Στηρίξτε μας

Ηράκλειο Κρήτης: Καταδικάστηκε -με αναστολή- ο άνδρας που κακοποιούσε συστηματικά τον σκύλο του για να τον κάνει άγριο κυνηγόσκυλο

23 Φεβρουαρίου 2017 20:16 | Καταγγελίες
Ηράκλειο Κρήτης: Καταδικάστηκε -με αναστολή- ο άνδρας που κακοποιούσε συστηματικά τον σκύλο του για να τον κάνει άγριο κυνηγόσκυλο

Με ποινή φυλάκισης 18 μήνες με αναστολή και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ καταδικάστηκε στις 23 Φεβρουαρίου από το Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου Κρήτης ο άνδρας που συστηματικά κακοποιούσε τον σκύλο για να αγριέψει και να γίνει επιθετικό κυνηγόσκυλο, κάτι που διαπίστωσαν οι εθελοντές του συλλόγου «Ζωόφιλη Δράση» Ηρακλείου Κρήτης που ενημερώθηκαν για την κακοποίηση του ζώου ράτσας Γκέκας το 2013 από γείτονες.

Το χρονικό της υπόθεσης

Το χρονικό της κακοποίησης και τελικά της διάσωσης του ζώου, της Πεπίτας, αφού κατασχέθηκε με εντολή εισαγγελέα περιγράφει η Καλλιόπη Μαραβελάκη γραμματέας του σωματείου «Ζωόφιλη Δράση» ως εξής: «Το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013 καταγγέλθηκε στο σωματείο με την επωνυμία "ΖΩΟΦΙΛΗ ΔΡΑΣΗ" από κατοίκους της οδού Ολυμπιονικών, στην περιοχή Δειλινά της πόλεως του Ηρακλείου, η συνεχής κακοποίηση και βασανισμός ενός σκυλιού από τον ιδιοκτήτη του, σε ερειπωμένη και ακατοίκητη οικία επί της οδού Ολυμπιονικών, αριθμός 16.

PepitaIrakleioKritis 1Το ζώο σώθηκε επειδή οι γείτονες κατήγγειλαν την κακοποίηση του σκυλιού...

Συγκεκριμένα καταγγέλθηκε η κακομεταχείριση και ο βασανισμός του ζώου, με τον κάτωθι τρόπο: Το ζώο σιτιζόταν από τον ιδιοκτήτη του μία φορά στις 15 ημέρες ή και μία φορά το μήνα, με ωμή τροφή, στα πλαίσια της εκπαίδευσής του ως κυνηγόσκυλο. Η τελευταία φορά που δόθηκε σε αυτό φαγητό από τον ιδιοκτήτη του ήταν πριν 15 περίπου ημέρες, και ήταν νεκρό ζώο, μάλλον λαγός ή κουνέλι.

Ήταν συχνά δεμένο με δύο αλυσίδες για να μην μπορεί να κουνήσει και φορούσε πολύ σφικτό κολάρο στο λαιμό ώστε να αναπτύξει, συμφώνως με τον ιδιοκτήτη του, επιθετική συμπεριφορά όπως τα κυνηγόσκυλα. Ήταν κλεισμένο σε χώρο περίφρακτο χωρίς πρόσβαση σε οποιοδήποτε ανοικτό χώρο, ώστε να τονωθεί ακόμα περισσότερο η επιθετικότητα του ζώου.

Το σκυλί κλαίει συνεχώς, καθόσον κανένας δεν το φροντίζει, και παραμένει μόνο και κλειδωμένο σε μικρό και βρώμικο χώρο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς περίθαλψη, φροντίδα, νερό και φαγητό. Επιβιώνει χάριν στις κρυφές ενέργειες πολλών γειτόνων που του “πετάνε φαγητό” πάνω από την υψηλή περίφραξη του σπιτιού.

