Στηρίξτε μας

Διαμαρτυρία ενάντια στη φρίκη της βιομηχανίας γούνας στο κέντρο της Αθήνας

29 Νοεμβρίου 2014 14:42 | Επικαιρότητα
Διαμαρτυρία ενάντια στη φρίκη της βιομηχανίας γούνας στο κέντρο της Αθήνας

Mέλη του κινήματος 269life Greece πραγματοποίησαν διαμαρτυρία το μεσημέρι του Σαββάτου στον πεζόδρομο της Ερμού στο κέντρο της Αθήνας συμμετέχοντας στην παγκόσμια προσπάθεια, που καταβάλλεται, ώστε να σταματήσει η βιομηχανία της γούνας να εξοντώνει εκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο για να τονώνεται η ματαιοδοξία των ανθρώπων.

269lifeGounaDiamartyria (10)

Οι ακτιβιστές κρατούσαν πλακάτ με εικόνες που δείχνουν ότι τα ζώα γδέρνονται ζωντανά. Μάλιστα στους καταναλωτές, που εκείνη την ώρα έκαναν τα ψώνια τους μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό με οδηγίες για τι μπορούν να κάνουν ώστε να μπει ένα τέλος σε αυτό το έγκλημα. Οι διαδηλωτές φορούσαν μάλιστα και αιματοβαμμένες γούνες για να δείξουν και συμβολικά ότι κάτω από την επιφάνεια αυτής της βιομηχανίας τρέχει το αίμα των ζώων, τα οποία βασανίζονται ζωντανά!

269lifeGounaDiamartyria (8)

Σύμφωνα με το κίνημα 269life Greece τουλάχιστον 60.000.000 ζώα όπως αλεπούδες, γάτες, σκύλοι, μινκ, κουνέλια, ρακούν, φώκιες κ.ά. υποφέρουν και δολοφονούνται χωρίς έλεος από τη βιομηχανία της μόδας.

269lifeGounaDiamartyria (6)

Δύο είναι οι συνιστώσες του εγκλήματος: το κέρδος και η ματαιοδοξία. Οι άνθρωποι που σκοτώνουν τα ζώα για να φτιάξουν ρούχα από το δέρμα και τη γούνα τους βγάζουν απίστευτα κέρδη, ενώ οι άλλοι που τα φορούν νομίζουν ότι γίνονται πιο όμορφοι.

269lifeGounaDiamartyria (9)

Το εμπόριο γούνας προσπαθεί να διαφημίσει τη γούνα ως φυσικό προϊόν, για να κρύψει το τρομακτικό και αποτρόπαιο τρόπο, με τον οποίο τα ζώα φυλακίζονται στα εκτροφεία – κολαστήρια, ή παγιδεύονται στην άγρια φύση και στη συνέχεια δολοφονούνται με ιδιαίτερα άγριες μεθόδους. Κανένα όμως οικονομικό όφελος και κανενός η ματαιοδοξία δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αγριότητα αυτού του εγκλήματος.

Παγκοσμίως περισσότερα από 60.000.000 ζώα δολοφονούνται για τη γούνα τους. Τα πιο συχνά είδη αλεπούδες, γάτες, σκύλοι, μινκ, κουνέλια, ρακούν, φώκιες, κουνάβια, τσιντσιλά. Η μανία του ανθρώπου δεν σταματά πουθενά. Ακόμα και έμβρυα γδέρνονται αφού σφαχτεί η μητέρα τους και ανοιχτεί η κοιλιά της για να γίνουν η γνωστή γούνα Αστραχάν ή Καρακούλ.

Οι χώρες οι οποίες δολοφονούν τα περισσότερα ζώα την Ευρώπη για τη γούνα τους είναι η Δανία και η Φινλανδία. Ακολουθεί πολύ δυναμικά η Κίνα, η Ρωσία και η Αμερική. Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα 45 επιχειρήσεις εκτροφής γουνοφόρων ζώων που δολοφονούν 1.242.000 ζώα το χρόνο.

