Στηρίξτε μας

Κιβωτός Μυτιλήνης: Και δεύτερο άλογο τραυματίστηκε και το θανάτωσαν στις παράνομες ιπποδρομίες εντός ισοπεδωμένης NATURA στις Αλυκές Λέσβου (βίντεο)

4 Ιουλίου 2022 16:10 | Καταγγελίες
Κιβωτός Μυτιλήνης: Και δεύτερο άλογο τραυματίστηκε και το θανάτωσαν στις παράνομες ιπποδρομίες εντός ισοπεδωμένης NATURA στις Αλυκές Λέσβου (βίντεο)

Ο Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης» έκανε σήμερα γνωστό προς προσέφυγες στην Εισαγγελία Λέσβου για να καταγγείλει την κακοποίηση αλόγων στις παράνομες «παραδοσιακές» ιπποδρομίες που διοργανώνονται από το Σωματείο Αγίας Τριάδος Καλλονής κάθε χρόνο σε περιοχή NATURA στις Αλυκές Καλλονής και ότι φέτος δύο και όχι μόνο ένα άλογα τραυματίστηκαν υπέστησαν κατάγματα στα πόδια και οι ιδιοκτήτες τους τελικά τα θανάτωσαν.

 

Τι καταγγέλλει ο φιλοζωικός φορέας

«ΔΤ (4/7/2022): Πόσα άλογα κομματιάζονται κάθε χρόνο στις παράνομες «ιπποδρομίες» στη Λέσβο; Προσέφυγε στη Δικαιοσύνη η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης

Πριν μερικές μέρες ενημερωθήκαμε όλοι διαμέσου της τοπικής εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ, για τον σοβαρότατο τραυματισμό ενός αλόγου στις παράνομες «ιπποδρομίες» που διοργανώθηκαν στα μέσα Ιουνίου στις Αλυκές Καλλονής Λέσβου.

AlogoLesvosAgonesAlykes11 6 2022Δύο άλογα κομματιάστηκαν την ίδια μέρα.

Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης ενημερώθηκε για ένα ΕΠΙΠΛΕΟΝ περιστατικό το οποίο φέρεται να έλαβε χώρα στους συγκεκριμένους αγώνες. Όπως φαίνεται στο video που μας εστάλη, το άτυχο άλογο πέφτει και σπάει το πόδι του. Συνεπώς συμπεραίνεται ότι τουλάχιστον δύο άλογα τραυματίστηκαν σοβαρά, και σύμφωνα με πληροφορίες ευθανατώθηκαν, σε αυτές τις «ιπποδρομίες» της συμφοράς.

Δείτε πως τραυματίστηκε το πρώτο άλογο στον ίδιο αγώνα στις 11 Ιουνίου 2022

 

Σήμερα, 4/7/2022, η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης κατέθεσε όλο το σχετικό υλικό στην Εισαγγελία Μυτιλήνης ζητώντας να διερευνηθεί:

(α) Εάν ο εν λόγω χώρος ήταν αδειοδοτημένος για τη διεξαγωγή ιπποδρομιών.

(β) Εάν οι διοργανωτές είχαν τις απαραίτητες άδεις για τη διοργάνωση των «αγώνων» που διαφήμιζε.

(γ) Εάν τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες προβλέψεις για την προστασία των διαγωνιζόμενων ίππων και των αναβατών τους.

(δ) Πόσα άλογα τραυματίστηκαν σε αυτούς τους «αγώνες», αν ζουν ακόμα ή εάν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία για την ευθανασία και την ταφή τους.

(ε) Εάν οι εργασίες διαμόρφωσης του «ιππόδρομου» μέσα σε περιοχή NATURA2020 είχαν τις νόμιμες άδειες.

Εν τω μεταξύ, μια απλή περιήγηση στο διαδίκτυο αποδεικνύει ότι ΚΑΘΕ χρόνο τραυματίζονται θανάσιμα άλογα σε αυτοσχέδιες «ιπποδρομίες» στη Λέσβο. Αυτό το γεγονός έχει οδηγήσει μια μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών να αποστασιοποιηθεί και να μην συμμετέχει πλέον σε αυτούς τους τραγικούς "αγώνες", από σεβασμό και αγάπη προς τα άλογά τους. Στον αντίποδα, υπάρχει μια τραγική μειοψηφία οι οποίοι για να κάνουν τη φιγούρα τους και να αναδειχθούν «πρωταθλητές» της κακιάς ώρας σε αυτούς τους «αγώνες» της συμφοράς, επιμένει να συνεχίζει, αφήνοντάς κάθε χρόνο 1, 2, 3… ένας-Θεός-ξέρει-πόσα άλογα διαλυμένα, σακατεμένα, νεκρά! Προς αυτούς τους τελευταίους, το μήνυμά μας είναι σαφές: δεν θα μείνετε πλέον ατιμώρητοι!».

