Στηρίξτε μας

Η κρίση πλήττει και το φρικτό γουνεμπόριο

19 Δεκέμβριος 2014 10:30 | Επικαιρότητα
Η κρίση πλήττει και το φρικτό γουνεμπόριο

Η «Κίνηση για την Κατάργηση του Εμπορίου της Γούνας» καλεί για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και όλους τους τοπικούς φορείς να μεριμνήσουν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα  για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Μακεδονίας και την απεξάρτησή της από το αποτυχημένο μοντέλο της παραγωγής γούνας, που δεν έχει δώσει λύση στα προβλήματα της περιοχής, και να αναλάβουν δράσεις υπέρ της τοπικής κοινωνίας και όχι υπέρ του κυκλώματος της γούνας.

Άλλωστε όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση της το γουνεμπόριο, πίσω από το οποίο κρύβεται ανείπωτη φρίκη, δεν έχει θέση σε μία κοινωνία που αναζητά το ανθρώπινο πρόσωπό της.

Προς τους υποστηρικτές του γουνεμπορίου: Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνετε κύριοι;

«Μόνο γέλιο προκαλούν τις τελευταίες ημέρες τα δημοσιεύματα φορέων της γούνας, οι οποίοι σε κατάσταση πανικού προσπαθούν να πείσουν (ποιον άραγε) για τη δυναμική του κλάδου. Η Κίνηση για την Κατάργηση του Εμπορίου της Γούνας είχε επισημάνει από το 2012 σε επιστολές της προς τα αρμόδια υπουργεία και τους τοπικούς φορείς, την επικινδυνότητα των επενδύσεων στη γουνοποιία και είχε καλέσει την πολιτεία να σταματήσει να σπαταλά χρόνο και χρήματα φορολογούμενων πολιτών σε μια δραστηριότητα που δεν έχει μέλλον και να βοηθήσει όσους ενδιαφέρονται να μεταπηδήσουν σε μακροπρόθεσμες βιώσιμες και βιοηθικά και κοινωνικά αποδεκτές ευκαιρίες.

Είχε επίσης τονίσει ότι η εξάρτησή της γούνας από αβέβαιες και επισφαλείς αγορές όπως είναι η Ρωσία και άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, και η  αύξηση του ανταγωνισµού στον κλάδο της γουνοποιίας, μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα και πιθανόν να ξαναζήσει ο κλάδος την κρίση από την οποία ακόμη προσπαθεί να συνέλθει.

Η κυβέρνηση, οι τοπικοί φορείς και το κύκλωμα της γούνας προσπάθησαν να πείσουν όσους εμπλέκονται στο γουνεμπόριο ότι έρχονται καλύτερες μέρες.  Σήμερα, τις βλέπουμε αυτές τις μέρες. Εκείνοι που βασίστηκαν στις δηλώσεις ανίκανων και άβουλων πολιτικών και καθοδηγήθηκαν από τα συμφέροντα της γούνας – συμφέροντα που αφορούν ελάχιστους μεγαλογουναράδες και ταξιδιωτικό γραφείο που δραστηριοποιείται στην περιοχή – σε λάθος δρόμους, καταλαβαίνουν τώρα ότι έλαβαν κούφιες υποσχέσεις και ελπίδες που διαψεύστηκαν, αντί σοβαρής ηγεσίας και καθοδήγησης.

Σήμερα, η γούνα αντιμετωπίζει μία ακόμη κρίση, η τοπική κοινωνία έχει χάσει δύο χρόνια και αυτοί που επένδυσαν στη γούνα πλήττονται  σε σημαντικό βαθμό, ενώ θα μπορούσαν να είχαν επενδύσει σε άλλες βιώσιμες δραστηριότητες.

Τα δεδομένα για τη γουνοποιία μόνο θετικά δεν είναι. Η  σημαντική μείωση των τιμών των γουνοδερμάτων, οι  αναταράξεις στις αγορές - πελάτες (Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία, κλπ.), η μείωση των εξαγωγών των γουνοδερμάτων, τα πολύ μέτρια αποτελέσματα των εκθέσεων γούνας, η οικονομική κρίση που βιώνει η Ρωσία, βασικός προορισμός των γουναρικών της χώρας, η υποτίμηση του ρουβλίου, η μείωση των τουριστών και της αγοραστικής τους δύναμης είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ενώ το μέλλον δεν διαφαίνεται καθόλου φωτεινό.

