Στηρίξτε μας

Φιλόζωοι βροντοφώναξαν για τα δικαιώματα των ζώων που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει ως εργαλεία & είδη κατανάλωσης (βίντεο)

18 Μαρτίου 2018 20:29 | Επικαιρότητα
Φιλόζωοι βροντοφώναξαν για τα δικαιώματα των ζώων που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει ως εργαλεία & είδη κατανάλωσης (βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Στην πλατεία Συντάγματος έξω από τη Βουλή κατέληξε σήμερα το μεσημέρι η πορεία διαμαρτυρίας των φιλόζωων που διοργανώνεται τέτοια εποχή στην Αθήνα εδώ και πέντε χρόνια. Στη συγκέντρωση, που ονομάζεται «Πανελλαδική Διαμαρτυρία για ΟΛΑ τα Ζώα» και ξεκίνησε ως μια ιδέα του Κύπρου Κωνσταντίνου, μετείχαν φιλοζωικές ομάδες, σύλλογοι, φορείς και ιδιώτες που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ζώων και όχι μόνο των αδέσποτων και αυτών που αποκαλούμε ζώα συντροφιάς, αλλά και όλων εκείνων των έμβιων όντων, τα οποία καταλήγουν στο πιάτο μας (ή παράγουν προϊόντα) αφού έχουν βασανιστεί από εκτροφείς και σφαγείς μέχρι θανάτου.

Στην πορεία διαμαρτυρίας, που είχε ως αφετηρία της την πλατεία στο Μοναστηράκι, συμμετείχε ένα ετερόκλητο πλήθος κυρίως νέων ανθρώπων και αυτό είναι ένα πραγματικά αισιόδοξο μήνυμα. Κάποιοι από τους ομιλητές αναφέρθηκαν στα δικαιώματα όλων των ζώων, που δεν επιτρέπεται τον 21ο αιώνα να τα αντιμετωπίζουμε ως υποδεέστερα, ως εργαλεία, ως αναίσθητα, αν και αποδεδειγμένα πονούν, αισθάνονται, υποφέρουν όπως και εμείς, ενώ τόνισαν την ανάγκη αλλαγής της συνηθισμένης για τους πολλούς διατροφής (κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων), καθώς κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Φυσικά αναφορές έγιναν στον σπισισμό, στον ρατσισμό, στις διακρίσεις κάθε είδους και στην ανάγκη καθιέρωσης μια αναίμακτης διατροφής που θα βοηθήσει αρχικά τα ίδια τα ζώα – που δεν γεννιούνται για να καταλήγουν ως προϊόντα στο πιάτο μας – αλλά και την ανθρωπότητα (ηθικά και όχι μόνο), φυσικά και τον πλανήτη αφού η εκτροφή ζώων (η βιομηχανία κρέατος, γάλακτος, αυγών, εκτροφής ψαριών κ.ο.κ.) είναι επιχείρηση επιζήμια για την γη με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Μεταξύ των ομιλητών σήμερα ήταν και η φοιτήτρια Φυσικής, Δήμητρα Αργυρίου, η οποία περιέγραψε στους διαδηλωτές πως την αντιμετώπισαν στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, που βρίσκεται στη Σκωτία, και ειδικά στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών επειδή έκανε κριτική μέσω facebook για το πως χρησιμοποιούνται τα πειραματόζωα. Η κα Αργυρίου εξήγησε στο ακροατήριο πως διακεκριμένοι επιστήμονες αφαιρούν τις φωνητικές χορδές των ζώων, ώστε να μην ακούγονται τα ουρλιαχτά και οι κραυγές τους μέσα στα εργαστήρια, για να μην τους ενοχλούν, ενώ επισήμανε και τις επιπτώσεις που είχε στην ίδια και στη συνέχεια των σπουδών της το γεγονός ότι διαμαρτυρήθηκε για κάτι τέτοιο χαρακτηρίζοντας τους συγκεκριμένους επιστήμονες ως χασάπηδες, ενώ αναφέρθηκε και στη σιωπή των Μ.Μ.Ε. της Βρετανίας όταν κατήγγειλε το τι βίωσε αναφορικά με τις αντιδράσεις του πρύτανη.