Διάλογοι στο facebook - αδιάψευστη μαρτυρία της κακοποίησης αλόγων

O διάλογος που ακολουθεί αναρτήθηκε στο facebook στις 15 Ιουλίου κάτω από μια ανάρτηση φωτογράφου του νησιού που ασχολείται ενεργά με τους αγώνες και είναι τα σχόλια μιας γυναίκας που δηλώνει ότι φρόντιζε άλογα και εξηγεί πως τα εκμεταλλεύονται οι ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι τα αγοράζουν από τον Ιππόδρομο και αν και είναι ακατάλληλα πια για αγώνες, οι νέοι δυνάστες τους τα βάζουν να τρέχουν. Μάλιστα εξηγεί πως δεν αντέχει να βλέπει τέτοιους αγώνες γιατί τα ζώα σπάνε τα πόδια τους και τελικά τα σκοτώνουν.

«Τούλα 15 Ιουνίου 1:33 μ.μ. :

Συγχαρητήρια Νίκο. Δεν ήμουνα εκεί να δω τις κούρσες. Δεν ήρθα από φόβο όπως δεν έρχομαι εδώ και πολλά χρόνια γιατί δε μπορώ να βλέπω άλογα να σπάνε τα πόδια τους. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν ήρθα και προχθές. Το άλογο σου ήταν σε φοβερή κατάσταση. Το είχα δει πριν μέρες αν θυμάσαι που το πήγαινες στη θάλασσα. Είχε ατυχία το έμαθα και είναι ο ηθικός νικητής. Αυτό που δε μπορώ να καταλάβω και να συγχωρήσω είναι ότι τρέχουν άλογα τα οποία είναι ακατάλληλα για αγώνες λόγω προβλημάτων. Και φυσικά αναφέρομαι στο Φιλοσοφ. Αυτό το άλογο το έβλεπα για αρκετά μεγάλο διάστημα στο στάβλο που ήτανε. Είχε μεγάλο πρόβλημα στο γόνατο του και όχι μόνο. Δε θέλω να κατακρίνω κανέναν γιατί κριτής είναι μόνο ο Θεός αλλά ρε φίλε ημαρτον. Δεν είδαν το άλογο ότι δε μπορούσε να τρέξει; Γιατί το τρέξανε και το σκοτώσανε; Έχω αγανακτήσει με αυτές τις καταστάσεις για αυτό και δεν έρχομαι εδώ και χρόνια να δω τις κούρσες. Εγώ που ήμουνα λάτρης των πανηγυριών γενικότερα. Κάποιοι πρέπει να βλέπουν τα άλογα και όχι να κάνουν το κέφι τους για το γόητρο και μόνο. Είναι κρίμα και λυπάμαι πάρα πολύ γι αυτή τη κατάντια.

Elpida 16 Ιουνίου 1:47 π.μ. :

Τούλα δεν πρέπει να κρίνεις μέσω φβ αλλά να τα πεις στον Ιδιοκτήτη του αλόγου.Για να σου λύσω την απορία στο άλογο είχανε γίνει ακτινογραφίες και ήτανε καθαρό.Επειδή αναφέρεσαι στην ηθική ξέρεις ότι επειδή ζούμε σε μικρή κοινωνία καθένας γνωρίζει τον άλλον.Γι'αυτό δεν θα πω περισσοτερα.Και για την αλήθεια της ανάρτησης θα σου πω ,επειδή δεν ήσουν εκεί οτι στα 200μ ο χιλας έχασε το πέταλο και δεν μπόρεσε να αγωνιστεί.Οπως ειχε ατυχία ο Νίκος στον τελικό έτσι είχε ατυχία και ο χιλας Με λιγα λογια δεν εγινε αναμέτρηση.Παρ όλα αυτά εγω συμφωνώ ότι αυτό πρέπει να σταματήσει.Συγνώμη αλλά έπρεπε να απαντήσω και είναι η πρώτη φορά.Για μένα σημασία έχει να αγωνιζονται με σεβασμό και αγάπη και η ανάρτηση δεν ανταποκρίνεται σ'αυτά.Καλό ξημέρωμα κορίτσι μου.

Τούλα 16 Ιουνίου 3:43 μ.μ.

