Στηρίξτε μας

«Απογοήτευση για την καταψήφιση της πρότασης -και από βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- περί προστασίας των ζώων στη Συνταγματική Αναθεώρηση»

15 Φεβρουαρίου 2019 13:30 | Επικαιρότητα
«Απογοήτευση για την καταψήφιση της πρότασης -και από βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- περί προστασίας των ζώων στη Συνταγματική Αναθεώρηση»

Του Θέμη Δημητρακόπουλου*

Μεγάλη απογοήτευση επικρατεί στους φιλόζωους πολίτες της χώρας που νοιάζονται, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο, για τα άλλα μη ανθρώπινα ζώα, για την καταψήφιση του άρθρου 24Α περί Προστασίας των Ζώων που δεν πέρασε στην επόμενη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης [ψηφίστηκε από τους βουλευτές του Κ.Κ.Ε. και από περίπου 75, τους μισούς και κάτι δηλαδή, βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.).Και εντάξει, από την πλευρά της Ν.Δ. δεν περιμέναμε τίποτα διαφορετικό από την καταψήφιση, αφού μόνο στα λόγια υπάρχει η φιλοζωία τους – τόσα χρόνια στην εξουσία τίποτα, απολύτως τίποτα, δεν έκαναν για το θέμα.

Όσο για τις δικαιολογίες της καταψήφισης εκ μέρους των βουλευτών Τσιρώνη και Δημαρά των Οικολόγων Πράσινων περί δήθεν φόβου αλλοίωσης του περιεχόμενου του άρθρου 24 για την προστασία του περιβάλλοντος, και ιδίως των δασών, από την επόμενη Βουλή, δεν στέκουν.

Ας έβαζαν την συγκεκριμένη πρόταση στο άρθρο 25, ή όπου αλλού θα ταίριαζε με τα Δικαιώματα εν γένει.

Όμως είναι πολύ κρίμα, βουλευτές και υπουργοί του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., για χάρη μικροπολιτικών και ψηφοθηρικών συμφερόντων που αφορούν την τοπική ή γενικότερη πολιτική πελατεία τους (κτηνοτρόφοι, αγρότες, κυνηγοί κλπ), να μην υπερψηφίζουν την τόσο θετική πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 24Α υπέρ της Προστασίας των Ζώων.

Μια αυταπόδεικτα προοδευτική πρόταση, λιτά και περιεκτικά διατυπωμένη, αυτονόητη για μια σύγχρονη κοινωνία και μια πολιτική παράταξη με αυξημένη,υποτίθεται, ενσυναίσθηση.

Λυπάμαι και οργίζομαι με τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που ψήφισαν ''παρών'' και ακόμη χειρότερα ''όχι''.

Αισθάνομαι ότι πρόδωσαν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της συλλογικής, αριστερής μας συνείδησης.

Ότι πρόδωσαν και εμένα και όλους/ες εμάς που αγωνιζόμαστε, μέσα από τη δική μας Αριστερά, για τα Δικαιώματα των Ζώων.

Νιώθω να με χωρίζει πλέον από αυτούς ένα χάσμα κατανόησης του κόσμου και της δικαιοσύνης του.

Και ειλικρινά, σκέφτομαι σοβαρά τι πρέπει να κάνω από εδώ κι εμπρός.

Γιατί η πολιτική δεν κρύβεται μόνο, και τόσο, στα ''μεγάλα'' –τον τρόπο εκλογής του ΠτΔ, την ευθύνη των υπουργών, την απλή αναλογική και όλα αυτά τα ουσιώδη μεν, ανεπαρκή ωστόσο από μόνα τους να προσδώσουν μια ουσιαστική, ποιοτική προοδευτική κατεύθυνση σε μια κοινωνία– αλλά κυρίως σε αυτά που, στην καθημερινότητα των πολιτών, αναδεικνύουν τη ζώσα ανθρωπιστική συνείδηση, την αλληλέγγυα στάση ζωής, την ενσυναίσθηση που υπερβαίνει το ατομικό συμφέρον· όλα αυτά όντας η αναγκαία σκευή για έναν αριστερό, προοδευτικό πολίτη στη σημερινή εποχή.

Δεν έχει νόημα να κλαίμε πάνω απ' την καρδάρα με το χυμένο γάλα. Η ευκαιρία χάθηκε και δεν θα έρθει πριν περάσουν τουλάχιστον άλλα 10-15 χρόνια, στην επόμενη, οψέποτε, αναθεωρητική Βουλή.

Τα μη ανθρώπινα ζώα, – ζώα συντροφιάς, αδέσποτα, παραγωγικά κ.τ.λ.– ζημιώθηκαν προφανώς.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ζημιώθηκε επίσης πολύ, και θα το συνειδητοποιήσει στις εκλογές όπου η πλειονότητα των φιλόζωων –και είναι πολλοί πάρα πολλοί και συνεχώς αυξάνονται– δεν θα τον ακολουθήσει (δεν συζητώ για τους Οικολόγους Πράσινους που είναι ήδη ανύπαρκτοι στην κοινωνία).

