Στηρίξτε μας

Δήμαρχε Σερρών θα παρέμβει ο εισαγγελέας αν δεν σταματήσεις το πογκρόμ εις βάρος των ζώων

13 Φεβρουαρίου 2012 08:24 | Επικαιρότητα
Δήμαρχε Σερρών θα παρέμβει ο εισαγγελέας αν δεν σταματήσεις το πογκρόμ εις βάρος των ζώων

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων (Π.Σ.Ε.Ζ.Σ.) αντιδρώντας στην παράνομη περισυλλογή αδέσποτων σκυλιών, που πραγματοποίησαν συνεργεία του Δήμου Σερρών την περασμένη Παρασκευή, έστειλαν σήμερα επιστολή διαμαρτυρίας στον Δήμο Σερρών, στη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Αντίληψης Φαρµάκων και Εφαρµογών του ΥΠ.Α.Α.Τ..

Οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών σωματείων τονίζουν στον κτηνίατρο - δήμαρχο Σερρών, Πέτρο Αγγελίδη, και στους λοιπούς αρμόδιους, ότι παρανομούν, ότι λειτουργούν με τρόπο ανήθικο και πως κανείς νόμος δεν τους δίνει το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τα νομοθετήματα για εξαφανίζουν τα ζώα.

Η Π.Φ.Π.Ο. και η Π.Σ.Ε.Ζ.Σ. με αυτή την επιστολή τους δε μένουν στα ευχολόγια! Τονίζουν, ότι θα ζητήσουν την παρέμβαση του εισαγγελέα, αφού ο νέος νόμος ορίζει και διοικητικό πρόστιμο για εκείνους που παρανομούν και χρησιμοποιούν τέτοιες πρακτικές, και πως θα ενημερώσουν και τον ευρωπαίο επίτροπο Περιβάλλοντος, Γιάνεζ Ποτόκνικ, γι’ αυτά τα αίσχη, που συμβαίνουν στη χώρα μας, και εις βάρος των ζώων.

Ολόκληρη η επιστολή εδώ

«Κύριε Δήμαρχε,

Με έκπληξη και δυσαρέσκεια ενημερωθήκαμε από τον Φιλοζωικό Σύλλογο Σερρών, που τυγχάνει μέλος μας, ότι στην περιοχή σας πραγματοποιείται κατ’ επιταγήν σας παράνομη περισυλλογή αδέσποτων σκύλων, στην πλειοψηφία τους στειρωμένων και επανενταχθέντων από τον προαναφερόμενο σύλλογο, με σκοπό τη διασπορά τους σε άλλες περιοχές.

Στις 02/02/2012 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α/15 ο νέος νόμος 4039/2012 “Για τα δεσποζόµενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση µε κερδοσκοπικό σκοπό”. Σύμφωνα με αυτόν, θα πρέπει να σας επισημάνουμε τα παρακάτω, που θέτουν την δραστηριότητα σας εκτός νομιμότητας!

Ο νόμος επιτρέπει την περισυλλογή αδέσποτων ζώων μόνο από τους Δήμους που έχουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις γι’ αυτόν τον σκοπό, τις απαραίτητες κινητές μονάδες, το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για τη σύλληψη ζώων, που πάντα θα πρέπει να συνοδεύεται από κτηνίατρο που έχει ορισθεί από την Κτηνιατρική Υπηρεσία.

Εν ολίγοις, η έννοια της περισυλλογής αδέσποτων έχει πια αλλάξει ριζικά. Η περισυλλογή τους γίνεται με μόνο σκοπό τη στείρωση, τον εμβολιασμό, την παροχή θεραπείας, όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη, την ηλεκτρονική τους σήμανση και τέλος την επανατοποθέτησή τους στο φυσικό τους περιβάλλον.

