Στηρίξτε μας

Κρήτη: Ζητούν από την Εισαγγελία Ηρακλείου να επιτρέψει την παραμονή των αδέσποτων που φροντίζουν πέριξ των νοσοκομείων

28 Φεβρουαρίου 2017 08:00 | Επικαιρότητα
Κρήτη: Ζητούν από την Εισαγγελία Ηρακλείου να επιτρέψει την παραμονή των αδέσποτων που φροντίζουν πέριξ των νοσοκομείων

Με αφορμή την πρόσφατη εισαγγελική εντολή για την άμεση περισυλλογή των αδέσποτων σκυλιών και την απομάκρυνση τους από τους προαύλιους χώρους τόσο του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου αλλά και από το Γενικό Νοσοκομείο «Βενιζέλειο» - μετά από αίτημα των διοικήσεων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων – η Ομάδα Εθελοντών για την φροντίδα των αδέσποτων στο ΠΑΓΝΗ Ηρακλείου Κρήτης έστειλε επιστολή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου και στον Δήμο στην οποία εξηγεί γιατί τα σκυλιά – κάποια εκ των οποίων είναι γέρικα και έχουν ζήσει όλη τους την ζωή εκεί – πρέπει να παραμείνουν εκεί υπό την φροντίδα τους ενώ προτείνουν και λύσεις για την ορθή διαχείριση τους.

Η Χαρά Τομαρά, που ανήκει σ' εκείνους οι οποίοι φροντίζουν αυτά τα αδέσποτα, επικοινώνησε με το www.zoosos.gr και μας έστειλε και το φωτογραφικό υλικό μας εξήγησε ότι κάποια από τα σκυλιά φιλοξενούνται από εθελοντές ενώ άλλα μεταφέρθηκαν στο Δημοτικό Κυνοκομείο Ηρακλείου και θα αφεθούν ελεύθερα σε άλλες περιοχές της πόλης. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι θα σταματήσει η εγκατάλειψη ζώων στην περιοχή των νοσοκομείων από ασυνείδητους που «ξεμπερδεύουν» πετώντας τα σκυλιά τους ή ότι εκεί δεν θα πάνε άλλα αδέσποτα ζώα...

Τι λέει η επιστολή

«Με αφορμή την πρόσφατη εισαγγελική εντολή για την περισυλλογή όλων των αδέσποτων σκύλων από τα νοσοκομεία ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο Ηρακλείου Κρήτης, αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά, η αδυναμία των αρμοδίων φορέων να αντιμετωπίσουν τα αποτελέσματα και όχι τα αίτια του φαινομένου των αδέσποτων ζώων.

Αναδεικνύεται η αδυναμία στην καλύτερη περίπτωση - η αδιαφορία και η άγνοια από κάποιους στην χειρότερη, να δουν συνολικά το πρόβλημα και να αναζητήσουν λύσεις όχι εκ του ασφαλούς, δηλαδή σύμφωνα με την στενή ερμηνεία της ισχύουσας νομοθεσίας αλλά αντλώντας στοιχεία από την μέχρι τώρα εφαρμογής της (και σε ποιόν βαθμό αυτή εφαρμόζεται), τις βελτιώσεις που επιδέχεται, την πρόσκτηση άλλων δεδομένων, των δράσεων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην βελτίωση της κατάστασης, κλπ.

Είναι προφανές ότι καμία λύση δεν είναι εφαρμόσιμη και πιθανότατα να επιφέρει χειρότερα αποτελέσματα, αν δεν είναι αποτέλεσμα συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων (Δήμος, Εισαγγελία, δημόσιοι φορείς όπως νοσοκομεία, κλπ., φιλοζωικές οργανώσεις, εθελοντές, Κτηνιατρικός σύλλογος, κλπ.) με στόχο να αναδειχτούν όλες οι πτυχές του θέματος, να γίνουν προτάσεις, να οργανωθεί κάποιο συνολικό σχέδιο με σεβασμό προς τα ζώα το οποίο να συμπεριλαμβάνει πολλές αναγκαίες και παράλληλες δράσεις, να εφαρμοστεί, να αξιολογηθεί μετά από κάποιο διάστημα εφαρμογής, να γίνουν βελτιώσεις, κλπ.