Δυστυχώς τα ημίγυμνα γυμνά κορμιά των βίγκαν διαδηλωτών, οι οποίοι ήταν ξαπλωμένοι στο έδαφος ανάμεσα στα πανό, δείχνοντας τη σάρκα των ανθρώπων, φαίνεται να τράβηξαν περισσότερο το… ενδιαφέρον μέρους του κοινού και σίγουρα των φωτογράφων, που κάλυψαν τη διαδήλωση, και αυτό είναι λυπηρό, αφού κάποιοι μένουν στο θέαμα (πόσο όμορφα ή όχι είναι τα έκθετα σώματα π.χ. των γυναικών) και όχι στην ουσία, ενώ λανθασμένα θεωρούν ζώα με δικαιώματα μόνο τα σκυλιά και τα γατιά…

Οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση περίπου 200 άτομα κρατώντας πλακάτ, πανό, και φωτογραφίες μίλησαν για όσα γνωρίζουν ότι συμβαίνουν στα ζώα εκτροφής (εκτροφεία γουνοφόρων ζώων, πτηνοτροφεία, χοιροτροφία, φάρμες, βιομηχανία κρέατος/γάλακτος κ.ά.), ακούστηκαν παράλληλα και δύο τραγούδια με ανάλογους στίχους και τελικά μετά τις 15:00 ξεκίνησε η πορεία από το Μοναστηράκι προς στο Σύνταγμα μέσα από τους πεζόδρομους που ήταν γεμάτοι από τουρίστες και επισκέπτες της Αθήνας.

Δυστυχώς παρά το γεγονός ότι η διαμαρτυρία αυτή διοργανώνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά, η απειρία των διοργανωτών δεν επιτρέπει τα τόσο σημαντικά μηνύματα που εκπορεύονται από αυτήν, να φτάνουν στους τελικούς παραλήπτες, δηλαδή σε όλους εμάς. Καθώς αξία έχει τουλάχιστον να ακούσουν τι λέγεται και να προβληματιστούν όσοι τώρα είναι αδιάφοροι - αναφορικά με το τι κάνει το είδος μας στα άλλα είδη ζωής - και συνηθίζουν να αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους διαδηλωτές ως γραφικούς και ευαίσθητους…

Πέρα από τα συνθήματα, τα πλακάτ, τις πληροφορίες, το να δείξεις αυτό που τα Μ.Μ.Ε. δεν θα αποκαλύψουν για να μη χάσουν τα έσοδα από τις διαφημίσεις προϊόντων (γιαούρτια, γάλατα, κρέατα κ.ο.κ.) είναι εξαιρετικά σημαντικό. Όπως εξαιρετικά σημαντικό είναι μια τέτοια διαμαρτυρία να μη λειτουργεί μόνο ως ένα «κατηγορώ» προς την ανθρωπότητα.

Οφείλεις να δείξεις τον άλλο δρόμο, αφού αποκαλύψεις το έγκλημα, που οι περισσότεροι κάνουν ότι δεν βλέπουν να συμβαίνει. Οφείλεις να επισημάνεις ότι υπάρχει εναλλακτικός τρόπος ζωής, διατροφής, εφικτός οικονομικά για το μέσο άνθρωπο, και πως αυτή η αναίμακτη διατροφή δεν έχει επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό και ότι η συνήθεια δεν είναι αρκετή ως δικαιολογία... Αυτό άλλωστε έκαναν οι διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη.

Και στη Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε σήμερα και στη Θεσσαλονίκη λίγο μετά τις 15:00. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στον Λευκό Πύργο ενώ στη συνέχεια οι ενδιαφέρομενοι είχαν τη δυνατότητα στις 19:00 να παρακολούθησαν στο Οικόπολις (Πτολεμαίων 29Α) το ντοκιμαντέρ «Η σκοτεινή αλήθεια για τα ζωικά προϊόντα». Μετά την προβολή και τη συζήτηση στις 21:00 όσοι ήθελαν μπορούσαν να δοκιμάσουν τη «VEGAN κουζίνα».