Και βεβαίως φυσικό περιβάλλον δεν εννοεί ο νομοθέτης τα βουνά και τα λαγκάδια, αλλά τον οικείο αστικό ιστό της πόλης από τον οποίο τα ζώα περισυνελέγησαν. Η έννοια της σύλληψης και του εγκλεισμού σε κάποιο δημοτικό κυνοκομείο είναι πλέον απαγορευτική.

Όπως και απαγορευτική και παρωχημένη είναι η σύλληψη αδέσποτων με λάσο -πνίχτη! Έχουμε στην διάθεσή μας και βιντεοσκόπηση από πολίτη των εν λόγω δραστηριοτήτων που δεν τιμούν καθόλου τον Δήμο σας!

Αφού όλα τα παραπάνω υπάρχουν όπως ορίζονται από τον νόμο και όχι από τη “φιλοζωική” σας κουλτούρα, η επανατοποθέτηση των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον, και ο τρόπος που θα πρέπει να γίνεται αναφέρεται ξεκάθαρα στο άρθρο 9 παρ. 12, όπου ο νομοθέτης έχει φροντίσει να εντάξει μια 5μελή επιτροπή, η οποία θα κρίνει που και πως θα επανατοποθετηθούν τα ζώα.

Στην επιτροπή αυτή πρέπει να συμμετέχουν και 2 μέλη του τοπικού φιλοζωικού σωματείου (πράγμα που στην περίπτωσή σας δεν συνέβη), έναν κτηνίατρο και έναν εκπρόσωπο κυνηγετικού συλλόγου.

Δεν σας δόθηκε κύριε Δήμαρχε από τον Νόμο αυθαίρετα η αρμοδιότητα να αποφασίσετε να απομακρύνετε όλα τα ζώα από τις πλατείες ή τους ευκτήριους οίκους κατά το δοκούν!

Αναφέρει ξεκάθαρα στην παρ. 10 του άρθρου 9 ότι “Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές µε νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια, αεροδρόμια και αρχαιολογικούς χώρους”.

Ένα τζαμί, δεν συγκαταλέγεται σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες. Αν υπάρχει τέτοια απόφαση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, παρακαλούμε να μας την προσκομίσετε.

Ουδέποτε απαγορεύθηκε η παρουσία αδέσποτων ζώων κοντά σε πλατείες και τόπους λατρείας, όπως στην περίπτωσή σας, και βέβαια είναι σίγουρο ότι δεν τηρήθηκε η διάταξη του νόμου 4039/2012.

Εάν ο λόγος της παράνομης περισυλλογής από ακατάλληλα συνεργεία του Δήμου σας είναι η επικινδυνότητα των ζώων, παρά το ότι η δική μας ενημέρωση λέει ότι πρόκειται για φιλήσυχα και ήρεμα ζώα, σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για συγκεκριμένα περιστατικά, τα οποία εμπίπτουν στην έννοια του άρθρου 1 παρ. 6 περί επικίνδυνου ζώου.

Επιγραμματικά επισημαίνουμε τις εξής παρανομίες που έχετε διαπράξει με την εν λόγω αυθαίρετη περισυλλογή:

α) Δεν συστάθηκε η προβλεπόμενη ως άνω υπό του νόμου 5μελής επιτροπή.

β) Δεν έχετε την κατάλληλη υποδομή και το κατάλληλο προσωπικό γι’ αυτό τον σκοπό.

γ) Το τζαμί είναι τόπος λατρείας και όχι αρχαιολογικός χώρος.

δ) Τα εν λόγω σκυλιά που απομακρύνατε ήταν ήδη στειρωμένα από τον Φιλοζωικό Σύλλογο Σερρών και νόμιμα επανενταχθέντα, και αυτό ήταν εις γνώσιν σας!

Απ’ όλα αυτά συνάγεται ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος απομάκρυνσης των ζώων από το φυσικό τους περιβάλλον, που επισημαίνουμε ότι έγινε με πρακτικές καθόλα παράνομες!