PepitaIrakleioKritis 3

Όπως πράττει το σωματείο, κατά πάγια τακτική του, κληθήκαμε να μεταβούμε, με την συνοδεία μίας κυρίας εκ των καταγγέλλοντων, στην συγκεκριμένη περιοχή και οικία για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει γεγονός κακοποίησης ζώου συντροφιάς. Από την επιτόπια έρευνα της ερειπωμένης οικίας, την συνομιλία μας με τους γείτονες στην οδό Ολυμπιονικών αλλά και την προσπάθεια να πλησιάσουμε το ζώο, διαπιστώσαμε τα κάτωθι:

1) Πρόκειται για ένα καθαρόαιμο σκυλί, ράτσας “γκέκας”, που χρησιμοποιούνται συχνότατα στο κυνήγι.

2) Βρίσκεται περιορισμένο σε μία ερειπωμένη και ακατοίκητη παλαιά οικία επί της οδού Ολυμπιονικών, αριθμός 16, στην περιοχή Δειλινά της πόλεως του Ηρακλείου, και έχει γίνει προσπάθεια αποκοπής οποιασδήποτε επαφής του ζώου με άλλα ζώα ή ανθρώπους και απομόνωσής του, καθώς ο ιδιοκτήτης του και ιδιοκτήτης της οικίας (που όπως μας ενημέρωσαν οι γείτονες ονομάζεται ...) έχει τοποθετήσει για τον ανωτέρω σκοπό ψάθες, πλαστικά, σκληρά σιδερένια πλέγματα και λουκέτα στα παλιά καγκελάκια της μικρής αυλής, που δυσκολεύουν την επαφή (ακόμα και οπτική) του ζώου ακόμα και με αυτούς που θέλουν να το βοηθήσουν ταΐζοντάς το.

3) Η συγκεκριμένη πρακτική έχει κατορθώσει να δημιουργήσει ένα ζώο εξαιρετικά φοβισμένο και ουδόλως επιθετικό, καθώς το σκυλί κρύβεται συνεχώς γιατί φοβάται τους πάντες. Παρά τις προσπάθειες που κάναμε να έρθουμε σε επαφή οπτική με το ζώο πίσω από τα σίδερα της εισόδου στην αυλή, έτσι ώστε να καταλάβουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται, κατέστη αδύνατο καθώς το ζώο ήταν φοβικό και κρυβόταν σε μία γωνία κάτω από τα παλιοσίδερα μίας παλιάς σκάλας.

4) Αναγκαστήκαμε να αναζητήσουμε το ζώο από ψηλά. Διαπιστώσαμε αρχικά ότι ζούσε σε ένα πολύ μικρό ανοικτό χώρο, εξαιρετικά βρώμικο, έχοντας πρόσβαση και στον σκεπασμένο χώρο μίας μικρής τουαλέτας.

5) Το ζώο κρύβεται πάντα πίσω και κάτω από την σιδερένια σκάλα, πίσω από την οποία φαίνεται να εκτιμά ότι βρίσκει προστασία και εντός της αυλής, καθώς του δίνει διέξοδο προς δύο μεριές και λειτουργεί ως εμπόδιο αν κάποιος θέλει να το πλησιάσει ή να το πιάσει. Παρά τα καλέσματά μας προς αυτό για πάνω από ένα τέταρτο το ζώο εξακολουθούσε να κρύβεται, και μόνο μετά από την προσφορά τροφής εμφανίστηκε πολύ επιφυλακτικά για να φάει. Προφανώς πεινούσε αρκετά.

6) Το ζώο είναι εξαιρετικά αδύνατο, προφανώς επιβιώνει από την τροφή που οι γείτονες του πετάνε πάνω από τα κάγκελα, τις ψάθες και τις αλυσίδες της φυλακής του. Σημειώνουμε ότι δεν είχε νερό, καθώς κανένας δεν μπορεί να του δώσει. Η μπλε πλαστική λεκανίτσα στην αυλή προφανώς μάζευε το νερό της βροχής το χειμώνα, ήταν όμως άδεια κατά την ώρα της επίσκεψής μας, ενώ δεν υπάρχει και κανένα άλλο δοχείο νερού ή πρόσβαση σε πηγή νερού στο χώρο που το ζώο κινείται και διαβιεί.

