Στηρίξτε μας

«Η γούνα ζεσταίνει την ελληνική οικονομία» αλλά παγώνει καρδιές και συνειδήσεις (βίντεο)

7 Απριλίου 2012 15:25 | Επικαιρότητα
«Η γούνα ζεσταίνει την ελληνική οικονομία» αλλά παγώνει καρδιές και συνειδήσεις (βίντεο)

Πολλά είναι τα δημοσιεύματα και οι ειδικοί, που υπερθεματίζουν, για τα οφέλη του αιματοβαμμένου εμπορίου της γούνας, το οποίο βασίζεται στη ματαιοδοξία των ανθρώπων και στην αδυναμία των ζώων να προστατευτούν. Στον αντίποδα όλων εκείνων, που τονίζουν πόσο καλό κάνει στην Ελλάδα και στους εμπόρους συγκεκριμένων περιοχών, η εκτροφή γουνοφόρων ζώων και το γουνεμπόριο είναι η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.).

Μπορείτε να τη διαβάσετε ολόκληρη αλλά πριν το κάνετε θυμηθείτε, ότι μερικούς αιώνες πριν και από το δουλεμπόριο ανθρώπων κάποιοι έβγαζαν και πολλά και καλά λεφτά… Δεν συγκρίνουμε ανόμοια είδη, μεγέθη ή καταστάσεις. Λέμε με απλά λόγια, ότι το γουνεμπόριο είναι ανήθικη επαγγελματική ενασχόληση και μπορεί να σταματήσει. Οι άνθρωποι, που εργάζονται σε αυτό τον τομέα, σταδιακά μπορούν να βρουν δουλειά αξιοποιώντας την ομορφιά του τόπου τους σεβόμενοι και το περιβάλλον και τα ζώα. Όλα είναι θέμα πολιτικής επιλογής.

Όταν η αξία του χρήματος είναι υψηλότερη από την αξία της ίδιας της ζωής

«Toν τελευταίο καιρό οι επιχειρηματίες της απεχθούς βιομηχανίας της γούνας προσπαθούν αφενός μεν να αναβιώσουν στις συνειδήσεις της αγοράς και του καταναλωτικού κοινού την αξία της, αφετέρου δε να αποσπάσουν από την πολιτεία όλο και περισσότερα προνόμια, με το να διατυμπανίζουν πόσο στηρίζει ο κλάδος τους την παραπαίουσα ελληνική οικονομία και πόσο προεξάρχουσα θέση κατέχει στην παγκόσμια αγορά.

Εμείς βέβαια, ως γραφικοί και ευαίσθητοι, θα θέλαμε να τους επισημάνουμε το εξής:

Όχι μόνο δεν θα έπρεπε να κλαυσαχενίζονται για τα επιτεύγματα του κλάδου, αλλά αντίθετα θα έπρεπε να νιώθουν βαθιά ντροπή που ασκούν ένα τέτοιο αηδιαστικό, αιμοβόρο και αισχροποιό επάγγελμα. Θυμίζουν τους δουλέμπορους που αφαίμαζαν τους μαύρους στις φυτείες οι οποίοι, παρόλο που είχαν καταδικαστεί από τις συνειδήσεις του κόσμου, αγωνίζονταν λυσσαλέα στο κοινοβούλιο να μην καταργηθεί η δουλεία και χάσουν τα κεκτημένα τους.

Και όπως εκείνοι τότε νομιμοποιούνταν από τις ευήθεις θεωρίες περί “φυσικής ανωτερότητας” της λευκής φυλής, έτσι κι αυτοί τώρα νομιμοποιούνται από τις αντίστοιχες ηλίθιες θεωρίες περί “φυσικής ανωτερότητας” της ανθρώπινης φυλής. Αν όμως η ανθρώπινη φυλή, που χρόνια εξελίσσεται πατώντας επί πτωμάτων, είναι η κορωνίδα της δημιουργίας, ο πάτος της ποιος είναι; Το ερώτημα είναι καθαρά ρητορικό. Δεν θέλουμε να ξέρουμε.

Η παραγωγή γούνας προσβάλλει κάθε ίνα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του αισθήματος τιμής και ειλικρινά δεν αντιλαμβανόμαστε τι δεν καταλαβαίνουν.

Δεν καταλαβαίνουν ότι σήμερα κανείς δεν έχει ανάγκη να ντυθεί φορώντας το δέρμα βασανισμένων ζώων;

Δεν καταλαβαίνουν ότι η γούνα ανήκει στο ζώο που γεννήθηκε με αυτή και όχι σε εκείνο που τη φοράει;

Δεν καταλαβαίνουν ότι βασανίζουν συναισθανόμενα και νοήμoνα όντα υποβάλοντάς τα σε δια βίου αιχμαλωσία και σε φριχτό θάνατο για να παράξουν ένα άχρηστο προϊόν;

Δεν καταλαβαίνουν ότι προκαλούν σε συναισθανόμενα και νοήμoνα όντα πόνο, στρες, αγωνία, τρόμο, πανικό και τρέλα στο όνομα του κέρδους;

Δεν καταλαβαίνουν ότι δεν έχουν δικαίωμα να καταστρέφουν τις ζωές των άλλων πλασμάτων χωρίς να είναι απολύτως αναγκαίο για την επιβίωσή μας;

Όχι, δεν μπορεί να ξυπάζονται για όλα αυτά τα εγκλήματα. Το κάνουν όμως, διότι έχουν ισχυρούς συμμάχους: μια κοινωνία υποδουλωμένη στις αγορές που αναδεικνύει ως υπέρτατη αξία της το χρήμα, τα διεφθαρμένα Μ.Μ.Ε., και ένα ματαιόδοξο καταναλωτικό κοινό.