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητούμε:

α) Τα ζώα να επιστραφούν άμεσα στο φυσικό τους περιβάλλον που είναι ο χώρος από τα οποία τα περισυλλέξατε.

β) Να ενημερωθεί πλήρως ο Φιλοζωικός Σύλλογος Σερρών για την τοποθεσία που μετακινήσατε τα αδέσποτα.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα κινήσουμε άμεσα εις βάρος σας τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες, θα ζητήσουμε εισαγγελική παρέμβαση σύμφωνα και με τον νόμο 4039/2012 για την παράνομη δραστηριότητά σας, καθώς και την επιβολή των προστίμων όπως ο νόμος ορίζει, ύψους έως 10.000 ευρώ για τα όσα απαράδεκτα διαδραματίζονται μέσα στο κυνοκομείο, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με την ευζωία που προβλέπεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Οπωσδήποτε σας επισημαίνουμε ότι βρισκόμαστε από τον Οκτώβριο του 2011 σε ανοικτή γραμμή συνεργασίας με το γραφείο του Ευρωπαίου Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Potoknik και πρακτικές, όπως εν προκειμένω η δική σας, μας εκθέτουν τα μάλα και εν πολλοίς σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή κοινότητα, καθώς υποβιβάζουν την ήδη κατακρινόμενη χώρα μας σε επίπεδο κατώτερο της δεδηλωμένης φιλοζωικής κουλτούρας της γείτονός μας Βουλγαρίας.

Από τούτη λοιπόν την άποψη, αναλογιστείτε την ευθύνη σας έναντι της έξωθεν καλής μαρτυρίας την οποία έχουμε τόση ανάγκη, όταν βαλκανικές ανταποκρίσεις αναφέρονται σε “πογκρόμ” εναντίον αθώων ζώων στις Σέρρες. Η αιδώς δεν φαίνεται να περισσεύει κύριε Δήμαρχε.

Διατελούντες εν αναμονή των ενεργειών σας».

SerresSATAΗ Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και

η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων

Διαμαρτυρηθείτε

Διαμαρτυρηθείτε για τις πρακτικές που εφαρμόζει ο δήμαρχος Σερρών, Πέτρος Αγγελίδης, απευθυνόμενοι στο γραφείο του.

Τηλέφωνο: 2321350100, φαξ: 2321083602, email: [email protected]. Στείλτε μήνυμα διαμαρτυρίας και στην παράταξη του δημάρχου, «Δημοτική Πρωτοβουλία» στο email: [email protected].

Δείτε εδώ και εδώ τα βίντεο, που αποδεικνύουν τις πρακτικές, οι οποίες εφαρμόζονται στις Σέρρες, ώστε ο δήμαρχος να καλύψει το οικονομικό σκάνδαλο, που ήρθε στην επιφάνεια σχετικά με τα χρήματα, τα οποία προορίζονταν για την προστασία και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Διαβάστε επίσης:

O δήμαρχος Σερρών που ζήτησε θανάτωση των αδέσποτων μπορεί να διαθέτει μνήμη χρυσόψαρου εμείς όμως όχι! (Βίντεο)

Ο «πολιτισμένος» δήμαρχος Σερρών ζητάει θανάτωση αδέσποτων σκυλιών & μετά δίνει «διευκρινίσεις» για να περιορίσει αντιδράσεις (βίντεο)

Δήμαρχος Σερρών: Οι φιλόζωοι ας πάρουν τα αδέσποτα σκυλιά στα σπίτια τους (βίντεο)

Πετούν τα πτώματα των σκύλων του Δημοτικού Κυνοκομείου Σερρών στα σκουπίδια

Δημοτικό Κυνοκομείο Σερρών: 150 σκυλιά νεκρά από ασθένειες μέσα σε 45 μέρες

Αθώωσαν τον πρώην αντιδήμαρχο παρά τις άθλιες συνθήκες στο Δημοτικό Κυνοκομείο Σερρών

