Στηρίξτε μας

Παράνομοι από το 1992 πνίχτες και κολάρα που σφίγγουν τον λαιμό του σκύλου

10 Απριλίου 2012 06:45 | Επικαιρότητα
Παράνομοι από το 1992 πνίχτες και κολάρα που σφίγγουν τον λαιμό του σκύλου

Την απαγόρευση της χρήσης και πώλησης κολάρων σκύλων, που είναι επιζήμια και για την υγεία των ζώων και βέβαια δεν συνάδουν με μεθόδους εκπαίδευσης, οι οποίες προάγουν την ευζωία τους, υπενθυμίζει και ζητά με επιστολή της η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία. Στην επιστολή αυτή, που απευθύνεται στη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Αντίληψης Φαρμάκων και Εφαρμογών (Κ.Α.Φ.Ε.) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γίνεται αναλυτική αναφορά και στους νόμους, οι οποίοι απαγορεύουν από το 1992 και το εμπόριο και τη χρήση αυτών των κολάρων, αλλά και τις συνέπειες που προκαλούν αυτοί οι μέθοδοι «πνιγμού» του ζώου ώστε αυτό να μη γαυγίζει ή να υποτάσσεται στις επιθυμίες του αφεντικού του!

Η επιστολή αυτή έρχεται να θυμίσει στους αρμόδιους, ότι αυτά τα κολάρα αν και απαγορεύονται χρησιμοποιούνται συστηματικά από εκπαιδευτές και ιδιώτες οι οποίοι κακοποιούν τα σκυλιά για να τα εκπαιδεύσουν χρησιμοποιώντας τον πόνο και τον φόβο του πόνου π.χ. για να μην γαυγίζουν ή για να υπακούουν σε εντολές. Επί της ουσίας είναι ένας ακόμα νόμος, που προστατεύει τα ζώα και δεν εφαρμόζεται!

Ολόκληρη η επιστολή

ΘΕΜΑ: Απαγόρευση χρήσης και πώλησης κολάρων σκύλων με καταστροφικές για την ευζωία τους ιδιότητες

Αξιότιμοι κύριοι,

Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς που κυρώθηκε στην χώρα μας με τον Ν.2017/27.02.1992 ΦΕΚ 31 Α καθώς και η διευκρινιστική της "European Convention for the Protection of Pet Animals - Explanatory Report" διευκρινίζουν στο άρθρο 7 ότι:

“Κανένα κατοικίδιο ζώο δεν θα πρέπει να εκπαιδεύεται με τέτοιο τρόπο που να είναι επιζήμιος για την υγεία και την ευημερία του, ειδικά με τον καταναγκασμό του ώστε να υπερβεί τις φυσικές ικανότητες ή τη δύναμή του ή με την υιοθέτηση τεχνητών βοηθημάτων που προκαλούν τραυματισμό ή περιττό πόνο, ταλαιπωρία ή αγωνία”.

Η χρήση λοιπόν τεχνητών μέσων που προκαλούν περιττό πόνο και τραυματισμό είναι απαγορευτική. Ειδικότερα, στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι λεγόμενοι πνίχτες (Choke chains ή choke chain collars ή slip collar ή check chain), οι αγκαθωτοί πνίχτες (prong collars ή force collars), οι πνίχτες από ύφασμα (martingale collars), τα κολάρα για τη διακοπή του γαβγίσματος (anti-bark collars ή Control collars) και τα ηλεκτρονικά κολάρα (Shock collars ή electronic collars ή e-collars ή remote training collars ή hunting collars) - Ακολουθεί παράρτημα με φωτογραφίες.

Όλα αυτά τα τεχνητά μέσα, δημιουργούν περιττό πόνο, τραυματισμούς και αγωνία στα εκπαιδευόμενα σκυλιά και βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ζώων συντροφιάς θα έπρεπε να έχουν ήδη καταργηθεί από το έτος 1992.

Πέρα από την νομική υπόσταση του θέματος, αρκετές μελέτες από το εξωτερικό στις οποίες εκτενέστερα μπορούμε να αναφερθούμε σε μεταγενέστερο χρόνο, δείχνουν ότι η αλόγιστη χρήση του πνίχτη, αφενός μεν αλλάζει την συμπεριφορά του ζώου προς το χειρότερο, και αφετέρου δημιουργεί προβλήματα στα νεύρα και τους σπονδύλους του αυχένα!

Παρακαλούμε πολύ για την άμεση εφαρμογή του Νόμου, την απαγόρευση χρησιμοποίησής τους τόσο από ιδιώτες - ιδιοκτήτες σκύλων - όσο και από επαγγελματίες εκπαιδευτές, την άμεση απαγόρευση πώλησής τους και την άμεση απόσυρση των διαθέσιμων εμπορευμάτων από τα καταστήματα πώλησης!

