Στηρίξτε μας

Λέσβος: Άλογο τραυματίστηκε (και το θανάτωσαν) σε παράνομους ιππικούς αγώνες σε περιοχή NATURA που ισοπεδώνουν με φορτηγά (βίντεο)

2 Ιουλίου 2022 22:08 | Καταγγελίες
Λέσβος: Άλογο τραυματίστηκε (και το θανάτωσαν) σε παράνομους ιππικούς αγώνες σε περιοχή NATURA που ισοπεδώνουν με φορτηγά (βίντεο)

Της Ελένη Ηλιοπούλου

Η κακοποίηση συχνά μέχρι θανάτου αλόγων σε παράνομους αγώνες, αυτοσχέδιες «παραδοσιακές ιπποδρομίες» έρχεται και πάλι στη δημοσιότητα καθώς κατά τη διάρκεια τέτοιων αγώνων που διεξήχθησαν και φέτος στις 11 Ιουνίου σε περιοχή NATURA στις Αλυκές Καλλονής Λέσβου – και χωρίς να έχει ληφθεί καμιά άδεια από τις αρμόδιες αρχές – τουλάχιστον ένα άλογο τραυματίστηκε τόσο σοβαρά και το σκότωσαν καθώς η βλάβη από το κάταγμα στο πόδι του δεν μπορούσε να αποκατασταθεί.

 

Το έγκλημα της κακοποίησης των ζώων στις παράνομες ιπποδρομίες που διοργανώνει εδώ και δύο δεκαετίες το Σωματείο Αγίας Τριάδος Καλλονής – το οποίο έχει την ευθύνη της ισοπέδωσης του φυσικού περιβάλλοντος όπου γίνεται ο αγώνας –  ανέδειξε σήμερα η δημοσιογράφος Ανδρονίκη Κουτσαβλή στην ιστοσελίδα www.emprosnet.gr και ο Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης» ο οποίος εξέδωσε και δελτίο Τύπου, καθώς είχε ενημερωθεί για σχετικό συμβάν πριν από μερικές, το οποίοι πολλοί είδαν και από το πλήθος και από την εξέδρα των επισήμων.

IppodromiesLesvosAgonesAlykesEpisimoi11 6 2022Οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής κάθονται στις θέσεις των επισήμων. Για τις παρανομίες ούτε λόγος!

Ο φιλοζωικός φορέας θα κινηθεί νομικά εναντίον των διοργανωτών, καθώς επί χρόνια συνεχίζουν να διοργανώνουν τέτοιους παράνομους αγώνες, οι οποίοι έχουν ξεκάθαρα σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και τελικά στη ζωή των αλόγων και παράλληλα καταστρέφουν το περιβάλλον αφού μεταφέρονται με βαρέου τύπου μηχανήματα τόνοι χώματος, για να διαμορφωθεί ο χώρος της κούρσας, η ιπποδρομιακή πίστα εντός NATURA.

Όλα αυτά γίνoνται, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, με την πλήρη κάλυψη ή αδιαφορία των συναρμόδιων αρχών καθώς είναι αδύνατον να υπάρχει τέτοια παρέμβαση στο περιβάλλον επί χρόνια και κανείς να μην έχει πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει στις Αλυκές Λέσβου αν και τους αγώνες συνήθως παρακολουθούν οι εκπρόσωποι αρχών, αιρετοί της Λέσβου κ.ά.

Ζητάει συγνώμη για «τη στενάχωρη εικόνα» και όχι για το πόσο υπέφερε το ζώο

Ο ιδιοκτήτης του αλόγου που τραυματίστηκε, στις 16 Ιουνίου με ανάρτηση του στο facebook δεν λέει ότι το ιπποδρομιακό άλογο το οποίο είχε αγοράσει, μετά τον τραυματισμό του θανατώθηκε αλλά νιώθει την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη για «τη στενάχωρη και άδικη εικόνα» ενώ επισημαίνει ότι «Συγνώμη και πάλι νιώθω πολύ άσχημα και νιώθω μεγάλη ντροπή.».