Συνθήκες διαβίωσης

Στα εκτροφεία τα ζώα φυλακίζονται σε μικροσκοπικά, βρώμικα, συρμάτινα, κλουβιά για όλη τους τη σύντομη και δυστυχισμένη ζωή, μέχρι να εκτελεστούν. Οι συνθήκες διαβίωσης τους είναι περισσότερο από άθλιες. Μάλιστα είναι διαρκώς εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες. Ο εγκλεισμός τους στις μικροσκοπικές αυτές φυλακές τους προκαλεί υπερβολικό στρες, κατάθλιψη και ένα συνεχές αίσθημα φόβου και αγωνίας.

Μέθοδοι δολοφονίας

Τα ζώα στα εκτροφεία δολοφονούνται συνήθως με ηλεκτροσόκ. Μάλιστα τα ηλεκτρόδια για να μη καεί η γούνα κατά την ηλεκτροπληξία μπαίνουν στο στόμα και στον πρωκτό των ζώων. Αυτά τα πλάσματα θανατώνονται είτε με σπάσιμο του λαιμού τους, είτε με ασφυξία μέσω αερίων, ή με ενέσεις δηλητηρίων αλλά ακόμα χειρότερα κάποια γδέρνονται ζωντανά ενώ έχουν όλες τις αισθήσεις τους!

Κάποια ζώα δεν αιχμαλωτίζονται, αλλά παγιδεύονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Οι πιο συνηθισμένες παγίδες είναι τα γνωστά μας δόκανα. Τοποθετούνται στη φύση από τον κυνηγό, ο οποίος φροντίζει οι λεγόμενες σιαγόνες της παγίδας να είναι εντελώς ανοιχτές και τις ασφαλίζει με ένα ειδικό κλιπ. Μόλις κάποιο ζώο πατήσει μέσα στην περιοχή που καλύπτει το δόκανο, το κλιπ απελευθερώνει τις δαγκάνες οι οποίες κλείνουν με τρομερή δύναμη γύρω από το σώμα του ζώου (άλλοτε το πόδι άλλοτε το κεφάλι ή την πλάτη) συνθλίβοντας του τα οστά και προκαλώντας του αφόρητο πόνο.

Το παγιδευμένο ζώο θα περάσει πολλές ώρες ή και μέρες αγωνίας και πόνου μέχρι να έρθει ο κυνηγός και να το ξυλοκοπήσει μέχρι θανάτου. Ο πόνος και ο φόβος που νιώθει το παγιδευμένο ζώο το ωθούν πολλές φορές μέχρι και στον αυτοακρωτηριασμό προκειμένου να σωθεί.

Συνέπειες

Δεν είναι όμως μόνο τα λεγόμενα γουνοφόρα ζώα τα θύματα αυτής της βιομηχανίας. Ο κλάδος της γούνας αποτελεί μια τεράστια απειλή για το περιβάλλον και την άγρια πανίδα. Συμβάλλει μάλιστα στην αύξηση του κόστους της ενέργειας, στη ρύπανση, στην καταστροφή της γης και στην εξαφάνιση άγριων και συχνά απειλούμενων ειδών.

Τα απόβλητα που παράγονται από τα εκτροφεία δηλητηριάζουν κυριολεκτικά το περιβάλλον μας. Η παραγωγή γούνας και δέρματος απαιτεί ειδική επεξεργασία με χημικές ουσίες.

Τα επικίνδυνα αυτά απόβλητα από τα βυρσοδεψία προκαλούν τεράστια μόλυνση των υδάτινων πόρων και όχι μόνο. Επιπλέον τα πτώματα των ζώων που γδάρθηκαν συνήθως καταλήγουν σε χωματερές προκαλώντας επιπλέον μόλυνση.