7) Για να διαπιστώσουμε το τι συμβαίνει κατά τις μέρες που εμείς δεν είχαμε γνώση του γεγονότος, μιλώντας με τους γείτονες, μας ανέφεραν τα εξής τα οποία και μεταφέρουμε: το σκυλί βρίσκεται κλεισμένο στο έρημο σπίτι εδώ και ένα χρόνο περίπου, χωρίς ποτέ να φεύγει από το χώρο της αυλής του. Ο ιδιοκτήτης του επισκέπτεται την οικία μία φορά το μήνα και κάποιες φορές λίγο συχνότερα για να δίνει τροφή στο σκυλί. Η τελευταία φορά που επισκέφτηκε την οικία ήταν πριν δεκαπέντε περίπου ημέρες, οπότε και άφησε στο σκυλί ένα νεκρό ζώο, λαγό ή κουνέλι, γεγονός που διαπιστώσαμε ότι είναι αλήθεια, καθώς η προβιά του λαγού ή κουνελιού, που είχε φάει το σκυλί, σάπιζε πίσω από την κεντρική είσοδο στην αυλή.

Πιθανώς όλο το διάστημα που η προβιά σάπιζε ο ιδιοκτήτης δεν είχε έρθει στην οικία, διαφορετικά θα είχε μαζέψει τα υπολείμματα του νεκρού ζώου που σάπιζαν και αποσυνθέτονταν στην είσοδο της οικίας του, θα είχε ταΐσει το πεινασμένο σκυλί, θα του είχε βάλει νερό και θα είχε καθαρίσει τις ακαθαρσίες ημερών που βρίσκονταν παντού στην μικρή αυλή.

Οι γείτονες ανέφεραν επίσης ότι όλοι προσπαθούν να κάνουν ότι μπορούν για το ζώο, και το ταΐζουν για να μην πεθάνει. Το σκυλί κλαίει συνεχώς και ασταμάτητα τα βράδια, ειδικά όταν είναι δεμένο, και όλοι στενοχωριούνται που δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Μας είπαν επίσης ότι το ζώο ήταν κατά καιρούς δεμένο με δύο αλυσίδες και παρέμενε ακίνητο, και φορούσε το λουρί πολύ σφικτά δεμένο στο λαιμό, γεγονός που τους ανάγκασε να κάνουν συστάσεις τόσο στον ιδιοκτήτη του ζώου, όσο και στην κόρη του, αλλά η απάντηση ήταν ότι αυτός είναι ο τρόπος εκπαίδευσης των κυνηγόσκυλων!!!

8) Αναφέρουμε ότι μετά από πολύ ώρα προσπάθειας δημιουργίας τρόπου επαφής με το σκυλί από μακριά και διαπιστώνοντας ότι δεν επρόκειτο για ένα επιθετικό σκυλί, αλλά για ένα τρομαγμένο ζώο που δεν θα γίνει ποτέ κυνηγόσκυλο, αποφασίσαμε να το πλησιάσουμε. Η προσέγγιση του μετά από ακροβασίες από μέλος του σωματείου μας το έκανε να τρέμει από φόβο σύγκορμο στην γωνία όπου φώλιαζε (προφανώς φοβάται κάθε ανθρώπινη παρουσία έστω και φιλική), αλλά τα γλυκά λόγια, το γεγονός ότι το είχαμε ταΐσει και τα χάδια το έφεραν κοντά μας, δείχνοντας ένα ζώο που έχει ανάγκη από την αγάπη ενός πραγματικού φιλόζωου και ότι πρόκειται για σκυλί με χαρακτήρα ζώου συντροφιάς μετά από την λήψη κατάλληλης εκπαίδευσης.

Σημειώνουμε επίσης ότι από την κοντινή επαφή προέκυψε ότι το ζώο αυτό δεν λαμβάνει καμία κτηνιατρική φροντίδα ή έστω την ελάχιστη φροντίδα της αποπαρασίτωσης με χάπια και αμπούλες, ή την ελάχιστη καθαριότητα. Είναι πολύ βρώμικο, και φέρει σε μέρη του σώματός του μικρά σημάδια από επούλωση πρόσφατων πληγών, που δεν μπορούμε όμως εμείς να αποφανθούμε πως αυτές προέκυψαν. Υποθέτουμε ότι αυτό θα προκύψει μετά από τον κατάλληλο κτηνιατρικό έλεγχο.