Τέλος, σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο, την απαγόρευση εισόδου τους στην χώρα μας, μέσω του συστήματος ICS (Import Control System) που εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε όλα τα ευρωπαϊκά τελωνεία από τον Ιούλιο του 2011 για την αποτροπή είσοδου στην χώρα μας τέτοιων προϊόντων!

Με εκτίμηση

Για την
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων

Η Πρόεδρος Αναστασία Μπομπολάκη

Η Αντιπρόεδρος Μάριζα Χριστοδούλου

Παράρτημα

Επισυνάπτουμε φωτογραφίες με τις εμπορικές τους ονομασίες, προς πληρέστερη κατανόηση της χρήσης του.

1) Choke chain collars (Σφίγγει τον λαιμό του σκύλου, προκαλώντας προβλήματα στην τραχεία, καθώς και στους σπονδύλους και νεύρα του αυχένα).

2) Prong collars (Σφίγγει τον λαιμό του σκύλου, προκαλώντας προβλήματα στην τραχεία, καθώς και στους σπονδύλους και νεύρα του αυχένα).

3) Martingale collars (Σφίγγει τον λαιμό του σκύλου, προκαλώντας προβλήματα στην τραχεία, καθώς και στους σπονδύλους και νεύρα του αυχένα).

4) Anti-bark collars (Περιλαίμιο για την διακοπή γαβγίσματος - κάθε φορά που ο σκύλος γαβγίζει, ψεκάζει σιτρονέλα ή άλλο χημικό συστατικό στην μύτη του, προκαλώντας εκνευρισμό).

5)  Shockcollars (Αυτό το κολάρο κάνει ηλεκτροσόκ στον σκύλο, και χρησιμοποιείται κυρίως από ανίδεους ιδιοκτήτες σκύλων για την διακοπή του γαβγίσματος, ωστόσο η "σωστή" χρήση του είναι ο έλεγχος του σκύλου μέσω τηλεχειριστηρίου - από απόσταση. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που παρουσιάζονται εκτεταμένες βλάβες (κάψιμο του δέρματος) στο σημείο επαφής, και δεν υπάρχει καμία επίσημη μελέτη για την βλάβη που πιθανών να προκαλεί  στο νευρικό σύστημα του σκύλου ή σε ζωτικά όργανά του).

Διαβάστε επίσης:

Χαϊδάρι: Καταδικάστηκε επειδή κακοποιούσε τον σκύλο του με κολάρο που προκαλεί πόνο στο ζώο όταν γαυγίζει