Τί ζητάμε:

Να ανασταλεί η άστοχη εισαγγελική εντολή και να επιστραφούν τα υπερήλικα ζώα στον χώρο τους.

Πιστεύουμε ότι μία τέτοια απόφαση που έχει να κάνει, πέρα προφανώς από την στενή εφαρμογή του νόμου και την ‘εικόνα’ του νοσοκομείου (πολύ περιορισμένη απόδοση του ορισμού!), με την ευζωία των ζώων, θα πρέπει να στηριχτεί στα πραγματικά δεδομένα και να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια και να εξαντληθούν όλα τα νομικά περιθώρια προκειμένου να βρεθεί μία σύννομη μεν αλλά ταυτόχρονα ανθρωπιστική και ρεαλιστική λύση.

Τα δεδομένα:

1. Τα ζώα δεν έχουν επιλέξει να είναι αδέσποτα. Είναι η έλλειψη κουλτούρας, η έλλειψη της σχετικής νομοθεσίας (ή/και των απαραίτητων βελτιώσεων αυτής) και η πλημμελής εφαρμογή της, που δημιουργούν το φαινόμενο των αδέσποτων. 2. Όλα τα ζώα συντροφιάς είναι οικόσιτα ζώα έστω και αν δεν έχουν ιδιοκτήτη. Ένας σκύλος ή μία γάτα δεν αλλάζει εύκολα και γρήγορα τις ανάγκες του μόνο και μόνο επειδή ο άνθρωπος τα φέρνει σε αυτή την κατάσταση. 3. Είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι τα αδέσποτα, σκύλοι και γάτες, είναι ικανά να σιτιστούν μόνα τους ή να επιζήσουν ανάμεσα σε άλλες ομάδες. Ιδιαίτερα δε για τους σκύλους είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι μπορούν να κυνηγήσουν για την τροφή τους ή να επιζήσουν εύκολα. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν πλέον εξελιχθεί σαν οικόσιτα ζώα και ιδίως ο σκύλος έχει πλέον χάσει αυτή την στρατηγική της επιβίωσης.

Τα εγκαταλελειμμένα σκυλιά και γάτες ζητούν από τον άνθρωπο τροφή και συντροφιά.

4. Σχετικές έρευνες αναφέρουν ότι χρειάζεται 6 γενιές για έναν σκύλο προκειμένου να μπορέσει να κυνηγήσει και να ζήσει φυσικά σε άγρια κατάσταση. Αν ένα ζώο συντροφιάς μεγαλύτερο των 4 χρόνων εγκαταλειφθεί και γίνει αδέσποτο, οι απόγονοί του θα χρειαστούν 48 χρόνια για να επιζήσουν χωρίς τον άνθρωπο! Ο μέσος χρόνος ζωής ενός αδέσποτου είναι περίπου 2 χρόνια.

5. Αντίστοιχα, σκύλοι που ζουν σε ένα σημείο επί πολλά χρόνια το θεωρούν πλέον ‘χώρο’ τους, τον φυλάσσουν και αποτρέπουν την εγκατάσταση νέων ζώων.

6. Είναι πολύ σύνηθες και δυστυχώς το βιώνουμε έντονα στην χώρα γενικά αλλά και στην πόλη μας, να εγκαταλείπουν ζώα συντροφιάς στους δρόμους, στα σκουπίδια, σε Νοσοκομεία και γενικά σε πολυσύχναστους χώρους, προσβλέποντας στο ότι κάποιος θα τα λυπηθεί και θα τα περιθάλψει. Τα περισσότερα όμως από αυτά έχουν πολύ κακή τύχη.

7. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία στην Δυτική Ευρώπη υπάρχει μία αναπτυγμένη κουλτούρα για την ευζωία των ζώων καθώς και ο σεβασμός στην σχετική νομοθεσία, σε χώρες της Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης δυστυχώς, η κουλτούρα για τα αδέσποτα ζώα είναι ακόμη στο στάδιο της ‘Διαχείρισης των αδέσποτων’. Αυτό υποδηλώνει μεγάλη υστέρηση σε διαδικασίες όπως νομοθέτηση και εφαρμογή του νόμου, ταυτοποίηση των ζώων, στείρωση, εκπαίδευση, ενημέρωση, κλπ.

