Στηρίξτε μας

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προσπαθούν να θολώσουν τα νερά για τις ευθύνες τους στη μη συνταγματική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ζώων

19 Φεβρουαρίου 2019 12:00 | Επικαιρότητα
Οι Οικολόγοι Πράσινοι προσπαθούν να θολώσουν τα νερά για τις ευθύνες τους στη μη συνταγματική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ζώων

Καθώς οι εκλογές πλησιάζουν – και δεν θα βαρεθούμε να το επαναλαμβάνουμε – πολιτικοί και υποψήφιοι προσπαθούν να αποτινάξουν από πάνω τους και την ευθύνη για την καταψήφιση της συνταγματικής προστασίας των ζώων.

Έτσι και η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων μας επισημαίνει σήμερα με ανακοίνωση της ότι «τίποτα δεν έχει χαθεί»… αν και οι βουλευτές της Γιάννης Τσιρώνης (πρώην αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) και ο Γιώργος Δημαράς (υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας) ήταν μεταξύ αυτών που πρωτοστάτησαν για να καταψηφιστεί η συγκεκριμένη πρόταση.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν εντάσσεται και η ανακοίνωση τους η οποία επισημαίνει τα εξής: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι διευκρινίζουν, για μια ακόμη φορά, ποιο ήταν το σημαντικό στην ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση:  να μην ανοίξει σε αναθεώρηση το Άρθρο 24, που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και των δασών. Ειδικά τώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τους δασικούς χάρτες, το Κτηματολόγιο και την αναθεώρηση των χωροταξικών σχεδιασμών.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουν: τίποτε απολύτως δεν έχει χαθεί για τη συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας των ζώων. Ούτε υπήρξε ούτε πρέπει να υπάρξει δίλημμα ανάμεσα στην προστασία των ζώων και την  προστασία του περιβάλλοντος. Με την κατοχύρωση του άρθρου 24 στην τωρινή μορφή του, ανοίγει ο δρόμος να προχωρήσει και η πρόταση για τα δικαιώματα των ζώων, με ένταξή τους στο άρθρο 5 ή στο Άρθρο 25, που εγκρίθηκαν ήδη για αναθεώρηση και αναφέρονται σε θέματα δικαιωμάτων. Στην τελική μορφή των συγκεκριμένων άρθρων, η επόμενη αναθεωρητική Βουλή,  μπορεί και πρέπει να προσθέσει και τις δεσμεύσεις για τα ζώα ως συναισθανόμενα όντα, όπως συμβαίνει ήδη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τους φιλόζωους πολίτες και τις φιλοζωικές οργανώσεις σε ανοιχτό και δημόσιο διάλογο, ώστε η πρόταση για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων να βρει τον δρόμο της μέσα στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Καλούν επίσης το σύνολο των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων να δεσμευτούν από τώρα σε αυτή την κατεύθυνση».

Το www.zoosos.gr απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Επιτροπής της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, Νίκο Παρασκευόπουλο, και του έθεσε το ερώτημα αυτό αν η η Βουλή που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές και θα είναι αναθεωρητική έχει δικαίωμα και τη δυνατότητα να προσθέσει ό,τι θέλει στα άρθρα που υπερψηφίστηκαν δηλαδή ακόμα περιεχόμενο που η προηγούμενη Βουλή καταψήφισε. Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο αυτό βάσει της δικής τους ερμηνείας είναι αδύνατο, όμως όπως μας είπε βάσει της ερμηνείας της Νέας Δημοκρατίας αυτό μπορεί να γίνει.

Τι ορίζει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Σύνταγμα (Άρθρο 110)

  1. H ανάγκη της αναθεώρησης του Συντάγματος διαπιστώνεται με απόφαση της Bουλής που λαμβάνεται, ύστερα από πρόταση πενήντα τουλάχιστον βουλευτών, με πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των μελών της σε δύο ψηφοφορίες που απέχουν μεταξύ τους έναν τουλάχιστον μήνα. Mε την απόφαση αυτή καθορίζονται ειδικά οι διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν.
  2. Aφού η αναθεώρηση αποφασιστεί από τη Bουλή, η επόμενη Bουλή, κατά την πρώτη σύνοδό της, αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις.

