Στηρίξτε μας

Αν δεν απαγορευτεί η πώληση ζώων σε καταστήματα οι στειρώσεις δεν θα είναι ποτέ αρκετές!

26 Νοεμβρίου 2012 10:10 | Επικαιρότητα
Αν δεν απαγορευτεί η πώληση ζώων σε καταστήματα οι στειρώσεις δεν θα είναι ποτέ αρκετές!

Μπορεί η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να επεξεργάζεται εδώ και μερικούς μήνες την πρόταση για την απαγόρευση πώλησης ζώων από καταστήματα (pet shops), όμως το πόσο δύσκολο είναι να τεθούν όρια στην αθρόα εισαγωγή ζώων συντροφιάς φάνηκε από τη συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2012 στις Βρυξέλλες με αφορμή την ημερίδα για «Επιβολή πληθυσμιακού έλεγχου των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα».

Μετά τις τοποθετήσεις των ομιλητών ενώπιον του ευρωβουλευτή του κόμματος των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP), Γιώργου Χατζημαρκάκη - που διοργάνωσε τη συνάντηση - της Παναγιώτας Παπαδάκη, προϊσταμένης της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του ΥΠ.Α.Α.Τ., των εκπροσώπων των φιλοζωικών σωματείων, των κτηνιάτρων και των ξένων Μ.Κ.Ο., που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, ο Andrea Gavinelli, που είναι ο επικεφαλής του Τμήματος για την Ευζωία των Ζώων (Unit of Animal Welfare), και υπάγεται στον επίτροπο για θέματα Υγείας και Καταναλωτών, Tonio Borg, εξήγησε, ότι η απαγόρευση αυτή, που κατατέθηκε ως πρόταση, βάζει εμπόδια στο ενδοκοινοτικό εμπόριο, γι' αυτό και είναι πρακτικά αδύνατη, αφού θα υπάρχουν κυρώσεις στη χώρα, η οποία θα την εφαρμόσει.

XatzimarkakisPapadaki

Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου τόνισε, ότι αξιολόγηση αυτού του είδους του εμπορίου σε αυτόν τον τομέα δεν έχει γίνει ποτέ. Και αν υποθέσουμε, ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη, θα πρέπει να γίνει μια καταγραφή.

Ο κ. Gavinelli εξήγησε πως η μονομερής απαγόρευση εισαγωγής κουταβιών στην Ελλάδα από χώρες όπως π.χ. η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε. είναι αδύνατη και θα οδηγήσει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ανταπαντώντας στην τοποθέτηση του επιτρόπου, η Ειρήνη Μολφέση, πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Ο.), πρότεινε αυτό που ήδη συζητείται στην Ελλάδα δηλαδή την απαγόρευση πώλησης ζώων στα καταστήματα (pet shops) ως ένα μέτρο για τον περιορισμό του πληθυσμού των αδέσποτων.

Αυτό το εμπόδιο, θα περιορίσει αναγκαστικά τις εισαγωγές κουταβιών (και άλλων ζώων) και θα συμβάλλει δραστικά στο να κλείσει η κάνουλα, που καθημερινά «εμπλουτίζει» τον πληθυσμό των αδέσποτων.

Έτσι η χώρα μας δε θα κατηγορηθεί, ότι θέλει να θέσει όρια στο ελεύθερο εμπόριο, που στοχεύει μόνο στο κέρδος και όχι στις ανάγκες ανθρώπων και ζώων, και δεν θα της καταλογίσουν οι ακριβοδίκαιοι ετέροι μας πως εμποδίζει τον αχαλίνωτο καπιταλισμό…

Αν πράγματι στην Ελλάδα ισχύσει ο νόμος αυτός, που ήδη εφαρμόζεται σε άλλες χώρες, και η πώληση ζώων γίνεται μόνο από αδειοδοτημένους εκτροφείς (καθώς τα κατοικίδια δεν είναι προϊόντα) θα μπει ένα όριο, θα αποδειχτεί ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστεί η δεινή κατάσταση με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι.

MolfesiIriniSilkeΗ Ειρήνη Μολφέση, πρόεδρος της Π.Φ.Ο. και η Silke Wrobel, πρόεδρος του φιλοζωικού συλλόγου «Η μικρή κιβωτός του Νώε».

Όμως μέχρι αυτό να συμβεί έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, γι’ αυτό και οι συστηματικές στειρώσεις αδέσποτων είναι η μόνη λύση.  Η κα Μολφέση στην ομιλία της κατά τη διάρκεια της ημερίδας, που κατέδειξε μια σειρά από πτυχές του προβλήματος, εξήγησε, ότι πριν ξεσπάσει η κρίση και για περισσότερες από τρεις δεκαετίες χάρη στην αγαστή συνεργασία σωματείων στην Ελλάδα, Μ.Κ.Ο. από το εξωτερικό γίνονται χιλιάδες στειρώσεις.

Η πρόεδρος της Π.Φ.Ο. εξήγησε ότι φιλόζωοι ευρωπαίοι πολίτες είτε ενισχύοντας οικονομικά αυτές τις δράσεις, είτε ως μέλη αυτών των οργανώσεων, συνεισέφεραν γι’ αυτόν τον σκοπό, αφού πάντα κάποιος πληρώνει για τις στειρώσεις, ακόμη και αν είναι χαμηλού κόστους.

Έτσι πραγματοποιούνταν περίπου 20.000 επεμβάσεις στείρωσης κάθε χρόνο για να περιοριστεί ο πολύ μεγάλος πληθυσμός των αδέσποτων ζώων, που υποφέρουν στη χώρα μας ποικιλοτρόπως από την πείνα, την εγκατάλειψη, τις ασθένειες, τις συστηματικές κακοποιήσεις.