9) Τέλος Σας αναφέρουμε ότι τίποτα δεν είχε αλλάξει ως προς την σίτιση ή τις συνθήκες διαβίωσης του ζώου κατά την Κυριακή, 29-12-2013, οπότε και πραγματοποιήσαμε νέα επίσκεψη.

10)Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι πρόκειται για ένα ζώο συντροφιάς που ο ιδιοκτήτης του το έχει καταδικάσει στην δίψα και ασιτία, έχει αφήσει χωρίς κτηνιατρική περίθαλψη και στο οποίο εφαρμόζει κάποιες μεθόδους εκπαίδευσης που μάλλον «κατοχικά μαρτύρια βασανισμού» θυμίζουν. Προς τούτο παρακαλούμε για την εξέταση της περιπτώσεως και το σχηματισμό σχετικής δικογραφίας προς ποινική δίωξη και τιμωρία του ασυνείδητου ιδιοκτήτη, καθόσον οι πράξεις του δεν προσβάλλουν απλά τα φιλόζωα αισθήματα, αλλά την ίδια την ανθρώπινη φύση.

Μετά την μήνυσή, η εισαγγελία ηράκλειου διά του εισαγγελέα κ. Μιχαλοπούλου αντέδρασε άμεσα και αφαίρεσε το σκυλί από τον ιδιοκτήτη του με την με αριθμό 5/2014 διάταξη. Η Πεπίτα έμεινε για λίγο διάστημα στο Κυνοκομειο Ηράκλειου, οπού έγινε τόσο όμορφη και γλυκιά όσο την βλέπετε στις φωτογραφίες, και στην συνεχεία δόθηκε για υιοθεσία.

Σήμερα στο δικαστήριο, ο βασανισμός αυτός του ζώου, μετά την μαρτυρία της προέδρου μας Έλσας Σακλαμπάνη και της Ειρήνης Πυτικάκη που μπήκε μάρτυρας της κακοποίησης του ζώου, παρουσία στην έδρα της εισαγγελέως κ. Γουρνιεζάκη την οποία σεβόμαστε και εκτιμάμε απεριόριστα όλοι οι φιλόζωοι του Ηράκλειου, τιμωρήθηκε με 18 μήνες φυλακή και 5.000 ευρώ ποινική χρηματική ποινή (πληρωτέα στην εφορία με προσαύξηση 110%, ήτοι 10.500 ευρώ). Σύντομα μετά την καθαρογράφει της αποφάσεως, θα φροντίσουμε και για την επιβολή του διοικητικού προστίμου από το αρμόδιο Ά Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου» επισημαίνει η κα Μαραβελάκη.

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο Κρήτης: Ηλικιωμένος σκότωσε τον σκύλο χτυπώντας τον με σωλήνα και πέταξε το πτώμα του σε χωράφι

Ηράκλειο Κρήτης: Καταδικάστηκε με αναστολή 77χρονη που πέταξε ζωντανό νεογέννητο σκυλάκι στα σκουπίδια μέσα σε τσουβάλι (βίντεο)

Βρήκε σκύλο δεμένο χωρίς τροφή & νερό να σαπίζει από τα σκουλήκια στα Καπετανιανά Ηρακλείου Κρήτης

Φιλοζωική Ομάδα Σείριος Ηρακλείου: Σύνηθες φαινόμενο οι πυροβολισμοί ζώων

Ηράκλειο Κρήτης: Σκότωσε ένα κουτάβι και τύφλωσε πυροβολώντας ένα δεύτερο στην αυλή του γείτονα του

Βρήκαν τον σκύλο να κείτεται αιμόφυρτος από τον πυροβολισμό στη Βόνη Ηρακλείου Κρήτης

Μαλεβίζι Κρήτης: Πυροβόλησε και τον δεύτερο σκύλο τους και δεν τον καταγγέλλουν στην Αστυνομία!

