την άγνοια του βουλευτή της Ν.Δ. που θέλει τους ακρωτηριασμούς των σκυλιών

Π.Φ.Π.Ο.: Κυκλώματα εμπόρων, κυνηγών και κτηνιάτρων θέλουν τον ακρωτηριασμό των σκυλιών

Βουλευτής Ν.Δ. Κ. Κόλλιας: Είμαι υπέρ του ακρωτηριασμού των κυνηγόσκυλων!

Υποφέρουν τα σκυλιά κατά τον ακρωτηριασμό αυτιών και ουράς

Διαμαρτυρηθείτε για τον βουλευτή της Ν.Δ. Κώστας Κόλλια που θέλει τον ακρωτηριασμό των σκυλιών

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Καθολική απαγόρευση των ακρωτηριασμών χωρίς καμιά εξαίρεση!

Ο ακρωτηριασμός δεν είναι καλλωπισμός! Τα πρότυπα είναι πρόφαση – δικαιολογία!

Ψεύδεται η πρόεδρος του Κ.Ο.Ε. εδώ και 20 χρόνια απαγορεύεται η κοπή αυτιών και ουράς!

Tagged: , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

8 Σχόλια

 1. Ολγα

  Μπραβο. Οι φιλόζωοι γενικα δεν ειναι να σκεφτωνται, οτι υπαρχουν περιπτωσεις, που tail docking ειναι ανάγκη μιας συγκεκριμένης ρατσας. Ε, βεβαια, δεν ειναι αυτοι, που εκαναν τεραστια δουλεια και δημιούργησαν ολα αυτα τα θαυματα συλλεκτικής. Αυτοι ξερουν μονο να απογορευουν.(

 2. ΚΟΡΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

  Αν έχει δεί κανείς κυνηγόσκυλο με ματωμένη ουρά ,μεσα στο πύον να υποφέρει ,θα πει καλύτερα να του την έκοβαν .
  Τα ζώα αυτά βασανίζονται έτσι και αλλιώς .
  Η κοπή της ουράς των κυνηγόσκυλων απλά τα βοηθά να μην υποφέρουν απο τις πληγές και τις μολύνσεις .
  Ρωτήστε εμάς που τα ζούμε στην επαρχία και περιθάλπτουμε τέτοια ζώα .
  Στην ηλικία 3 ημερών δεν έχουν αναπτυχθεί τα αισθητήρια του πόνου .
  Φυσικά η κοπή της ουράς χαλά την ισσοροπία του ζώου και το αφήνει απροστάτευτο απο τα τσιμπήματα των εντόμων .
  Δεν γίνεται αλλιώς όμως . Οι κυνηγοί θα την κόψουν μόνοι τους με μαχαίρι ετσι και αλλιώς .

 3. green

  Κατανοητό. Να ρωτήσω εγώ κάτι άλλο, οι κυνηγοί γιατί θέλουν ντε και καλά να κόβουν τις ουρές; Υπάρχει πράγματι πρόβλημα είναι το έχουν βγάλει από το μυαλό τους; Για του κυνηγούς πάλι, υπάρχει θέμα αισθητικής ή είναι πρακτικό;;

  Αυτό ο βουλευτής πρέπει να είναι από περιφέρεια με πολλούς κυνηγούς, δεν εξηγείται αλλιώς...

 4. green

  Μισό λεπτό γιατί θα τρελαθούμε. Δεν υποστηρίζω κανέναν, αλλά προσπαθώ να βγάλω άκρη. Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος δε λέει πως συμφωνεί με την κοπή ΑΥΤΙΩΝ και ουράς στα κυνηγόσκυλα, όπως λέτε στην αρχή του άρθρου σας, αλλά ΜΟΝΟ με την κοπή της ουράς και μάλιστα σε συγκεκριμένες φυλές κυνηγόσκυλων και εφόσον αυτό γίνει κατά τις πρώτες 3 με 5 ημέρες της ζωής των ζώων (υποθέτω γιατί τότε υποφέρουν λιγότερο). Κατά τα άλλα είναι κι αυτός κάθετα εναντίων της κοπής αυτιών και ουράς στα σκυλια για αισθητικούς λόγους. Ορίστε και η ανακοίνωση: http://hva.gr/index.php?topic=news_details&id=668

  Εγώ αυτό αντιλαμβάνομαι. Παρακαλώ διορθώστε με και να ενημερώνετε επεύθυνα εμάς που σας διαβάζουμε. Ευχαριστώ.

  1. Θάνος

   Και αν λέει ΜΟΝΟ για κοπή ουράς σε συγκεκριμένες φυλές κυνηγόσκυλων και εφόσον αυτό γίνει κατά τις πρώτες 3 με 5 ημέρες της ζωής των ζώων, δεν είναι καταδικαστέος;

  2. eleni

   Εκ παραδρομή μπήκε και το θέμα της κοπής των αυτιών στο θέμα του Π.Σ.Κ. (καθώς είναι μια από τις συνηθέστερες παράνομες επεμβάσεις ακρωτηριασμού) και σας ευχαριστούμε για την επισήμανση, γιατί θα το αφαιρέσουμε αμέσως. Άλλωστε η ανακοίνωση την οποία μας στέλνετε με αυτή που έχουμε δημοσιεύσει είναι ακριβώς η ίδια.

   Φαιδρά τα επιχειρήματα του Π.Κ.Σ. και του βουλευτή Κ. Κόλλια επί τους θέματος. Επιστήμονες στην Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν τοποθετηθεί και γιατί γίνονται τέτοιες επεμβάσεις και γιατί θέλουν οι κυνηγοί και οι εκτροφείς τον ακρωτηριασμό των ζώων...

   Ειδικός αποκαλύπτει την άγνοια του βουλευτή της Ν.Δ. που θέλει τους ακρωτηριασμούς των σκυλιών

   Ο Π.Κ.Σ. συνάντασσεται με εκείνους που παρανομούν εδώ και 20 χρόνια... γιατί τα λεφτά είναι πολλά...

   Για το http://www.zoosos.gr

   Ελένη Ηλιοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.