XatzimarkakisMolfesiΟι στειρώσεις δεν θα είναι ποτέ αρκετές.

Όμως αυτό, που γίνεται κατανοητό στον καθένα από εμάς είναι ότι ακόμα και αν τα εμπόδια, που θέτει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) ξεπεραστούν, και οι εθελοντές κτηνίατροι από το εξωτερικό έρχονται απρόσκοπτα και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους βοηθώντας τα ζώα και συνεπώς την κοινωνία μας, αν δεν μπει όριο στις πωλήσεις και στον τρόπο, που αυτές γίνονται, τίποτε δεν θα αλλάξει.

Δεν θα αλλάξει αν δεν μπει φραγμός στις εισαγωγές κατοικιδίων έστω και έμμεσα, αφού όσες στειρώσεις και αν πραγματοποιούνται δεν θα είναι ποτέ αρκετές.

Αν στειρώνεις δέκα ζώα και ταυτόχρονα εγκαταλείπονται στους δρόμους άλλα τόσα από ανεύθυνους ιδιοκτήτες, που τ’ αγόρασαν για να ικανοποιήσουν το εγώ τους για μια στιγμή και τα ξεφορτώθηκαν με την πρώτη ευκαιρία, επί της ουσίας δεν κάνεις τίποτα.

Εμπόρευμα που καταλήγει στους δρόμους

Μεγάλο μέρος των ζώων τα οποία βρίσκονται στα καταστήματα είναι «εμπόρευμα», που τελικά καταλήγει στους δρόμους.

Η απαγόρευση αυτή είναι βέβαιο θα αποτρέπει την αυθόρμητη αγορά ζώου, που θα έχει ως συνέπεια αργότερα την εγκατάλειψή του. Ένας τέτοιος νόμος θα σπάσει τον κύκλο της ασυδοσίας, δηλαδή «βιτρίνα – αγορά – εγκατάλειψη – θάνατος», όπως πολύ σωστά τονίζει στην πρόταση που κατέθεσε τον περασμένο Σεπτέμβριο στα συναρμόδια υπουργεία η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων (Π.Σ.Ε.Ζ.Σ.).

Η συσχέτιση του δικαίου με την ηθική και την ανθρώπινη δραστηριότητα είναι και εδώ το ζητούμενο. Γι’ αυτό και δικαίως τονίζεται στην επιστολή, που αποστέλλεται στους αρμόδιους, ότι το εμπόριο των ζώων - ευθύνη της πολιτείας όσον αφορά τη νομιμότητά του - είναι ο κύριος υπαίτιος για απεχθή φαινόμενα, όπως είναι οι εγκαταλείψεις οι κακοποιήσεις, οι δολοφονίες, τα ατυχήματα.

Μία από τις βασικότερες αιτίες αυτής της ζοφερής εικόνας είναι: αυτή καθ’ εαυτή η φύση του εμπορίου που αντιμετωπίζει νοήμονα και συναισθανόμενα όντα ως αντικείμενα, η ασυδοσία των εμπόρων, η αναλγησία της πολιτείας που τους παρέχει όλα τα εχέγγυα να ενεργούν ανεξέλεγκτα, και τέλος η άγνοια του καταναλωτικού κοινού που αγοράζει ζώα σαν να αγοράζει αναλώσιμα πολλές φορές «μιας χρήσης».

Διαβάστε επίσης:

Ζητούν την κατάργηση πώλησης ζώων συντροφιάς από τα Pet Shops

Σούπερ μάρκετ εξωτικών ειδών και ζώων ράτσας το φεστιβάλ «Κατοικίδια Εν Δράσει»

Δήμος Χανίων: Αναγκαιότητα ο πληθυσμιακός έλεγχος των αδέσποτων ζώων

Κοσμήτορας Κτηνιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.: Η ανωτερότητα του ανθρώπινου είδους συνοδεύεται και από υποχρεώσεις!

Α. Τραχήλη: «Δεν υπάρχει ανάγκη για ξένους κτηνιάτρους στη χώρα μας» (βίντεο)

Δεν θέλουν τους εθελοντές κτηνιάτρους για να μη χάσουν την πελατεία τους…

Πρόθεση του ΥΠ.Α.Α.Τ. είναι να λειτουργήσει ο θεσμός των εθελοντών κτηνιάτρων

Η εγκληματική δράση μας εις βάρος των ζώων εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς

Η Ε.Ε. δεν απαγορεύει την εθελοντική εργασία των κτηνιάτρων

Σήμερα στην Ε.Ε. το θέμα των εθελοντών κτηνιάτρων

Στις Βρυξέλλες θα συζητήσουν για τις στειρώσεις των αδέσποτων που ζουν εντός Ε.Ε.

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. tasos

    Ειναι οτι πιο σπουδαιο εχει λεχθει ποτε. Μαζι με την υποχρεωτικη στειρωση των δεσποζομενων. Τοτε μονο εχουμε την ελπιδα να λυθει συντομα το προβλημα. Η τα βαρυτατα προστιμα για εγκαταλειψη ζωων, η εγκυμοσυνη χωρις υπαρξη αναδοχων. Η επιβαρυνση σε χρημα και χρονο απο τους ανευθυνους στους ευαισθητους ειναι τεραστια. Σπαταλωνται τεραστια ποσα χρηματων και ενεργειας που θα μπορουσαν να αποφευχθουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.