IppodromiesLesvosAgonesAlykesAfisa6 2022Η φετινή αφίσα της διοργάνωσης.

Όπως θα δείτε και στο σχετικό βίντεο το μπροστινό αριστερό πόδι του ζώου κομματιάστηκε… Φυσικά δεν αναρωτιόμαστε για πως είναι δυνατόν κάποιος ο οποίος δηλώνει ότι αγαπάει τα άλογα να τα εκμεταλλεύεται και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό παίζοντας κάθε φορά κορώνα γράμματα τη ζωή τους. Αγάπη για τους λάτρεις του ιπποδρόμου είναι οι αγώνες ταχύτητας, η εκμετάλλευση της ικανότητας αυτών των ζώων να τρέχουν, επειδή οι άνθρωποι τα εξαναγκάζουν αφού τα χτυπούν ώστε να υποκύψουν στις εντολές τους και μάλιστα με κάθε κόστος.

Τι έγραψε στο facebook ο ιδιοκτήτης του αλόγου

«16 Ιουνίου στις 12:22 μ.μ.  ·

Ζήτω δημόσια συγνώμη για τη  στενάχωρη και άδικη εικόνα που είδατε δεν εχω λόγια για κάτι παραπάνω μιας και το άλογο δεν είχε πρόβλημα εμφανές, κάθε χρόνο βγάζω ακτινογραφίες και υπερήχους με την ιππιατρο για να είμαι σίγουρος οπότε σταματήστε να κάνετε τους γιατρούς και ειδικούς όλοι σας,για να τρέξω ένα άλογο εξαντλω  όλα τα περιθώρια εξετάσεων εγώ τα γυμναζω εγώ τα κάνω κούρσες εγώ τα καθαρίζω εγώ τα ταιζω μαζι με την γυναίκα μου,είναι οικογένεια μας τα ζώα αυτα οπότε μη κρίνετε. Όσο για τον πρωταθλητή Ελλάδος έτρεχε με 3 πέταλα μιας και το 4ο του έφυγε στα 250μ και συγκεκριμένα το αριστερό της στροφής και γι'αυτό σας έδωσε την χαρά να τον περάσετε. στις δοκιμαστικές με εμένα πάνω 80 κιλά εκανε 42.6 χωρίς πίεση. Συγνώμη και πάλι νιώθω πολύ άσχημα και νιώθω μεγάλη ντροπή.».

Έχει αξία να αναφέρουμε ότι στα σχόλια κάτω από την επίμαχη ανάρτηση υπάρχουν πολλοί που δηλώνουν λάτρεις των αλόγων και εξηγούν ότι σε αντίστοιχους αγώνες ταχύτητας έχουν τραυματιστεί τα ζώα τους – τα οποία γνωρίζουν ότι τα βάζουν να τρέξουν σε ακατάλληλο έδαφος, σε μη κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο – σε τέτοιο βαθμό ώστε να αναγκαστούν να τα σκοτώσουν.

Όλοι αυτοί λοιπόν οι λάτρεις του ιπποδρόμου, παράνομου και νόμιμου βάζουν τα άλογα να αγωνίζονται χωρίς ουσιαστικά να τους νοιάζει αν αυτά θα καταλήξουν ανάπηρα δηλαδή νεκρά.

Η ανακοίνωση του φιλοζωικού φορέα

ΔΤ (2/7/2022): Για την κακοποίηση αλόγων σε αυτοσχέδιες «ιπποδρομίες» στην Καλλονή Λέσβου

Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης ενημερώθηκε για το δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ σχετικά με τους αυτοσχέδιους ιππικούς αγώνες στις Αλυκές Καλλονής Λέσβου και τον βαρύτατο τραυματισμό ενός τουλάχιστον αλόγου, γεγονός για το οποίο είχαμε δεχθεί και εμείς ανώνυμη καταγγελία προ ημερών.

https://www.emprosnet.gr/.../ippodromies-kallonis-makria...