Ο δήμαρχος Σερρών καλύπτει την ανικανότητα του και την αλλεργική συνάδελφο του

Σέρρες: Ο κτηνίατρος δήμαρχος αποφάσισε να «καθαρίσει» τον τόπο απ’ τα αδέσποτα

Κρεματόριο ζώων το Δημοτικό Κυνοκομείο Σερρών

Δήμος Σερρών: Αναγκάστηκε να συμμορφωθεί ενώπιον του εισαγγελέα για το Κυνοκομείο

Ο Φ.Ο.Σ. καταγγέλλει επισήμως την εξόντωση των ζώων εντός Δημοτικού Κυνοκομείου Σερρών

Κυνοκομείο Σερρών: Επιτρέπουν στα ζώα να ζευγαρώνουν, δεν στειρώνουν τις σκυλίτσες που εγκυμονούν!

Δήμαρχε Σερρών, έρχεται ο εισαγγελέας!

«Σταυροφορία» ενάντια στα αδέσποτα εφαρμόζει ο Δήμος Σερρών

Η κτηνίατρος του Δήμου Σερρών έχει βάλει λουκέτο στο δημοτικό κτηνιατρείο!

Μας καθησυχάζει ο Δήμος Σερρών! Του θυμίζουμε ότι τα γραπτά μένουν! (Βίντεο)

Σέρρες: Αποφάσισαν να επανατοποθετήσουν τα στειρωμένα ζώα

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

12 Σχόλια

 1. ΦΙΛΙΩ

  ΑΙΣΧΟΣ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΕΤΣΙ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑΚΙΑ. ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΝΕ? ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ? ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΤΕ ΠΟΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΣΑ ΣΑΣ. ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΤΑΙ ΜΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.

 2. penny damianou

  Τα μαζεύει και τα κάνει τι; Πού τα πηγαίνει; Ποια είναι η τύχη τους; Αν οι θεσμικά εκλεγμένοι άρχοντες προβαίνουν σε αντιφιλοζωικές κινήσεις καταλαβαίνουμε πώς θα φερθούν και οι απαίδευτοι πολίτες...

 3. glika matakia

  και σε μια χωρα που τιποτα δεν λειτουργει τι ακριβως περιμενετε και γιατι προειδοποιειτε?αυτα και αυτα μας φτασανε εδω εχετε την δυναμη και περιμενετε τι ακριβως !

 4. Hans-Peter Begerok

  Herr Bürgermeister von Serres, Peter Angelides,
  Sie und ihr Land verlangen von uns Deutschen, das wir Euch finanziell unterstützen.Wir alle Tierschützer,werden wegen Ihren grausamen Machenschaften eine Petition an die Regierung senden.Sie und ihr Land dürfen nicht nur fordern,sondern müssen sich auch an die Gesetze der EU halten. Vor allen Dingen ist es nicht von Ihrer Regierung genehmigt worden,Auch an diese werden wir uns wenden.Wir werden bei der Staatsanwaltschaft in Ihrem Land Strafanzeige gegen Sie stellen.Ich fordere Sie im Namen aller Tierschützer auf, dafür zu sorgen. das die Hunde wieder zurück geholt werden.Ja für alle die bei ihrer Action gestorben / getötet worden / sind, machen wir Sie verantwortlich.Ich hoffe, das Sie zur Einsicht kommen bevor es zu spät ist. Begerok