Συγνώμη Ελπίδα αν θιχτηκες. Πέφτω από τα σύννεφα πρώτον γιατί δε γνώριζα ότι το συγκεκριμένο άλογο ήταν του Παναγιώτη. Εμένα μου είπανε ότι το είχε πάρει κάποιο παιδί από τη Μυτιλήνη. Από εσένα μαθαίνω ότι ήταν του Παναγιώτη. Δεν ασχολούμαι καθόλου για τους λόγους που προανέφερα γι αυτό και δε το ήξερα. Κατά δεύτερον δεν αναφέρθηκα στην ηθική και δε νομίζω να προσέβαλαν κάποιον με αυτά που έγραψα. Μίλησα γενικα ότι αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει γιατί είναι αμαρτία κάθε χρόνο να σκοτώνονται άλογα. Για αυτό και φοβάμαι να πάω να δω κούρσες. Μάλιστα τόνισα ότι δε θέλω να κρίνω κανέναν. Ξέρεις πολύ καλά πόσο σας εκτιμώ οικογενειακώς εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είχα σκοπό να θίξω κανέναν απλά στεναχωρέθηκα πολύ για το άλογο γιατί το πρόσεχα εγώ στο στάβλο. Όλοι ξέραμε εκεί ότι το άλογο είχε σοβαρό πρόβλημα στο γόνατο και ότι δεν ήταν για κούρσες. Δε φταίει ο Παναγιώτης ούτε και ο κάθε Παναγιώτης που αγοράζει άλογα και ξοδεύει ένα σωρό λεφτά. Φταίνε αυτοί οι επιτήδειοι από τον ιππόδρομο που ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάποιο άλογο είναι μόνο για βόλτα η για ιππασία λόγω προβλημάτων αυτοί το πουλάνε για να τρέξει στα πανηγύρια. Είναι πολλοί που το κάνουν αυτό γιατί δε σέβονται καταρχήν το ίδιο το ζωντανό και ούτε εκτιμήσανε τα όσα τους πρόσφερε το άλογο όσο καιρό ήτανε μάχιμο. Επίσης μου είπανε κάποιοι που ήταν εκεί ότι το άλογο πριν διαγωνιστεί δε πατούσε καλά. Ούτε καν ρώτησα ποιανού ήταν το άλογο από τη στεναχώρια μου. Κάθε χρόνο Ελπίδα πολλοί πάνε και τρέχουν τα άλογα τους ενώ γνωρίζουν ότι έχουν σοβαρά προβλήματα. Οι ίδιοι μου το έχουνε πει. Όσο για το αγωνιστικό κομμάτι κανενας δε μου είπε ότι έφυγε το πέταλο του αλόγου. Το πρώτο που ρώτησα ήταν αν κέρδισε ο Χιλαλς Γκολντ γιατί γνωρίζω πολύ καλά τη κλάση του συγκεκριμένου αλόγου όπως γνωρίζω και των άλλων αλόγων. Είναι δέκα κλάσεις καλύτερο κι αν έτρεχαν στον ιππόδρομο ο Χιλαλς θα τερμάτιζε και τα άλλα δε θα είχαν πάρει ούτε τη στροφή. Έχω μάθει να λέω τα πράγματα έτσι όπως είναι. Όταν μου είπαν ότι κέρδισε ο Ταπας δε το πίστεψα. Και το μόνο που μου είπανε ήταν ότι θα κέρδιζε του Νίκου το άλογο γιατί είχε μεγάλη ατυχία και ότι ο Φιλοσοφ σκοτώθηκε. Για αυτό αναφέρθηκα σε αυτά τα 2 άλογα. Προσωπικά η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι ο στίβος στις αλυκές είναι ακατάλληλος και το λέω χρόνια τώρα. Κανονικά η φιλοζωική έπρεπε να είχε απαγορεύσει να γίνονται εκεί κούρσες. Τέλος θα ήθελα να σου ζητήσω συγνώμη αν άθελά μου σας πρόσβαλα αλλά στο λόγω της τιμής μου δεν είχα αυτή τη πρόθεση για κανέναν. Να είσαι καλά Ελπίδα.».

Διαβάστε επίσης:

Λέσβος: Άλογο τραυματίστηκε (και το θανάτωσαν) σε παράνομους ιππικούς αγώνες σε περιοχή NATURA που ισοπεδώνουν με φορτηγά (βίντεο)

Λέσβος: Με πολυετή καθυστέρηση η Αστυνομία θα κάνει έλεγχο για άλογα που σακατεύονται σε παράνομες ιπποδρομίες και για παρεμβάσεις σε περιοχή NATURA

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.