Αρχικά θα θέλαμε να συγχαρούμε δημόσια την εφημερίδα και τη δημοσιογράφο κα Ανδρονίκη Κουτσαβλή που υπογράφει το ρεπορτάζ, για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί είχαν το θάρρος να δημοσιοποιήσουν αυτό το οποίο γνώριζαν δεκάδες -αν όχι εκατοντάδες- αυτόπτες μάρτυρες αυτών των «αγώνων» αλλά δεν είχαν το θάρρος να καταγγείλουν αυτό το τραγικό πανηγυράκι που κάθε χρόνο σακατεύει και δολοφονεί άλογα: αυτοί, οι κατά τα άλλα «λάτρεις των αλόγων» και θεματοφύλακες της «ιππικής παράδοσης» της Λέσβου. Δεύτερον, για το άριστο ρεπορτάζ που αναδεικνύει ξεκάθαρα το βασικό λόγο για τον οποίον τα άλογα συνεχίζουν να κομματιάζονται σε αυτές τις «ιπποδρομίες» της συμφοράς παντού στην Ελλάδα: την ανικανότητα και την αναλγησία διαδοχικών Ελληνικών κυβερνήσεων οι οποίες δεν έχουν κάνει ΤΙΠΟΤΑ για την προστασία των ιπποειδών, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια ΚΑΙ την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τι θα κάνουν μετά από αυτές τις αποκαλύψεις οι αρμόδιοι υπουργοί…

Στο δια ταύτα, το λόγο έχει πλέον η Ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης έχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Για τις σχετικές ενέργειές μας θα σας ενημερώσουμε με επόμενο Δελτίο Τύπου.».

Καταστροφή της περιοχής NATURA με φορτηγά και μπουλντόζες επί χρόνια

Παρά το γεγονός ότι η καταστροφή της περιοχής NATURA όπου γίνονται οι αγώνες είναι ολοφάνερη και μάλιστα και προαναγγέλλεται και διαφημίζεται καθώς το Σωματείο Αγίας Τριάδος Καλλονής με αναρτήσεις του στο facebook φροντίζει να ενημερώνει το κοινό του και ευχαριστεί όσους το βοηθούν για να γίνουν εκεί οι παράνομες εργασίες.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση που έγινε στις 27 Μαίου του 2021 και εκεί λέγεται ότι τον περασμένο χρόνο μετέφεραν στην συγκεκριμένη έκταση 55 τετραξονικά φορτηγά με υλικό!

Μια από τις αναρτήσεις για την καταστροφή που συμβαίνει στη NATURA

Σωματείον Αγίας Τριάδος Καλλονής

27 Μαΐου 2021  ·

Ευχαριστούμε θερμά τον Δημήτρη Κανταρη για την προσφορά του στον σύλλογο μας, όποτε του ζητήθηκε, δύο συνεχόμενες χρονιές πρόθυμος να βοηθήσει και να προσφέρει για την συνέχιση των παραδόσεων του τόπου μας. Σε ευχαριστούμε θερμά που και φέτος ανταποκρίθηκες θετικά στο κάλεσμά μας για την διαμόρφωση της πίστας ιπποδρόμου του συλλόγου όπου έχει ενισχυθεί με 55 τετραξονικα φορτηγά υλικό για  φέτος.