Κανονισμός της Βουλής (Άρθρο 119: Πρoτάσεις για την αναθεώρηση τoυ Συντάγματoς)

  1. H απόφαση της Boυλής πoυ διαπιστώνει την ανάγκη αναθεώρησης τoυ Συντάγματoς και καθoρίζει ειδικά τις αναθεωρητέες διατάξεις λαμβάνεται με δύo oνoμαστικές ψηφoφoρίες, πoυ απέχoυν μεταξύ τoυς έναν τoυλάχιστo μήνα και με τις πλειoψηφίες πoυ oρίζoνται από τo άρθρo 110 παρ. 2 και 4 τoυ Συντάγματoς. H δεύτερη ψηφoφoρία αφoρά τις ίδιες διατάξεις πoυ εγκρίθηκαν κατά την πρώτη ψηφoφoρία.
  2. Aν η Boυλή έχει απoφασίσει την αναθεώρηση, o Πρόεδρoς της επόμενης Boυλής στην αρχή της πρώτης συνόδoυ συνιστά Eπιτρoπή Aναθεώρησης τoυ Συντάγματoς για την επεξεργασία τoυ περιεχoμένoυ των αναθεωρητέων διατάξεων πoυ έχoυν καθoριστεί από την απόφαση της Boυλής την αναφερόμενη στην παράγραφο 6.

Διαβάστε επίσης:

Καταψηφίστηκε στη Βουλή το άρθρο 24Α ώστε η προστασία των ζώων να περιλαμβάνεται στη Συνταγματική Αναθεώρηση (βίντεο)

Ποιοι είναι οι 84 βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που ψήφισαν ΚΑΤΑ της προστασίας των ζώων μέσω Συντάγματος

Όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ψήφισαν ΚΑΤΑ της προστασίας των ζώων μέσω Συντάγματος

Όλοι βουλευτές του Κ.Κ.Ε. ψήφισαν ΥΠΕΡ της προστασίας των ζώων μέσω Συντάγματος

Ποιοι βουλευτές της ΔΗ.ΣΥ. (ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜ.ΑΡ.) ΔΕΝ ψήφισαν την προστασία των ζώων μέσω Συντάγματος

Ποιοι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων ΔΕΝ ψήφισαν για την προστασία των ζώων μέσω Συντάγματος

Οι νεοναζί βουλευτές της Χρυσής Αυγής που παριστάνουν τους φιλόζωους ψήφισαν ΚΑΤΑ της προστασίας των ζώων μέσω Συντάγματος

Ποιοι ανεξάρτητοι βουλευτές ψήφισαν ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ της προστασίας των ζώων μέσω Συντάγματος

«Απογοήτευση για την καταψήφιση της πρότασης -και από βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- περί προστασίας των ζώων στη Συνταγματική Αναθεώρηση»

Π.Φ.Π.Ο.: Τεράστιες οι ευθύνες βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και των Οικολόγων Πράσινων που δεν πέρασε ξεχωριστό άρθρο για την προστασία των ζώων στο νέο Σύνταγμα

H Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας ευχαριστεί τους βουλευτές που απέτρεψαν την προστασία των ζώων μέσω του Συντάγματος

Τι ψήφισαν τα κόμματα για τη συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας των ζώων (βίντεο)

Η συζήτηση για τα δικαιώματα των ζώων και τη συνταγματική αναθεώρηση είχε παράδοξα υψηλό επίπεδο για τα δεδομένα του ελληνικού κοινοβουλίου (βίντεο)

Π.Φ.Π.Ο.: Ένα βήμα πιο κοντά στη συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας των ζώων (βίντεο)

Κατατέθηκε στη Βουλή το αίτημα 53 βουλευτών για να περιλαμβάνει η αναθεώρηση του Συντάγματος ξεχωριστή αναφορά στην προστασία των ζώων

Με εκπροσώπους της Π.Φ.Π.Ο. συναντήθηκε η επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Π.Φ.Π.Ο.: Συνταγματική αλλαγή για να μην αντιμετωπίζονται τα ζώα ως αντικείμενα!

Συνέντευξη Τύπου για τις αλλαγές στο Σύνταγμα ώστε τα ζώα να μην αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα

Π.Φ.Π.Ο.: Σειρά δράσεων για την καλλιέργεια της φιλοζωικής κουλτούρας στην Ελλάδα

Συγκέντρωση υπογραφών για την αναθεώρηση του Συντάγματος, για το δικαίωμα των ζώων στην ευζωία!

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.