Πόσα ζώα υποφέρουν για το γούνινο παλτό σου;

150-200  τσιντσιλά

60-100 σκίουροι

60-80 μινκ

30-40 κουνέλια

30-40 ρακούν

20 βίδρες

15-20 αλεπούδες

15-18 λύκοι, λύγξ ή κογιότ

10-12 κάστορες

8-12 φώκιες

Μην αγοράζεις οτιδήποτε έχει γούνα

Μην εφησυχάζετε παρατηρώντας απλώς τις ετικέτες των ρούχων και των αξεσουάρ τονίζουν οι ακτιβιστές του κινήματος 269life Greece.

Ακόμα και αν η ετικέτα ή ο καταστηματάρχης ή η τιμή του προϊόντος σας πείθουν πως η γούνα είναι συνθετική και όχι ζώου κάντε ένα απλό τεστ για να το διαπιστώσετε.

Κόψτε μερικές τρίχες και κάψτε τες αν λιώσουν και γίνουν σαν σβώλος τότε σίγουρα πρόκειται για συνθετικό προϊόν αν όμως μυρίζουν σας τα μαλλιά των ανθρώπων τότε σημαίνει ότι είναι από το τρίχωμα κάποιου ζώου.

Ενημερωθείτε για όσα συμβαίνουν εις βάρος των ζώων που γίνονται η τροφή και τα ρούχα μας στο www.veganlife.gr. Θυμηθείτε ότι ως καταναλωτές έχετε μεγάλη δύναμη στα χέρια σας!

Τι πρέπει να γνωρίζεις

Η γούνα, όπως και το μαλλί αλλά και τα πούπουλα δεν είναι ένα υποπροϊόν της βιομηχανίας κρέατος όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι παραγωγοί τους. Η αλήθεια είναι ότι η γούνα το μαλλί και τα πούπουλα όπως και το δέρμα (π.χ. Ανκορά) προέρχονται από ζώα που εκτρέφονται ή παγιδεύονται και δολοφονούνται μόνο γι’ αυτόν τον σκοπό. Καθαρά για τις ανάγκες της βιομηχανίας της μόδας!

Τα ζώα θανατώνονται με μεθόδους πολύ επώδυνες προκειμένου να τους κλαπεί η γούνα. Όταν γδέρνονται ζωντανά και έχοντας τις αισθήσεις τους χρειάζονται από 10 έως 20 λεπτά μέχρι να τα απαλλάξει ο θάνατος από το φρικτό μαρτύριο που νιώθουν από τη στιγμή που ο γδάρτης θα τα βασανίσει για να πάρει τη γούνα τους.

Μάλιστα χρειάζεται πάνω από 60 φορές περισσότερη ενέργεια για την παραγωγή γούνινων παλτών από ζώα απ’ ότι χρειάζεται για την παραγωγή συνθετικής γούνας.

Τι είναι το 269life

To 269 είναι ο αριθμός ενός μοσχαριού που γεννήθηκε σε μια ισραηλινή γαλακτοπαραγωγική βιομηχανία. Τα μέλη του κινήματος 269life εξηγούν: «Με το μαρκάρισμα (branding) του αριθμού του στο σώμα μας, θέλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας σ τα θύματα του ολοκαυτώματος των ζώων σε όλο τον κόσμο, να τα θυμόμαστε και να μην τα ξεχάσουμε ποτέ.

Στις 2 Οκτωβρίου 2012, “Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων Φάρμας”, στην Πλατεία Ράμπιν στο κέντρο του Τελ Αβίβ, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων πραγματοποίησαν, μια πράξη αλληλεγγύης και ενσυναίσθησης υπέρ των ζώων που γίνονται θύματα της εκμετάλλευσης από τον άνθρωπο.

Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί η συμπάθεια για τα πιο καταπιεσμένα πλάσματα της κοινωνίας μας και να θέσει υπό αμφισβήτηση τη βαθιά αποσύνδεση μας από αυτά.

Οι ακτιβιστές έκαναν branding (μαρκαρίστηκαν) με ένα καυτό χάλυβα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τα εκτρεφόμενα ζώα μαρκάρονται για να αποκτήσουν ταυτότητα στις κτηνοβιομηχανίες όλου του κόσμου.