Φιλοζωική Ομάδα Σείριος Ηρακλείου: Ή να παραιτηθεί ή να ανακαλέσει ο αντιδήμαρχος για τα περί ευθανασίας αδέσποτων

Φιλοζωική Ομάδα Σείριος Ηρακλείου: Καταγγέλλει ότι κάποιος πέταξε το κουτάβι από τα ενετικά τείχη

Ηράκλειο Κρήτης: Κατήγγειλαν στην Αστυνομία τον άνδρα είδαν να εγκαταλείπει το σκυλάκι του

Ηράκλειο Κρήτης: Το σκυλί ζει αλυσοδεμένο σε μια οικοδομή χωρίς τίποτα να το προστατεύει

Σκαλάνι Ηρακλείου: Εκτέλεσε τον σκύλο μπροστά στα μάτια των μαθητών!

Σε ποια κοινωνία ο μπαμπάς οπλοφορεί την ώρα που βγάζει βόλτα το παιδί του;

Ηράκλειο Κρήτης: Ο σκύλος απ' την ασιτία έτρωγε κουκούτσια από ελιές και χώμα για να επιβιώσει!

Ηράκλειο Κρήτης: Και τραυματισμένο και πυροβολημένο το σκελετωμένο Πόιντερ

Ηράκλειο Κρήτης: Με εντολή εισαγγελέα έσωσαν τον σκύλο από τα τσιμπούρια και τον ιδιοκτήτη του

Μικρή ποινή για τον ηλικιωμένο που με ρόπαλο πλάκωσε το σκυλί του γείτονα του στο Ηράκλειο Κρήτης

Ηράκλειο Κρήτης: Έσωσαν τον σκύλο που κινδύνευε από πνιγμό δεμένος μέσα στο ποτάμι!

Ηράκλειο Κρήτης: Θα δικαστεί επειδή πέταξε ζωντανό τον σκύλο του σκουπίδια

Ηράκλειο Κρήτης: Παρέδωσε στη Ζώοφιλη Δράση το σκυλί που έσερνε με το Ι.Χ. ο ιδιοκτήτης του

Ηράκλειο Κρήτης: Καταγγελία τουρίστριας για την κακομεταχείριση γάτας από εργαζόμενο σε μπουγατσάδικο

Ηράκλειο Κρήτης: Καταγγελία εις βάρος του ηλικιωμένου που πέταξε τον 17χρονο τυφλό σκύλο του

Την ευθανασία των αδέσποτων – και αλλαγή νομοθεσίας για να την επιτρέπει – ζητάει ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης

Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δ. Ηρακλείου Κρήτης: Η εγκατάλειψη ζώων είναι μια αντικοινωνική συμπεριφορά που δεν μας τιμά

Τοποθέτηση ταΐστρων και ποτίστρων από τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης σε περιαστικές περιοχές

Διαψεύδει τα περί παράνομων υιοθεσιών αδέσποτων στο εξωτερικό ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης

Ηράκλειο Κρήτης: Γεμίζουν ταΐστρες και ποτίστρες για τα αδέσποτα

Η Ολλανδή τους συγχαίρει για τη δουλειά που κάνουν στο Κυνοκομείο Ηρακλείου

Ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης καλεί τους δημότες να τσιπάρουν τα κατοικίδια τους

Τη Δευτέρα η δίκη του 76χρονου που εκτέλεσε σκύλο στους Μαλάδες Ηρακλείου

Αναζητούν τον ψυχοπαθή που συστηματικά κακοποιεί σκυλιά στους Μαλάδες

Ηράκλειο Κρήτης: Με αεροβόλο πυροβόλησε αδέσποτα στην πλατεία Σινάνη

Ηράκλειο Κρήτης: Κατήγγειλαν στην Αστυνομία τον παράνομο εκτροφέα Πίτμπουλ

Ηράκλειο Κρήτης: Ο καθηγητής που κακοποιούσε τον σκύλο του κατηγορεί τους φιλόζωους επειδή έσωσαν το ζώο

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.