Προσωπικά, δεσμεύομαι για τον επίμονο, αδιάκοπο αγώνα για τα Δικαιώματα των Ζώων σε καθημερινή βάση.

Όπου κι αν βρίσκομαι κομματικά και πολιτικά.

Γιατί τα Δικαιώματα των Ζώων είναι κατ' εξοχήν πολιτική, βαθιά πολιτική, υπόθεση.

Και όσοι μες στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – και βέβαια και τα υπόλοιπα κόμματα – δεν εννοούν να το καταλάβουν, είναι βαθιά, μα πολύ βαθιά, νυχτωμένοι.

*Ο Θέμης Δημητρακόπουλος είναι συγγραφέας, πολιτικός επιστήμονας,  και μέλος τμήματος Οικολογίας-Περιβάλλοντος ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και της Ο.Μ. Κηφισιάς.

Διαβάστε επίσης:

Π.Φ.Π.Ο.: Τεράστιες οι ευθύνες βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και των Οικολόγων Πράσινων που δεν πέρασε ξεχωριστό άρθρο για την προστασία των ζώων στο νέο Σύνταγμα

Καταψηφίστηκε στη Βουλή το άρθρο 24Α ώστε η προστασία των ζώων να περιλαμβάνεται στη Συνταγματική Αναθεώρηση (βίντεο)

Τι ψήφισαν τα κόμματα για τη συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας των ζώων (βίντεο)

Η συζήτηση για τα δικαιώματα των ζώων και τη συνταγματική αναθεώρηση είχε παράδοξα υψηλό επίπεδο για τα δεδομένα του ελληνικού κοινοβουλίου (βίντεο)

Π.Φ.Π.Ο.: Ένα βήμα πιο κοντά στη συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας των ζώων (βίντεο)

Κατατέθηκε στη Βουλή το αίτημα 53 βουλευτών για να περιλαμβάνει η αναθεώρηση του Συντάγματος ξεχωριστή αναφορά στην προστασία των ζώων

Με εκπροσώπους της Π.Φ.Π.Ο. συναντήθηκε η επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Π.Φ.Π.Ο.: Συνταγματική αλλαγή για να μην αντιμετωπίζονται τα ζώα ως αντικείμενα!

Συνέντευξη Τύπου για τις αλλαγές στο Σύνταγμα ώστε τα ζώα να μην αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα

Π.Φ.Π.Ο.: Σειρά δράσεων για την καλλιέργεια της φιλοζωικής κουλτούρας στην Ελλάδα

Συγκέντρωση υπογραφών για την αναθεώρηση του Συντάγματος, για το δικαίωμα των ζώων στην ευζωία!

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

3 Σχόλια

 1. Katerina

  Να ανακοινωθουν τα ονοματα των βουλευτων που καταψηφισαν και οσων ψηφισαν "παρων".
  Οσοι δεν αγαπουν τα ζωα δεν αγαπουν ουτε τους ανθρωπους και δεν τους αξιζει να μας εκπροσωπουν.

 2. ΓΙΑΓΙΑ

  Το γεγονός ότι οι ΣΥΡΙΖΑιοι κατάφεραν, γιατί περίν άθλου πρόκειται, να αποκτήσουν όλα τα περί αυνανισμού χαρακτηριστικά των επί σαράντα και πλέον χρόνια ληστοσυμμοριτών που λεληλάτησαν τη χώρα, αυτών των μελών του δικοματισμού Ν.Δ & ΠΑ.ΣΟ.Κ.,αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά με τη συγκεκριμένη αδικαιολόγητη συμπεριφορά των εκλεγμένων (υποτίθεται) αντιπροσώπων του λαού. Δείγματα είχαν δοθεί και πρόσφατα από τις ενέργειες των υπό του ΣΥΡΙΖΑ υπουργών Τσιρώνη και Φάμελου, οικολόγων στον τίτλο, με την ανακύρηξη από αυτούς των κυνηγών ως ρυθμιστές της φύσης (?). Την επόμενη των βουλευτικών εκλογών ημέρα θα αναρωτιούνται γιατί δεν θα τους απονεμηθεί ξανά η με έπαρση διαχείριση της εξουσίας, αναγάγωντας επί πλέον έτσι τους δοκιμασμένους γαλάζιους ημίαιμους (κοπρίτες) (επανα)διεκδικητές της διακυβέρνησης της χώρας σε αυτόκλητους σωτήρες. Τελικά επαληθεύεται ότι η απόκτηση του μακροχρόνια επιδιωκόμενου (στην προκειμένη περίπτωση της εξουσίας) επιφέρει αλαζονεία και αδικαιολόγητη πεποίθηση της αφθαρσίας.
  Υ.Γ. Αφιερωμένο σε εν διλήμματι φανατικούς Συριζαίους-ες με την ιδιότητα του φιλόζωου.
  αυτή που επί χρόνια διεκδικούσε η ευρωαριστερά, οδηγεί

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.