Στηρίξτε μας

Π.Φ.Π.Ο.: Να αποσυρθούν τα αντιφιλοζωικά άρθρα από το νομοσχέδιο Βορίδη

7 Ιουλίου 2020 23:59 | Επικαιρότητα
Π.Φ.Π.Ο.: Να αποσυρθούν τα αντιφιλοζωικά άρθρα από το νομοσχέδιο Βορίδη

Τις προτάσεις σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις» που βρίσκεται στη διαδικασία της διαβούλευσης από τις 30 Ιουνίου έκανε γνωστές η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) καθώς σε τουλάχιστον τρία άρθρα υπάρχουν ξεκάθαρα αντιφιλοζωικές διατάξεις οι οποίες κάνουν εξαιρετικά εύκολες τις διαδικασίες κατασκευής κυνοκομείων (άρα και εγκλεισμού των σκυλιών) οπουδήποτε σε άθλιες συνθήκες και όχι μόνο. Τα αγριογούρουνα παρουσιάζονται ως τέρατα προς εξόντωση ενώ ευθύνη για τον υπερπληθυσμό τους έχουν οι κυνηγοί με τις παράνομες εκτροφές, ενώ οι εκτροφείς παραμένουν ασύδοτοι και δεν έχουν ακόμα οριστεί συγκεκριμένα κριτήρια γι’ αυτό το επάγγελμα.

Οι προτάσεις της Π.Φ.Π.Ο.

«Θεωρούμε ότι είναι ένα σχέδιο νόμου που αφενός περιλαμβάνει βασικά θέματα που άπτονται της ευζωίας των ζώων συντροφιάς χωρίς να έχει γίνει καμία συζήτηση με τους νόμιμους φιλοζωικούς δευτεροβάθμιους οργανισμούς - τριτοβάθμιος δεν υπάρχει - και αφετέρου υπάρχει η εκφρασμένη δύο φορές θέση του Πρωθυπουργού οτι τα ζώα συντροφιάς θα υπαχθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο διά στόματος Υφυπουργού κ. Θ. Λιβάνιου θα εκπονήσει νέο σχέδιο νόμου.

Για τους λόγους αυτούς προτείνουμε :

1.Την απόσυρση του άρθρου 8 για τους λόγους που εξηγούμε στην συνημμένη επιστολή.

https://pfpo.gr/se-diavoulefsi-nomoschedio-voridi-pou-stel…/

& https://pfpo.gr/deltio-typou-foreon-schetika-me-to-nomosch…/

2.Την απόσυρση του άρθρου 3, το οποίο αντί να λύνει τα συσσωρευμένα προβλήματα από το 2012 που έχουν να κάνουν με το θέμα της εκτροφής, τα επιδεινώνει περισσότερο.

Είναι γνωστό, ότι στη χώρα μας υπάρχουν χιλιάδες παράνομοι εκτροφείς και η ασυδοσία αυτή είναι ένας από τους βασικούς λόγους που τα αδέσποτα αυξάνουν συνεχώς. Σήμερα έχουμε φθάσει στο σημείο να θεωρούν οι εκτροφείς την "άδεια" που τους δίνει ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδας ως το δικαιολογητικό της νομιμότητάς τους και κανείς αρμόδιος να μην παρεμβαίνει.

Το άρθρο 3 προχωράει σε υπέρ διευκόλυνση των εκτροφέων αφού με μια απλή αίτηση ίδρυσης δραστηριότητας εκτροφής στην Κτηνιατρική στην οποία θα δηλώνω ότι έχω όλες τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας - που δεν υπάρχει αφού η ΥΑ για τις προϋποθέσεις εκτροφής δεν έχει εκδοθεί από το 2012 - και χωρίς κανένα έλεγχο από την Κτηνιατρική αφού το άρθρο 3 δεν αναφέρει κάτι περί ελέγχου, με την καταβολή του αστείου ποσού 50 ευρώ εφάπαξ και διά παντός θα δίνεται η άδεια ίδρυσης μέσα σε 50 μέρες.