Ο πνίχτης βασανίζει τον σκύλο δεν τον εκπαιδεύει

Απωθητικό για σκύλους: Εφαρμογή μέσω κινητού για κακοποίηση των ζώων

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

11 Σχόλια

 1. Vic

  ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΥΝΟΦΙΛΟΥΣ / ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΚΥΛΩΝ:
  Η παρούσα σελίδα παραποιεί τα γεγραμμένα από το νόμο σχετικά με το ζήτημα των κολάρων. Ο νόμος δεν αναφέρει ΠΟΥΘΕΝΑ τους πνίχτες/ τα κολάρα κάθε είδους. Συγκεκριμένα, το άρθρο 7 του νόμου Ν/2017.27.02.1992 ΦΕΚ 31Α που αφορά στην εκγύμναση ενός ζώου και παραθέτει η σελίδα ως "αποδεικτικό στοιχείο", αναφέρει πως "Κανένα ζώο δε θα πρέπει να γυμνάζεται κατά τέτοιον τρόπο ώστε να θίγεται η υγεία και η ευεξία του, κυρίως, πιέζοντάς το να ξεπεράσει τις ικανότητές του ή τη φυσική του δύναμη, ή χρησιμοποιώντας τεχνητά μέσα που το κάνουν άσκοπα να πονά, να υποφέρει ή να αγωνιά." Αυτοί που έγραψαν το άρθρο στην παρούσα σελίδα, χρησιμοποίησαν αυθαίρετα τη φράση "τεχνητά μέσα" του νόμου, για να υποστηρίξουν πως υπονοεί τα κολάρα, ενώ πουθενά δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο στο νόμο. Τα κολάρα στα οποία αναφέρεται η παρούσα σελίδα όπως και τα απλά κολάρα περιπάτου αν χρησιμοποιηθούν σωστά δεν προκαλούν πόνο ή αγωνία, γιατί αυτός δεν είναι ο σκοπός τους. Οι πνίχτες σκοπό έχουν να προκαλούν μια μέτρια ενόχληση σε σκυλιά μεγάλου εκτοπίσματος όταν τραβούν, προκειμένου να συσχετίσουν το τράβηγμα με κάτι ανεπιθύμητο και σιγά σιγά να αποβάλουν αυτή τη συνήθεια, κάτι που είναι πολύ βασικό, καθώς θα μπορούσαν εύκολα να τραυματίσουν κάποιον χωρίς να το θέλουν! Οι πνίχτες (όπως και ένα απλό κολάρο περιπάτου) όταν χρησιμοποιούνται σωστά δεν προκαλούν πρόβλημα στη ζωτικότητα του σκύλου, επειδή το πολύ πυκνό τρίχωμα και το δέρμα τους αποτρέπει εξωτερικούς παράγοντες να τα πληγώσουν. Επίσης, κάτι άλλο για το οποίο η σελίδα παραπληροφορεί είναι η συσχέτιση των κολάρων σοκ (shock collar) και των ηλεκτρονικών κολάρων (ecollar). Τα shock collars και τα ecollars είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Τα πρώτα στέλνουν έναν παλμό ρεύματος στα σκυλιά που θα γαυγίσουν, ενώ τα δεύτερα είναι τηλεκατευθυνόμενα, ΧΑΜΗΛΗΣ έντασης με λειτουργία δόνησης και χρησιμοποιούνται σωστά ΜΟΝΟ όταν η εκπαίδευση είναι μια θετική εμπειρία. Συγκεκριμενα ο εκπαιδευτής Larry Krohn στο youtube εξηγεί πως για να λειτουργήσει σωστά ένα τέτοιο εργαλείο, το ρυθμίζουμε στην χαμηλότερη ένταση στην οποία το σκυλί αντιλαμβάνεται το ερέθισμα (συνήθως 1-6 από τις 100 κλίμακες), και δίνουμε την εντολή ταυτόχρονα με το ερέθισμα. Μόλις το κάνει το σκυλί, του δίνουμε λιχουδιά και το επιβραβεύουμε, και πάει λέγοντας. Αν ψάξετε στο κανάλι του, θα δείτε ότι τα σκυλιά είναι ΠΑΝΤΑ χαρούμενα και δεν κακομεταχειρίζεται κανένα ζώο. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα κολάρα που έχουν αναφερθεί στον παρόντα ιστότοπο. Θα παρακαλούσα η σελίδα να μην ξανα αναρτήσει παρόμοιες ανακρίβειες καθώς με αυτόν τον τρόπο παραπληροφορεί όσους έχουν άγνοια των νόμων με ψευδείς ισχυρισμούς.

 2. Μίνα

  Θα ήθελα να ρωτήσω πως θα μπορούσε να επιτευχθεί η απαγόρευση πώλησης των ηλεκτρικών κολάρων καθώς και του πνίχτη με καρφιά από τα καταστήματα; Εφόσον είναι αντικείμενα που θεωρούνται παράνομα, γιατί πωλούνται και μπορεί ο καθένας να τα αγοράσει;

 3. Panos

  Εγώ αναρωτιέμαι ΓΙΑΤΙ εδώ και 20 χρόνια ΚΑΝΕΝΑ από τα εκατοντάδες σωματεία που υπάρχουν είτε στα χαρτιά είτε στην πράξη εντός της ελληνικής επικράτειας δεν κινήθηκαν νομικά κατά των εταιρειών εισαγωγής και κατασκευής και κατά των εκπαιδευτών που χρησιμοποιούν τέτοια μέσα;
  ΓΙΑΤΙ δεν υπάρχει σωστός στρατηγικός σχεδιασμός; ΓΙΑΤΙ δεν γίνεται σωστό lobbying;
  ΓΙΑΤΙ τα σωματεία δεν χρησιμοποιούν εις όφελός τους (των ζώων συντροφιάς και των ζώων εν γένει δηλαδή) το διαθέσιμο νομικό οπλοστάσιο;

 4. κωστας

  χωρις να θελω να προβοκαρω τιποτα και κανεναν , πολυ θα ηθελα την αποψη καποιου εκπαιδευτη ( κανονικα θα εβαζα εισαγωγικα στη λεξη αλλα ειπαμε δε θελω να προβοκαρω) που ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ το πνιχτη στην εκπαιδευτικη του διαδικασια . ποια ειναι η γνωμη του γιαυτο το νομο ? ποια ειναι η γνωμη του για τις μελετες που αναφερει η κυρια μπομπολακη ( οτι δηλαδη το πνιξιμο εκτος απο πονο και σωματικες διαταραχες προκαλει και μονιμη αλλαγη στη ψυχολογια του σκυλου ) ? υπαρχουν αραγε σκυλοι ΠΟΥ ΔΕΝ μπορουν να εκπαιδευτουν χωρις πνιχτη ? η μηπως υπαρχουν εκπαιδευτες που δε μπορουν να εκπαιδευσουν χωρις πνιχτη ? εχει δοκιμασει καποιος ιδιοκτητης σκυλου να ζητησει απο εκπαιδευτη που ΧΡΗΣΙΜΟΠΙΟΙΕΙ πνιχτη να δοκιμασει ΧΩΡΙΣ ? και με τι αποτελεσματα ?