Διαβάστε επίσης:

Διεκδικούμε έναν κόσμο συνύπαρξης με τα ζώα χωρίς αφέντες και δούλους (βίντεο)

«Διεκδικούμε μια ζωή με αλληλεγγύη προς κάθε συναισθανόμενο ον» (βίντεο)

Η κακοποίηση όλων των ζώων από τους ανθρώπους είναι φασισμός! (Βίντεο)

Διαμαρτυρήθηκαν για όσα συμβαίνουν εις βάρος των ζώων στην Ελλάδα (βίντεο)

Και στην Θεσσαλονίκη διαμαρτυρία για όσα συμβαίνουν εις βάρος των ζώων στις 29/3

Πανελλαδική διαμαρτυρία για τα δικαιώματα των ζώων στις 29/3

Δεν επιτρέπεται να μη ξέρεις πόσο υποφέρουν τα ζώα που τρως!

Ράδιο Αρβύλα: Εκπομπή αφιερωμένη στην κακοποίηση των ζώων (βίντεο)

Μας παραπέμπουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την κακοποίηση των ορνίθων στους κλωβούς

Μαρκαρίστηκαν με πυρακτωμένο σίδερο στην πλ. Συντάγματος για να διαμαρτυρηθούν για την κακοποίηση των ζώων (βίντεο)

«Αιματοκύλησαν» την πλατεία Συντάγματος για να μας δείξουν το μαρτύριο των ζώων που καταναλώνουμε (βίντεο)

Ε.Ε.: Καμιά ευαισθησία για τα παραγωγικά ζώα και τις συνθήκες εκμετάλλευσης τους

The Earthlings Experience: Δείχνουν σε βίντεο στους καταναλωτές πόσο άγρια κακοποιούνται ζώα σε σφαγεία & κτηνοτροφικές μονάδες

Αποκαλύπτουν τους μύθους και τις αλήθειες σχετικά με το γάλα που πίνουμε

1η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Βεγκανισμού

Φρουτοκαρποφάγο ζώο ο άνθρωπος! (Βίντεο)

Είναι ο άνθρωπος από τη φύση του κρεατοφάγο είδος; (Βίντεο)

Η ζωή ενός γουρουνιού μέχρι να καταλήξει στο σφαγείο μέσα από σκίτσα! (Βίντεο)

Τσικνοπέμπτη: Όταν η παράδοση απαιτεί περισσότερες θυσίες ανυπεράσπιστων πλασμάτων

Πάτρα: Έκαναν κατάληψη σε κανάλι για να μεταδώσουν βίντεο που δείχνει πόσο οι άνθρωποι βασανίζουν τα «παραγωγικά» ζώα

Παραγωγικά Ζώα: Τα αφανή θύματα της ανθρώπινης ασυδοσίας

Δεν είμαστε τα μόνα γήινα πλάσματα που έχουν δικαιώματα (βίντεο)

Δε μας ενδιαφέρει τι υφίστανται τα ζώα που καταλήγουν στο πιάτο μας

Μπορείς να ζεις φυσιολογικά χωρίς να προκαλείς πόνο στα άλλα πλάσματα

Διαμαρτυρία στο Σύνταγμα για την σφαγή των αρνιών και το Πάσχα

Tagged: , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

 1. Irma Irma

  Ειναι παρα πολυ ασχημο να εισαι τοσο κακεντρεχης. Θα σου πω ενα πραγμα, δεν ειμαστε στις διαδηλωσεις μονο για τα μη διποδα ζωα αλλα και για τα διποδα. Η εκδηλωση εγινε για να υποστηριξουμε τα δικαιωματα των ζωων. Ομως για πες μου εσυ που κρινεις ποσοι χορτοφαγοι στις δουλειες τους εχουν καθημερινο bullying και λογοκρισια; Στην Ελλαδα ο νομος ειναι διαφορετικος οποτε νομικα αν ενας δημοσιογραφος θελει να βγαλει ενα θεμα μπορει. Στη Βρετανια ακομα και να θελει τον δεσμευει ο νομος. Το οτι περναει το μυνημα οτι πρεπει να υποστηριξουμε ο ενας τον αλλο ετσι ωστε να μπορουμε ελευθερα να λεμε στη δουλεια μας ή στις σπουδες μας την αποψη μας για τα ζωα σου φαινεται λιγο ετσι? πως αλλιως θα διαδοθει το μηνυμα για τα δικαιωματα τους, αν εμεις δεν ημαστε ελευθεροι να εκφραστουμε στους χωρους που ξερουμε τον περισσοτερο κοσμο και συναναστρεφομαστε. Πρωτα ας λυνουμε τα προβληματα με τον εαυτο μας και μετα ας κρινουμε. Καποιοι πατε απο την αλλη πλευρα. Αν υποστηριζω τα ζωα δεν θα υποστηριξω ανθρωπους που εχασαν τη δουλεια ή τις σπουδες τους γιατι τολμησαν να μιλησουν για το ποσο υποφερουν τα ζωα σε εργαστηρια,σφαγεια κτλ... ΤΟ μονο που μου βγαινει να σου πω ειναι λιγοτερη κακια. Ας ειχες κ εσυ τα κοτσια να θυσιασει τη δουλεια σου, τις σπουδες σου και ισως τη ζωη σου. Η κοπελα ειχε χαραγμενα τα χερια της απο την αποπειερα αυτοκτονιας που εκανε. Σε τετοια κατασταση τη φερανε. Ζηλεια και κακια μας χωριζουν... αγαπη και κατανοηση μας ενωνουν.

 2. venus

  Δέν είναι εύκολο ούτε και αυτονόητο να συγκεντρωθούν 200 άτομα και να κάνουν μια δαδήλωση υποστήριξης στα δικαιώματα τών ζώων.
  Ακόμα και σε μια πρωτεύουσα.
  Αυτό είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο που πρέπει να αναφερθεί.

  Από το βίντεο που δημοσιεύτηκε γεννιέται αμέσως η εντύπωση ότι η διαδήλωση αυτή είναι (δια)δήλωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης στην ομιλήτρια και φοιτήτρια Δήμητρα Αργυρίου.
  Κι όσο προχωράει η προβολή του βίντεο αυτη η εντύπωση μετατρέπεται σε βεβαιότητα.

  Το αργότερο, μετά την ανακοίνωση του ομιλητή ότι μετά απο (κάποια) Τρίτη θα σταλεί απο όλα τα «πολιτικά» κόμματα τών ζώων μια επιστολή διαμαρτυρίας «για να στηρίξουμε τη Δήμητρα» γεννιέται η υποψία ότι αυτη η συνάθροιση έγινε για να προβληθεί μία ακτιβίστρια.

  Το κύριο ενδιαφέρον των διαδηλωτών επικεντρώνεται αναπόφευκτα στην τραυματική εμπειρία της φοιτήτριας, η οποία γνώρισε απο μέσα την εγκληματική παράνοια με την οποία λειτουργούν ΟΛΑ τα πειραματικά εργαστήρια (όχι μόνο του Εδιμβούργου) και έκρινε ότι αυτό πρέπει να ειπωθεί δημόσια.

  Πολύ σωστά! Δεν θα είχε κανένας αντίρρηση!
  Αυτή η δημοσιότητα όμως (κι αν η Ελλάδα είναι όντως η χώρα του ελεύθερου λόγου) ανήκει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δηλαδή στόν τύπο, κι όχι σαν κεντρικό θέμα μιας φιλοζωϊκής συνάθροισης.
  Γιατί η διαδήλωση αφορούσε την εγκληματικότητα που σακατεύει όλα τα ζώα, κι όχι μόνο τα πειραματόζωα.
  Και μία τέτοια διαδήλωση γίνεται για να διαφωτίσουμε, να ενημερώσουμε, να συγκρουστούμε.
  Γιατί μόνο έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να απευθυνθούμε σε μια μάζα που είτε δεν θέλει, είτε δεν μπορεί, είτε εμποδίζεται να μάθει τι συμβαίνει στα μοντέρνα στρατόπεδα συγκεντρώσεως.
  Επειδή στον έναν λείπει η γνώση, στό άλλον η παιδεία , σε εναν τρίτο η θέληση και στην πλειονότητα όλα μαζί.
  Γι αυτό τις κάνουμε αυτές τις διαδηλώσεις, γι αυτό αναζητάμε την άμεση αντιπαράθεση με τη μάζα.
  Οχι για να γνωστοποιήσουμε προσωπικές μας εμπειρίες, που σε τελική ανάλυση έχει σαν αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η κεντρική ιδέα της συνάθροισης.

  Η εξατομίκευση του φιλοζωϊκού αγώνα φέρνει αρνητικά αποτελέσματα στον αγώνα για τα δικαιώματα των ζώων.
  Αυτό μας διδάσκει η πράξη και η πείρα.
  Venus

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.