Όπως προείπαμε όλα αυτά είναι αδύνατον να συμβαίνουν χωρίς οι τοπικές αρχές να παίρνουν χαμπάρι και είναι απολύτως λογικό το συμπέρασμα ότι προφανώς γνωρίζουν και σιωπούν. Η τοπική κοινωνία καλύπτει ό,τι συμβαίνει εκεί χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο ενός χρήστη του facebook ο οποίος σήμερα κάτω από το βίντεο με το ρεπορτάζ της συναδέλφου στη σελίδα

Σήμερα στο facebook στη σελίδα «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ» και κάτω από το επίμαχο ρεπορτάζ της συναδέλφου διαβάσαμε τα εξής: «Εσυ που κάθεσαι κι γράφεις όλα αυτά και κατηγορείς ιδιοκτήτες άλογα αναβάτες τοπικούς της αυτοδιοίκησης δεν έχεις ιδέα για το τι γίνεται δεν έχεις ιδέα για το τι περνάμε όλοι μας για να πραγματοποιηθούν αυτοί πι αγώνες .Η βοήθεια που έχουμε είναι ελάχιστη ότι κάνουμε το κάνουμε μόνοι μας …για χρόνια ήταν η πίστα το μεγάλο πρόβλημα βάλαμε μηχανήματα απ τη τσέπη μας και φταίμε που χαλάσαμε τη περιοχή νατουρα …ξέρεις τι κόπος χρειάζεται για να ετοιμάστει ένα άλογο να τρέξει γνωρίζεις ότι φέτος ήρθαν τρία τζοκευ επαγγελματίες για να τρέξουν τα άλογα …δεν είδα να προτείνεις να γίνει κάτι για να βελτιωθούν τα πράγματα μόνο γύρισες να κατηγορήσεις .Δεν σεβάστηκες το πόνο του ανθρώπου που έχασε το ζώο του !ΝΤΡΟΠΗ».

 

 

 

 

Χορός αλόγων - μαρτύριο για τα ζώα...

Χαρακτηριστική περίπτωση κακοποίησης ζώων σε πανηγύρια ειδικά στη Λέσβο είναι και ο χορός των αλόγων και φυσικά δράστες είναι οι ιδιοκτήτες των ίππων. Τα ζώα - όπως θα δείτε και στα βίντεο που ακολουθούν - εξαναγκάζονται στο πλαίσιο του εθίμου να χορεύουν με αναβάτες τους μεθυσμένους κατά κύριο λόγο ιδιοκτήτες τους. Συχνά τα ζώα τα χτυπούν, ώστε αυτά να κάνουν τα απαραίτητα κόλπα και τα άλογα εξαναγκάζονται να υπομένουν την εκκωφαντική μουσική, τις κραυγές των ανθρώπων, τον πόνο από τα χτυπήματα και τα σπασμένα γυαλιά από τα μπουκάλια και τα ποτήρια στο έδαφος...

Ο νομοθέτης άραγε δεν τα γνωρίζει αυτά;

 

 

 

 

 

 

 

Αν και στην Ελλάδα έχουμε καταγράψει αναρίθμητες περιπτώσεις κακοποίησης ζώων (ενεργητικής ή και παθητικής μορφής) σε τέτοια πανηγύρια ο νομοθέτης αφήνει πολλά... παραθυράκια και περιθώρια για τη διεξαγωγή τους ώστε το μαρτύριο των ζώων να συνεχίζεται αρκεί ένας κτηνίατρος να υπογράψει το σχετικό έγγραφο ότι ήταν παρών και πως το ζώο δεν κακοποιήθηκε...

Διαβάστε επίσης:

Κιβωτός Μυτιλήνης: Και δεύτερο άλογο τραυματίστηκε και το θανάτωσαν στις παράνομες ιπποδρομίες εντός ισοπεδωμένης NATURA στις Αλυκές Λέσβου (βίντεο)

Λέσβος: Νόμιμα με τη σφραγίδα της Ν.Δ. περιφορά ταύρου στα χριστιανικά πανηγύρια – Απειλούν δημοσιογράφους οι διοργανωτές (βίντεο)

Λέσβος: Με πολυετή καθυστέρηση η Αστυνομία θα κάνει έλεγχο για άλογα που σακατεύονται σε παράνομες ιπποδρομίες και για παρεμβάσεις σε περιοχή NATURA

 

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.