Στηρίξτε μας

Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δ. Ηρακλείου Κρήτης: Η εγκατάλειψη ζώων είναι μια αντικοινωνική συμπεριφορά που δεν μας τιμά

4 Φεβρουαρίου 2016 07:40 | Επικαιρότητα
Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δ. Ηρακλείου Κρήτης: Η εγκατάλειψη ζώων είναι μια αντικοινωνική συμπεριφορά που δεν μας τιμά

Τον απολογισμό των δράσεων του αναφορικά με την διαχείριση των αδέσποτων ζώων δημοσιοποίησε ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης ο οποίος επισημαίνει ότι το Δημοτικό Κυνοκομείο είναι το μόνο αδειοδοτημένο στο νησί της Κρήτης, παράλληλα βγήκε άδεια για την λειτουργία δημοτικού κτηνιατρείου (για την εξοικονόμηση πόρων), πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες στειρώσεις, επανεντάξεις, υιοθεσίες και άλλες κτηνιατρικές πράξεις, ενώ επισημαίνεται ότι η εγκατάλειψη ζώων συνιστά κακοποίηση αλλά ουσιαστικά είναι και μια αντικοινωνική πράξη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης

Ο Δήμος Ηρακλείου αναγνωρίζοντας την ευαισθησία των πολιτών και των ζωόφιλων οργανώσεων για τα ζώα συντροφιάς και ιδιαίτερα για τα αδέσποτα, και παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες και τον περιορισμό οικονομικών πόρων, διέθεσε ένα σημαντικό ποσό το έτος 2015 στο δημοτικό κυνοκομείο Ηρακλείου, από ίδιους πόρους για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Η διάθεση των πιστώσεων αφορούσε την αμοιβή των υπηρεσιών 2 κτηνιάτρων, την αγορά τροφής, κτηνιατρικών φαρμάκων και αναλώσιμων συνεργείου περισυλλογής, καθώς επίσης και την βελτίωση των υποδομών του κυνοκομείου και του δημοτικού κτηνιατρείου.

Το έτος 2015 ο Δήμος Ηρακλείου, εκτός από το αδειοδοτημένο καταφύγιο αδέσποτων ζώων το οποίο λειτουργεί στην περιοχή του και το οποίο είναι το μοναδικό δημοτικό καταφύγιο σε όλη την Κρήτη, απέκτησε και άδεια λειτουργίας δημοτικού κτηνιατρείου στον ίδιο χώρο του καταφυγίου.
Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, στο κυνοκομείο πραγματοποιήθηκαν:
1) Εισαγωγές: 546
2) Στειρώσεις: 453
3) Επανεντάξεις: 407
4) Υιοθεσίες: 117

Ο Δήμος Ηρακλείου ευχαριστεί τις φιλοζωικές οργανώσεις, τον Κτηνιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου και τους απλούς πολίτες για την συμβολή τους στην περίθαλψη, στην προώθηση των υιοθεσιών, στις στειρώσεις και στην παροχή δωρεών.

Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Διαφάνειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρος Ινιωτάκης καλεί για άλλη μία φορά τους ιδιοκτήτες σκύλων να σκεφτούν τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με τα δεσποζόμενα σκυλιά. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ. Ινιωτάκης «Η εγκατάλειψη ζώων είναι μια αντικοινωνική συμπεριφορά που δεν τιμά την κοινωνία μας και η μη τήρηση των υποχρεώσεων από τους/τις ιδιοκτήτες/τριες δεσποζόμενων ζώων είναι μερικά από τα προβλήματα που δυσχεραίνουν την διαχείριση του αριθμού των αδέσποτων ζώων.

Υπενθυμίζεται στους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων σκύλων ότι σύμφωνα με το Νόμο για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, είναι υποχρέωση τους να ταυτοποιούν ηλεκτρονικά το ζώο τους και να αποστέλλουν στον Δήμο αντίγραφο της ηλεκτρονικής σήμανσής του. Επίσης, πολλοί από αυτούς, θεωρούν πως όταν βαρεθούν ή δεν μπορούν να φροντίσουν τα κατοικίδια τους, ο Δήμος και οι Φιλοζωικές Οργανώσεις μπορούν να βρουν λύσεις.

Η πραγματικότητα έχει αποδείξει ότι είναι δύσκολο να βρεθούν υιοθεσίες για όλα τα ζώα, ενώ ο χώρος του Δήμου μπορεί να φιλοξενήσει περιορισμένο αριθμό (στο Ηράκλειο δεν ξεπερνά τις 80 θέσεις), και επί πλέον δίνεται προτεραιότητα στις στειρώσεις καθώς και σε ζώα που χρήζουν θεραπείας. Η έλλειψη προσωπικού και ο περιορισμός των προσλήψεων σε όλη την Ελλάδα είναι ένα ακόμα πρόβλημα που δυσχεραίνει την διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Ο Δήμος Ηρακλείου, στηριζόμενος στην κατανόηση των πολιτών και στην συμβολή τους στην διαχείριση αδέσποτων ζώων, θα επιδιώξει την ακόμα στενότερη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, ώστε το έτος 2016 να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα προς την κατεύθυνση των στειρώσεων, της θεραπείας, της φροντίδας και των υιοθεσιών αδέσποτων ζώων» καταλήγει ο κ. Ινιωτάκης.

Διαβάστε επίσης:

Διαψεύδει τα περί παράνομων υιοθεσιών αδέσποτων στο εξωτερικό ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης

Ηράκλειο Κρήτης: Γεμίζουν ταΐστρες και ποτίστρες για τα αδέσποτα

Η Ολλανδή τους συγχαίρει για τη δουλειά που κάνουν στο Κυνοκομείο Ηρακλείου

Ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης καλεί τους δημότες να τσιπάρουν τα κατοικίδια τους

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.