Σημειωτέον, ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει αυτό το χαμηλό ποσό των 50 ευρώ ξεκινά δε από τα 300 και ανάλογα με την κατηγορία φτάνει σε πολύ μεγάλα ποσά.

Ο εκτροφέας που για ένα μόνο κουτάβι μπορεί να ζητήσει 1.000 ευρώ και παραπάνω θα πληρώνει μόνο 50 ευρώ.

Θεωρούμε ότι το άρθρο αυτό αποτελεί μια προκλητική διευκόλυνση που θα επιτείνει την ήδη τεράστια ασυδοσία που υπάρχει στον κλάδο αυτό.

Όσον αφορά δε την υπαγωγή των δραστηριοτήτων εκτροφής στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Άσκησης Δραστηριοτήτων Ελέγχων (ΟΠΣ – ΑΔΕ), ας γίνει όταν αυτό ολοκληρωθεί.

Για όλους τους παραπάνω λόγος προτείνουμε την απόσυρση του άρθρου 3.

3.την απόσυρση του άρθρου 15.

Σχετικά με την παρ. 1 του προτεινόμενου άρθρου:

Ας δούμε πως δημιουργήθηκε το σημερινό πρόβλημα με τους αγριόχοιρους που κατεβαίνουν για να βρουν τροφή ακόμη και σε αστικές περιοχές γιατί, αν δεν κτυπήσουμε τη ρίζα του προβλήματος , όσα ζώα και να σκοτώσουν οι κυνηγοί αυτό δεν πρόκειται να εξαλειφθεί.

Το 2013 με την απόφαση (απ’ αριθμ. 133281/22/13 Απόφαση, ΦΕΚ 2120/Β/28-08-20013) του τότε Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος επετράπη η ελεύθερη βοσκή των ήμερων αγριόχοιρων σε δάση και δασικές εκτάσεις που επέφερε την επιμειξία με τους ενδημικούς αγριόχοιρους και δημιούργησε τα σημερινά υβρίδια αγριόχοιρους και την κατακόρυφη αύξηση τους.

Εάν δεν υπάρξει πλήρης απαγόρευση της εκτροφής και απελευθέρωσης αγριόχοιρων ως θηράματα (τακτική των κυνηγών) και η νομαδική χοιροτροφία, η συγκεκριμένη παράγραφος έχει μηδενική αξία και θα διαιωνίζει το πρόβλημα εις βάρος της δημόσιας υγείας αλλά βεβαίως και των ίδιων των ζώων που η εύκολη και αντιεπιστημονική αντιμετώπιση του προβλήματος όχι μόνο δεν δίνει λύση αλλά φθάνει στο σημείο να τους αφαιρεί την ζωή.

Υπάρχουν εδώ και χρόνια επισημάνσεις και αντιρρήσεις από επιστήμονες, δασολόγους και βιολόγους, για την καταστροφή που επιφέρει αυτή η δραστηριότητα τόσο στη δασική πανίδα όσο και στη χλωρίδα, χωρίς όμως κανένα από τα αρμόδια υπουργεία να αναλάβει την απαγόρευση. Όσο για την άδεια θήρας αγριόχοιρων και ημίαιμων χοίρων σε περιοχές που δεν επιτρέπεται η θήρα και σε αγροτικές περιοχές, με ποιόν τρόπο θα εξασφαλίζεται η υπόλοιπη πανίδα που ζει και η σωματική ακεραιότητα των ατόμων που δραστηριοποιείται σε αυτές τις περιοχές;

(απ’ αριθμ. 133281/22/13 Απόφαση, ΦΕΚ 2120/Β/28-08-20013)

Εάν δεν απαγορευτεί η νομαδική χοιροτροφία και η εκτροφή και απελευθέρωση αγριόχοιρων, κανένας νόμος δεν πρόκειται να φέρει αποτελέσματα.