8. Τα ζώα που περισυλλέγονται μπορεί να είναι: δεσποζόμενα ή αδέσποτα, να φέρουν ή όχι τσιπάκι, να είναι στειρωμένα (από φιλοζωικές οργανώσεις, εθελοντές Κυνοκομείο) ή όχι. Αυτό καταδεικνύει προφανώς το χάος που επικρατεί στην αποτύπωση και τον έλεγχο της κατάστασης!

9. Υπάρχει μεγάλος αριθμός αδέσποτων σε όλα τα σημεία του Δήμου μας 10. Ο Δήμος διαθέτει περιορισμένη υλικοτεχνική υποδομή και κονδύλια. Συγκεκριμένα 80 θέσεις οι οποίες μάλιστα σε αυτή τη φάση ‘αδειάζουν’ εσπευσμένα – δεν εξυπηρετούνται έκτακτα και σοβαρά περιστατικά- κλπ., προκειμένου να υλοποιηθεί η εισαγγελική εντολή. 11. Οι φιλοζωικές οργανώσεις και οι εθελοντές έχουν εξαντλήσει τα όρια των δυνατοτήτων τους

Προτεινόμενες Δράσεις:

1. Συνεργασία με τακτές, και όχι περιστασιακές και ‘κλειστές’ συναντήσεις, όλων όσους απασχολεί το θέμα (Δήμος, Εισαγγελία, διοικητικοί φορείς – νοσοκομεία, κλπ., φιλοζωικές οργανώσεις, εθελοντές, Κτηνιατρικός σύλλογος, κλπ.) με στόχο να αναδειχτούν όλες οι πτυχές του, να γίνουν προτάσεις και να οργανωθεί κάποιο συνολικό σχέδιο με σεβασμό προς τα ζώα. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει πολλές αναγκαίες και παράλληλες δράσεις, να γίνει μία κοινή προσπάθεια να εφαρμοστεί συντονισμένα για κάποιο εύλογο διάστημα, να αξιολογηθεί μετά το πέρας του διαστήματος αυτού και να γίνουν απαραίτητες βελτιώσεις, κλπ.

2. Η εκπαίδευση, η ενημέρωση και η νομοθέτηση για τον σεβασμό και την ευζωία όχι μόνο των ζώων συντροφιάς αλλά όλων, είναι οι βασικοί άξονες που θα πρέπει κανείς να στηριχτεί. Για τους δύο πρώτους άξονες, την εκπαίδευση και την ενημέρωση, μπορούμε να κάνουμε πολλά, εδώ στο νησί μας! Είναι οι παράλληλες δράσεις που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Θα πρέπει να πάψει να υπάρχει αυτή η κακή προδιάθεση προς τα ζώα από παιδιά αλλά και από ενήλικες και να αντιληφθούν ότι πρόκειται για συναισθανόμενα όντα. Γι’ αυτό θα βοηθήσουν παρουσιάσεις σε μαθητές σε σχολικές μονάδες και συμμετοχή των παιδιών σε δράσεις έκθεσης και επαφής με τα ζώα (υπάρχουν παιδιά που φοβούνται έστω και να αγγίξουν ένα ζώο), σεμινάρια για το ευρύ κοινό με ομιλίες από ειδικούς, κλπ. Κάποιες από αυτές τις δράσεις γίνονται και τώρα από εθελοντές και φιλοζωικές οργανώσεις, αλλά δεν γίνονται συντονισμένα ώστε να υπάρχει και το μέγιστο αποτέλεσμα.

3. Ο τρίτος άξονας, η νομοθέτηση και η εφαρμογή του νόμου. Δυστυχώς η ευζωία των ζώων συντροφιάς δεν υπάρχει στην ΕΕ μέχρι σήμερα. Η νομοθεσία σε κάθε χώρα μέλος διαφέρει πάρα πολύ και πολλές χώρες αδυνατούν να ακολουθούν/εφαρμόζουν τους νόμους που νομοθετούν οι ίδιες. Η ευζωία των ζώων στην ΕΕ δεν έχει το δικό της τμήμα αλλά βρίσκεται κάτω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και του Υπουργείου Υγείας. Πιστεύουμε ότι αν αναβαθμιστεί και υπάρξει κοινή νομοθεσία στην ΕΕ, τότε αυτό θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα για τα ζώα συντροφιάς σε όλη την Ευρώπη. Θα πρέπει επομένως η ΕΕ να συντάξει κοινές και ξεκάθαρες ηθικές κατευθυντήριες γραμμές, οδηγίες και βασικούς νόμους για τους πολίτες όλων των χωρών της ΕΕ συμπεριλαμβανομένων την εκπαίδευση, την αναγκαστική στείρωση, την ταυτοποίηση και την καταγραφή των ζώων συντροφιάς. Έτσι δεν θα υπάρχει περιθώριο σε κάποια χώρα να μην εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να διαπιστώνουμε τόσο μεγάλη διάσταση στην αντιμετώπιση μεταξύ των χωρών.

Για στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις παρεμβάσεις των χωρών μελών για θέματα ευζωίας των ζώων παραπέμπουμε στο http://www.esdaw-eu.eu/graphicsummary.html (i)

Στη χώρα μας η εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας επί 4 χρόνια θα πρέπει να αποτιμηθεί, να αξιολογηθεί και να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές παρεμβάσεις. Τα στοιχεία, προκειμένου να γίνει η απαραίτητη αυτή αξιολόγηση, θα πρέπει να συλλεγούν από όλους τους εμπλεκόμενους στο θέμα (Δήμους, Εισαγγελίες, Φιλοζωικές οργανώσεις, εθελοντές, κλπ.) και να μην είναι απλά μία ‘διοικητική καταγραφή’ συμβάντων.

Ομάδα Εθελοντών για την φροντίδα των αδέσποτων στο ΠΑΓΝΗ Ηρακλείου Κρήτης

(i) Αναφορές – Στοιχεία της επιστολής προέρχονται από τις κάτωθι οργανώσεις 1. ESDAW - European Society of Dog and Animal Welfare 2. RSPCA International» καταλήγει η επιστολή.

Διαβάστε επίσης:

Ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης δεν σκέφτεται, ούτε σχεδιάζει την ευθανασία αδέσποτων

Την ευθανασία των αδέσποτων – και αλλαγή νομοθεσίας για να την επιτρέπει – ζητάει ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης

Π.Φ.Π.Ο.: Κε αντιδήμαρχε Ηρακλείου Κρήτης κάτω τα ξερά σας από τ’ αδέσποτα!

Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες: Απολίτιστη η άποψη περί ευθανασίας αδέσποτων από τον αντιδήμαρχο

Φιλοζωική Ομάδα Σείριος Ηρακλείου: Ή να παραιτηθεί ή να ανακαλέσει ο αντιδήμαρχος για τα περί ευθανασίας αδέσποτων

Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δ. Ηρακλείου Κρήτης: Η εγκατάλειψη ζώων είναι μια αντικοινωνική συμπεριφορά που δεν μας τιμά

Τοποθέτηση ταΐστρων και ποτίστρων από τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης σε περιαστικές περιοχές

Διαψεύδει τα περί παράνομων υιοθεσιών αδέσποτων στο εξωτερικό ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης

Ηράκλειο Κρήτης: Γεμίζουν ταΐστρες και ποτίστρες για τα αδέσποτα

Η Ολλανδή τους συγχαίρει για τη δουλειά που κάνουν στο Κυνοκομείο Ηρακλείου

Ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης καλεί τους δημότες να τσιπάρουν τα κατοικίδια τους

Βρήκε σκύλο δεμένο χωρίς τροφή & νερό να σαπίζει από τα σκουλήκια στα Καπετανιανά Ηρακλείου Κρήτης

Φιλοζωική Ομάδα Σείριος Ηρακλείου: Σύνηθες φαινόμενο οι πυροβολισμοί ζώων

Ηράκλειο Κρήτης: Σκότωσε ένα κουτάβι και τύφλωσε πυροβολώντας ένα δεύτερο στην αυλή του γείτονα του

Βρήκαν τον σκύλο να κείτεται αιμόφυρτος από τον πυροβολισμό στη Βόνη Ηρακλείου Κρήτης

Μαλεβίζι Κρήτης: Πυροβόλησε και τον δεύτερο σκύλο τους και δεν τον καταγγέλλουν στην Αστυνομία!

Φιλοζωική Ομάδα Σείριος Ηρακλείου: Ή να παραιτηθεί ή να ανακαλέσει ο αντιδήμαρχος για τα περί ευθανασίας αδέσποτων

Φιλοζωική Ομάδα Σείριος Ηρακλείου: Καταγγέλλει ότι κάποιος πέταξε το κουτάβι από τα ενετικά τείχη

Ηράκλειο Κρήτης: Κατήγγειλαν στην Αστυνομία τον άνδρα είδαν να εγκαταλείπει το σκυλάκι του

Ηράκλειο Κρήτης: Το σκυλί ζει αλυσοδεμένο σε μια οικοδομή χωρίς τίποτα να το προστατεύει

Σκαλάνι Ηρακλείου: Εκτέλεσε τον σκύλο μπροστά στα μάτια των μαθητών!

Ηράκλειο Κρήτης: Σε ποια κοινωνία ο μπαμπάς οπλοφορεί την ώρα που βγάζει βόλτα το παιδί του;

Ηράκλειο Κρήτης: Ο σκύλος απ' την ασιτία έτρωγε κουκούτσια από ελιές και χώμα για να επιβιώσει!

Ηράκλειο Κρήτης: Και τραυματισμένο και πυροβολημένο το σκελετωμένο Πόιντερ

Ηράκλειο Κρήτης: Με εντολή εισαγγελέα έσωσαν τον σκύλο από τα τσιμπούρια και τον ιδιοκτήτη του

Μικρή ποινή για τον ηλικιωμένο που με ρόπαλο πλάκωσε το σκυλί του γείτονα του στο Ηράκλειο Κρήτης

Στις 4/4/2016 η δίκη των παράνομων εκτροφέων που είχαν τα σκελετωμένα σκυλιά μέσα στον Γιόφυρο Ηρακλείου

Ηράκλειο Κρήτης: Έσωσαν τον σκύλο που κινδύνευε από πνιγμό δεμένος μέσα στο ποτάμι!

Ηράκλειο Κρήτης: Θα δικαστεί επειδή πέταξε ζωντανό τον σκύλο του σκουπίδια

Ηράκλειο Κρήτης: Παρέδωσε στη Ζώοφιλη Δράση το σκυλί που έσερνε με το Ι.Χ. ο ιδιοκτήτης του

Ηράκλειο Κρήτης: Καταγγελία τουρίστριας για την κακομεταχείριση γάτας από εργαζόμενο σε μπουγατσάδικο

Ηράκλειο Κρήτης: Καταγγελία εις βάρος του ηλικιωμένου που πέταξε τον 17χρονο τυφλό σκύλο του

Την ευθανασία των αδέσποτων – και αλλαγή νομοθεσίας για να την επιτρέπει – ζητάει ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης

Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δ. Ηρακλείου Κρήτης: Η εγκατάλειψη ζώων είναι μια αντικοινωνική συμπεριφορά που δεν μας τιμά

Τοποθέτηση ταΐστρων και ποτίστρων από τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης σε περιαστικές περιοχές

Διαψεύδει τα περί παράνομων υιοθεσιών αδέσποτων στο εξωτερικό ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης

Ηράκλειο Κρήτης: Γεμίζουν ταΐστρες και ποτίστρες για τα αδέσποτα

Η Ολλανδή τους συγχαίρει για τη δουλειά που κάνουν στο Κυνοκομείο Ηρακλείου

Ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης καλεί τους δημότες να τσιπάρουν τα κατοικίδια τους

Τη Δευτέρα η δίκη του 76χρονου που εκτέλεσε σκύλο στους Μαλάδες Ηρακλείου

Αναζητούν τον ψυχοπαθή που συστηματικά κακοποιεί σκυλιά στους Μαλάδες

Ηράκλειο Κρήτης: Με αεροβόλο πυροβόλησε αδέσποτα στην πλατεία Σινάνη

Ηράκλειο Κρήτης: Κατήγγειλαν στην Αστυνομία τον παράνομο εκτροφέα Πίτμπουλ

Ηράκλειο Κρήτης: Ο καθηγητής που κακοποιούσε τον σκύλο του κατηγορεί τους φιλόζωους επειδή έσωσαν το ζώο

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.