Μέσω facebook η Μ.Κ.Ο. «Save a Greek Stray» παίρνει θέση αναφορικά με την κακοποίηση των ιπποειδών ένεκα παράδοσης στο νησί της Λέσβου καθώς τα βίντεο που και φέτος είδαν το φως της δημοσιότητας είναι απολύτως ντροπιαστικά για τους συμμετέχοντες που απολαμβάνουν το θέαμα και αποδεικνύουν την ανεπάρκεια ή και τη συνέργεια των αρμόδιων αρχών αν και ξεκάθαρα άλογα και μουλάρια κακοποιούνται για το καλό κάποιου άγιου.
Στο βίντεο φαίνεται πως αναβάτης χτυπάει το άλογο ξανά και ξανά για να υπακούσει και παίρνει μέρος στο σόου σε πανηγύρι στην Αγιάσο Λέσβου...
Ο φιλοζωικός φορέας στις 8 Αυγούστου επισήμανε τα εξής:
«Εδώ έχετε συνηθίσει να βλέπετε σκύλους, γάτες, ποστ υιοθεσίας και γενικότερα θέματα που αφορούν τα ζώα συντροφιάς. Όμως η προστασία των ζώων δεν χωρίζεται σε κατηγορίες και η φροντίδα και ευζωία τους είναι κοινός παρονομαστής. Γι' αυτό φιλοξενούμε ένα θέμα που αφορά τα παραγωγικά ζώα και κανονικά θα παρουσιαζόταν από την αδελφή οργάνωσή μας Α Promise to Animals. Όταν μια δημόσια συζήτηση δυσκολεύεται να βρει χώρο να εκφραστεί, η λύση δεν είναι να σωπαίνεις αλλά να συνεχίσεις να ακούγεσαι από αλλού».
Αυτό είναι ένα από τα βίντεο που μπορεί να πάρει μαζί του ένας επισκέπτης από τη Λέσβο.
Ένας τουρίστας, ένα παιδί που σηκώνει το κινητό του για να καταγράψει τη στιγμή, ένας άνθρωπος που δεν γνωρίζει το έθιμο και βλέπει μόνο αυτό που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή. Ένα άλογο ανάμεσα στο πλήθος, φωνές, μουσική και μεγάλη ένταση. Αυτό το γεγονός κάποιοι θα το ονομάσουν παράδοση... Είναι αυτή η εικόνα που θέλουμε να εκπροσωπεί τον τόπο μας σήμερα;
Το συγκεκριμένο βίντεο προέρχεται από ένα από τα πανηγύρια της Λέσβου και παρόμοια βίντεο δημοσιεύονται κάθε χρόνο σε αφιερώματα, σελίδες και κοινωνικά δίκτυα, προβάλλοντας τις εκδηλώσεις ως κομμάτι της τοπικής παράδοσης. Βέβαια, οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται με τις προβλεπόμενες άδειες των αρμόδιων αρχών.
Η άδεια, όμως, δεν απαντά απαραίτητα στο αν όλα όσα συμβαίνουν μέσα σε αυτήν ανταποκρίνονται στις αρχές ευζωίας των ζώων. Αν η μοναδική μας απάντηση είναι «είναι νόμιμο», τότε ίσως έχουμε σταματήσει να αναρωτιόμαστε αν είναι και σωστό, και όταν η κοινωνία παύει να θέτει ηθικά ερωτήματα, δεν προστατεύει την παράδοσή της… απλά συνηθίζει όσα βλέπει, όσο παράλογα κι αν είναι.» καταλήγει η ανακοίνωση.
Και φέτος κακοποιήθηκαν άλογα σε πανηγύρια...
Παρά το γεγονός ότι πολλοί προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρόκειται για βίντεο ή εικόνες αρχείου επισημαίνουμε ότι το www.zoosos.gr έχει βίντεο που δημοσιεύσαν στα μέσα κοινωνικής δικτωσης θεατές οι οποίοι πήραν μέρος σε αυτά τα πανηγύρια και φέτος. Και σε αυτά δεν χωράει καμιά δικαιολογία ή διάψευση… Όλα τα στοιχεία τα οποία συγκεντρώσαμε τα έχουμε στείλει στους φιλοζωικούς φορείς οι οποίοι ασχολούνται διεξοδικά με το ζήτημα.
Διαβάστε επίσης:
Λέσβος: Του έκαψαν το αυτοκίνητο επειδή κατήγγειλε την κακοποίηση αλόγων σε πανηγύρια (βίντεο)
Λέσβος: Ξανά δημόσια σφαγή ταύρου στον Μανταμάδο (βίντεο)
Π.Φ.Π.Ο.: Να σταματήσουν τα μαρτύρια των ταύρων στην Λέσβο
Εισαγγελία και Αστυνομία δεσμεύονται ότι δεν θα γίνει σφαγή ταύρου στον Μανταμάδο
Ζητούν από τους μητροπολίτες να καταργήσουν το βάρβαρο έθιμο της σφαγής ζώων στον Μανταμάδο
«ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης»: Χορηγία 9.000 ευρώ για παράνομες σφαγές στη Μονή Ταξιαρχών Μανταμάδου!
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr




