Στηρίξτε μας

Γιατί είναι μεμπτό που διαμαρτυρήθηκαν για τα δικαιώματα των ζώων στο Burger Fest; (Βίντεο)

19 Σεπτεμβρίου 2018 20:38 | Επικαιρότητα
Γιατί είναι μεμπτό που διαμαρτυρήθηκαν για τα δικαιώματα των ζώων στο Burger Fest; (Βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Πλήθος αντιδράσεων προκάλεσε κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η είδηση ότι μέλη της ομάδας «Direct Action Everywhere», που είναι βέγκαν/βίγκαν (vegan είναι όσοι δεν τρέφονται με κρέας και κανένα ζωικό προϊόν που προέρχεται από την κακοποίηση άλλων πλασμάτων), πραγματοποίησαν στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου ειρηνική διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια του «Burger Fest», το οποίο διοργανώθηκε για τρεις μέρες στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.ΣΥ. στο Γκάζι της Αθήνας.

Οι ειρωνείες, ο χλευασμός, η έκπληξη για τη διαμαρτυρία, για τα συνθήματα και τα πλακάτ των διαδηλωτών και από τα Μ.Μ.Ε. δείχνουν πόσο η ελληνική κοινωνία αγνοεί σκόπιμα ή αθέλητα τα βασικά για όσα μαρτύρια υφίστανται τα ζώα τα οποία φτάνουν με τη μορφή ζωικών προϊόντων στο πιάτο μας, αυτά δηλαδή που γίνονται τα μπιφτέκια των μπέργκερ, το τυρί των μπέργκερ, το μπέικον των μπέργκερ κ.ο.κ.

Η ελληνική κοινωνία κατά πλειοψηφία δυστυχώς αγνοεί πως ένας άνθρωπος μπορεί να ζήσει καλά, να παραμείνει υγιής και να έχει γευστικές, θρεπτικές και υγιεινές επιλογές τροφών, ακόμα και αν δεν τρέφεται με ζωικά παράγωγα. Οι περισσότεροι συνάνθρωποι μας ουσιαστικά κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους - επειδή έτσι έμαθαν - και κάνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται τα βασανιστήρια των ζώων στις φάρμες (αν και στο διαδίκτυο υπάρχουν χιλιάδες βίντεο τα οποία αποδεικνύουν αυτά τα εγκλήματα) στα εργοστάσια παραγωγής κρέατος και γάλακτος, στα πτηνοτροφεία, στα χοιροτροφεία, στα ιχθυοτροφεία, σε όλες τις εγκαταστάσεις όπου εκτρέφονται και σφάζονται τα ζώα, τα οποία καταλήγουν στο πιάτο μας. Όπως επίσης ελάχιστα μαθαίνουμε για τις συνέπειες στο περιβάλλον της υπερεντατικής κτηνοτροφίας και της μόλυνσης του πλανήτη από τα εκτροφεία κάθε είδους.

H Μαρία - Αστραδενή Σκούρτα, που είναι μέλος της «Direct Action Everywhere», εξήγησε στο www.zoosos.gr ότι στις 14 Σεπτεμβρίου μπήκαν στον χώρο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη το φεστιβάλ και την επόμενη μέρα στάθηκαν από έξω κρατώντας ένα λάπτοπ, το οποίο πρόβαλε ένα βίντεο με τι υφίστανται τα ζώα σας σφαγεία. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά εντούτοις κάποιοι από αυτούς χτυπήθηκαν από μπράβους που είχαν αναλάβει την ασφάλεια του χώρου, όπως μας επισήμανε.

Στο κάλεσμα για συμμετοχή στην προγραμματισμένη διαμαρτυρία οι διοργανωτές τόνιζαν τα εξής: «Διεκδικώντας έναν κόσμο δίκαιο για όλους, απαλλαγμένο από τη βία, την εκμετάλλευση και τον θάνατο, έναν κόσμο στον οποίο κάθε ζώο θα ζει ελεύθερο και ευτυχισμένο». Όσο και αν αυτό ακούγεται ουτοπικό, αναρωτιόμαστε ποιο είναι το μεμπτό σημείο σε αυτή τη διεκδίκηση; Γιατί αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται ως τρελοί από τους λογικούς; Και γιατί δεν θεωρούνται αντιστοίχως «για τα σίδερα» όσοι π.χ. διεκδικούν ή παίρνουν μέρος σε αγώνες για τα δικαιώματα των εργαζόμενων, για τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών, για την ισότητα των φύλων, για τον αφοπλισμό, αυτοί που εναντιώνονται στους πολέμους, στους εξοπλισμούς, στον φασισμό; Γιατί η διεκδίκηση της προστασίας των ζώων δημιουργεί τέτοια ανάγκη για χλεύη;

Ο σεβασμός στα δικαιώματα του άλλου (ανθρώπου, ζώου) είναι θέμα παιδείας και η επαναξιολόγηση των αρχών μας, (καθώς η συνήθεια δεν μπορεί να είναι δικαιολογία), η αμφισβήτηση των κοινωνικά κατασκευασμένων εννοιών και στερεοτύπων (π.χ. οι ομοφυλόφιλοι είναι ανώμαλοι ή αγαπάμε μόνο τα ζώα «συντροφιάς» αλλά σκοτώνουμε όλα τα άλλα είδη) για την σταδιακή ηθική πρόοδο της κοινωνίας είναι πάντα ζητούμενο και θα κατακτηθεί με αγώνες.

Χαρακτηρίζουν τους διαδηλωτές βλαμμένους που θέλουν ψυχίατρο...

Δείτε κάποια από τα σχόλια χρηστών στο twitter που πέρα από την πλάκα, κάνουν λόγο για διαδηλωτές βλαμμένους, που θέλουν ψυχίατρο... ενώ ένας γράφει το εξής απίθανο: «να σου πω ότι δεν μου περνά απ το μυαλό πως το χοιρινό θεωρείται χαράμ απο εβραιους και μουσουλμανους ;;; και ο βεγκανισμός είναι τροπος να αποκλειστει η καταναλωση του , ωστε οι δυτικες κοινωνιες να προσαρμοσθουν ευκολοτερα στην ισλαμοποιηση ;;».

Διαβάστε επίσης:

Αγωγιάτες στη Σαντορίνη επιτέθηκαν και χτύπησαν φιλόζωους που διαμαρτύρονταν για την κακοποίηση των γαϊδουριών (βίντεο)

Ενημερωτική καμπάνια από τους Greek Vegans στο Μετρό για το τι πραγματικά σημαίνει συμπόνια προς τα ζώα

Φιλόζωοι βροντοφώναξαν για τα δικαιώματα των ζώων που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει ως εργαλεία & είδη κατανάλωσης (βίντεο)

Παθαίνεις σοκ αν μείνεις έστω και μια νύχτα έξω από ένα σφαγείο (βίντεο)

Athens Pride 2017: Παρέλαση υπερηφάνειας για μια ζωή με δικαιώματα για όλους, ανθρώπους & ζώα!

Μαρκαρίστηκαν με πυρακτωμένο σίδερο στην πλ. Συντάγματος για να διαμαρτυρηθούν για την κακοποίηση των ζώων (βίντεο)

«Αιματοκύλησαν» την πλατεία Συντάγματος για να μας δείξουν το μαρτύριο των ζώων που καταναλώνουμε (βίντεο)

Πάτρα: Έκαναν κατάληψη σε κανάλι για να μεταδώσουν βίντεο που δείχνει πόσο οι άνθρωποι βασανίζουν τα «παραγωγικά» ζώα

The Earthlings Experience: Δείχνουν σε βίντεο στους καταναλωτές πόσο άγρια κακοποιούνται ζώα σε σφαγεία & κτηνοτροφικές μονάδες

Η κακοποίηση όλων των ζώων από τους ανθρώπους είναι φασισμός! (βίντεο)

«Διεκδικούμε μια ζωή με αλληλεγγύη προς κάθε συναισθανόμενο ον» (βίντεο)

Διαμαρτυρήθηκαν για όσα συμβαίνουν εις βάρος των ζώων στην Ελλάδα (βίντεο)

Δεν επιτρέπεται να μη ξέρεις πόσο υποφέρουν τα ζώα που τρως!

Ράδιο Αρβύλα: Εκπομπή αφιερωμένη στην κακοποίηση των ζώων (βίντεο)

Μας παραπέμπουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την κακοποίηση των ορνίθων στους κλωβούς

Ε.Ε.: Καμιά ευαισθησία για τα παραγωγικά ζώα και τις συνθήκες εκμετάλλευσης τους

Αποκαλύπτουν τους μύθους και τις αλήθειες σχετικά με το γάλα που πίνουμε

1η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Βεγκανισμού

Φρουτοκαρποφάγο ζώο ο άνθρωπος! (Βίντεο)

Είναι ο άνθρωπος από τη φύση του κρεατοφάγο είδος; (Βίντεο)

Η ζωή ενός γουρουνιού μέχρι να καταλήξει στο σφαγείο μέσα από σκίτσα! (Βίντεο)

Τσικνοπέμπτη: Όταν η παράδοση απαιτεί περισσότερες θυσίες ανυπεράσπιστων πλασμάτων

Παραγωγικά Ζώα: Τα αφανή θύματα της ανθρώπινης ασυδοσίας

Δεν είμαστε τα μόνα γήινα πλάσματα που έχουν δικαιώματα (βίντεο)

Δε μας ενδιαφέρει τι υφίστανται τα ζώα που καταλήγουν στο πιάτο μας

Μπορείς να ζεις φυσιολογικά χωρίς να προκαλείς πόνο στα άλλα πλάσματα

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

3 Σχόλια

 1. Μιχαήλ Τσολάκης

  Όλοι έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται όποιοι και αν είναι ανεξάρτητα από το τι υποστηρίζουν! Η διαμαρτυρία ήταν ειρηνική και αν κάποιος βιαιοπραγήσει πρόβλημά του! Δεν αφαίρεσαν από κανέναν το δικαίωμα να τρώει ότι θέλει αλλά θύμισαν την κτηνωδία και ΑΥΤΟ ΕΝΟΧΛΕΙ ! Κάποτε διώκονταν όσοι μιλούσαν για τους σκλάβους, μετά όσοι μιλούσαν για το απαρτχάιντ ......κλπ κλπ , πάντα η ηθική θέση θα δέχεται πυρά από το ανήθικο κατεστημένο! Αλλά τελικά η πορεία προς την Δικαίωση είναι αναπόφευκτη! Τιμή σε όλους όσους νοιάζονται για τους αδύναμους και ας μην τους αφορά προσωπικά! Είναι η Ηθική Συνείδηση ενός αποδεδειγμένα εγκληματικού είδους που θρασύτατα αυτοαποκαλείται....... homo sapiens !!!

 2. Alex76

  Η κ. Σκουρτα είναι φανατικη βηγκαν και κακως εννοουμενη "φιλοζωη". Είναι και σε γκρουπ με τιτλο "Φιλοζωοι Εξτρεμιστες" υπαρχει στο ΦΒ και μια ματια εκει, στις δημοσιεύσεις δινει μια πολύ καλη ιδεα, για την ψυχολογικη κατασταση των μελων αλλα και τα οσα πρεσβευουν.

  Επισης ΔΕΝ επρόκειτο για ειρηνικη διαμαρτυρια, αλλα για καθαρη ενοχληση και διαταραξη ενός καθολα φιλησυχου εβεντ. Καποια στιγμ,η καποιος, καπου, θα αντιδρασει πολύ ασχημα σε αυτές τις ηλιθιότητες και θα δουμε βηγκαν η αλλους συνανθρωπους μας, σε νοσοκομεια η και χειροτερα.
  Είναι απλα θεμα χρονου, θα με θυμηθείτε!

  Τελος αν ΔΕΝ θες να φας κρεας η άλλη ζωικη τροφη δικαίωμα σου.
  Δικαίωμα μου όμως να τρωω και εγω ότι ΘΕΛΩ, χωρις να δινω αναφορα σε ΚΑΝΕΝΑΝ!
  Καποιοι βηγκαν (λιγοι δυστυχως) το ασπάζονται αυτό, εχω μια τετοια περιπτωση στο φιλικο μου περιβάλλον. Για τους αλλους όμως...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.