Σχετικά με την παρ. 2 του προτεινόμενου άρθρου: Ποιος ο λόγος να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις μέσα σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα από τη στιγμή που υπάρχουν οι απαραίτητες δομές στις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Θα μπορούσαν κάλλιστα να αξιοποιηθούν αυτές και ποιος ο λόγος που δεν χρησιμοποιούνται ήδη ή που δεν έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα οι υπάρχοντες χώροι των υπηρεσιών αυτών ώστε να μπορούν να δέχονται και αυτού του είδους τη δραστηριότητα.

Άρθρο 18. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ

Το άρθρο αυτό κινείται σε σωστή κατεύθυνση και είναι θετική η απαγόρευση της εκτροφής και χρήσης κρέατος, γούνας δέρματος κλπ των ιπποειδών, σκύλων και γατών

Προτείνουμε να συμπληρωθεί η διάταξη

  1. ότι απαγορεύεται η εισαγωγή γούνας, δέρματος και φαρμακευτικών ουσιών από τα ζώα αυτά.
  2. δεν επιτρέπεται επίσης η εξαγωγή των ζώων αυτών με σκοπό την χρήση της γούνας, του δέρματος, του κρέατος και για να χρησιμοποιηθούν ως φαρμακευτικές ουσίες.

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία».

Τι επισημαίνει η πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο.

Η Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο. με ανάρτηση της στο facebook επισημαίνει τα εξής: «ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 3, 8 ΚΑΙ 15

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ #ΠΦΠΟ

Ο λόγος για το νομοσχέδιο του #ΥΠΑΑΤ και του κ. #Βορίδη.

Αυτού που στέλνει τα αδέσποτα στο άρθρο 8 στα βράχια και δύο φορές απέτυχε ο #ΣΥΡΙΖΑ να το περάσει.

Κάτι μου λέει, ότι ούτε η #ΝΔ θα το κατορθώσει

Και κλάμα οι ψευτοφιλόζωοι μιας ανύπαρκτης συνομοσπονδίας.

ΟΜΩΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΖΗΤΑΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 3 ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΤΡΟΦΕΩΝ

ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 15 ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΩΝ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΩΝ ΠΟΥ ΚΑΜΙΑ ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟ ΕΤΟΣ 2013.

ΤΟ ΜΟΝΟ ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 18 ΠΟΥ ΖΗΤΑΜΕ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ

Η ΜΗ ΣΦΑΓΗ ΙΠΠΟΕΙΔΩΝ, ΣΚΥΛΩΝ ΚΑΙ ΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ, ΔΕΡΜΑΤΟΣ, ΓΟΥΝΑΣ ΤΟΥΣ κλπ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ ΚΑΙ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

ΟΛΟΙ» καταλήγει η κα Μπομπολάκη.

Ο Θοδωρής Λιβάνιος σε συνέντευξη του στις 29 Απριλίου 2020 μιλούσε για επικείμενο νέο νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει τις καλύτερες πρακτικές που υπάρχουν πανευρωπαϊκά για τη διαχείριση των αδέσποτων. Αυτό εννοούσε; 

Διαβάστε επίσης:

Φιλοζωικοί Φορείς: Αγνοεί ο πρωθυπουργός ότι ο Βορίδης θέλει έγκλειστα και εξόριστα τ’ αδέσποτα σκυλιά;

Dogs’ Voice: Ζητάμε να αποσυρθεί το αντιφιλοζωικό νομοσχέδιο Βορίδη που οδηγεί στον εγκλεισμό των αδέσποτων σκυλιών

Π.Φ.Π.Ο.: Εξορία για τα αδέσποτα ετοιμάζει ο Βορίδης με νομοσχέδιο – έκτρωμα

Ετοιμάζουν νομοσχέδιο για τον εγκλεισμό των αδέσποτων σε βραχώδεις περιοχές;

Δεσμεύεται για σύγχρονο νομικό πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς ο Κ. Μητσοτάκης αν γίνει πρωθυπουργός (βίντεο)

Θα ασχοληθεί ο υπουργός Μ. Βορίδης με την προστασία αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών;

Ξαναδεσμεύεται το ΥΠ.Α.Α.Τ. - μέσω Βορίδη - για την προστασία των γαϊδουριών που κακοποιούνται στη Σαντορίνη (βίντεο)

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.