 5. Giorgos

  Προς deva
  Δεν έχεις ιδέα από τη χρόνια καθημερινότητα των εθελοντων-φιλόζωων. Τα ζώα είναι χιλιάδες στη ζωή του καθενός από εμάς. Ο καθένας μας ,με τόσες περιθάλψεις,στειρώσεις,περιστατικά κάθε μέρα,θα έπρεπε να έχει σπίτι του ίσως εκατοντάδες χιλιάδες.Αυτό είναι αδύνατο για εκατοντάδες χιλιάδες λόγους.Επειδή υπάρχει το αδιέξοδο αυτό,και επιπλέον επειδή το μάντρωμα από δήμους κατέληξε σε κυνοκομεία-νταχάου γι αυτό ο νόμος επιβάλλει την επανένταξη.Δε ζούμε σε ζούγκλα.Ακολουθούμε νόμους.Αν από 1 σκύλο γεννιούνται σε 7 χρόνια 76.000,δεν φτάνει όλη η Ελλάδα για να υιοθετηθούν.Φαντάσου τι γίνεται σε ένα απέραντο εκτροφείο-Ελλάδα,που κάνενας σχεδόν δεν στειρώνει.Μάθε να ακολουθείς τους νόμους του κράτους στο οποίο ζεις ή δώσε μας το τηλ σου να υιοθετείς τα χιλιάδες που ανταμώνουμε καθημερινά.

 6. ΑΡΕΤΗ

  Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΛΕΙ ΖΟΥΡΛΟΜΑΝΔΥΑ ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟΝ ΚΑΠΟΥ ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΝΕ ΚΡΥΑ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΡΕΛΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

 7. deva

  τι παει να πει ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ????
  ειμαι αντιθετη στην εγκαταλειψη των ζωων στον δρομο,που εσεις τοσο αβασανιστα και απερισκεπτα βαφτισατε σε "φυσικο περιβαλλον"!!!
  τα ζωα εχουν νοημοσυνη ενος νηπιου 2-3 ετων!!!!
  θα αφηνατε εσεις τα δικα σας παιδια στο δρομο??!!στην πεινα,στη διψα,στις ροδες των αυτοκινητων,στα χερια βασανιστων-σαδιστων??
  προς φιλοζωικα σωματεια:σοβαρευτειτε.

  1. Ελένη

   Ευχή και όνειρο όλων των φιλόζωων, σωματείων και απλών ιδιωτών, είναι να μην υπάρχει ούτε ένα αδέσποτο στους δρόμους. Θεωρείτε ότι είναι εύκολο να βρεθεί για κάθε ζώο φιλόξενο σπιτικό και να εξασφαλίσει κάθε τετράποδο μια οικογένεια για όλη του τη ζωή; Αν παρακολουθούσατε τον αγώνα που δίνουν τα περισσότερα σωματεία, αλλά και απλοί ιδιώτες που αγαπούν τα ζώα για να τους εξασφαλίσουν ένα σπίτι, δε νομίζω να μιλούσατε κατ' αυτό τον τρόπο. Εσείς μπορείτε να εγγυηθείτε ότι για κάθε ζώο έχετε έτοιμο ένα σπίτι; Και εν πάση περιπτώσει, το να βρίσκονται κάποια ζώα σε συγκεκριμένες περιοχές (φυσικό περιβάλλον το ορίζει η νομοθεσία) και μάλιστα ζώα στειρωμένα και εμβολασμένα, δε δίνει σε κανέναν το δικαίωμα, είτε θεσμικά όργανα είτε ιδιώτης είναι αυτός, να τα απομακρύνει.

   1. Elena

    Επίσης τα ζωα είναι συνηθησμένα να ζουν μεσα στην πολη κοντά στους ανθρώπους. Αυτό το περιβάλλον έχουν μάθει και αισθάνονται ως οικειο. Υπάρχουν κάποιοι που τα φροντίζουν και τα ταϊζουν. Αν απομακρυνθούν και πάνε έξω απο την πόλη, στην φύση, δεν θα βρίσκουν τροφή και είτε θα αλληλοσπαράζονται και θα γίνονται επιθετικά προς τον πρωτο άνθρωπο που βρίσκουν είτε θα πεθαίνον απο ασιτία! Ποιο είναι καλύτερο λοιπόν; Να τα φροντίζουμε στο δικό μας περιβάλλον ή να τα πετάμε κάπου που δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω και να τα αφήνουμε να πεθαίνουν (ανώδυνα για μας επώδυνα για αυτά);

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.