Όταν η κυβέρνηση και οι τοπικοί φορείς όφειλαν να καθίσουν στο τραπέζι με τους ενδιαφερόμενους και να χαράξουν μια πορεία για την αειφορική ανασυγκρότηση της περιοχής, δεν το έκαναν. Επέλεξαν αντ’ αυτού για μία ακόμη φορά να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα ενός κυκλώματος που ουδόλως ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της περιοχής και την ευημερία των κατοίκων, παρά μόνο για το κέρδος, και οδηγήθηκαν σε άσκοπες και επιζήμιες ενέργειες. Και έτσι, χάθηκαν δύο ακόμη πολύτιμα χρόνια αφού η κυβερνητική πολιτική υπέρ της γούνας δεν προσέφερε τίποτα στην περιοχή και στους επενδυτές.

Τώρα, παρά τη νέα κρίση που βιώνει ο κλάδος, η κυβέρνηση και οι γουναράδες αρνούνται και πάλι πεισματικά τα γεγονότα. Αλήθεια τι είναι αυτό που δεν καταλαβαίνουν; Με δηλώσεις υπέρ της γούνας επικίνδυνοι και ανεπαρκείς πολιτικοί, παρακινούμενοι από στενά επιχειρηματικά συμφέροντα, προσπαθούν να πείσουν και πάλι ότι καλύτερες μέρες θα έρθουν. Όμως δεν θα έρθουν!

Το ενθαρρυντικό είναι ότι όλο και περισσότεροι πολίτες αντιλαμβάνονται πλέον ότι η γούνα δεν έχει μέλλον. Και δεν έχει θέση σε μία κοινωνία που αναζητά το ανθρώπινο πρόσωπό της.

Η Κίνηση για την Κατάργηση του Εμπορίου της Γούνας καλεί για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και όλους τους τοπικούς φορείς, να μεριμνήσουν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα  για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Μακεδονίας και την απεξάρτησή της από το αποτυχημένο μοντέλο της παραγωγής γούνας που δεν έχει δώσει λύση στα προβλήματα της περιοχής, και να αναλάβουν δράσεις υπέρ της τοπικής κοινωνίας και όχι υπέρ του κυκλώματος της γούνας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Διαμαρτυρία ενάντια στη φρίκη της βιομηχανίας γούνας στο κέντρο της Αθήνας

Ζητούν από τον Τσίπρα να πάρει θέση για το γουνεμπόριο

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Ζήτημα αιχμής το γουνεμπόριο για το Οικολογικό Κίνημα

Θ. Δημητρακόπουλος: «Θα μας βρίσκουν απέναντι τους όσοι προπαγανδίζουν υπέρ της γούνας»

«Η γούνα ζεσταίνει την ελληνική οικονομία» αλλά παγώνει καρδιές και συνειδήσεις

Γιατί η εκτροφή γουνοφόρων και το γουνεμπόριο πρέπει να σταματήσει;

Γουνέμποροι: «Χωρίς κατάλοιπα για το περιβάλλον» το εμπόριο της φρίκης

Διαμαρτυρηθείτε για τις επιδοτήσεις των γουνεμπόρων!

Η κυβέρνηση μοιράζει εκατομμύρια στους γουναράδες ενώ άλλοι κλάδοι που δεν βλάπτουν το περιβάλλον καταστρέφονται

Μαύρο και στην Ρόδη Κράτσα που θέλει αιματοβαμμένη ανάπτυξη εις βάρος των ζώων

«Ανάπτυξη» γδέρνοντας τα ζώα ζωντανά Μαρία Σπυράκη;

Κωλοτούμπα και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τους γουναράδες

Προεκλογική κωλοτούμπα της ΔΗΜ.ΑΡ. υπέρ των γουναράδων της Καστοριάς;

«Κανένας άλλος λογικός άνθρωπος και κυρίως Έλλην» δεν πολεμά τη γούνα;

«Η Καθημερινή», οι γουνοποιοί και η μισή αλήθεια ενός προπαγανδιστικού «ρεπορτάζ» (βίντεο)

Καστοριά: Ο δήμαρχος της πόλης που παράγει πτώματα…

«Δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας για τους λίγους που διαμαρτυρήθηκαν κατά της γούνας!

Γιατί σκύλοι και γάτες γλύτωσαν από τη βιομηχανία της γούνας; (Βίντεο)

Δε συγκινείται από τον βασανισμό των γουνοφόρων ζώων ο βουλευτής Γ. Κασαπίδης

Η βιομηχανία της γούνας δεν σημαίνει ανάπτυξη, αλλά υπανάπτυξη! (Βίντεο)

Επιστολή διαμαρτυρίας στους βουλευτές κατά του εμπορίου της γούνας

Σταματήστε το «μουσείο» της φρίκης για την ανάδειξη της γούνας στην Καστοριά!

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.