Ο αριθμός 269, ο οποίος μέσω του πυρωμένου χάλυβα που μαρκαρίστηκε στο δέρμα τους, ήταν ο καθορισμένος αριθμός που είχε ένα μοσχάρι σε μια γαλακτοκομική μονάδα παραγωγής του Ισραήλ.

“Αυτό το ανώνυμο μοσχάρι θα αποθανατίζεται για πάντα στο σώμα μας, και ελπίζουμε ότι αυτό το μήνυμα της αλληλεγγύης θα φέρει με κάποιο τρόπο μια νέα θεώρηση για τα ζώα.

Κανένα ζώο δεν πρέπει να εκμεταλλεύεται για να ικανοποιήσει τις εγωιστικές ανάγκες και τις όποιες ιδιότροπες επιθυμίες των ανθρώπων, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε με συμβολικό τρόπο τις ίδιες τις μεθόδους των κτηνοβιομηχανιών, ώστε να μεταφέρουμε τις ιδέες μας”.

Πάνω από 150 δισεκατομμύρια ζώα δολοφονούνται σε όλο τον κόσμο εξαιτίας του ανθρώπινου εγωισμού, της άγνοιας και της απληστίας. Αυτή η τρέλα πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει την ημέρα που η ανθρωπότητα θα ξυπνήσει επιτέλους και θα αντιληφθεί ότι ακόμη και τα ζώα αισθάνονται πόνο και την επιθυμία της ελευθερίας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τα αντιλαμβανόμαστε και εμείς οι άνθρωποι.

Το κίνημα του 269life ξεκίνησε στο Ισραήλ στις 2 Οκτωβρίου 2012 και μέχρι στιγμής υπάρχει σε 25 χώρες δηλαδή σε Ισραήλ, Ελλάδα, Ολλανδία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Τουρκία, Βραζιλία, Η.Π.Α., Ρουμανία, Σουηδία, Νεπάλ, Ιταλία, Ινδία, Αυστραλία, Ουγγαρία, Νότια Αφρική, Γερμανία, Βέλγιο, Κολομβία, Μεξικό, Πορτογαλία, Αργεντινή, Κόστα Ρίκα, Πολωνία. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα του κινήματος: http://269life.com. Η σελίδα του 269life Greece στο facebook είναι: https://www.facebook.com/269lifeGreece.

Διαβάστε επίσης:

Διαμαρτυρία έξω από τη Γαλλική Πρεσβεία με στόχο τον τερματισμό παραγωγής του φουά γκρα

Και το 269life Greece στη διαμαρτυρία για τη βάναυση μεταχείριση όλων των ζώων

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Ζήτημα αιχμής το γουνεμπόριο για το Οικολογικό Κίνημα

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

3 Σχόλια

  1. ΙΩΣΗΦΙΝΑ

    Διαμένω στην Πάρο τα τελευταία 6 χρόνια. Υπάρχει boutique με την επωνυμία "La Luna boutique",που πουλάει πλεχτα ζακέτακια με γούνινο τελείωμα. Πως θα μπορούσα να το χειριστώ μέσα στα νόμιμα πλαίσια; Αλλά κ σε γενικότερα πλαίσια πως μπορεί κανείς να ενεργήσει αποτελεσματικά σε ανάλογες περιπτώσεις;

    1. eleni

      Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα! Η πώληση ειδών γούνας είναι ΝΟΜΙΜΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. Μάλιστα η εκτροφή γουνοφόρων ζώων επιδοτείται συστηματικά από το ελληνικό κράτος.

      Για το http://www.zoosos.gr

      Ελένη Ηλιοπούλου

  2. Φωτεινή

    ΦΡΙΚΗ Θεούλη μου...τι τραβάνε αυτά τα πλάσματα.Άς σταματήσουν αυτά τα μαρτύρια και ο καθένας μας απο το δικό του μετερίζι ας μεταδίδει όλες αυτές τις πληροφορίες,μην αγοράζετε όλα αυτά τα προιόντα,ακόμη και περιοδικά μόδας που προωθούν τις γούνες...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.