  1. Ευγενια Βραχνίδου

   Κωστα σου απαντησε ο Βασιλης Πήλος η απαντηση στον πνιχτη και ολα τα παρελκομενα λεγεται θετικη εκπαιδευση!!

 5. βασιλης πηλος

  Το θεμα αυτο εει προβληματισει πολλους ιδιοκτητες σκυλων που ακομα και επωνυμοι κτηνιατροι συνιστουν πνιχτες με την δικαιολογια οτι ο σκυλος εχει ΑΔΕΝΕΣ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΟΝΑ....
  Σαν θετικος εκπαιδευτης σκυλων θα προσθεσω ενα ρητο του δασκαλου μου ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ.... ΄΄Η ΒΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΒΙΑ...΄΄
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ..
  ΠΗΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΤΙΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ-ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΙΟΛΟΓΟΣ
  ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ STAR DOGS ACADEMY

 6. κωστας

  ΕΙΛΙΚΡΙΝΙΑ ΕΙΝΑΙ : ΝΑ ΛΕΣ ΝΑΙ φοραω στο λαιμό του σκύλου πνίχτη για να τον ποναω όποτε θέλω και μην τραβαει στη βόλτα.

  ΝΑ ΜΗ ΛΕΣ τον αγαπαω πάρα πολύ και χαλαω λεφτα για την εκπαιδευση του αλλα ΝΑ ΛΈΣ ΝΑΙ πάω σε ένα επαγγελματία να μου δείξει πώς να τον πνίγω και να τον τρομάζω αποτελεσματικά.

  ΝΑ ΜΗ ΛΕΣ "για εκπαίδευση δεν το πάω γιατί τα χτυπανε" (και στο σπίτι ουρλιάζω χτυπώντας εφημερίδες και τρίβω τη μούρη του ζώου στα ούρα του)

  ΝΑ ΛΕΣ ΝΑΙ του φωνάζω ή τον χτυπαω για να τον τρομάξω με σκοπό να μην με ενοχλεί, οχι για να μάθει τους κανόνες του σπιτιού.(Απαγορεύονται όλα εκτός από το ξάπλωμα στο χαλί σου και το μασούλημα του κόκαλου – παιχνιδιού σου, αν έχεις !)

 7. κωστας

  και πως θα κανουν τη δουλεια τους οι εκπαιδευτεραδες ( σχεδον ολα τα γνωστα ονοματα του χωρου) που εφτιαξαν το ονομα τους κακοποιοντας τους σκυλους με το πντιχτη απο το πρωτο κι ολας μαθημα ( για το καλωσορισμα ) ? χρυσες δουλειες εχουν κανει οι κτηνιατροι απ τις ευθανασιες τετοιων κακοποιημενων πλασματων ( που βγαλαν επιθετικοτητα μετα την εκπαιδευση με πνιχτη και τη συνεχιση του πνιξιματος και της υποταγης στον " αρχηγο" της αγελης στο σπιτι) και στρατιες ειναι οι φοβικοι σκυλοι χωρις τη παραμικρη προσωπικοτητα που εκτελουν απλα απο τρομο και παραφυσιν υποταγη . ειμαστε στο 2012 , κανενας να μην δεχτει εκπαιδευση με πνιχτη . υπαρχουν θετικες μεθοδοι σεβασμου , εμπιστοσυνης και τελικα υπακοης απο ευχαριστηση και ισσοροπημενη ψυχολογια του σκυλου ! διπλα μας να εχουμε φιλους οχι σκλαβους !

  1. γιαννα

   καλησπερα σας θα ηθελα να μου δωσετε μερικες συμβουλες εχω ενα σπιτς θυληκο και δεν ξερω τι να κανω με αυτο το γαυβγισμα πως να το ελλατωσει ελεγα να παρω το σπρει σιτρονελα που ψεκαζεται στην μουρη του ομως παλι τα ιδια θα κανει αν του το βγαλω τι να κανω ειμαι πολυ απογοητευμενη ενω ειναι καλη και καθαρη αυτο το προβλημα με το κουδουνι και την πορτα που ουρλιαζει δεν το καταλαβενω μεχρι που δαγκωσε σε καποια φαση και την μητερα μου σας ευχαριστω πολυ θα περιμενω απαντηση σας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.