Σήμερα κανείς δεν έχει ανάγκη να τραφεί ή να ντυθεί από θηράματα. Άν το κάνει συνειδητά, είναι κακοήθης. Αν το κάνει ασυνείδητα λόγω μόδας, είναι ηλίθιος. Οι κακοήθειες πρέπει να εκλείψουν ως πρακτική. Οι ηλίθιοι πρέπει να πάψουν να γενιούνται ως ευγονική.

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία &
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλκών Σωματείων (*)

Για περαιτέρω ενημέρωση παραθέτουμε τα παρακάτω:

Το status της γούνας στην Ευρώπη και Αμερική:

Το 2007 απαγορεύθηκε η εμπορία γούνας σκύλου και γάτας εντός της Ε.Ε. και το 2009 καταργήθηκε το εμπόριο γούνας φώκιας. Στην απαγόρευση του εμπορίου γούνας φώκιας προχώρησε πρόσφατα και η Ρωσία.

Η Βρετανία, η Αυστρία, η Κροατία και η Δανία εφαρμόζουν απαγορεύσεις και/ή περιορισμούς στην εκτροφή γουνοφόρων ζώων.

Στη Σουηδία και την Ελβετία έχουν θεσπιστεί αυστηροί κανονισμοί που οδήγησαν στη σταδιακή μείωση του αριθμού των εκτροφείων. Στη Σουηδία πριν από 20 χρόνια υπήρχαν περίπου 500 φάρμες, ενώ σήμερα λειτουργούν μόνο 75 φάρμες μινκ. Η δε ολική απαγόρευση βρίσκεται πλέον στην πολιτική ατζέντα.

Το 2010, το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα υιοθέτησε τη σταδιακή απαγόρευση της εκτροφής ζώων για τη γούνας τους στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στη Βαρκελώνη.

Στη Νορβηγία, το Εργατικό Κόμμα υποστηρίζει και αυτό τη σταδιακή κατάργηση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων στη χώρα, ενώ μόλις ένα χρόνο πριν, απαγορεύτηκαν οι γούνες σε επιδείξεις μόδας.

Το Νοέμβρη 2011, απαγορεύτηκε η πώληση γούνας στο δυτικό Χόλυγουντ κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στο Μανχάταν απαγορεύεται η είσοδος σε όσους φορούν γούνα ακόμη και σε νυχτερινά κέντρα.

Η κατάσταση της γούνας στην Ελλάδα:

Όταν οι φωνές αγανάκτησης πληθαίνουν σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιώργος Κασαπίδης προωθεί ένθερμα τα συμφέροντα του εν λόγω κλάδου, προωθώντας την ένταξη της εκτροφής των γουνοφόρων ζώων στον κλάδο της κτηνοτροφίας ως δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα, την αύξηση των συντελεστών δόμησης στα εκτροφεία, καθώς και την αύξηση του ισοδύναμου ζώου από τα 50 θηλυκά στα 150.

Εμείς τον καλούμε να ρίξει μια ματιά στα άδυτα των αδύτων της εν λόγω βιομηχανίας όπως τα κατέγραψαν οι κάμερες στα παρακάτω βίντεο και έπειτα, αν έχει το κουράγιο, ας συνεχίσει το «θεάρεστο» έργο του:

Δανία

Σουηδία

http://www.sveketmotminkarna.se/horror-revealed-swedish-fur-farms

http://sveketmotminkarna.se/kampanjen/nyheter/nya-chockbilder-staller-jordbruksministern-tillsvars

http://www.peta.org/features/a-shocking-look-inside-swedish-fur-farms.aspx

Φιλανδία

Νορβηγία

http://www.dagbladet.no/2010/10/31/nyheter/dyremishandling/innenriks/14085693/

http://www.forbypels.no/english

Ιρλανδία

http://laverabestia.org/play.php?vid=4176

Τσεχία

http://michalkolesar.net/?p=2208

Γαλλία

http://www.jeneportepasdefourrure.com/newsite/fourrure-elevage.php

Ισπανία

Ελλάδα

Διαβάστε επίσης:

«Κανένας άλλος λογικός άνθρωπος και κυρίως Έλλην» δεν πολεμά τη γούνα;

«Η Καθημερινή», οι γουνοποιοί και η μισή αλήθεια ενός προπαγανδιστικού «ρεπορτάζ» (Βίντεο)

«Δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας για τους λίγους που διαμαρτυρήθηκαν κατά της γούνας!

Γιατί σκύλοι και γάτες γλύτωσαν από τη βιομηχανία της γούνας;

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. κωστας

    τα ιδια λενε και οι τραπεζιτες ! οτι τσεπωνουν τις συνταξεις του παππου και της γιαγιας , τις παροχες υγειας απ τα παιδια μας , τα χαρατσια που ( δεν ) πληρωνουμε απ το αιμα μας για το καλο της ελληνικης οικονομιας . το μονο πατριωτικο που εχουν οι επιχειρηματιες της γουνας ( οι 30-40 νεοτσιφλικαδες της καστοριας ) ειναι το κερδος ... πατριδα για τους μεγαλεμπορους ειναι το κερδος . ας τα αφησουν αυτα περι ελληνικης οικονομιας κι αναπτυξης γιατι ο λαος αρχιζει και καταλαβαινει τι σημαινουν αυτες οι εννοιες τωρα πια . κερδη για ολο και πιο λιγους , φτωχεια κι εξαθλιωση για ολο και περισσοτερους . ας μας πουν ποσο μεροκαματο δινουν στους γουνεργατες , τι ωραρια τους βαζουν και δουλευουν , σε τι συνθηκες κι ας αφησουν τη καραμελα της εθνικης οικονομιας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.